Mufasa och Simba i Lejonkungen från 2019. Foto: Disney.

Efter Peter Pan – Här är Disneys 5 sämsta remakes

Uppdaterad 01 maj 2023 kl. 18:05 | Publicerad 30 april 2023 kl. 18:04

Disney fortsätter att göra remakes som ingen frågar efter

Disney brukade vara känd för sina animerade klassiker. Men på senare år har de också blivit kända för att förstöra dessa klassiker i form av själlösa live-action remakes. Filmer ingen bad dem att göra. Här kommer en lista på Disneys 5 sämsta remake, för jag orkar inte skriva om alla.

Disneys animationer kategoriseras ofta in i olika eror. De första filmerna var en del av den gyllene eran. Det finns också silver-eran och renässans-eran där klassiker som Tarzan, Aladdin, Lejonkungen och Mulan kom till. Eran vi har varit i sedan 2010 kallas för "återupplevelse eran". Det ska antagligen syfta på att Disney har börjat göra storverk igen som Frost och Trassel, men det kan ju också syfta på hur Disney har börjat gräva upp gamla klassiker för att stympa dem i form av live-action-remakes. Klassiker som både barn och vuxna har älskat i åratal görs själlöst om. Varför? Vem vet. En gissnings börjar på "P" och slutar på "engar". Trots kritik från fans varje gång en ny film släpps fortsätter Disney att pumpa ut remakes.

Lejon kungen (2019)
Foto: Walt Disney Company Nordic AB

Lejonkungen (2019)

En av de mest omtyckta och berömda av klassikerna från renässans-eran. Lejonkungen från 1994 har blivit berömd för sin animation, musik och karaktärer. Men Disney tyckte väl att den såg lite barnslig ut med alla vackra färger. De tog istället inspiration från Animal Planet och gjorde allt och alla så realistiska de kan bli. Och som många kanske vet om, har lejon inte särskilt många ansiktsuttryck. Så när Simbas pappa Mufasa *spoiler* dör öppnar den uttryckslösa Simba bara munnen som en morrande katt. Ett av de största ögonblicken i animerad filmhistoria, vilken tur att det gjordes om. Och bara som lite extra salt i såren kallar Disney filmen för en "live-action-remake", trots att hela filmen är gjord i CGI…

Pinocchio (2022)
Foto: Disney+

Pinocchio (2022)

Pinocchio från 1940 är kanske inte Disneys mest älskade film, men det är en klassiker som har gett oss alla mardrömmar. Här har de valt att göra en live-action-remake där huvudkaraktären fortfarande är… animerad? Pinocchio kommer till liv helt och hållet med CGI-animation. Flera av karaktärerna är animerade medan ett fåtal är riktiga skådespelare. Snacka om slappt! Om du vill se en ny version av Pinocchio kolla på Guillermo del Toros version från samma år istället.

Mulan (2020)
Foto: Disney+

Mulan (2020)

Mulan (1998), som i princip alla andra Disneyfilmer, var baserad på en redan existerande historia. Trots detta är det bara Disney-versionen många känner till. Det blir alltså den versionen de flesta kommer att jämföra remaken med. Och Mulan från 2020 är typ inte alls som originalfilmen. Folkkära karaktärer slopades och byttes ut mot helt nya. Handlingen är ny. Ja, nästan allting är nytt. Varför inte bara göra en helt ny originalfilm istället för att göra om “Mulan”. Här är ett tips om du vill se mer av den riktiga Mulan, kolla på uppföljaren från 2004, den är faktiskt bra.

Skönheten och odjuret (2017)
Foto: Folkets Bio AB

Skönheten och odjuret (2017)

I Skönheten och odjuret från 1991 förälskar sig Belle i odjuret trots hans utseende. Hon ser skönheten inom honom och blir kär i den han är istället för hur han ser ut. Det är alltid en stark betoning på hans ögon, det enda mänskliga draget han har kvar. Så när odjuret har ett "uncanney valley"-animerat ansikte fungerar det inte riktigt. Sen ser ju resten av karaktärerna lite sådär ut också, vilket knappast hjälper.

Lady och Lufsen (2019)
Foto: Disney+

Lady och Lufsen (2019)

Lady och Lufsen från 2019. Ännu en film om djur där alla karaktärer är uttryckslösa. Klassikern från 1955 känner nog somliga svenskar igen ifrån segmentet i Kalles jul som spelas varje år. Kan man då kalla denna remake som en förolämpning mot svensk tradition? Det skulle man kanske ha kunnat, om någon kom ihåg att den existerade. För att förutom lite snack när trailern kom ut tror jag inte att jag har hört någon prata om den här filmen sedan dess. 

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL