De 10 Bästa Animerade Filmerna Genom Tiderna

De 10 bästa animerade filmerna genom tiderna

Uppdaterad 23 juni 2021 kl. 13:06 | Publicerad 15 maj 2020 kl. 20:05
ANNONS
ANNONS

Har du en favorit på listan?

Filmtopp guidar dig genom det bästa som animationens värld har att erbjuda.

Skönheten och odjuret
Foto: Disney

Även om animerade eller tecknade filmer i första hand riktar sig mot en yngre publik, finns det oftast element i dem som vi äldre kan tycka om. Nedanför listar jag de tio erkänt bästa animerade eller tecknade filmerna genom tiderna. Bedömningen har skett med hänsyn till kommersiell framgång, kritisk mottagning och favoriter hos fansen. Och endast en film per filmserie. Under varje film har jag även satt betyg över hur bra jag tycker filmen är. Missa inte heller att läsa om de bästa filmerna på Disney + än så länge. 

10. Skönheten och Odjuret (1991)

Intäkter: 425 miljoner dollar
IMDb (antal röster): 8.0/10 (406 598)
Metascore: 95/100

Bästa scenen: Sången "Bli vår gäst".

Belle, en vacker men utstött tjej i en liten fransk by, blir fånge hos ett odjur för att hennes kidnappade far ska kunna gå fri. Det hon inte vet är att odjuret är en förhäxad prins, som förvandlats till ett odjur efter att han vägrat en tiggare husrum en regnig natt. Han förblir ett odjur tills dess att han lär sig älska och blir älskad tillbaka. Sakta men säkert växer känslorna mellan odjuret och skönheten Belle.

Skönheten och Odjuret fortsatte trenden som Den Lilla Sjöjungfrun påbörjat två år tidigare. Disney var på väg tillbaka efter ett bedrövligt 70-och 80-tal. I slutet av 90-talet stod Disney åter på tronen som de bästa inom tecknade filmer tack vare bland annat Skönheten och Odjuret.

9. Monsters, Inc. (2001)

Monsters Inc
Foto: Disney/Pixar

Intäkter: 562 miljoner dollar

IMDb (antal röster): 8.1/10 (551 242)

Metascore: 78/100

Bästa scenen: Reklamscenen!

Monsters, Inc. är företaget som försörjer hela monsterstaden med energi. De får sin energi genom att skrämma barn och sedan skörda deras skrik. Barnen är dock skadliga för de monster som skrämmer dem, så de råds att skrämmas så kvickt det går. När ett barn, Boo, tar sig in i monstervärlden, inser de två kompisarna Mike och Sully att allt kanske inte är som det verkar.

Monsters, Inc. är en film för alla åldrar. Underhållande för barn men samtidigt smattrar det av skämt för de lite äldre. Moralkakan om att övervinna sina rädslor känns inte krystad utan är lätt att svälja och vävs skickligt in i filmens handling.

8. Det Levande Slottet (2004)

Det levande slottet
Foto: Studio Ghibli

Intäkter: 235 miljoner dollar
IMDb (antal röster): 8.2/10 (308 302)
Metascore: 80/100

Bästa Scen: När Herr Fågelskrämmas förtrollning bryts.

En ung flicka utan självförtroende förtrollas av en skadeglad häxa. Hon fångas i en gammal kropp och hennes enda hopp att bryta förbannelsen är en självisk men osäker ung trollkarl och hans kompanjoner i det benförsedda vandrande slott.

Hayao Miyazaki och hans Studio Ghibli är Japans motsvarighet till Disney. Miyasakis animerade filmer är ofta riktade mot en lite äldre publik och har därför inte nått någon riktig mainstream-framgång här i västvärlden, vilket är väldigt tråkigt. Många av Studio Ghiblis filmer är riktiga klassiker och tål att ses både en och två gånger.

7. Hitta Nemo (2003)

Hitta Nemo
Foto: Disney/Pixar

Intäkter: 921 miljoner dollar
IMDb (antal röster): 8.1/10 (915 972)
Metascore: 90/100

Bästa Scen: Doris pratar valspråk.

Efter att Marlin har förlorat sin fru blir han överbeskyddande mot sin son, clownfisken Nemo. Nemo blir trots detta tillfångatagen, så Marlin drar ut på ett äventyr tillsammans med palettkirurgen Doris för att hitta honom. De överkommer många faror på vägen och det blir inte precis lättare av Doris korta minne.

Hitta Nemo blev en internationell succé. Många har sett den och ännu fler har hört talas om den. Om du är en av de som ännu inte sett dem kan du inte få ett bättre tillfälle än nu när den efterlängtade uppföljaren, Hitta Doris, har premiär i augusti i år.

6. Prinsessan Mononoke (1997)

Prinsessan Mononoke
Foto: Studio Ghibli

Intäkter: 159 miljoner dollar
IMDb (antal röster): 8.4/10 (321 537)
Metascore: 76/100

Bästa Scen: Skogsgudens förvandling.

Den unge krigaren Ashitakas får en förbannelse på sin arm när han skyddar sin by från en vildsint demon. Hans enda räddning ligger i skogarna västerut. Väl framme hamnar han mitt emellan två sidor i fullt krig. Lady Eboshi och hennes industri slåss mot skogens djur och den unge Prinsessan Mononoke, uppfostrad av varggudarna. Ashitaka ser det goda i båda sidor, men ses av bägge sidorna som den andre sidans medhjälpare.

Ännu ett mästerverk från Studio Ghibli. Prinsessan Mononoke var den första av Miyazakis filmer som jag personligen såg och den har satt sig fast. Det magiska med skogen ställs mot en grupp människors överlevnad. Man vet inte vilken sida man ska heja på och överallt finns det gråzonskaraktärer som inte är den de utger sig för att vara. Denna animerade film håller dig på kanten av ditt säte från början till slut.

5. Upp (2009)

Foto: Disney/Pixar
Foto: Disney/Pixar

Intäkter: 731 miljoner dollar
IMDb (antal röster): 8.2/10 (898 107)
Metascore: 88/100

Bästa Scen: När huset lyfter.

Den unge Carl Fredrickson träffar Ellie, en ung kvinna med äventyrslust. 70 år senare har Ellie dött, och Carl har ett löfte att uppfylla. Innan han kan tvingas in på ett ålderdomshem använder han en stor bukett ballonger för att få sitt hus att flyga iväg. Han har inte märkt att den 8-åriga Russell är med ombord på huset på jakt efter en medalj i hans scoutkår. Tillsammans ger de sig ut på ett äventyr där de träffar på pratande hundar, skurkar och en sällsynt fågel vid namn Kevin.

Om du vill se en film som till och med kan få den mest hårdnackade skogshuggaren att fälla en tår, är detta filmen för dig. Äventyret blandas med Carls minnen av Ellie och jag kan inte rå för att ryckas med i känslorna som väcks.

4. Insidan Ut (2015)

Insidan ut
Foto: Pixar

Intäkter: 851 miljoner dollar
IMDb (antal röster): 8.3/10 (580 942)
Metascore: 94/100

Bästa Scen: Bing Bong offrar sig så Glädje inte glöms bort.

När Jenny tvingas flytta till San Francisco blir livet inuti hennes huvud kaosartat. De fem känslorna Glädje, Vemod, Rädsla, Ilska och Avsky hamnar i konflikt om hur de bäst ska navigera ett nytt liv, ett nytt hus och en ny skola.

Läs också: Recension - Inside Out

Pixar är kända för att ge känslor till saker som oftast är livlösa. Leksaker fick känslor i Toy Story, bilar fick känslor i Bilar men nu har de toppat sig själva. I den senaste av en lång rad animerade filmer har de gett känslor känslor. En skruvad film där vi får se vad som egentligen försiggår inuti våra huvuden i olika situationer.

3. Toy Story (1995)

Toy Story
Foto: Walt Disney Studios

Intäkter: 361 miljoner dollar
IMDb (antal röster)8.3/10 (851 512)
Metascore: 92/100

Bästa Scen: Buzz vaknar till liv första gången.

Vad gör dina leksaker när du inte ser? I Andys fall vaknar de allihop till liv och har ett eget socialt liv. Woody är Andys favorit och därmed de andra leksakernas ledare. När Andy plötsligt får rymdhjälten Buzz Lightyear i present förändras leksakernas gruppdynamik drastiskt. Woody blir svartsjuk och försöker göra sig av med Buzz. När de bägge två hamnar på villovägar tvingas de jobba tillsammans för att fly från leksaksdödaren, Sid Phillips.

Pixar var tämligen okända innan Toy Story. Toy Story frångick det klassiska tecknade och siktade istället mot framtiden med animation, något som var i princip icke-existerande i mitten på 90-talet. 20 år senare är de animerade pixarfilmerna många och de existerar alla i samma universum enligt en mycket populär fan-teori kallad "The Pixar Theory". När en film kan starta någonting sådant är den självklart värd att se.

2. Spirited Away (2001)

Spirited Away
Foto: Studio Ghibli

Intäkter: 275 miljoner dollar
IMDb (antal röster): 8.6/10 (609 606)
Metascore: 96/100

Bästa Scen: Chihiros tågresa.

När Chihiro och hennes familj åker vilse hamnar de framför en tunnel. De bestämmer sig för att gå igenom den och på andra sidan hittar de ett enormt nöjesfält, men inga människor. Chihiros föräldrar bestämmer sig för att äta på en restaurang medan Chihiro utforskar mer. Hon träffar en pojke vid namn Haku, som berättar att hon och hennes familj är i fara. Att föräldrarna har förvandlats till grisar och har hamnat i en stad bebodd av demoner och onda andar. Chihiro måste lita på Haku för att kunna rädda sina föräldrar och återvända till sin värld.

Denna film var den som satte Studio Ghibli på kartan i västvärlden. Den absolut bästa filmen Hayao Miyazaki skapat. Jag kan inte sätta fingret på vad det är, men någonting med denna film gör att jag vill se om den, igen och igen. Det kan vara att Haku hjälper Chihiro utan att ha någon anledning till det. Det kan vara alla små detaljer i filmen som finns där bara för att göra en scen bättre, inte för att det kommer betyda någonting mot slutet.

Det kan vara det vackra med tågsekvensen där det visuella skapar en känsla av isolation och ensamhet samtidigt som musiken tycks gråta i bakgrunden. I vilket fall rekommenderar jag Spirited Away skarpt.

1. Lejonkungen (1994)

Lejonkungen
Foto: Disney Enterprises, Inc

Intäkter: 987 miljoner dollar
IMDb (antal röster): 8.5/10 (902 817)
Metascore: 88/100

Bästa Scen: Sången "Hakuna Matata".

Simba föds som arvinge till Kungen av lejon, Mufasa. Han lever lyckligt i lejonriket med sin far och mor och sin bästa vän, Nala. Allting kastas in i fördärvet när hans svartsjuke farbror, Scar, dödar Mufasa och får Simba att tro att det var hans fel. Simba flyr så långt bort från lejonriket han bara kan. Scar blir kung i Lejonriket och bjuder in hyenorna.

Lejonen går mot sin värsta period av svält någonsin medan Simba växer upp tillsammans med surikaten Timon och vårtsvinet Pumbaa. En dag råkar Nala hitta Simba och berättar för honom om hur illa det är i Lejonriket. Simba har inget annat val än att återvända, ta upp kampen mot Scar och inta sin rätta plats som Lejonkungen.

Oavsett ålder har de flesta någon gång sett Lejonkungen. Disney var som bäst under 90-talet och Lejonkungen var grädden på ett redan gediget berg av mos. Har du inte redan sett denna film är kvällen räddad. Ställ in alla planer och se till att uppleva Simbas historia. Lejonkungen är en av alla bra filmer på Disney Plus.

Bubblare att få plats på listan med de bästa animerade filmerna

Själen – Pixar-film om en jazzmusiker som i medelåldern plötsligt får chansen att slå genom. Men när han väl ska ta sig till scenen, så händer något som istället kastar om hans liv till det negativa. 

Råttatouille – Ännu en diamant av Pixar. Den här gången tas vi till en michelinrestaurang i Paris där en råtta bekantar sig med ställets diskpojke. Tillsammans börjar de laga mat och snart är de uppe och visar sitt värde för eliten. Men kan de verkligen imponera på stadens hårdaste matkritiker?

Spider-Man: Into the Spider-Verse – en film om Spindelmannen som flugit under mångas radar. Ack så synd. I denna ursinnigt läcka film följer vi en allians med Spindelpersoner som slår sig samman för att stoppa ett potentiellt förödande hot.

Scrolla vidare neråt för fler sköna listor!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL