Spaniens 3 bästa thrillers – rysningar utlovas!

Spaniens 3 bästa thrillers – rysningar utlovas!

Axel Diedrichs
Uppdaterad 08 juli 2021 kl. 08:07 | Publicerad 21 maj 2015 kl. 16:05
ANNONS
ANNONS

Spanien kan det där med obehag

Suktar du efter mer spännande thrillers? Varför inte då kliva in i den spanska filmvärlden! Här kommer min lista med de 3 bästa spanska thrillerfilmerna någonsin.

Spaniens 3 bästa thrillers – rysningar utlovas!
Foto: Atlantic Film AB

Om du är sugen på fler bra rysare kan du spana in vår list över läskiga "stugrysare".

3. Snuff (Thesis) (1996)

Spaniens 3 bästa thrillers – rysningar utlovas!
Foto: Atlantic Film AB

Film: Snuff (Thesis) (1996)

Regi: Alejandro Amenábar

Med: Ana Torrent, Fele Martínez, Eduardo Noriega m.fl.

Studenten Ángela (Ana Torrent) jobbar på en uppsats om våld i film och under sin forskning upptäcker hon en snuff-video, i vilken offret gick på hennes skola. När hon undersöker händelsen lär hon känna en expertis inom området, Chema (Fele Martínez), och tillsammans ska de hitta personen som ligger bakom videon.

Amenábars thriller skildrar människans fascination av att se på våld på film och får vårt begär att framstå som vidrig. Men den visar också hur frustration och sexuellt driv utlöser viljan att göra snuff-videor som innebär att skada någon för sin egen njutning.

"Snuff" är en välskriven berättelse som gör jobbet med ett krypande tempo och som bjuder på vassa avslöjanden och intressanta karaktärer.

Har du ingen thriller för kvällen? Spana in Snuff!

betyg 4

2. The Devil's Backbone (El Espinazo del diablo) (2001)

Spaniens 3 bästa thrillers – rysningar utlovas!
Foto: Atlantic Film AB

Film: The Devil's Backbone (El espinazo del diablo) (2001)

Regi: Guillermo Del Toro

Med: Marisa Paredes, Fernando Tielve, Eduardo Noriga m.fl.

Året är 1939 och Carlos (Fernando Tielves) som har förlorat sin pappa i civilkriget, flyttas till en skola för hemlösa barn där han måste bevisa sig stark för att passa in. Men under sin anpassningstid upptäcker Carlos att skolan bär på ett dystert förflutet och att den hemsöks av en mystisk skepnad.

Del toros film ger oss en inblick i hur krig kan förgöra barns uppväxter men gör sig dessutom ännu mer intressant med sin dimension av ren thriller-anda.

När en våghalsad Carlos inte kan ignorera det som skrämmer lärarna och eleverna på skolan, släpper han lös ett helvete han tvingas att konfrontera.

The Devil's Backbone är engagerande med vackert foto, kreativa karaktärer och en bred story som är typisk spansk thriller i sitt bästa slag. Del Toro i sina bästa dagar.

9b25f-betyg_4_5

1. Barnhemmet (El orfanato) (2007)

Spaniens 3 bästa thrillers – rysningar utlovas!
Foto: Folkets Bio AB

Film: Barnhemmet (El orfanato) (2007)

Regi: J.A. Bayona

Med: Belén Rueda, Fernando Cayo, Mabel Rivera m.fl.

Laura flyttar in i barnhemmet där hon växte upp och när hennes son börjar kommunicera med en skepnad, fumlar hon mellan två världar som fort drabbas samman.

Med Barnhemmet har Bayona fått till en minnesvärd berättelse där han hela tiden krämar ut det mesta ur varje spännande scen. Och gillar du spänning, kommer du att älska scenen "toca la pared". Den är inte bara den mest spännande thriller-scenen på många år, men också den intelligentaste. Ett lekfullt, ikoniskt stycke som för evigt kommer att eka i filmhistorien.

Och även om du inte är typen som gillar att hoppa upp ur ditt filmsäte, bör du ge denna spanska thriller en chans då den, till skillnad från många filmer inom sitt genre, även greppar tag i hjärtat.

Barnhemmet är Spaniens bästa thriller genom tiderna.

5 ögon

Du kan även läsa min lista "2000-talets mest minnesvärda mordutredningar".

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL