Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Bra filmtips – Filmtopp ger de bästa filmtipsen!

Bra filmtips – Filmtopp ger de bästa filmtipsen!

Sebastian Håkansson | Lista
05 juli 2017
Sebastian Håkansson | Lista
05 juli 2017

”Ge mig bra filmtips nu!”

Är du också trött på att spendera åtskilliga timmar på att hitta den ”perfekta” filmen för kvällen? Bra, då har du kommit rätt. Vi på Filmtopp är nämligen experter på serier & film och tar dagligen fram nya filmtips.

The Disaster Artist
Foto: Warner Bros. Pictures

Nedan följer några förslag på hyfsat nya filmer som du borde se. För enkelhetens skull ger vi dig filmtips i olika genrer. Ens smak är ju som en påse smågodis, blandat av sött, surt och salt. Listan med bra filmtips kommer att uppdateras kontinuerligt med nya filmer – allt för du ska slippa leta framöver. Vi vill även passa på att tipsa om vår lista med årets biotips om du har tänkt att gå på bio snart!

Skräck: The Corpse of Anna Fritz (2015)

korp
Foto: Primer Plano Film Group

Manus & Regi: Hèctor Hernández Vicens

Med: Albert Carbó, Alba Ribas, Bernat Saumell, Cristian Valencia m.fl.

Genre: Thriller

Handling: På radion säger de att den spanska skådespelerskan Anna Fritz, känd för sin otroliga skönhet, har dött. Hon hittades i ett badkar på en fest och dödsorsaken är ännu okänd. Efter att sjukhusassistenten Pau, som ensam ansvarar över nattpasset, har kört ner hennes lik till bårhuset tränger sig två av hans vänner på för att se den döda skönhetens kropp. Deras till synes harmlösa nyfikenhet eskalerar och gradvis tar de sig all större frihet med Annas kropp. De har ju trots allt ensamma med världens skönhet, naken och dödförklarad.

Motivation: The Corpse of Anna Fritz är en mörk berättelse som både provocerar och kräver mycket av sin publik. Främst eftersom flera självklara etiska principer lyser med sin frånvaro. Filmens regissör Hèctor Hernández Vicens, att han ville skildra de monster som du och jag har inom oss; den mänskliga ondskan. På många sätt har han lyckats. En av de bästa skräckfilmerna.

betyg_4

Komedi: The Disaster Artist (2017)

En svår genre att ge vassa filmtips i. Anledningen är att det går 9 dåliga på 10 nya komedier. Här kommer dock ett riktigt bra filmtips!

En kandidat till årets bästa filmer 2018?
Foto: Warner Bros. Pictures

Handling: Denna film bygger på en bok som skildrar inspelningen av The Room. En film som ofta kallas för “världens bästa sämsta film”. Den är totalt urusel, men så pass dålig att den faktiskt blir riktigt rolig. Den har med åren blivit en kultfilm, och går fortfarande på bio världen över. The Disaster Artist berättar om vägen dit, och mannen bakom det hela, Tommy Wiseau.

Omdöme: Att imitera Tommy Wiseau utan att det blir löjligt är en svår uppgift, men James Franco har hittat en bra balans mellan det absurda och genuina. Mellan seriefigur och människa. Det är en fantastisk insats. Här finns det gott om referenser det inbitne The Room-fanet kan glädja sig åt. Men under allt det komiska finns en historia om den amerikanska drömmen, om vänskap, och kanske framför allt om relationen mellan självförtroende och självinsikt.

Bästa filmtipsen i kategorin "svensk film"

Amatörer (2018)

De två unga tjejerna i Gabriella Pitchers film Amatörer.
Foto: Film i väst

Handling: I det fiktiva lilla brukssamhället Lafors, där de industrier som en gång blomstrade är på dekis, inser kommunstyrelsen att platsen är i ett stort behov av en nytändning. En tysk lågpriskoncern är intresserade av att expandera sin verksamhet och ser Lafors som ett alternativ. Problemet är att varuhuskedjan även överväger Allingsås. För att locka tyskarna föreslår kommunfullmäktigen Musse att de ska marknadsföra samhället genom att spela in en film. Kulturbudgeten är dock slut så skolungdomarna får göra filmen åt dem.

Omdöme: Slutscenen på en biograf är rysligt effektiv och gör att de bubblande känslor som uppstått tidigare når sitt klimax. I en tid där filmer med ett fint yttre men ett tomt inre pumpas ut på löpande band känns det befriande med regissörer som faktiskt har något att berätta. Gabriela Pichler har massor att berätta och framställer det dessutom riktigt bra.

4 av 5

Action:Atomic Blonde

Charlize Theron poster till "Atomic Blonde", en av de bästa filmerna 2017.
Foto: Noble Entertainment

Produktionsland: USA

Regi: David Leitch

Manus: Kurt Johnstad

Genre: Action, thriller

Handling: Den brittiska MI6-agenten Lorraine skickas till Berlin i slutspurten av kalla kriget. Muren är inte många dagar från att rivas och överallt i stadens östra del samlas unga rebeller, som i protest konsumerar den västerländska populärkulturen — symbolen för individens frihet. Hennes uppdrag är att finna en klassificerad lista innan den hamnar i fel händer och på så vis stoppa kriget från att förlängas. Men Berlin är en lömsk stad där ingen går att lita på.

Motivation: Den gråa sterila skildringen av ett graffiti-bombat Berlin, som endast lyser upp när neonskenet från stadens alla lysrör nuddar Charlize Therons blonda kalufs, är läcker och skvallrar om ett samhälle i förfall. Invånarna går bara och väntar på att Fågel Fenix ska resa sig ur askan och driva ut kommunismen.

betyg_4

Drama: The Florida Project (2017)

Bra filmtips – Filmtopp ger de bästa filmtipsen!
Foto: Scanbox

Handling: Utanför Disneyland i Florida ligger det färgglada motellet Magic Castle vars hyresgäster till stor del består av människor från den fattiga underklassen. Den sexåriga flickan Moonee bor på motellet tillsammans med sin unga mamma Halley. På dagarna lever hon rövare med de andra barnen, alltmedan föräldrarna är upptagna med att få in pengar för att betala veckans hyra. Motellets chef Bobby, som spelas av Willem Dafoe, driver den dagliga verksamheten samtidigt som han försöker hålla ett öga på barnen.

Motivation: The Florida Project gör mig både glad och ledsen och det är precis det som är meningen. Att så väl gestalta dessa utsatta människor i hopplösa situationer, men samtidigt också behålla livets glädje och barnens lekfullhet, är en stor bedrift. Samtidigt ligger Disneyland som en metafor för det riktiga paradiset blott ett stenkast bort. Sean Baker får oss att fundera över barnglädje och föräldraskap i en av årets bästa filmer.

Drama: Phantom Thread (2017)

Daniel Day Lewis och Vicky Krieps i Phantom Thread.
Foto: United International Pictures

Handling: I 1950-talets London blomstrar ekonomin efter kriget. Reynolds Woodcock är en internationellt känd designer och namnet på allas läppar. Kvinnor kommer och går i hans stora hus. Sömmerskor, modeller och potentiella kärleksintressen. Men när han en dag beger sig ut på landet händer något. På en restaurang träffar han servitrisen Alma som har de perfekta måtten och är den perfekta modellen. Men Alma har en stark egen vilja och hennes entré får oanade konsekvenser.

Omdömde: Paul Thomas Anderson fortsätter att bevisa hur sylvasst ett drama kan vara i rätt händer. Phantom Thread är en känslostark kärlekshistoria och ett psykologiskt maktspel som genomsyras av passion och besatthet. Därtill finns det otroligt mycket mer som bubblar under ytan. Phantom Thread är ett mästarprov i filmskapande.

Thriller: Wild River (2017)

Affisch till Wind River med Jeremy Renner och Elizabeth Olsen
Foto: Acacia Entertainment

Handling: Cory arbetar som jägare av rovdjur, vargar och pumor. En dag när han jagar i indianreservatet Wind River finner han kroppen av en ung indiankvinna. Hon har blivit våldtagen och sprungit barfota i den extremt låga temperaturen tills hon har dött. FBI skickar den oerfarna agenten Jane Banner att utreda dödsfallet. Cory känner flickan och hennes familj och hjälper till med utredningen som hämmas av byråkrati.

Omdöme: Bland nya bra filmer hittar vi Wind River som kan beskrivas som en modern western. Temat, budskapet och filmens starka känslor gör detta till en av årets bästa filmer. Gå bara inte och se den här filmen och förvänta er en Hollywood-historia. För det är den inte. Den är brutalt ärlig och skoningslös i sitt budskap.

Detta var Filmtopps lista med bra filmtips. Listan kommer förändra sig då och då, så håll utkik eller kom med era bästa filmtips!

NÄSTA ARTIKEL