3 grymma rysare – Dessa måste du se!

3 grymma rysare – Dessa måste du se!

Axel Diedrichs
Uppdaterad 08 juli 2021 kl. 08:07 | Publicerad 06 april 2015 kl. 19:04

Har du sett dessa skrämmande filmer?

Filmtopps Axel Diedrichs ger sig på att ranka sina tre absoluta favoritfilmer inom rysargenren. Håller du med honom om hans val?

Kathy Bates i Lida
Foto: Egmont Film AB

Det här med att besvara frågan: "Vilken film tycker du är allra bäst?" är inte lätt för mig. Kruxet är att filmer kommer i så många genrer och att jag därför har svårt att jämföra dem med varandra. Tycker jag att Knocked Up (2007) är ett mästerverk? Ja det gör jag! Tycker jag att Gudfadern (1972) är ett mästerverk? Om jag gör! Men "du kan inte jämföra äpplen med päron". Och sett till att gränsen för hur bra en film kan vara slutar vid mästerlig, borde de båda vara den bästa filmen i mina ögon.

Därför tror jag inte på att det går att utse "världens bästa film". Istället tror jag på att ranka "världens bästa filmer" efter respektive filmgenre.

Följaktligen ska jag efter eget tycke vaska fram de bästa filmerna utifrån valda genrer. Idag inleder jag min omsorgsfulla granskning med att ranka världens tre bästa rysare. Håll till godo!

3. The Others (2001)

the others
Foto: Triangelfilm AB

Mamma Grace (Nicole Kidman) bor i ett mörkt, avskilt hus tillsammans med sina två barn som inte tål solljus och misstänker att deras hus hemsöks.

När jag en gång i tiden jobbade i en filmbutik hände det ofta att folk frågade mig om rysartips. The Others var alltid filmen som först kom i tankarna. Alejandro Amenábars film är inte bara skräckinjagande, den präglas av rätt mängd mystik. När det inträffar märkliga händelser förvärras Grace omdöme och gränsen mellan vad som är verklighet och overklighet korsas.

Det är sällan som nyare filmer har ikoniska scener, vilket beror på att det mesta redan har gjorts. Jag kan tyvärr inte påstå att The Others bryter trenden, men styrkan i filmen ligger i Kidmans trovärdiga skådespeleri och att skräck-klischéerna är oerhört vasst slipade. Men även om premissen i korta drag är typisk, växer filmen till en fräsch berättelse med en djupare mening.

Eftersom jag har rekommenderat The Others förut och att den fortfarande är den första rysare jag vill att du ser, får filmen självklart en plats på min topp tre-lista.

betyg 4

2. Lida (1990)

lida
Foto: Egmont Film AB

Under en snöstorm kör författaren Paul Sheldon (James Caan) av vägen och hittas av Annie Wilkes (Kathy Bates) som ger honom husrum under sin återhämtning. Det visar sig att Wilkes är Sheldons största fan och vill hålla honom kvar till varje pris.

Lida är inte bara Rob Reiners (När Harry mötte Sally) bästa film, men även den bästa filmatiseringen av en Stephen King-bok.

Wilkes lider av kraftiga humörsvängar och hennes labila psyke gör det svårt för Sheldon att lista ut hur han ska hantera henne och hålla sig vid liv. Situationen förvärras när Wilkes hittar ett färdigt utkast till Sheldons kommande bok, i vilken han dödar hennes favoritkaraktär "Misery".

Som många rysare är Lida en otäck kamp mellan en försvarslös och en sinnessjuk i maktposition. Det som utmärker här är skådespeleriet. Lida är Kathy Bates stora stund där scenen helt och hållet är hennes. Hon fullständigt glänser i rollen som Wilkes som hon belönades med en Oscar för.

5 ögon

1. Vad hände med Baby Jane? (1962)

vad hände med Baby Jane?
Foto: Warner Bros. Film AB

Den före detta stjärnkändisen Baby Jane (Bette Davis) bor tillsammans med sin rullstolsbundne syster Blanche (Joan Crawford) i en Hollywoodvilla. När Blanche vill lämna hemmet sätter Baby Jane käppen i hjulet.

På tal om rysare får jag kalla kårar bara jag tänker på Robert Aldrichs psykologiska film. Filmen är väldigt karaktärsdriven och det vi får följa är en osund relation mellan Blanche och hennes problematiska syster Jane, som hon är beroende av. Jane är alkoholist och ser gammal ut för sin ålder. Hon är bitter över att hennes glansdagar är i passé och att hennes syster har större framgångar än vad hon har haft.

"Vad hände med Baby Jane?" är en ångestladdad tragedi som lär oss hur viktigt det är att vara ärliga mot varandra innan det är försent. Att inte ta itu med sina problem kommer oundvikligt att förvärra situationen. Och förvärrat blir det. Jane inser att hon kan visa sig bättre genom att vara dominant mot Blanche. Hennes behov av att känna sig som en viktigare person än Blanche utvecklas till ett farligt psykologiskt spel.

Det som försäkrar mig om att "Vad hände med Baby Jane?" är världens bästa rysare är inte bara att Janes handlingar får min kropp att darra, men att Aldrich ur så många aspekter lyckades göra henne så jävla läskig. Att bara titta på henne skrämmer vettet ur mig!

5 ögon

Amerikanarna dominerar listan och är uppenbarligen bäst på att producera enastående rysare. Eller har jag missat något av genrens mästerverk? Hojta då gärna till i kommentarsfältet nedanför!

För fler recensioner, listor och nyheter, följ Filmtopp.se på facebook och twitter.

NÄSTA ARTIKEL