De 10 dyraste filmerna någonsin

De 10 dyraste filmerna någonsin

Filmtopp
Uppdaterad 22 juni 2022 kl. 04:06 | Publicerad 21 juni 2022 kl. 20:06

Historiens mest påkostade filmer.

Det kostar som bekant en del att producera film, men de tio filmerna på denna listan har tagit det ett steg längre än alla andra. Nedan följer historiens dyraste filmproduktioner...

Det är ingen hemlighet att filmbolagen spenderar hutlösa summor pengar för att producera sina största filmer. Frågan är bara om det inte kan bli lite väl dyrt ibland? Som du kan se på den här listan har produktionskostnaderna för tidernas dyraste filmer samma värde som hela länder.

Intressant är dock att majoriteten av filmerna som listas ändå får klassas som stora succéer, så det har sannolikt varit värt de enorma kostnaderna för filmbolagen.

Synar vi filmerna på listan är det främst en gigant på marknaden som tenderar att sprida pengar omkring sig oftare än de andra – vi talar givetvis om Disney. Bjässen inom filmbranschen dominerar listan och det trots att filmserier som exempelvis Star Wars lyser med sin frånvaro på listan.

Vad som dock är mindre förvånande är att det är just stora blockbusters som parkerar på de allra flesta av listans placeringar. Filmer som placerar sig på förstaplatsen skulle dock kunna vara en överraskning för en och annan läsare.

Kan du gissa vilken det är?

De 10 dyraste filmerna som någonsin gjorts

10. Harry Potter och Halvblodsprinsen (2009)

De 10 dyraste filmerna någonsin – Harry Potter och Halvblodsprisen
Foto: Warner Bros.

Filmen som kniper den sista placering på listan är Harry Potter och Halvblodsprinsen, den sjätte filmen i Harry Potter-filmserien. Den David Yates-regisserade filmen är den enda från franchisen som tar plats på listan.

Kostnad: 292 miljoner USD

9. Trassel (2010)

De 10 dyraste filmerna någonsin – Trassel
Foto: Walt Disney Pictures.

Den största överraskningen på listan av det 10 dyraste filmerna någon sin hittar vi här, på plats nummer nio. Trassel var visserligen en storsatsning från Disneys sida, men att det är den, som ensam animerad film, som tar sig in på listan är trots allt oväntat.

Kostnad: 299 miljoner USD

8. Justice League (2017)

De 10 dyraste filmerna någonsin – Justice League
Foto: Twentieth Century Fox.

Om du fortsätter scrolla kommer du stöta på en och annan Marvel-film, men även inom DC Comics filmuniversum kan det spenderas pengar. I ett ambitiöst försök att utmana Avengers sattes superhjältarna i Justice League samma för en dyr peng. Kvaliteten kanske sviktade, men filmen spelade in mer än dubbelt så mycket som den kostade, så vi tror de överlever...

Kostnad: 307 miljoner USD

7. Spider-Man 3 (2007)

De 10 dyraste filmerna någonsin – Spider-Man 3
Foto: Sony Pictures.

De senaste åren har vi fått se en och annan storskalig Spider-Man-produktion med Tom Holland i rollen som superhjälten – men det är inte hans Spider-Man som tar plats på listan, utan Tobey Maguires. Den tredje Spider-Man-filmen i filmserien med Maguire, regisserad av Sam Raimi blev en dyr historia. Trots pengarna som sköts in i filmen fick den ett relativt svalt mottagande.

Kostnad: 312 miljoner USD

6. Titanic (1997)

De dyraste filmerna någonsin – Titanic
Foto: Twentieth Century Fox.

Många skulle nog gissa på att Avatar skulle vara den James Cameron-film som kostat allra mest, men det är faktiskt Titanic. Som romantisk dramafilm sticker den dundersuccé verkligen ut bland all action och alla superhjältar.

Kostnad: 312 miljoner USD

5. Avengers: Infinity War (2018)

10 dyraste filmerna någonsin – Avengers: Infinity War
Foto: Walt Disney Pictures.

Och så till sist var det dags för en film från MCU (Marvel Cinematic Universe) att ta klivit en på listan. Infinity War är den femte dyraste filmen genom alla tider, men det är också en av tidernas mest inkomstbringande blockbusters. Trots den dyra kostnaden lyckades den spela in långt över sex gånger så mycket som den kostade.

Kostnad: 316 miljoner USD

4. Avengers: Endgame (2019)

Historiens dyraste filmer – Avengers: Endgame
Foto: Walt Disney Pictures.

Bara ett år efter ofattbart dyra och framgångsrika Infinity War skickade Disney ut ännu dyrare och ännu mer framgångsrika Avengers: Endgame. Filmen får klassas som en av tidernas mest upphaussade och den kostade också därefter. Men, som sagt, så spelade den in en och annan krona också.

Kostnad: 356 miljoner USD

3. Pirates of the Caribbean: Vid världens ände (2007)

De 10 dyraste filmerna någonsin – Pirates of the Caribbean: Vid världens ände
Foto: Buena Vista International.

Den första pallplatsen knips av en film i Pirates of the Caribbean-franchisen – närmare bestämt Vid världens ände. Filmen från 2007, med storstjärnor som Johnny Depp, Kiera Knightley och Orlando Bloom, var under flera år efter sin premiär den dyraste filmen någonsin.

Kostnad: 362 miljoner USD

2. Avengers: Age of Ultron (2015)

Avengers: Age of Ultron – De 10 dyraste filmerna i historien
Foto: Walt Disney Pictures.

Det är egentligen inte så konstigt att det är så många Avengers-filmer med på listan med tanke på hur fullproppade de är med filmstjärnor till råga på att produktionerna är extremt fullskalig. Att det just är Age of Ultron som är den dyrast Avengers-filmen är dock aningen överraskande med tanke på att Infinity War, och framför allt Endgame, på många sätt var ännu större satsningar.

Kostnad: 386 miljoner USD

1. Pirates of the Caribbean: I främmande farvatten (2011)

De 10 dyraste filmerna någonsin – Pirates of the Caribbean: I främmande vatten
Foto: Walt Disney Pictures.

Ni trodde väl inte att ni hade sett det sista av Jack Sparrow? Pirates of the Caribbean: I främmande farvatten är kanske inte den mest omtyckta filmen i franchisen, men den kan stoltsera med att den är den dyraste – och inte bara i filmserien utan av alla filmer, genom alla tider!

Om filmen var värd pengarna eller ej lämnar vi osagt, men baserat på hur frikostigt Disney tycks spendera så gissar vi att det, trots de hutlösa summorna, inte går någon nöd på bolaget.

Kostnad: 422 miljoner USD

Källa: Far Out Magazine

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL