Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
The Northman-regissören Robert Eggers fem favoritfilmer

The Northman-regissören Robert Eggers fem favoritfilmer

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
12 april 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
12 april 2022

"Bergman är min favoritfilmskpare"

Nu går efterlängtade "The Northman" upp på bio. Filmens regissör, Robert Eggers, har nu utsett sina favoritfilmer. Störst av alla är en viss svensk regissör.

I morgon, den 13 april, är det dags för den storslagna vikingahistorien The Northman att ha världspremiär. Den brutala hämndhistorien om prins Amleth regisseras av hyllade Robert Eggers och i huvudrollen ser vi ingen mindre än Alexander Skarsgård.

Trots att detta bara är Robert Eggers tredje film anses han i dag vara en sin tids mest intressanta filmskapare. Hans tidigare filmer The Witch och The Lighthouse är båda kritikerfavoriter, men nu bjuder han för första gången på en episk storfilm.

Alla teman och motiv kulminerar i julsagen

Filmtopps Eric Diedrichs imponerades av The Northman och beskrev den som "testosteronstinn underhållning när den är som bäst". Men vilka filmer och filmskapare är det som främst har inspirerat den unge Eggers? I en artikel för Rotten Tomatoes berättar han just detta med sina egna ord.

"Bergman är min favoritfilmskapare, om jag måste välja." skriver regissören och lyfter fram Fanny och Alexander som själva favoritfilmen. Detta med motivationen att de teman och motiv som Bergman utforskade under sin karriär kulminerar i den storslagna julsagan.

Robert Eggers fem favoritfilmer

  • Fanny och Alexander (Bergman, 1982)
  • Mary Poppins (Stevenson, 1964)
  • Andrei Rublev (Tarkovsky, 1966)
  • Nosferatu (Murnau, 1922)
  • De blodröda hästarna (Parajanov, 1965)

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL