De 10 skådespelarna som svär mest på film – Jonah Hill, Adam Sandler m.fl.

De 10 skådespelarna som svär mest på film – Jonah Hill, Adam Sandler m.fl.

Filmtopp
11 juli 2023 kl. 18:07

Fy f*n så många svordomar!

Vi har redan riktat strålkastaren mot filmerna där det svär som allra flitigast och nu är det dags att peka ut skådespelarna som syndar allra oftast. Här hittar du väntade namn, som exempelvis Jonah Hill och Adam Sandler, men även en och annan överraskning.

När vissa skådespelare svär kan det kännas krystat och näst intill lite töntigt, men så finns det också en begränsad skara som lyckats göra svordomar till sitt signum. Vi förväntar oss att de ska svära när vi ser dem och vi blir nästan besvikna när de inte gör det. Med hjälp av data från Buzz Bingo, som granskat över 3 500 filmer*, kan vi nu peka ut vilka skådespelare i filmhistorien som har spottat ut sig allra flest obsceniteter i sina roller.

En fascinerande detalj är att samtliga namn på listan fortfarande är aktiva som skådespelare. Det är dock inte speciellt förvånande med tanke på att svordomar på film har varit som vanligast på film under de senaste tre decennierna, med sin topp på 90-talet. Ytterligare en intressant observation är att majoriteten av skådespelarna på listan är kända för sina roller inom antingen kriminalare eller komedier, alternativt både och.

Slutligen är det inte en större överraskning att flera av skådespelarna har samarbetat med regissörer som Martin Scorsese och Quentin Tarantino vid flera tillfällen.

*Data från 2022.

De 10 skådisarna som svär mest på film – Jonah Hill, Adam Sandler m.fl.

10. Danny McBride

Danny McBride i The Righteous Gemstones – De 10 skådespelarna med flest svordomar i filmhistorien
Danny McBride i The Righteous Gemstones. Foto: HBO.

Antal svordomar: 136

Med sina 136 noterade svordomar tar sig Danny McBride precis in på topplistan över skådespelare som tenderar att vara grova i mun. Han har främst gjort sig ett namn i komedier som Pineapple Express och This Is the End, där han tenderar att spela verbalt gränslösa karaktärer.

Vi misstänker att McBride hade hamnat betydligt högre på listan om hans många skruvade serier, som Eastbound & Down och Vice Principals hade varit med i beräkningen.

9. Bradley Cooper

Trailern till Paul Thomas Andersons nya film – De 10 skådisarna som svär mest på film
Bradley Cooper i Licorice Pizza. Foto: SF Studios.

Antal svordomar: 142

Bradley Cooper är väl egentligen det enda namnet som kan ses som en överraskning på den här listan. Inte kan väl svärmorsdrömmen Cooper vara så ful i mun? Jo, bevisligen kan han det. Det verkar dock vara som så att Cooper är lite duktigare på att smyga ut sina svordomar, för han hade inte tagit plats på topp 10-listan över skådespelare som svär mest per 1 000 ord.

8. Seth Rogen

Seth Rogen i An American Picke – De 10 skådespelarna med flest svordomar i filmhistorien
Seth Rogen i An American Pickle. Foto: HBO.

Antal svordomar: 143

Är det någon som inte är rädd för att krydda sin dialog med svordomar så är det Seth Rogen. Det är nästan så man trodde att han skulle ha samlat på sig ännu fler svordomar i alla sina galna komedier under åren. Vi skulle tro att han nog har en och annan svordomar kvar i sig innan han lägger skådespelarkarriären på hyllan.

7. Billy Bob Thornton

Billy Bob Thornton i Fargo – De 10 skådisarna som svär mest på film
Billy Bob Thornton i Fargo. Foto: HBO.

Antal svordomar: 145

Billy Bob Thornton hostar inte ur sig svordomar riktigt lika ofta som de andra på den här listan sett till snitt, men under sin långa karriär och med de många moraliskt urlakade karaktärer som han spelar, har det hunnit bli en hel del svordomar.

6. Denzel Washington

Denzel Washington i Training Day.
Denzel Washington i Training Day. Foto: Warner Bros.

Antal svordomar: 183

Det är nog inte alla som tänker på Denzel Washington som en så svordomsglad skådespelare, men tittar man igenom Oscarsvinnarens imponerande filmografi så hittar du en hel del intensiva actionrullar och hårdnackade karaktärer som inte håller igen med vad de säger.

5. Al Pacino

Al Pacino i Scarface – De 10 skådespelarna med flest svordomar i filmhistorien
Al Pacino i Scarface. Foto: United International Pictures.

Antal svordomar: 255

Den långa karriär som Al Pacino har haft är en av förklaringarna till att han placerar sig på listans topp 5, men faktum är att han också svär i snitt mer än de flesta andra. Lite Scarface, en hel del Scorsese-samarbeten och flertalet andra grova karaktärer resulterar tydligen i över imponerande 250 svordomar.

4. Adam Sandler

Adam Sandler i Uncut Gems – De 10 skådisarna som svär mest på film
Adam Sandler i Uncut Gems. Foto: Netflix.

Antal svordomar: 295

Att Adam Sandler skulle placera sig högt på listan är inte direkt någon överraskning. I sina många komedier upplevs han ibland som en unge i trotsåldern som precis lärt sig svära och nu inte kan sluta, men även i hans seriösare roller slinker det ut en och annan svordom. Faktum är att Uncut Gems är den film i historien där det både svärs näst flest gånger totalt och näst flest gånger per 1 000 ord.

3. Samuel L. Jackson

Samuel L. Jackson i Pulp Fiction – De 10 skådespelarna med flest svordomar i filmhistorien
Samuel L. Jackson i Pulp Fiction. Foto: Svensk Filmindustri.

Antal svordomar: 301

Någon som hade tippat att Samuel L. Jackson skulle toppa listan? Det hade inte varit så konstigt. Frågan är om det finns någon annan skådespelare som blivit lika synonym med svordomarna han använder? Hade han bytt ut L:et i sitt namn till "Motherfucker" hade det nog inte varit någon som hade rynkat på ögonbrynen.

Med flera Tarantino-rullar på sitt CV och filmer som Snakes on a Plane har det blivit över 300 svordomar för Jackson under hans filmkarriär.

2. Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio i The Wolf of Wall Street – De 10 skådisarna som svär mest på film
Leonardo DiCaprio i The Wolf of Wall Street. Foto: United International Pictures.

Antal svordomar: 361

Martin Scorsese... Leonardo DiCaprio har nog främst mästerregissören att tacka för sin höga placering på den här listan. Scorsese är en av de filmskapare som trycker in absolut flest svordomar i sina filmer (The Wolf of Wall Street har flest svordomar någonsin). Adderar du några Tarantino-samarbeten till det så blir du helt enkelt en av skådespelarna som svär mest.

1. Jonah Hill

Jonah Hill i Don't Look Up – De 10 skådespelarna med flest svordomar i filmhistorien
Jonah Hill i Don't Look Up. Foto: Netflix.

Antal svordomar: 376

Jonah Hill är inte så oskyldig som han ser ut, men det var det nog ingen som trodde heller. Med sin 376 svordomar är han Hollywoods största syndare. Den fina placeringen har han fått till följd av sin medverkan i filmer som The Wolf of Wall Street, Supersugen och 21 Jump Street, för att bara nämna några.

De 10 skådespelare som svär flest gånger per 1 000 ord:

 1. Jonah Hill – 22,9
 2. Adam Sandler – 12,3
 3. Leonardo DiCaprio – 10,7
 4. Al Pacino – 10,4
 5. Denzel Washington – 10,4
 6. Seth Rogen – 9,5
 7. Harvey Keitel – 9,2
 8. Samuel L. Jackson – 6,9
 9. Ashton Kutcher – 6,7
 10. Ben Stiller – 6,7

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL