Hereditary

De bästa skräckfilmerna på Viaplay just nu

Filmtopp
23 oktober 2022 kl. 20:10

Missa inte dessa rysare på Viaplay

Viaplay har alltid ett brett urval filmer på sin streamingplattform och det finns en hel del sevärt inom kategorin för skräck. Nedan tipsar vi om de bästa skräckfilmerna som finns på Viaplay just nu.

Det kryllar inte av originalskräckfilmer på Viaplay, men det ser desto bättre ut i utbudet av inköpta titlar på streamingtjänsten. Bland filmerna som finns att streama med ett abonnemang hos Viaplay hittar vi både tidlösa klassiker och några moderna rysare som skrämt slag på en hel del där ute.

Här är några av de bästa skräckfilmerna på Viaplay:

The Shining (1980)

The Shining – bästa skräckfilmerna på Viaplay
Foto: Warner-Columbia Film.

Den här behöver väl knappast motiveras? Stanley Kubricks The Shining, med en lysande Jack Nicholson i huvudrollen, är inte bara erkänd som en av de bästa skräckfilmerna genom tiderna, utan anses av många också vara en av de bästa filmerna i alla kategorier. Oavsett om du rankar Stephen King-adaptionen så högt eller inte, så är det utan tvekan en rysare som måste ses.

The Others (2001)

The Others – de bästa skräckfilmerna på viaplay
Foto: Triangelfilm.

The Others är den där typen av film som ofta glöms bort en aning i diskussioner, men som de flesta är överens om är riktigt, riktigt bra. Nicole Kidman bär upp filmen med bravur i sin huvudroll och det här är en rulle som passar perfekt för den som vill se en rysare åt det lite kusligare hållet.

Get Out (2017)

Get Out – bästa skräckfilmerna på Viaplay
Foto: United International Pictures.

Jordan Peele slog ned som en blixt från klar himmel som regissör, när han gjorde debut med Get Out för några år sedan. Filmen är en imponerande, modern rysare som effektivt lyckas etablera ett växande obehag, samtidigt som den är fullproppad till bredden med både subtila och på-näsan-kommentarer om rasism. Vad som gör det hela så imponerande är att den tydliga agendan aldrig känns som predikande, utan tjänar filmen och bidrar till både handlingen och underhållningsvärdet.

Halloween-filmerna

Halloween – bästa skräckfilmerna på Viaplay
Foto: Fox Film.

Letar du skräckfilmer inför Halloween är det givetvis Halloween-franchisen som är det givna valet. På Viaplay kan du streama flertalet av filmerna med ditt abonnemang och ytterligare några enstaka finns att hyra – perfekt när du vill ladda upp inför årets läskigaste högtid eller den avslutande filmen, Halloween Ends, som nyss gått upp på svenska biografer.

LÄS OCKSÅ: Recension: Halloween Ends (2022)

Låt den rätte komma in (2008)

Låt den rätte komma in – bästa skräckfilmerna på Viaplay
Foto: Sandrew Metronome.

Tomas Alfredsons Låt den rätte komma in, baserad på romanen med samma namn av John Ajvide Lindqvist, är en av 2000-talets bästa svenska filmer – och den finns att streama på Viaplay. Har du inte redan sett Låt den rätte komma in är det mer än dags att du tar dig i kragen.

Du kan också passa på att se den amerikanska remaken, Let Me In, som också finns på Viaplay.

Dracula (1992)

Dracula – bästa skräckfilmerna på Viaplay
Foto: Columbia TriStar Films.

Francis Ford Coppola som regissör och skådespelare som Gary Oldman, Winona Ryder och Anthony Hopkins i huvudrollerna, kan det bli något annat än underhållande då? Antagligen inte. Denna Dracula-tolkning har blivit lite av en kultfavorit och den är ytterligare ett perfekt alternativ inför Halloween.

Saw-filmerna

Saw – bästa skräckfilmerna på Viaplay
Foto: Scanbox Sweden.

Är du sugen på lite okonstlad skräck som gör allt vad den kan för att skrämmas är det givetvis Saw du ska vända dig till. Större delen av filmserien finns att streama på Viaplay och den fristående uppföljaren, Spiral, finns tillgänglig att hyra på streamingtjänsten.

Terror på Elm Street (1984)

Terror på Elm Street – bästa skräckfilmerna på Viaplay
Foto: Succéfilm.

Vi passar på att slänga in ännu en klassikerskräckis bland tipsen på de bästa skräckfilmerna på Viaplay just nu. Närvaron av Terror på Elm Street behöver egentligen inte motiveras den heller – filmen är själva definitionen av vad en rysare ska vara.

Hereditary (2018)

Hereditary – bästa skräckfilmerna på Viaplay
Foto: Nordisk Film.

Ari Aster är sannolikt en av de mest spännande nya regissörerna vi har just nu. Med sina två första långfilmer, Hereditary och Midsommar, har han visat att han har en sällsynt förmåga att väcka obehag på ett nästan trollbindande sätt. Varken Hereditary eller Midsommar innehåller speciellt många rena stunder av skräck, men från det ändå att krypa under huden av olust.

The Cabin in the Woods (2011)

Cabin in the Woods – de bästa skräckfilmerna på viaplay just nu
Foto: Noble Entertainment.

Många skräckfilmer från 2000-talet har snubblat på eget bevåg genom att försöka vara nytänkande men ändå förlorat sig själva i genrens klyschor. Men det finns också filmer som The Cabin in the Woods, som istället har valt att omfamna klichéerna och stereotyperna som associeras med genren. Att filmen nyttjar så många skräckfilmstroper utan att skämmas är till stor del vad som gör den så älskvärd.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL