10 sköna filmer för dig som gillar att resa

10 sköna filmer för dig som gillar att resa

Uppdaterad 14 februari 2020 kl. 16:02 | Publicerad 22 november 2015 kl. 18:11

Resebloggen "Destinavo" tar oss till platserna vi bara kan drömma om!

Det finns en hel del filmer där ute för oss som gillar att resa. Här är 10 av våra favoritfilmer på Destinavo, som kan inspirera dig till att resa och upptäcka nya platser. Filmerna nedan är inte framtagen i någon särskild rangordning, utan samtliga filmer på denna lista är grymt bra och ett måste att se för dig som gillar resor och äventyr.

Resebloggen, Destinavo.com, har i samarbete med Filmtopp gjort följande lista:

The Beach (2000)

10 sköna filmer för dig som gillar att resa
Foto: AB Fox Film

The Beach tog resevärlden med storm år 2000, men fungerar fortfarande lika bra som inspirationskälla, speciellt för dig som har en förkärlek för Thailand eller en önskan om att åka dit. I huvudrollen ser man en ung Leonardo DiCaprio, som reser runt i Thailand (inte sällan med bar överkropp).

A Map for Saturday

10 sköna filmer för dig som gillar att resa
Foto: Earthchild Productions

Denna film är en blandning av en dokumentär och en film som tar dig med på en ung amerikans resa runt jorden. Scott Erikson reser omkring i världen i ett år och har filmat hans ”ups and downs” under resans gång. Man får även chansen att lära känna några andra resenärer som Scott lär känna på olika destinationer.

A Map for Saturday är filmen för dig som vill resa jorden runt, men inte riktigt vågat ta det där sista steget. Denna film får en att inse hur underbart det kan vara att resa.

Into the Wild (2007)

10 sköna filmer för dig som gillar att resa
Foto: United International Pictures AB

En ”extremfilm”, som är baserad på en sann händelse. En amerikansk toppstudent inser att han inte är lycklig i den materiella världen och bestämmer sig efter att ha tagit examen att bege sig ut på egen hand i Alaskas vildmark. Innan han åker ger han dessutom bort alla sina sparpengar och grejer till välgörenhet.

Into the Wild är ett måste att se om man gillar äventyr.

Up in the Air (2009)

10 sköna filmer för dig som gillar att resa
Foto: United International Pictures AB

I huvudrollen ser man George Clooney, som tagit sig ett minst sagt annorlunda jobb. Hans arbetsuppgift är att sparka personal på ett trevligt sätt för att inte företaget ska bli stämt eller få dålig publicitet. Up in the Air beskriver också livet som frekvent flygresenär, speciellt då i USA, där varje flygresa ger flygmil och förmåner. Ju mer flygmil man har, desto mer respekt får man bland andra resenärer.

Seven Years in Tibet (1997)

10 sköna filmer för dig som gillar att resa
Foto: Egmont Film AB

Utan tvekan en av resevärldens mest kända filmrullar. Seven Years in Tibet släpptes 1997 och i huvudrollen ser man en ung Brad Pitt. Filmen baseras faktiskt på en sann händelse och handlar egentligen om en klättrare från USA, vid namn Heinrich Harrer, som blir vän med Dalai Lama samtidigt som Kina invaderade Tibet.

Eurotrip (2004)

10 sköna filmer för dig som gillar att resa
Foto: United International Pictures AB

En klassiker där unga backpackers åker runt och partajar i Europa. Handlingen är kanske inte den bästa, men Eurotrip gör ändå sitt jobb och underhåller och ifall man redan backpackat runt i Europa själv, så dyker det upp flera sitautioner som är enkla att känna in.

The Way (2010)

10 sköna filmer för dig som gillar att resa
Foto: Icon Entertainment International

Den klassiska vandringsleden ”El Camino” i Spanien är en populär och gammal väg som många pilgrimer gått i över 1000 års tid. I filmens början ser man en ung man som precis ska påbörja vandringsleden, men som tragiskt och snabbt omkommer. Pappan får då ett telefonsamtal och åker dit så fort som möjligt. Filmen handlar sedan om pappan och vad han gör för att hedra sin son och sig själv.

En inspirerande film som definitivt är sevärd.

Wild (2014)

Reese Witherspoon vandrar i ett öppet landskap i Wild.
Foto: Twentieth Century Fox AB

En ny resefilm som handlar om en ung kvinnas vandring längs Pacific Crest Trail, som har en sträcka på totalt 1770 kilometer. I huvudrollen ser man Reese Witherspoon, som gör denna roll på ett utmärkt sätt.

En rolig och underhållande film, som är ett måste att se ifall man gillar äventyr och vandring. Wild är en av årets bästa filmer.

Everest (2015)

En del av expeditionen i Everest står i en snörik miljö.
Foto: United International Pictures AB

Everestfilmen kom ut nu 2015 och baseras på en sann händelse om ett par klättrare och deras resa upp till toppen av Mount Everest. Man får följa deras förberedelse och allt som går fel och rätt under resans gång.

En annorlunda och häftig film som bjuder på nervkittling.

The Bucket List (2007)

10 sköna filmer för dig som gillar att resa
Foto: Sandew Metronome Distribution Sverige AB

I denna film får man följa två äldre män som får reda på att de ska dö. Tillsammans flyr dem från ett behandlingshem för att resa runt i världen och uppfylla sin ”bucketlist”. Den ena mannen har väldigt mycket pengar och den andre är en familjeman som jobbat hårt hela livet utan någon förmögenhet.

The Bucketlist är film som värmer hjärtat och som bjuder på både skratt och glädje, samtidigt som man inser hur kort livet är och att det gäller att göra det bästa av det.

A Good Year (2006)

Russel Crowe i A Good Year
Foto: Twentieth Century Fox AB

Detta är en resefilm för alla som älskar vin eller Russel Crowe, det är nämligen han som spelar huvudrollen. I A good year spelar han en stiff bankman, som kommer tillbaka till sin farbrors vingård. I början vill han sälja vingården, men allt eftersom växer landsbygden i hans hjärta och en fransk flicka som snabbt får honom att ändra sin åsikt om att sälja gården.

A good year bjuder på underbara vyer och landskap som får en att vilja boka första bästa resa till en pittoresk vingård på den italienska landsbygden.

Besök gärna Destinavo för att få bra restips.

NÄSTA ARTIKEL