Se den officiella trailern till Blonde – Netflix Marilyn Monroe-film

De 10 populäraste skådespelarna 2022

Filmtopp
16 januari 2023 kl. 17:01

IMDb listar årets hetaste skådisar

Den globala film- och seriedatabasen Imdb har presenterat skådespelarna som har varit mest i ropet under årets gång. Här är de 10 populäraste skådespelarna 2022.

IMDb är en databas som används flitigt av film- och seriefantaster världen över, vilket ger sajten en unik inblick i vilka titlar och skådespelare som är mest i blickfånget på en global (om än USA-viktad) skala. Med hjälp av sin så kallade "STARmeter" – sajtens ranking av filmer, serier och individer baserat på antalet sökningar – har Imdb under december presenterat diverse topplistor. Databasen har bland annat annonserat vilka som var de populäraste skådespelarnamnen under årets gång.

På årets topp 10-lista över populära skådisar hittar vi inga svenska namn, men Alexander Skarsgård placerar sig imponerande på plats 16, vilket gör honom till ensam svensk på topp 100.

Den absoluta toppen präglas främst av övervägande unga namn och skådespelare som medverkat i populärkulturella fenomen som exempelvis Stranger Things och House of the Dragon. Topplistan domineras också tydligt av skådespelare som varit med i serier, inte minst på Netflix.

De 10 hetaste skådespelarna 2022 – enligt IMDb

10. Jamie Campbell Bower

Jamie Campbell Bower i Stranger Things
Foto: Netflix.

Uppmärksammade roller 2022: Stranger Things

Jamie Campbell Bower var inte ett helt okänt namn innan 2022, men ingen hade nog kunnat ana vilken kolossal succé han skulle göra i den senaste säsongen av Stranger Things, där han spelade rollen som Vecna.

9. Zoë Kravitz

Zoë Kravitz i KIMI (2022)
Foto: HBO Max.

Uppmärksammade roller 2022: The Batman, Kimi

Zoë Kravitz är ett av namnen på topplistan som har varit välkänt en längre tid, men skådespelaren tycks ha fått ett ytterligare uppsving under 2022. Dels imponerade hon i huvudrollen i Kimi HBO Max, men det är framför allt rollen som Catwoman i The Batman som har förhöjt hennes stjärnstatus under året.

8. Lily James

Pam and Tommy
Lily James och Sebastian Stan i Pam & Tommy. Foto: Disney+

Uppmärksammade roller 2022: Pam & Tommy

Lily James nöp en plats på motsvarande lista redan förra året och framgångssagan fortsätter för henne. I år fick hon stor uppmärksamhet när hon spelade rollen som Pamela Anderson i Pam & Tommy – en serie som blev en rejäl snackis under året.

7. Austin Butler

Austin Butler i Elvis
Foto: Warner Bros.

Uppmärksammade roller 2022: Elvis

Elvis gjorde stor succé tidigare under 2022 och med det lyftes Austin Butlers karriär både en och två, kanske till och med tre, nivåer. Butler har en hel del nämnvärda produktioner i ryggen sedan tidigare, men med Elvis har han visat att han är redo att axla stjärnstatusen i Hollywood.

6. Millie Bobby Brown

Millie Bobby Brown i Enola Holmes 2
Foto: Netflix.

Uppmärksammade roller 2022: Stranger Things, Enola Holmes 2

Det är sannolikt inte en överraskning för någon att Millie Bobby Brown är ett av namnen på den här listan. Stjärnskottet är en ständig snackis och att hon under året synts i både Stranger Things och Enola Holmes 2 har gjort att hon sannolikt är mer i ropet än någonsin tidigare.

5. Julia Garner

Julia Garner i Inventing Anna
Julia Garner i Inventing Anna. Foto: Netflix.

Uppmärksammade roller 2022: Ozark, Inventing Anna

Vilket makalöst imponerande år Julia Garner har bakom sig. Under året vann hon sin tredje Emmy för sin roll i Ozark och hon nominerades dessutom för sin huvudroll i Inventing Anna. Garner går från klarhet till klarhet och hon har utan tvekan en ljus framtid framför sig.

4. Joseph Quinn

Joseph Quinn i Stranger Things
Foto: Netflix.

Uppmärksammade roller 2022: Stranger Things

Aningen förvånande är Joseph Quinn den Stranger Things-skådespelare som flest varit nyfikna på under 2022, men det är uppenbart att hans omedelbart ikoniska insats i rollen som Eddie Munson imponerade på många. Innan Stranger Things har Quinn mestadels medverkar i mindre välkända produktioner eller spelat mindre roller.

3. Milly Alcock

Milly Alcock i House of the Dragon
Milly Alcock (vänster) och Emily Carey (höger) i House of the Dragon. Foto: HBO Max.

Uppmärksammade roller 2022: House of the Dragon, Upright

Australiensiska Milly Alcock har en relativt blygsam meritlista, men har fått sitt stora genombrott under 2022, tack vare sin medverkan i Game of Thrones-spinoffen House of the Dragon, där hon axlade rollen som den yngre versionen av Rhaenyra Targaryen. Hennes medverkan i serien har gjort att hon är den skådis som det sökts på tredje flest gånger på Imdb.

2. Emma D'Arcy

Emma D'Arcy i House of the Dragon
Foto: HBO Max.

Uppmärksammade roller 2022: House of the Dragon

Emma D'Arcy slog ned som en blixt från klar himmel i tv-serievärlden när hen klev in i rollen som den vuxna Rhaenyra Targaryen i House of the Dragon. Hen har varit ett välkänt namn i teatervärlden ett längre tag, men har tidigare bara gjort en handfull roller i filmer och serier. Baserat på skådespelarens extrema genomslag räknar vi med att vi kommer få se betydligt mer av D'Arcy framöver.

1. Ana de Armas

Ana de Armas i Blonde (2022)
Ana de Armas firar segern som Marilyn Monroe i Blonde. Foto: Netflix.

Uppmärksammade roller 2022: Blonde, The Gray Man, Deep Water

Enligt IMDb är det andra gången som Ana de Armas nyper åt sig topplaceringen på den här listan, men det är kanske inte helt konstigt med tanke på vilka år hon har bakom sig. De Armas red in i 2022 på framgångsvågen No Time to Die (2021) och skruvade upp tempot ytterligare, främst genom att axla huvudrollerna i två (!) av årets största satsningar på Netflix, The Gray Man och Blonde.

Källa: Imdb

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL