Fem stora Oscarsvinnare för bästa sång

Fem stora Oscarsvinnare för bästa sång

Uppdaterad 08 juli 2021 kl. 09:07 | Publicerad 27 februari 2016 kl. 17:02

Tror du vinnarna sjunger av glädje?

Filmtopp bjuder på en Oscarslista som fokuserar på vilka som kammat hem priset för bästa sång.

Bland alla tal, kläder, stora priser och all förväntan på Leonardo DiCaprios återupprättelse kan det vara lätt att gå och hämta popcorn när de mindre kategorierna presenteras. Men Oscarsstatyetten för bästa sång är inte att förbise. Den har gått av stapeln enda sedan 1934 och är alltså en riktig klassiker på galan. Inte nog med det – många spännande, stora låtar har belönats av juryn och Let it Go är inte den enda vinnaren som naglat sig fast hos folks hjärnor under de senaste decennierna. Jag har tagit ett djupdyk bland Celine Dións, Phil Collinsar och Giorgoro Moroders. Här är fem intressanta Oscarsvinnande sånger. Visste du om att de vunnit priset?

Over the Rainbow – Harold Arlen, Yip Harburg (The Wizard of Oz) (1939)

Enbart 17 år gamla Judy Garlands enkla, men magiskt sprudlande melodi har ekat som en klassiker genom historien och blivit närmast transcendental. Det är få människor som inte känner till låten, som har spelats in på nytt av allt från Harry Nilsson till Kylie Minogue och Gun’s N’ Roses. Att påbörja den här listan med något annat hade helt enkelt känts fel – så ikonisk är Over the Rainbow.

When You Wish Upon a Star – Leigh Harline, Ned Washington (Pinocchio) (1940)

Kanske, för allmänheten, mest känd för att vara en del av vårt bisarra Kalle Anka-tittande på julafton. When You Wish Upon a Star är väldigt tidstypisk genom att vara så pass orkestral och simpel men samtidigt oändligt vacker. Benjamin Syrsas framträdande var också den första av många Disney-sånger att vinna en Oscar, mer om det senare i listan.

Streets of Philadephia – Bruce Springsteen (Philadelphia) (1993)

Jag får väl börja med att erkänna att jag inte är något Bruce Springsteen-fan och att jag heller aldrig varit det. Men att förneka rockhjältens plats i musikhistorien och storheten av särskilt låten Streets of Philadelphia från filmen Philadelphia – vore dumdristigt eftersom den hamnade högt på topplistor världen över och slutade upp som en av Springsteens mest kända låtar.

Colors of the Wind – Alan Menken, Stephen Schwartz (Pocahontas) (1995)

Petade – med sitt hårda men diplomatiska naturälskande budskap – bort Elton Johns Can You Feel the Love Tonight. Låten gör vad Disneylåtar gör som bäst, på det allra bästa viset; den visar någonting ur ett nytt perspektiv och osar av idealism och djup. Jag vill flytta till djungeln och bli schaman eller miljöaktivist varje gång jag hör Colors of the Winds textrader – någonting få låtar kan stoltsera med. Jag undrar om inte majoriteten av de barn som växt upp med Disney är bättre människor än vad de hade varit i ett universum utan filmerna. Det är en ganska stor bedrift.

Things Have Changed – Bob Dylan (Wonder Boys) (2000)

Wonder Boys-regissören Curtis Hanson tycks ha en fäbless för att anlita stora artister att ta hem det här priset med. Inte bara Eminem från och i 8 Mile, utan alltså också legenden Bob Dylan. Things Have Changed är en svängig, rökig berättelse om dubiösa karaktärer i en dubiös värld. ”People are crazy and times are strange”, sjunger Dylan med sin allra hesaste röst och Tom Waits-atmosfären är påtaglig. Ett spännande tillfälle i en artist som Dylans karriär – som varje fan bör ha tagit del av.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL