Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Batmans bästa kostymer – vi rankar läderlappens garderob genom åren

Batmans bästa kostymer – vi rankar läderlappens garderob genom åren

Fredrik Edström | Lista
06 mars 2022
Fredrik Edström | Lista
06 mars 2022

Holy bat-nipples, Batman!

Na-na-na-na-na Batman! The Batman slår knockout på våra biografer och det utgör väl ett ypperligt tillfälle att ta en tripp i minnesbanken och ranka Batman-dräkter? Javisst- här är top tio batsuits!

Ikoniska karaktärer tåls att stöpas om och tolkas i oändlighet. Populärkulturen kryllar av odödliga figurer – utmejslade efter samtidens vågor likt filmiska rauker. James Bond, Robin Hood, King Kong, Sherlock Holmes och ett gäng superhjältar är bara några av dessa ikoner som med jämna mellanrum ploppar upp i moderna nytolkningar. Nu är det Batmans tur igen. The Batman landat på våra biografer och läderlappen letade snabbt upp sig på biotoppen.

Givetvis sker det en estetisk utveckling i dessa nytolkningar och idag vill jag fokusera på Batmans monumentala garderob genom åren. Läderlappen har sannerligen fått sin beskärda del av make-overs och det fick mig att fundera över vilken dräkt som faktiskt är den bästa? Därför har jag nu tagit en rundtur kring mina minnens allé och listat Batmans tio snyggaste kostymer.

10: Batman: Forever (1995)

Batman
Foto: Warner Bros.

Oroa dig inte, det är första och sista gången som bat-nipples äntrar denna lista! Joel Schumachers första försök till en bat-suit funkar, vårtgårdar till trots, rätt bra. Jag gillar den blå-svarta färgen och manteln känns härligt lädrig. Tyvärr dyrkar Schumacher den manliga anatomin lite väl och de extremt framstående muskelgrupperna är skrattretande fjantiga.

9: Batman: The Movie (1966)

Batman the movie
Foto: Warner Bros. 

Klassikern! Adam Wests charmiga maskerad-pyjamas är måhända inte så cool, men passar den tidens humoristiska tolkning av läderlappen. Visst, den är skrattretande och larvig men jag är förhållandevis säker på att det är dräktens roll i sammanhanget.

8: Batman Returns (1992)

Batman returns
Foto: Warner Bros.

Oroa dig inte, originaldräkten står att finna högre upp på listan. Problemet med Keatons efterföljande dräkt är de vansinnigt fula "magrutorna" och att dräkten på det stora hela är oförändrad utöver ett lite sexigare bat-emblem. Burton & co kunde gott ha förbättrat den ursprungliga skapelsen bra mycket mer! 

7: Superman-buster - Batman v Superman (2016)

Batman armour
Foto: Warner Bros.

Ska du ge dig in i handgemäng med Stålmannen är det bäst att du snickrar ihop en stryktålig riddarrustning – vilket Bruce sannerligen gjorde. Dräkten är en ganska tuff koloss men som i vanlig ordning är alldeles för bulkig och liknar i sina sämsta vinklar en ganska trött transformers-version av läderlappen. 

6: The Dark Knight (2008)

Dark knight
Foto: Warner Bros.

Många saker är fantastiska med The Dark Knight, ja, det allra mesta faktiskt, men Batman-dräkten är en axelryckning. Lite för high-tech för min smak och alldeles för putsad. Ge mig smuts, slitage och lite camp så är vi hemma.

5: Batman Begins (2005)

Batman begins
Foto: Warner Bros.

Att Christopher Nolan lyfte Batman ur en cinematiskt träsk av trams är väl knappast någon nyhet. Plötsligt fick vi en relativt realistisk tolkning av karaktären och dräkten håller sig i helsvart. Dock förstör det urfula bältet och den lite bulkiga designen helhetsintrycket på en annars supercool kostym.  

4: Batman V Superman: Dawn of Justice (2016)

Batman
Foto: Warner Bros. 

 

Wow. Ben Afflecks dräkt är verkligen supertuff. Inga utstickande färger utan skiftar enbart i grått och svart. Jordnära men samtidigt utomjordiskt läcker. Synd bara att den är så fruktansvärt bulkig och otymplig. Några färre proteinshakes och Afflecks dräkt hade varit uppe på medaljplats!

3: Batman: Mask of the Phantasm

Mask of the phantasm
Foto: Warner Bros.

Den klassiska trikån från den animerade serien gör här sin långfilmsdebut och de är lika delar ikonisk som vrålsexig. Ett levande bevis på att kalsonger utanpå kläderna gör sig bäst i animerad form, trots Adam Wests tappra försök.

2: Batman (1989)

Batman
Foto: Warner Bros

Ikonisk. Originalet fångar läderlappens essens på ett helt fantastiskt vis och faller väl egentligen enbart på det illgula bältet och på hur sanslöst otymplig dräkten ser ut att röra sig i. Stackars Keaton och hans arma nacke.   

1: The Batman (2022)

The Batman
Foto: Warner Bros. 

Jag är en sucker för low-tech. Jag älskar när superhjälte-dräkter ser nötta och upprivna ut. Pattinsons dräkt är inte en snygg, sexig trikå som framhäver den manliga anatomin utan är snarare halvt sönderslagen krigsrustning som fokuserar på funktion framför form. Vinnaren är dräkten i The Batman – jag älskar den. 

Här var min toplista över Bat-suits! Håller ni med mig eller borde jag skamset gömma mig i grottan igen? 

MER LÄSNING:

NÄSTA ARTIKEL