As Above, So Below

Skräckfilmer för regniga sommardagar

Uppdaterad 16 oktober 2021 kl. 10:04 | Publicerad 06 juli 2021 kl. 19:30

Vi listar 10 skräckfilmer att se när solen går i moln.

Den perfekta sommaren är inte sol och bad för alla. För somliga är det blod och ond, bråd död. Här är listan på skräckfilmer om du är less på rinnande svett och istället känner för lite kalla kårar!

Midsommar (2019)

Midsommar
Foto: A24

Du visste att den skulle dyka upp här så det är lika bra att börja listan med "Midsommar"! Om du inte har sett filmen om vårt soldyrkande land som alla har pratat om i två år, vad väntar du på?

Efter en förödande tragedi hakar Dani (Florence Pugh) på sin pojkvän på en resa till Sverige. De är inbjudna till ett speciellt midsommarfirande och det blir mer än bara nubbe och små grodorna. Det ruvar ett mörker i det lilla samhället som kommer hemsöka både Dani, och förmodligen dig, för alltid.

As Above, So Below (2014)

As Above, So Below
Foto: Legendary Entertainment

Har du också kompisar som lurar med dig på kulturella stadsvandringar istället för att ligga på stranden? Det kan inte vara värre än det är för gänget i As Above, So Below

Några ungdomar (alltid dessa infernaliskt nyfikna ungdomar!) utforskar de oändliga katakomberna under Paris gator, vars mysterier och märkliga figurer hotar att sluka dem efter varje hörn. Om du är klaustrofobisk av dig räcker de första tio minuterna för att bli kallsvettig.

The Descent (2005)

The Descent
Foto: Celador Films

2020 var året svenskarna återupptäckte naturvandringen. Efter ha sett The Descent lockas däremot ingen att gå på grottklättring inom en snart framtid.

En grupp vänner fastnar i ett djupt grottsystem och jagas av blodtörstiga varelser som plockar dem en efter en. Hemligheter uppdagas och spänningar ställs på sin spets när de kämpar för att hitta ut. 

Lake Mungo (2008)

Lake Mungo
Foto: Mungo Productions

Är det något skräckfilm har lärt oss så är det att hemmavideos kan komma rysligt väl till hands. Så var inte rädd att dokumentera varje vaket ögonblick i sommar, vad än dina mobilhatande vänner säger!

Familjeutflykten till sjön slutar tragiskt för familjen Palmer när dottern Alice drunknar. Märkliga saker börjar hända i hushållet efter hennes död och den psykiske Ray kallas in för att utreda. Genom en samling hemmavideos, övervakningskameror och intervjuer berättas historien som en dokumentär som är oroväckande verklighetstrogen.

Escape Room (2019)

Escape Room
Foto: Colombia Pictures

Så grottklättring och midsommarfirande räckte inte till? Vad sägs om att dra med vännerna på ett escape room-äventyr och fila på teambuildingen istället?

Escape Room måste en grupp främlingar lösa dödliga gåtor för att kom ut levande. Det ena rummet är mer klurigt och farligt än det andra och det är inte alltid den starkaste som överlever. Ibland är det den smartaste, eller lurigaste. Eller rent av den taskigaste.

LÄS MER: 8 tips på roliga skräckfilmer

Host (2020)

Host
Foto: Shadowhouse Films

Ve och fasa över Zoommötena! Vi är många som överlevde de utdragna digitala mötena med förståndet i behåll, men alla är inte lika tursamma. 

Host utspelas i realtid under ett zoommöte mellan några vänner som vill genomföra en digital seans. Seanser är en dålig idé från början, så varför skulle det bli bättre genom datorskärmen? Trots det är den oväntat läskig och av alla föregångare som helt utspelas genom diverse skärmar (Searching, Unfriended etc.) är denna definitivt en gömd pärla.

The Visit (2015)

The Visit
Foto: Blinding Edge Pictures

Åh, ljuva barndomsminnen från morföräldrarnas sommarstuga! Eller...?

En sommar besöker två syskon sina morföräldrar i deras fina hus på landet. De ser fram emot lek, bakning och utflykter, men får något helt annat istället. De två gamlingarna beter sig nämligen konstigt, liksom, extremt konstigt. Sådär "lägg benen på ryggen och spring för livet"-konstigt.

Trollhunter (2010)

Troll Hunter
Foto: Filmkameratene A/S

Om man nu måste ut i naturen så kan man lika gärna göra det ordentligt. Ut i Norges djupa skogar bär det av!

Det finns för lite skräckfilmer om nordisk folklore för att vara en så mörk tro som det egentligen är. Det råder Trollhunter bot på i denna found footage-skräckis som följer jakten på de ohyggliga bestarna. Några studenter följer med en trolljägare och nystar upp konspirationsteorierna kring trollens existens samtidigt som de slåss för sina liv.

Session 9 (2001)

Session 9
Foto: USA Films

Du jobbar åtminstone inte med asbestsanering i den stekande solen.

Ett nerlagt mentalsjukhus måste rengöras och Phil (David Caruso) och hans team är redo för utmaningen. En efter en sveps de djupare in i institutionens mörker. På något sätt verkar allt höra ihop med en samling kassetter med inspelade terapisessioner med en mytomspunnen patient som har flera personligheter, varav en är särskilt illvillig. Vilka hemligheter ruvar sjukhuset egentligen på?

The Texas Chainsaw Massacre (1974)

The Texas Chainsaw Massacre
Foto: Vortex

Mannen, myten, legenden!

Nog med smarta gåtor, balla monster och krypande avslöjanden – ibland vill man bara se våld och gore, och ingen gör det bättre än Leatherface. Han är skurken man älskar att hata och hatar att man älskar i kultklassikern The Texas Chainsaw Massacre, där han jagar oskyldiga ungdomar med en motorsåg i högsta hugg. Det är smutsigt, det är blodigt och det är alldeles, alldeles underbart.

Fått nog av skräck men vill fortfarande inte ut i värmen? Ta en titt på våra 10 listade familjefilmer att avnjuta i sommar!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL