Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
10 filmer att se inför examenstider

10 filmer att se inför examenstider

Linda Forssén | Lista
31 maj 2022
Linda Forssén | Lista
31 maj 2022

När vuxen livet börjar närma sig

Sommaren är här och det är snart många elever som går ut skolan på ett eller annat sätt. Kanske tar du någon form av examen snart och vuxenlivet sakta närmar sig, då är dessa filmer något för dig.

Vi har nog alla sett flertalet filmer som handlar om att gå i skolan och den problematik som uppstår genom det "komplicerade" tonårsliv som involverar kärlek, familj, studier. Alltifrån den typiska "chick flick"-filmen och den musikaliska sorten, till de mer lugna och inspirerande.

Här nedan kommer en lista på flera olika filmer som du kanske har sett eller inte sett, men som alla har sina roliga och positiva sätt att få fram sina budskap om det kommande vuxenlivet och vad det kan innebära.

Pretty in Pink (1986)

Denna 80-tals klassiker utspelar sig i slutet av gymnasiet och vi får följa Andie (Molly Ringwald) som är en av de utstötta på Chicago High School. På vardagarna hänger hon antingen med sin äldre vän Lon (Annie Potts), som äger en skivaffär, eller sin klasskamrat Duckie (Jon Cryer) som är förälskad i henne. Men när den rika och populära killen Blane (Andrew McCarthy) frågar ut henne känns allt för bra för att vara sant. Andie blir sedan förälskad men inser att dejta någon som hänger i andra sorters sociala sammanhang är inte alltid helt enkelt.

Förutom att filmen lägger mycket vikt på kärlek så visar den på klasskillnader, men även tankegångar om vad som ska ske när man väl går ut skolan.

Finns på: Google Play, YouTube, Apple TV, Viaplay.

Grease (1978)

I denna klassiska musikal får vi följa snälla Sandy Olsson (Olivia Newton-John) och tuffingen Danny Zuko (John Travolta) som hade en liten romans under sommarlovet. När Danny väl inser att Sandy börjat på hans skola är frågan om deras romans kan fortsätta även här.

Grease bjuder på en blandning av vänskap och romantik som utspelar sig på 1950-talet där vi får följa Sandy och Dannys sista år på gymnasiet.

Finns på: Netflix, HBO Max, Viaplay, Amazon Prime.

High School Musical 3 (2008)

Inför den sista förberedelsen för det stora mästerskapet i basket, studentbalen och examen tar Troy Bolton (Zac Efron) och Gabriella Montex (Vanessa Hudgens) vara på den tid som är kvar. Deras relation sätts på spel när frågan om vilket universitet de båda ska välja, som kan göra att de skiljs åt.

Musikalen visar upp Wildcats-gänget i olika sångnummer där de berättar om sina erfarenheter, hopp och om rädslan för framtiden. En bra idé kan givetvis vara att se de två första High School Musical filmerna.

Finns på: Disney+, YouTube, Google Play, Apple TV.

10 orsaker att hata dig (2003)

Att Kat Stratford (Julia Stiles) är smart och tuff gör att hon inte lockar till sig killar, något hon själv inte bryr sig om. Dock blir detta problematiskt för hennes yngre syster Bianca (Larisa Oleynik) som fått regeln att först dejta när hennes syster börjar dejta. Snart träffar Kat på den nya killen Patrick Verona (Heath Ledger). Frågan är om Kat kommer att förälska sig eller inte.

Ett amerikanskt high school-drama där vi får följa flera karaktärer i olika åldrar genom gymnasiets olika hållpunkter.

Finns på: Disney+, Google Play, Viaplay, Apple TV.

En askungesaga (2004)

Tonåringen Sam (Hilary Duff) jobbar som vaktmästare och servitris på sin styvmammas (Jennifer Coolidge) matställe, samtidigt som hon går i skolan. Efter ett felslag på mobilnummer börjar hon skicka meddelanden och mejl till en annan kille. De bestämmer sig sedan för att träffas för första gången på skoldansen, men när Sam får reda på att hennes hemliga brevvän är Austin Ames (Chad Michael Murray), den populäraste killen på skolan förändras allt.

Filmen är en modern askungensaga med problematik inom familjen, även där inser hon inför examen att det är något som inte stämmer när det kommer till sin styvmor Fiona.

Finns på: Google Play, YouTube, Viaplay, Apple TV.

Mona Lisas leende (2003)

I stället för att följa en student får vi följa Katherine Watson (Julia Roberts), som är en bildlärare på den prestigefyllda tjejskolan Wellesley Collage under 1953. Katherine är en självständig kvinna och går emot samhällets normer, vilket hon försöker bevisa för sina studenter. Hon utmanar sina dem till att gå från det traditionella levnadssättet till ett mer fritänkande.

Även om vårt samhälle ser annorlunda ut i dag så är Mona Lisas leende väldigt inspirerande när det kommer till att vi själva bestämmer vad vi vill göra med våra liv efter skolan oavsett vad andra tycker.

Finns på: Viaplay.

Will Hunting (1997)

Will Hunting (Matt Damon) som är otroligt begåvad med hög IQ jobbar som vaktmästare på MIT. När han väl löser en svårt matematiskt problem blir han sedd av professorn Gerald Lambeau (Stellan Skarsgård), som bestämmer sig för att hjälpa Will att nå hans potential. När han blir arresterad för att ha attackerat en polis, kräver Professor Lambeau att om han ska fortsätta gå på MIT så måste han ta hjälp av terapeuten Sean Maguire (Robin Williams).

Skriven av Damon och Ben Affleck, är detta en berättelse om att ta möjligheter men även att få välja själv vilken väg man vill ta i vuxen ålder.

Finns på: Google Play, Apple TV, YouTube, Viaplay.

Prinsen & Jag (2004)

Paige Morgan (Julia Stiles) är en student som sätter all fokus på studierna och sin dröm att jobba som läkare utan gränser. Men när den rika dansken Eddie (Luke Mably) börjar på hennes skola upptäcker hon att hans föräldrar är kungen och drottningen av Danmark och han är tronarvingen. När Eddie har anpassat sig efter det amerikanska livet och åker tillbaka till Danmark måste Paige själv bestämma vilken väg hon är villig att ta. Examen eller kärleken?

Finns på: Netflix, YouTube, Google Play, Apple TV.

The Perks of Being a Wallflower (2012)

Den blyga och osociala tonåringen Charlie (Logan Lerman) gömmer sig i bakgrunden tills två karismatiska studenter blir hans mentorer. Den frisinnade Sam (Emma Watson) och hennes styvbror Patrick (Ezra Miller) hjälper honom att se det fina i vänskap, första kärleken och musik och stöder hans dröm att bli författare. Men när de nya vännerna ska separeras för universitetsstudier kommer Charlies inre sorg fram som hotar hans nyfunna självförtroende.

Finns på: Amazon Prime, Google Play, Viaplay, YouTube.

Döda poeters sällskap (1989)

John Keating (Robin Williams) är en ny engelsklärare på en skola för pojkar. En skola som är känd för sina gamla traditioner och höga standard. Under sina lektioner går Keating emot dessa regler och räcker ut sin hand till sina studenter som känner en enorm press från sina föräldrar. Han hjälper flera av eleverna att ta sig ur sina skal, fullfölja sina drömmer och att leva i nuet.

Finns på: Disney+, Google Play, Apple TV, Viaplay.

Se även:

NÄSTA ARTIKEL