Nu på bio

Det senaste på biofronten!

James Bond

De 9 bästa Bondlåtarna

Filmtopp Admin
Daniel Turfors | Lista
27 oktober 2015
Filmtopp Admin
Daniel Turfors | Lista
27 oktober 2015

Vilka är de bästa Bondlåtarna? Daniel Turfors har listat sina favoriter.

Alla skådespelare som har spelat James Bond.

Ny Bondfilm, ny Bondlåt. Ett briljant koncept som inte bara förgyllt filmerna utan som också lyckats forma mycket musik som står stabilt helt på sina egna ben. Som en människa vars Bond-tittande varit högst sporadiskt, men med en stark fäbless för musik, ska jag helt obundet från filmernas kvalitet ta fram de nio bästa Bondlåtarna – här är det musiken som räknas.

9. Paul McCartney - Live And Let Die

Nästan mer en Beatleslåt än en Bondlåt. Live and Let Die går igenom otaliga faser och förändringar, den ena sekunden låter det som ett klassiskt Bondtema från tidigt 60-tal medan det den andra sekunden låter direkt hämtat från Rubber Soul. Ett kul grepp även om jag anser att det vore bättre om man kunde blanda de båda elementen istället för att låta dem spela ut varandra.

8. Chris Cornell - You Know My Name

2006 var det dags för en Bond-reboot. Casino Royale fick pröva sig mot höga förväntningar och det gällde också amerikanen (!) Chris Cornells You Know My Name. För att matcha Daniel Craigs mer råa Bond ville man ha en stark sångare och med Soundgarden-sångarens alternativa rocklåt förstår man direkt att det är en mer bombastisk, storslagen filmserie som kommer att erbjudas hädanefter.

7. Nancy Sinatra - You Only Live Twice

En Bondlåt som följer samma anda som Goldfinger och Thunderball. Försiktiga orkestrala inslag och en målande text sjungen av en stegrande, orubblig sångröst. Nancy Sinatra hade precis slagit igenom med These Boots Are Made For Walking när hon fick erbjudandet och det är svårt att säga något annat än att hon verkligen passade för jobbet. Hon har verkligen gjort en av de bästa bondlåtarna.

MER LÄSNING:
Lyssna på Billie Eilish nya Bondlåt
Nördfaktan du MÅSTE veta om James Bond

6. Duran Duran - A View To A Kill

Duran Duran var på toppen av sin karriär när de släppte den extremt åttiotalsklingande New Wave-dängan A view to a kill, som också blev en av Bondlåtarnas största hits. Det är upptempo, synthtungt och slagkraftigt. Att höra sångaren Simon LeBron vråla ut ”Dance into the fire” gång på gång är bara galet underhållande.

5. Louis Armstrong - We Have All The Time In The World

En väldigt säregen Bondlåt som fortfarande står som filmseriens mest sorgsna. Louis Armstrong valdes för att han var för sjuk för att spela sin trumpet och därför ansågs han kunna leverera låtens budskap med ”ironi” – visst lyckas det, de fjuttiga tonerna som krystas ut talar inte direkt för en lovande framtid på något plan. Två år senare avled Louis Armstrong, vilket gör låten – som i sann Armstrong-manér dessutom är väldigt välsjungen och fin – än mer vemodig.

4. Adele - Skyfall

Efter ett par mindre lyckade experiment, jag tittar främst på Madonna, Jack White och Alicia Keys, gick man med Skyfall tillbaka till en mer konservativ hållning till hur en Bondlåt ska genomföras. En lyckad tanke; låten blev snabbt en världshit och dess mörka, symfoniska melodi fångar spionkänslan och Adeles välkänt superstarka röst gör Oscarsbelönta Skyfall-låten till en riktig dynamit.

3. Tom Jones - Thunderball

Vald till att presentera 1965 års Bondfilm framför både Johnny Cash och Shirley Bassey; Tom Jones spelar med säkra kort när hans mäktiga röst spänner sig över de klassiskt jazziga Bondstråkarna och skanderar en väldigt animerad (texten skulle lika gärna kunna komma från en serietidning) hyllning till Bond. Låten ska ha tagits fram under väldigt stressade omständigheter och det kanske är därför man har valt att göra den så pass klassiskt Bond-tung och få kan göra det bättre än Jones. Dessutom svimmade han när han höll sin sista, höga ton. Det är en dedikation värd att uppmärksamma.

2. Carley Simon - Nobody Does It Better

En av få Bondlåtar som inte heter samma sak som filmen. Carley Simon och låtskrivaren Carole Bayer Sager gör helt rätt i att bjuda på en näst intill från filmerna självständig kärlekslåt med textraden ”The spy who loved me” som den mest uppenbara kopplingen. Denna lågmälda, romantiska vaggvisa lyckas på alla plan och att bli kallad den ”sexigaste låt som någonsin skrivits” av Radioheads Thom Yorke, är ju en komplimang vars kraft är svår att förneka.

MER LÄSNING:
James Bond – En studie i mode
De bästa Bond-skurkarna

1. Shirley Bassey - Goldfinger

Med "Goldfinger "levererar Bondlåtsveteranen Shirley Bassey en otroligt kylig och tjusig melodi som fullkomligt andas Bond. Det är sagt att låten nästan valdes bort från filmen för att producenten Harry Saltzman mer eller mindre hatade den. Att den inte blev det är vi många som är tacksamma för; vill man på ett uns transporteras till ett spionäventyr från 60-talet (och vem vill inte det?) finns det inte någon låt som är bättre än Shirley Basseys Goldfinger. Detta är den bästa bondlåten! Vi vill också hävda att Goldfinger är en av de absolut bästa Bondfilmerna, håller du med?