De bästa Batman-filmerna rankade från sämst till bäst

De bästa Batman-filmerna rankade från sämst till bäst

Uppdaterad 17 september 2022 kl. 21:09 | Publicerad 11 augusti 2017 kl. 19:08

Håller du med om Batman-rangordningen?

Det har blivit några filmer om läderlappen genom åren. Filmtopp listar filmerna från sämst till bäst.

"I'm Batman"

Bild på Batmans logga.
Foto: Warner Bros.

Med Adam Wests bortgång dog också det på film verkliga originalet till Läderlappen, eller ska vi säga Batman eftersom det ordet i dag är lika godkänt i det svenska språket som ordet freestyle.

Den rika miljonären Bruce Waynes alter ego är en av de mest kända och populära superhjältarna någonsin. Det är svårt att resa någonstans i världen och inte stöta på någon som bär den ikoniska fladdermussymbolen på bröstet. Vad passar då bättre nu när en legend har lämnat oss, än att faktiskt ranka spelfilmerna från sämst till bäst.

Låt mig förtydliga att detta rör sig om spelfilmer, inte tecknade, serier, kortfilmer eller andra versioner. Sedan tidigare har vi skrivit om filmerna med Batman och Superman – om du vill fördjupa dig ännu mer runt vår superhjälte.

10. Batman & Robin (1997)

Bild på Alicia Silverstone, George Clooney och Chris O'Donnell i Batman & Robin.
Alicia Silverstone, George Clooney och Chris O'Donnell i Batman & Robin. Foto: Warner Bros.

Det förvånar nog få att denna film hamnar sist på listan. Batman slåss tillsammans med sin kompanjon Robin mot Mr. Freeze, som planerar att frysa ner hela Gotham i ren och skär ilska på grund av hans döda fru. Även Poison Ivy är med på ett hörn och ålar omkring i törnbuskar. George Clooney var ett stort misstag att anlita som den mörka riddaren och hela filmen osar B-film à la 80-tal.

9. Batman Forever (1995)

Idag rankar vi de bästa batman-filmerna
Val Kilmer som Batman. Foto: Warner Bros.

Jag är väldigt förtjust i Val Kilmer och tycker faktiskt att han passar som Batman. Tyvärr är "Batman Forever" alldeles för töntig och oseriös. Jim Carrey och Tommy Lee Jones klarar knappast av att fylla de skor som läderlappens skurkar vanligtvis bär, vilket är konstigt med tanke på att båda två är väl ansedda skådespelare.

Självklart har de inte mycket manus att jobba med, men med tanke på att vi sett vad dessa filmer kan bli, passar nog egentligen inte någon av dem som skurk på Gothams gator.

8. Batman V Superman: Dawn of Justice (2016)

Bild på Ben Affleck som Batman.
Foto: Warner Bros.

Som Batman är egentligen Ben Affleck ganska bra och det finns mycket potential i denna "storslagna" film. Dock försvinner det mesta i en rörig och ofokuserad sörja som mest prioriterar datoreffekter och märkliga skurkar som liknar grottroll från "Sagan om ringen".

Kanske kan en potentiell ensamstående film rädda Afflecks Batman, men samtidigt känns nästan förtroendet redan förbrukat i och med att han kommer att göra två filmer med flera hjältar innan ens en eventuell solo-film ska påbörjas. Bättre borde Warner Bros. och DC Comic kunna producera med materialet de besitter.

7. The Batman (1966)

Bild på Adam West och Burt Ward i The Batman.
Foto: 20th Century Fox

Mannen, myten, legenden. Originalet Adam West åker runt i sin charmiga 60-tals Batmobil med stil och klass. Dessutom tog han sig an i princip alla Batmans ikoniska skurkar på egen hand. Slå de ni andra pompösa skådespelare.

Det går inget annat än att gilla denna helt annorlunda tagning på Batman som mer tolkar honom som en pajas i fladdermus-kostym. 60-talet var verkligen en annorlunda och spännande tid.

6. The Dark Knight Rises (2013)

Tom Hardy och Christian Bale i The Dark Knight Rises.
Foto: Warner Bors.

Christopher Nolan hade satsat hårt och nått långt med sina tidigare Batman-filmer. Den tredje och sista skulle bli grädden på moset. Självklart blev det inte så och den smått naive regissören tog sig såklart alldeles för mycket vatten över huvudet. Bane, Robin, Batman, Catwoman, Ra's al Ghul och ännu fler. Vilken röra, och tyvärr bland Nolans svagaste filmer i hans annars imponerade repertoar.

Dock fungerar den ändå som en tredje film i en annars briljant filmserie, men jag skulle ljuga om jag sade att det inte var en av mina största bio-besvikelser någonsin.

5. Batman Returns (1992)

Bild på Danny De Vito och Michael Keaton i Batman Returns.
Foto: Warner Bros.

I Batman Returns plågas Gotham av en mystisk figur som bor i kloakerna och kallar sig "Pingvinen". Danny De Vito står för en märklig men samtidigt grym insats som en missförstådd skurk. Catwoman är även med på ett hörn, väl spelad av Michelle Pfeiffer, och ganska obehaglig på ett Glenn Close "bunny boiler"- vis.

Lägg där till en Michael Keaton i högform tillsammans med en ondskefull politisk Christopher Walken, och du har en bra Batman-film. Tim Burtons tolkning av staden Gotham är förmodligen också mest lik serien och ursprungets stil och känsla. Gotisk och mörk.

4. Batman (1989)

Bild på Michael Keaton och Jack Nicholson i Batman.
Foto: Warner Bros.

Gothams gator får plötsligt och oväntat en maskerad beskyddare, som vägrar låta staden falla i händerna på den rådande kriminaliteten. Han får dock kraftigt motstånd när den clownsminkade galningen Jokern börjar terrorisera staden.

Detta är den första riktigt stora Batman-filmen som visade att den bevingade väktaren fungerade på en seriös nivå. Superhjältar började nog på allvar ses som något att räkna med efter "Batman". Michael Keaton förevigade gestaltningen av den mörka riddaren och Jack Nicholson visade på allvar hur en riktigt skruvad filmskurk kan bli ikonisk. Det tog lång tid innan det kom en Batman-film som på allvar kunde matcha denna installation.

3. The Batman (2022)

20+ blockbusters som släpps 2022
Foto: Warner Bros. Pictures

The Batman banar väg för en ny filmserie av Matt Reeves med mycket passande Robert Pattinson som Gothams hämnare. Denna annorlunda tagning på filmerna ger oss en krypande crime-thriller i Seven-anda där Läderlappen samarbetar med polisen. Med andra ord har Batman nu mer detektiv-arbete än han någonsin förut haft på vita duken. Det rör sig om ett knepigt fall för honom att ta sig an: nämligen att hitta "Gåtan" som terroriserar staden. The Batman är troligtvis den snyggaste i ledet av alla Batman-filmen och visar äntligen upp Gotham för vilken råtthåla det verkligen är. Den bakar också in en hel del fängslande actionsekvenser som inte går att värja sig emot.

2. The Dark Knight (2008)

Heath Ledger som Jokern i "The Dark Knight"
Foto: Warner Bros. Pictures

Jag antar att här börjar några av er att hoppa vilt och gapa på skärmen. Hur kan inte "The Dark Knight" ligga etta på denna lista? Av den egentligen enkla anledningen att den inte erbjuder samma resa in i Bruce Waynes/Batmans inre. Den förklarar inte varför han är den han är och hur det kommer sig att han överhuvudtaget tar upp manteln.

Här har vi kanske också kommit fram till det som kallas tycke och smak. Vad vill vi se och vad förväntar vi oss av en superhjälte film? "The Dark Knight" är en briljant actionfilm och egentligen är den och "Batman Begins" ganska ohotade som de bästa installationerna. Men jag är partisk till den senare.

Det som "Dark Knight" gör så otroligt bra är att den tar en redan etablerad hjälte som Batman och bryter ner honom. Den tvingar Bruce Wayne att ifrågasätta sina principer och ideal. Hur ska han besegra en man som tvingar honom till handlingar av ondo? Givetvis avslutar jag också med att nämna Heath Ledger som Jokern, en fantastiskt gestaltning som det skrivits så mycket om att jag inte säger mer än så. Däremot passar jag också på att slå ett slag för Aaron Eckhart som faktiskt spelar Harvey Dent/Two-Face briljant.

1. Batman Begins (2005) - den bästa Batman-filmen!

Bild på Christian Bale och Michael Caine i Batman Begins.
Foto: Warner Bros. Pictures

"Batman Begins" är den bästa "Batman-filmen" och det säger jag inom citationstecken eftersom detta är den film som fokuserar mest och erbjuder bäst insikt i vem just Bruce Wayne är. Vad kan vara intressantare än att följa en miljonär vars föräldrar blivit mördade och som i sju år försvinner för att lära sig och förstå vad det innebär att misslyckas och lockas av de kriminella vägarna, bara för att plötsligt komma tillbaka och bli en bevingad beskyddare?

Det är just detta som gör Batman Begins så otroligt intressant och i sin tur varför Ra's al Ghul är en briljant skurk. Han fostrar Bruce Wayne och får honom att förstå vad han måste göra för att besegra det onda. Men Ra's al Ghul själv väljer dock en annan väg. Han är Bruce Wayne fast samtidigt också hans motsats.

Förutom den väl uttänkta handlingen gör Batman Begins också otroligt bra ifrån sig med mindre medel än sina efterträdare. Både ekonomiskt och praktiskt. Christopher Nolan har med list skapat ett Gotham som också känns mycket som seriens menade ursprung. Addera sedan Christian Bale, Liam Neeson, Morgan Freeman samt Michael Caine och genast är kanske den bästa superhjältefilmen någonsin skapad. Avslutningsvis har jag kryddat listan med Sex saker du inte visste om Batman, kanske lär du dig något nytt?

Vad tycker du om min lista med de bästa Batman-filmerna?  Håller du med eller har du en egen?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL