De bästa filmerna 2017 – Filmtopp ger filmtipsen

Vilka är de bästa filmerna 2017?

I denna artikel kommer vi på Filmtopp gemensamt att sammanställa de bästa filmerna som har Sverigepremiär under 2017. Listan kommer att uppdateras med jämna mellanrum för att du alltid ska få de senaste filmtipsen! Om du undrar vilka filmer som var bäst 2016 och bäst 2015 är det bara att spana in de listorna med.

Bra filmer kommer från världens alla hörn och några spontana favoriter från 2017 har varit svenska Sameblod, iranska The Salesman, sydkoreanska The Handmaiden, danska Darkland, rumänska Prövningen och amerikanska Get Out. Förhoppningsvis kommer listan att fortsätta att växa sig stark på internationella titlar.

Följande kriterier måste uppfyllas för att vara med på listan över de bästa filmerna 2017:

  1. Filmen måste ha fått minst 4 ögon i betyg av någon skribent på Filmtopp.
  2. Filmen måste ha haft svensk premiär under 2017. Detta kan innebära att filmer som har haft en tidigare premiär utomlands slinker med.
  3. Filmen måste vara en långfilm.

Eftersom detta inte är en individuell lista utan alla de filmer som Filmtopp har rankat högst, är filmerna sorterade efter bokstavsordning och betyg.

 

Betyg: 4

Det

Det är en riktigt ny bra skräckfilm 2017

Originaltitel: ”It”
Regi: Andrés Muschietti
Manus: Chase Palmer, Cary Fukunaga, Stephen King (Roman)
Med: Bill Skarsgård, Finn Wolfhard, Sophia Lillis, Javier Botet m.fl.
Längd
:
2 timmar 15 minuter
Genre: Skräck
Ålder: 15 år
Är du ett fan av Netflix TV-serie ”Stranger Things” kommer du att älska den här filmen. Faktum är att skaparna bakom serien har låtit inspireras av 90-tals versionen av ”Det”. Bill Skarsgård är rena rama mardrömmen och gör sin roll helt lysande. Effekterna är läckra och de handlingsbärande scenerna tillför verkligen något. Dessutom är det stundtals riktigt roligt.
“Det” är förmodligen årets bästa skräckfilm och går på bio just nu.

A Ghost Story

Casey Affleck som spöke i A Ghost Story
Filmtopp har sammanställ en filmlista med de bästa filmerna 2017

Efter att ha omkommit i en bilolycka, återvänder maken som spöke i ett försök att återknyta till sin efterlevande hustru. I sin nya form är han både kraftlös och osynlig och frågan är om han någonsin kommer att få henne att märka hans närvaro.

A Ghost Story är en omtumlande upplevelse. Att se hur maken, spelad av Casey Affleck, stilla vakar över sin hustru samtidigt som han försöker få kontakt med henne, är smärtsamt. Lika tungt är det att följa hustruns, spelad av Rooney Mara, sorghantering. Skådespelet är ohämmat och känslorna slår rakt i solar plexus.

Silvana – Väck mig när ni har vaknat

Bästa filmernaSilvana står framför det kungliga slottet - ny film 2017
Foto: TriArt Film
Regi: Mika Gustafson, Olivia Kastebring, Christina Tsiobanelis
Med: Silvana Imam, Beatrice Eli m.fl.
Genre: Dokumentär
Längd: 1 timme 31 minute

Sällan lyckas en dokumentär så väl skildra sitt subjekt som här. ”Silvana – Väck mig när ni vaknat” är ett porträtt av en artist där filmkonsten går hand i hand med intensiteten och kärleken hos sin stjärna.

Silvana – Väck mig när ni vaknat är en dokumentär strukturerad i tre delar: 2014, 2015 och 2016. Vardera år representerar en del i Silvanas professionella liv som framgångsrik rappare, men det är hennes privata liv, främst relationen till flickvänen Beatrice Eli och hennes litauiska rötter, som får störst utrymme.

Good Time

En av de bästa filmerna 2017.

Film: Good Time (2017)
Regi: Benny Safdie, Josh Safdie
Manus: Ronald Bronstein, Josh Safdie
Med: Robert Pattinson, Benny Safdie, Jennifer Jason Leigh, Taliah Webster, Barkhad Abdi, Buddy Duress m.fl.
Genre: Crime, Drama, Thriller
Speltid: 1h 41min

Robert Pattinson levererar sin karriärs bästa prestation i bröderna Safdies Guldpalmsnominerade Good Time. En oerhört spännande och konstnärlig film om konsekvenserna av ett misslyckat rån. Därtill finns det ett starkt budskap om fördomar och segregation för den som är beredd att läsa mellan raderna.

Good Time går på bio just nu och är ett bra filmtips!

Om själ och kropp

Om kropp och själ

”Om själ och kropp” har allt som krävs för att stjäla Oscarsstatyetten från ”The Square”

Endre och Mária jobbar på samma slakteri. Han som chef och hon som nyanställd kvalitetsansvarig. Under en obligatorisk psykologisk utvärdering av alla anställda på fabriken framkommer det att just de två har något gemensamt, något oförklarligt som enbart kan betyda att de är knutna till varandra med ett väldigt speciellt band. Denna upptäckt ställer deras tillvaro på ända och förändrar deras liv för all framtid.

 

Atomic Blonde

Charlize Theron poster till "Atomic Blonde", en av de bästa filmerna 2017.

Produktionsland: USA
Regi: David Leitch
Manus: Kurt Johnstad
Genre: Action, thriller

Handling: Den brittiska MI6-agenten Lorraine skickas till Berlin i slutspurten av kalla kriget. Muren är inte många dagar från att rivas och överallt i stadens östra del samlas unga rebeller, som i protest konsumerar den västerländska populärkulturen — symbolen för individens frihet. Hennes uppdrag är att finna en klassificerad lista innan den hamnar i fel händer och på så vis stoppa kriget från att förlängas. Men Berlin är en lömsk stad där ingen går att lita på.

Motivation: Den gråa sterila skildringen av ett graffiti-bombat Berlin, som endast lyser upp när neonskenet från stadens alla lysrör nuddar Charlize Therons blonda kalufs, är läcker och skvallrar om ett samhälle i förfall. Invånarna går bara och väntar på att Fågel Fenix ska resa sig ur askan och driva ut kommunismen.

Alla tiders kvinnor

Stillbild från "Alla tiders kvinnor". En av de bästa filmerna 2017.

Produktionsland: USA
Manus & Regi
: Mike Mills
Genre: Drama, Komedi

Handling: Alla tiders kvinnor utspelar sig i Santa Barbara år 1979. Dorothea (Annette Bening) är en ensamstående mamma till femtonåriga Jamie (Lucas Jade Zumann) och hon känner att hon behöver hjälp med att uppfostra honom till en man. Hon ber därför Jamies bästa vän Julie (Elle Fanning) och hyresgästen Abbie (Greta Gerwig) om stöd.

 

Motivation: Det här är en mogen och djup film. Samtliga fem huvudkaraktärer är nyanserade och välskrivna och det finns någon för alla att relatera till. Vi får under filmens gång se många olika sidor av alla inblandade och det känns inte som om någon information är överflödig, utan allt är nödvändigt för att föra filmen framåt.

betyg_4

Apornas Planet: Striden

Caesar i "Apornas planet: Striden" - nyaste filmen i serien

Produktionsland: USA
Regi: Matt Reeves
Manus: Mark Bomback, Matt Reeves m.fl.
Genre: Action, Äventyr, Drama

Handling: En stor smitta, som tros komma från aporna, har drabbat mänskligheten och många har dött. De överlevande har under ”Översten” (Woody Harrelson) mobiliserat sig för att utrota aporna och döda deras ledare Caesar (Andy Serkis). Fast Caesar vill inget hellre än att sluta fred. Efter att han på ett humant sätt har försökt lösa krisen drabbas drabbas aporna av en enorm tragedi, där Översten spelar en stor roll. Förargad av vrede beger sig Caesar ut på jakt efter hämnd.

Motivation: Den avslutande delen i den moderna trilogin om intelligenta apor är även den bästa filmen av de treApornas planet: Striden bjuder på högklassig action, nagelbitande spänning och lyckas därtill med konsten att beröra på riktigt. Det är bara att grabba tag i popcornen, luta sig tillbaka och salutera: Go Caesar!

Baby Driver

Ansel Elgort i Baby Driver - ny actionfilm från 2017
Baby Driver (2017)
Premiärdatum: 26 jul 2017
Regi: Edgar Wright
Med: Ansel Elgort, Lily James, Jon Hamm
Genre: Action, Thriller

Handling: En begåvad flyktbilsförare tar musiken till hjälp för att bli bäst på det han gör. När han en dag möter kvinnan i hans drömmar ser Baby en chans till en sista flykt, denna gång från sitt liv som kriminell. Men ledaren för ett brottssyndikat har andra planer för Baby och snart tvingas han, med livet, kärleken och friheten som insats, ta del i en stöt dömd att misslyckas.

 

 

Den sista familjen

Foto: Folkets Bio - Polsk ny film 2017
Produktionsland: Polen
Originaltitel:
 Ostatnia Rodzina
Regi: Jan P. Matuszynski
Genre: Drama

Handling: Zdzislaw Beksinski var en erkänd konstnär vars verk oftast bestod av dystopiska och ödesmättade motiv. De sista trettio åren av hans liv präglades av tunga familjetrauman av olika slag. Den sista familjen skildrar just denna period.

Motivation: Den sista familjen är en vägjord och mörk film, som har givit mig en större förståelse för varifrån Zdzislaw hämtade inspirationen till sina dystopiska konstverk.

betyg_4

Dunkirk

Poster till Dunkirk av Christopher Nolan - ny krigsfilm från 2017
Foto: Warner Bros. Ur krigsdramat ”Dunkirk” av Christopher Nolan.

Produktionsland: England, Frankrike, USA, Nederländerna
Manus & Regi: Christopher Nolan
Genre: Action, Drama
Handling: 
Dunkirk baseras på evakueringen av 300 000 engelska soldater från den franska kuststaden Dunkerque som omringades av nazisternas armé i början av andra världskriget. Churchill hoppades att som bäst lyckas få 30 000 mannar tillbaka till hemlandet. Det var ett omöjligt projekt som skulle komma att skrivas in i världshistorien.

Motivation: Christopher Nolan gör det han kan bäst: bygga upp intensiva scener som får även den mest stresstålige att bita på naglarna. Hans berättande går direkt att känna igen; ett växelberättande med flera trådar som knyts ihop elegant.

Efter stormen

Foto: TriArt Film - utländsk ny film 2017
Foto: TriArt Film

Produktionsland: Japan
Originaltitel:
 Umi yori mo mada fukaku
Manus & Regi: Hirokazu Koreeda
Genre: Drama

Handling: Ryota är en prisvinnande författare, men en kombination av skrikramp och spelberoende har ruinerat honom. Även om han är bedrövad över att alltid vara pank, är det den försämrade relationen till exfrun och sonen som är värst. Snart ska det dock visa sig att han har vädergudarna på sin sida. Med hjälp av en tyfon sammanförs nämligen den splittrade familjen, även om det bara är för en natt.

Motivation: Hirokazu Koreeda har tidigare visat att han är en mästare på att skildra trasiga familjerelationer. Fast vänta dig ingen Almodóvar här. I Efter stormen lyckas Koreeda med konststycket att göra en mysig feel good-film av ett egentligen väldigt mörkt familjeöde.

betyg 4

En väldig vänskap

En väldig vänskap - ny film 2017
Från filmen “En väldig vänskap”. Foto: Sena

Produktionsland: Island
Manus & Regi:
 Dagur Kári
Genre: Drama

Handling: Den 43-årige flygplatsarbetaren Fúsi bor fortfarande hemma hos sin mamma. Hans vardag består av chokladflingor, jobb, lek med krigsleksaker, pad thai på fredagar och dagliga inringningar till en radiostation där han önskar låtar. Fúsis liv förändras abrupt när han träffar Sjöfn på en danskurs han tvingats gå på.

LÄS OCKSÅ: Fem filmer du bör undvika på första dejten!

Motivation: Ibland blir deppigheten överdriven, men filmen lyckas ändå på något skapa ett intresse för berättelsens fortsättning. Mycket hänger på att skådespelaren Gunnar Jónsson levererar som huvudrollsinnehavare. Han är helt enkelt briljant, man bara måste sympatisera med Fúsi. Han är fåordig och får istället förlita sig på sina rörelser och ansiktsuttryck, något Jónsson lyckas utmärkt med.

betyg 4

Exfrun

Stillfoto från "Exfrun" - en ny film från 2017
De bästa filmerna 2017. “Exfrun” är tillsammans med “Sameblod”, “Den enda vägen” och “Småstad” en av flera svenska filmer på listan över riktigt bra filmer 2017.

Produktionsland: Sverige
Manus & regi: Katja Wik
Genre: Drama

Handling: I tre parallella berättelser får vi följa tre kvinnor i olika skeden i livet. Flickvännen Klara är precis i inledningsfasen i ett förhållande med sin stora kärlek. Tvåbarnsmamman Anna är mitt uppe i småbarnslivet där båda parter mer eller mindre har givit upp. Sist men inte minst har vi exfrun Vera, som lever i sviterna efter ett fallerat äktenskap med allt vad det innebär.

Motivation: Forskning visar att gifta män oftast är mer framgångsrika och lyckliga än ogifta män, medan det är precis tvärtom för kvinnor. Filmens syfte är inte att lösa problemet utan snarare att starta en diskussion om ämnet. Om filmen lyckas med sin målsättning återstår att se, men den drog i alla fall igång tankeverksamheten i min lilla hjärna.

betyg 4

The Handmaiden

Stillbild från The Handmaiden - en ny film 2017
The Handmaiden, en av de bästa filmerna 2017

Produktionsland: Sydkorea
Regi: Park Chan-wook
Manus: Chung Seo-Kyung, Park Chan-wook
Genre: Drama

Handling: The Handmaiden är baserad på Sarah Waters Fingersmith, en feministisk spänningsroman om ficktjuvar som tar knäcken på överklassen. Medan bokens handling utspelar sig i det viktorianska England, har den Sydkoreanska stjärnregissören Park Chan-wook försatt filmatisering i 1930-talets japanockuperade Korea

LÄS MER: 10 Sydkoreanska filmer för filmälskaren!

Motivation: Berättelsen visar flera gånger prov på svart humor och det målas upp en bild av den japanska kolonialtidens hårdhet. En kultur som är satt under stark press. Acceptera filmens premisser och låt dig förföras av en historia utöver det vanliga.

betyg_4

Heartstone

Nya bra filmer från 2017

Originaltitel: Hjartasteinn
Manus & regi: Guðmundur Arnar Guðmundsson
Med: Baldur Einarsson, Blӕr Hinriksson, Diljá Valsdóttir m.fl.
Genre: Drama
Speltid: 2 tim, 9 min

På de vidsträckta isländska vidderna utspelar sig ett till synes småskaligt drama, åtminstone sett utifrån. För de som befinner sig i händelsernas centrum är det dock allt annat än småskaligt. För Thor och Kristjan är detta den viktigaste tiden i deras liv, som till stor del kommer att definiera dem som människor längre fram i livet. De två bästa vännerna är på väg in i tonåren och allt vad det betyder. De bekymmersfria åren som barn är förbi och när de dessutom upptäcker att de har känslor för varandra, mer än vänskapliga, försvåras deras situation ytterligare. Speciellt eftersom ingen av dem riktigt vågar bejaka känslorna, varken för varandra eller offentligt.

Motivation: Heartstone är ett väldigt närgånget och utlämnande porträtt av huvudkaraktärerna Thor och Kristjan. Det är också något visst med det isländska landskapet. Förutsättningarna finns minst sagt där för att göra en estetiskt vacker film och där har vi också en gemensam nämnare för de filmer som landet producerat på den senaste tiden. De ser alla väldigt bra ut, inklusive Heartstone.

Life, Animated (2016)

life-animated - ny film från 2017
Foto: NonStop Entertainment.

Produktionsland: USA
Regi: Roger Ross Williams
Manus: Ron Suskind
Genre: Dokumentär

Handling: I Life, Animated berättas den hjärtevärmande historien om hur Owens föräldrar lärde sig att kommunicera med sin autistiska son genom Disneys klassiska filmgestalter. Även i vuxen ålder möter Owen fortfarande varje skeende i livet med sina tecknade vänner vid sin sida, vilket också porträtteras.

Motivation: Den Oscarsbelönade regissören Roger Ross Williams målar nästan upp Owens livshistoria som en egen tecknad film. Det gör att den ensidiga fokuseringen på Owen funkar, eftersom de mer tröga partierna bryts snabbt av med något lekfullt.

betyg_4 Moonlight (2016)

Nya utländska filmer 2017

Produktionsland: USA
Regi:
 Barry Jenkins
Manus: Barry Jenkins, efter en bok av Tarell Alvin McCraney
Genre: Drama

Handling: ”Little”, “Chiron” och ”Black” är alla namn på samma person beroende på vilken tidsperiod vi får följa honom. Moonlight är nämligen uppdelad i tre olika akter som utgör ett intimt påträtt av en ung mans liv från barndomen till vuxen ålder. Filmen följer hans kamp om att finna sin plats i livet, med tvivlande sexualitet och stor osäkerhet på omgivningen

Motivation: Det finns några speciella sekvenser som stannar kvar hos mig. Dessa stunder, som ibland bara varar ett kort ögonblick, är djupt gripande. Som när Juan motvilligt erkänner sitt levebröd för Little. Eller de mörka partierna med Littles mamma, vars rolltolkning Naomie Harris skall hyllas för. Hennes vandring in i crackmissbruk, med ett fullständig oförutsägbart beteende som följd, utgör de bästa scenerna i filmen.

Minns du: Skandalen runt Moonlight på Oscarsgalan

betyg_4

Paterson

Stillbild från "Paterson". En av många bra filmer 2017.

Produktionsland: USA
Manus & Regi:  Jim Jarmusch
Genre: Drama, Komedi

Handling: Busschauffören Paterson är huvudkaraktären i filmen med samma namn. Vi följer med honom i hans vardagliga rutiner under en vecka där han flitigt skriver poesi under rasterna på jobbet, tar ut hunden Marvin på kvällspromenader (egentligen knyter fast honom utanför en bar), och lever i ett sunt förhållande med sin bohemiska flickvän Laura.

Motivation: Det är inte bara Driver som övertygar. Golshifteh Farahani glänser som flickvännen Laura, men birollsinnehavarna Barry Shabaka Henley och William Jackson Harper sticker ut mest och bidrar till det härliga barhäng Paterson ägnar sig åt om kvällarna.

Jarmusch film upplevs som ett riktigt hantverk där varje detalj är uttänkt och utförd med precision.

betyg_4

Prövningen

Stillfoto från Prövningen. En av de bästa filmerna 2017.
De bästa filmerna 2017 – Cristian Mungius “Prövningen” är ett litet mästerverk i genren.

Produktionsland: Rumänien
Manus & Regi: Cristian Mungiu
Genre: Drama

Handling: En morgon, precis intill skolan, utsätts unga Eliza för ett våldtäktsförsök. Hon slår sig fri innan övergreppet fullföljs, men händelsen omskakar henne rejält. Trots traumats färskhet insisterar hennes far, läkaren Romeo, att hon ska skriva avslutningstentorna efterföljande morgon. I faderns ögon är detta ett avgörande ögonblick för hela Elizas framtid. Om hon inte spikar proven får hon inte ett tillräckligt högt slutbetyg för att kunna studera på universitet i England och således få ett bättre liv.

Motivation: Med långa tracking shots i den rumänska småstaden får vi varse den hårda vardag och nedslitna miljö Elizas föräldrar önskar förskona sin dotter från. Temat, värderingars faktiska värde sett till individens aktuella referenspunkt, genomsyrar Prövningen från första till sista scenen. Mingus levererar inte något facit utan tvingar oss att själva vrida och vända på vår moralkompass.

betyg_4

Raw

Garance Marillier som veterinär studenten Justine i Raw.
Garance Marillier som veterinär studenten Justine i Raw.

Produktionsland: Frankrike/Belgien
Manus & Regi: Julia Ducournau
Genre: Skräck

Motivation: Den franska skräckfilmen Raw undviker dagens skräckklyschor och bidrar med originalitet. En visuellt slående historia om systerskap och en hänsynslös studie av en människas allra mörkaste begär.

Handling: Tonåringen Justine färdas med sina föräldrar till veterinärinternatet där hon ska spendera sin tid ett par år framöver. Hela familjen är vegetarianer och mamman understryker hur otroligt viktigt det är att hon fortsätter att förhålla sig till detta. I takt med att Justine blir hemmastadd växer också ett begär för kött inom henne, en djup känsla som hon lönlöst försöker bekämpa. En frigörelse äger rum och hennes inre demoner får fritt spelrum.Raw är verkligen en debatterad film.

betyg_4

Safari

Jakttroféer i "Safari" en av de bästa filmerna 2017.
Foto: TriArt

Film: Safari
Regi: Ulrich Seidl
Genre: Dokumentär

Handling: I Ulrich Seidls senaste dokumentärfilm får vi följa ett gäng förmögna österrikare som reser till Afrika. Där betalar de dyra pengar för att få döda allt från småvilt till giraffer. De lever som kungar i områden som präglas av extrem fattigdom, vilket får en redan bisarr form av nöjesresa att kännas ännu mer problematisk.

Motivation: Samtidigt som jag sitter och vrider mig av obehag och avsky inför vad som pågår, börjar jag fundera på om det kanske ändå är mer humant än vad som försiggår inom den industrialiserade köttproduktionen världen över. Det är, som jag nämnde tidigare, minst sagt problematiskt.

Sameblod

Produktionsland: Sverige
Manus & Regi: Amanda Kernell
Genre: Drama

Handling: Elle-Marja är på väg till en samisk begravning i sina gamla hemtrakter. Trots att hon själv är av samiskt påbrå distanserar hon sig tydligt från den kultur hon föddes i. När hon småpratar med gäster på hotellet verkar hon nästan vara rädd för att bli ”avslöjad” om sin härkomst. Varifrån denna rädsla kommer ifrån ska vi snart få veta. En stor del av filmen utspelas nämligen när Elle-Marja var ung.

I den lilla hembyns skola råder det nolltolerans för det samiska språket och barnen agas till att lära sig att recitera skolfrökens skillingtrycksvisor. Byns äldre pojkar utgör ett dagligt hot de samiska barnen då de tvingas passerar dem på väg till skolan. Efter ett obehagligt skolbesök av rasbiologer får Elle-Marje nog och bestämmer sig för att starta ett nytt liv som ”svensk” i Uppsala. Hon börjar kalla sig för ”Kristina” och anländer i den nya staden i hopp om att få en ordentlig utbildning och kunna dölja sitt ursprung.

Motivation: För många av oss yngre tittare är det nog svårt att förstå den behandling som samerna har fått, och i viss utsträckning fortfarande får, utstå. Jag gillar hur filmens regissör, Amanda Kernell, aldrig skriver sin publik på näsan med vad som utgör de svenska fördomarna, utan istället lämnar små detaljer för sin publik att plocka upp.

Ett exempel på detta är när en kvinna tar på en samefläta och i förbifarten kommenterar att håret inte alls är särskilt strävt. Likadant är det med Kernells skildring av den samiska kulturen, som vi egentligen mest får glimtar av. Denna berättarteknik kan säkert vara frustrerande för de som förväntar sig en kulturhistorisk undervisning, men för mig berikar detta smygtittande filmupplevelsen i sig.

betyg_4

Inline
Inline