Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Bästa TV-serierna 2016

Bästa TV-serierna 2016

Jonatan Blomberg | Lista
01 maj 2016
Jonatan Blomberg | Lista
01 maj 2016

Söker du de bästa TV-serierna 2016? - Läs vidare!

Jag har under årets gång uppdaterat en lista över årets bästa TV-seriesäsonger, här på Filmtopp. Nu har jag slutfört min lista och rangordnat de 60 bästa och hoppas verkligen att du som läser detta får upp ögonen för åtminstone ett par TV-serier du inte tidigare kände till. Jag kommer efter nyår att publicera en lista över de TV-serier jag är mest peppad på under 2017 – så håll utkik! Här hittar du också vår lista över de bästa filmerna 2016.

Följande kriterier måste uppfyllas för att vara med på listan:

 

  • TV-serien måste ha fått minst 4 ögon i betyg.

 

 

  • Säsongen måste ha haft sin premiär under 2016.

 

 

  • Jag måste ha hunnit se hela säsongen.

 

 

Plats 60-31 utan motivering:

60. 11.22.63

59. Luke Cage

58. The Get Down

57. Mad Dogs

56. Gilmore Girls: A Year in Life

55. 3%

54. Dice

53. The Path

52. Hap and Leonard

51. One Mississippi

50. Bosch

49. Billions

48. StartUp

47. Club de Cuervos

46. Black Mirror

45. Silicon Valley

44. The Affair

43. Mozart in the Jungle

42. Baskets

41. Animals

40. The Crown

39. Roots

38. Midnight Diner: Tokyo Stories

37. Easy

36. Transparent

35. Vice

34. Veep

33. Togetherness

32. High Maintenance

31. Game of Thrones

De 30 bästa TV-serierna 2016

30. War and Peace

Foto: BBC One
Foto: BBC One

Skapare: Andrew Davies, Tom Harper

Distributör: BBC One

Säsong: 1

Antal avsnitt: 6

Handling: War and Peace är baserad på Leo Tolstoys roman från 1869 och fokuserar på hur fem aristokratiska familjer drabbas under den franska invasionen av Ryssland i början av 1800-talet. I spetsen för Frankrike rider Napoleon med sin list, men är Moskva smartare än vad han tror?

Därför ska du se den: Paul Dano, Paul Dano, Paul Dano. Som greve Pierre Bezukhov lyckas Paul Dano leverera en helt otroligt fin rollprestation som i sig gör serien värd en chans. Utöver detta är allt uppenbarligen väldigt påkostat och genomarbetat – vi bjuds på flera storskaliga krigsscener á la tidigt 1800-talskrig. War and Peace har tolkats flertalet gånger i olika tappningar, frågan är om inte detta är en av de absolut bästa försöken.

betyg 4 av 4

29. Vice Principals

Walton Goggins och Danny McBride i Vice Principals. Foto: HBO.
Walton Goggins och Danny McBride i Vice Principals. Foto: HBO.

Skapare: Danny McBride, Jody Hill

Distributör: HBO

Säsong: 1

Antal avsnitt: 9 

Handling: Vi spenderar tiden på ett amerikanskt high school där två ”vice-rektorer” konkurrerar om att bli det högsta hönset på skolan. Kort och gott, allt går inte enligt planerna.

LÄS MER: Din officiella TV-guide till hösten 2016

Därför ska du se den: Det är något förförande över skådespelarinsatserna och det totalt flippade manuset som får mig att stanna kvar – avsnitt efter avsnitt. Walton Goggins är helt magisk i sin roll och Danny McBride har uppenbarligen fått fritt fram att skriva det manus han velat skriva. Det är redan på förhand bestämt att det enbart kommer att bli två säsonger och den första finns alltså redan nu att se i sin helhet hos HBO Nordic.

betyg 4 av 4

28. Braindead

Foto: CBS
Foto: CBS

Skapare: Michelle King, Robert King

Distributör: CBS

Säsong: 1

Antal avsnitt: 13

Handling: Jorden har i största hemlighet invaderats av en utomjordisk livsform bestående av supersmarta myror. De tar sig in i politikers öron och tar över deras hjärnor för att på så sätt ta kontroll över vår värld. Lyckligtvis finns det en grupp som i motvind kämpar för att rädda världen – i det dolda.

Därför ska du se den: En fruktansvärt rolig och tankeväckande TV-serie! En perfekt blandning av The Good Wife, Veep och Mars Attacks i stil och ton. Tyvärr blev det bara en säsong och serien har ännu inte letat sig över till Sverige. Men tro mig, det är bara en tidsfråga innan den letar sig hit. Säsongen har ett tydligt slut så man behöver med andra ord inte vara orolig för att få en irriterande cliffhanger i slutet.

betyg 4 av 4

27. Daredevil

Foto: Netflix
Foto: Netflix

Skapare: Drew Goddard

Distributör: Netflix

Säsong: 2

Antal avsnitt: 13 

Handling: En blind advokat i sina bästa år bekämpar brott på gatorna – med hjälp av sina övermänskliga ”krafter”.

Därför ska du se den: Den andra säsongen lyckas med den näst intill omöjliga bedriften - överträffa sin första säsong. Marvels första Netflix-serie är med sin andra säsong ett ytterligare bevis på att Marvel fungerar bäst på TV. De nya karaktärerna, Punisher (Jon Bernthal - som blivit belönad med en egen spinoff-serie) och Elektra (Elodie Yung), är fantastiska.

betyg 4 av 4

 26. Bloodline

Skapare: Glenn Kessler, Todd A. Kessler, Daniel Zelman

Distributör: Netflix

Säsong: 2

Antal avsnitt: 13 

Handling: Ett familjedrama av sällan skådat slag utspelar sig när det svarta fåret, äldsta brodern, i familjen återvänder hem efter många år och river upp sår från familjens förflutna.

Därför ska du se den: Bloodline var min absoluta favoritserie förra året. Den första säsongen golvade mig totalt och den andra säsongen fortsätter att berätta familjen Rayburns historia oerhört väl. När jag först såg den andra säsongen kände jag till en början att den låg på samma höga nivå som den första – men under årets gång har mitt intresse svalnat och efter en omtitt har jag nu sänkt mitt betyg. Men, det är fortfarande otroligt bra TV-serie som kommer att komma tillbaka med en avslutande tredje säsong under 2017.

betyg 4 av 4

25. Better Things

Foto: FX Network
Foto: FX Network

Skapare: Pamela Adlon, Louis C.K.

Distributör: FX Networks

Säsong: 1

Antal avsnitt: 10

Handling: Vi får en inblick i skådespelaren Sam Foxs (Pamela Adlon) liv som ensamstående trebarnsförälder. Det finns ingen övergripande handling från avsnitt till avsnitt mer än hur det är att balansera föräldraskap och arbete.

Därför ska du se den: Personligen blir jag alltid intresserad om Louis C.K. har haft ett finger med i skapandet av en TV-serie, men här ska inget av berömmet tas ifrån Pamela Adlon, som har löst baserat serien på sitt eget liv, hon är helt fantastisk. Med ett oerhört verklighetstroget och ärligt manus är Better Things ett riktigt guldkorn som förhoppningsvis når en stor publik.

betyg 4 av 4

24. Better Call Saul

Foto: Netflix
Foto: Netflix

Skapare: Vince Gilligan, Peter Gould

Distributör: AMC/Netflix

Säsong: 2

Antal avsnitt: 10

Handling: Vi får följa småstadsadvokaten Jimmy McGills transformation till vad som en dag kommer att bli den legendariska Breaking Bad-karaktären Saul Goodman.

Därför ska du se den: Faktumet att serien är en spinoff till en av världens bästa TV-serier någonsin – Breaking Bad – var med största sannolikhet anledningen till att många gav Better Call Sauls första säsong en chans. När vi nu även har säsong två bakom oss står det klart att Bob Odenkirks karaktär klarar av att stå på egna ben. Både manus och skådespel är av allra högsta klass.

betyg 4 av 4

23. Gomorra

Foto: HBO Nordic
Foto: HBO Nordic

Skapare: Roberto Saviano, Stefano Sollima

Distributör: Sky Atlantic

Säsong: 2

Antal avsnitt: 10

Handling: Serien kretsar kring klanen Savastano och de många blodiga maktspelen inom den napolitanska maffian i Italien.

Därför ska du se den: Gillar du maffiafilmer/serier så är det här det bästa som går att hitta i serieväg för tillfället. Baserad på filmen och boken med samma namn, men det är i serieformatet som Gomorra har nått sin fulla potential!

betyg 4 av 4

22. Westworld

westworld
Foto: HBO

Skapare: Jonathan Nolan, Lisa Joy

Distributör: HBO

Säsong: 1

Antal avsnitt: 10

Handling: Westworld är nöjesparken för vuxna där du är menad att finna svaret på frågan om vem du verkligen är. Som besökare tas du omhand av robotar [i serien kallade ”hosts”] så avancerade och välutvecklade att det är i princip omöjligt att skilja dem åt från verkliga människor. Men, om Jurassic Park lärt oss en sak så är det att det aldrig går att lita på riktigt ambitiösa nöjesparker…

Därför ska du se den: Om du är intresserad av AI, sci-fi eller vilda västern så räcker det långt – men om du älskar mysterier, teorier och överraskande vändningar så finns det i år inga serier som levererar detta bättre än Westworld. Lägger vi också till Jeffrey Wrights, Thandie Newtons och Anthony Hopkins klanderfria skådespel så är min varma rekommendation ett faktum.

betyg 4 av 4

21. Quarry

logan-marshall-green-quarry
Foto: HBO Nordic

Skapare: Michael D. Fuller, Graham Gordy

Distributör: Cinemax

Säsong: 1

Antal avsnitt: 8

Handling: En psykiskt ärrad man återvänder hem till sin fru i Memphis, från kriget i Vietnam. Han tvingas snart bekämpa ett nytt krig på hemmaplan, som lönnmördare, åt en mystisk man. Hans kodnamn är Quarry.

Därför ska du se den: En mörk historia som berättas väl och utspelar sig under tidigt 70-tal. Beskrivningen ovan låter kanske som en mellanmöjlkssatsning, men trots att grunden inre är särskilt originell är tack och lov allt annat fantastiskt bra. Quarry tar sig tid att bygga upp sina karaktärer men det är verkligen värt det i slutet. Med en relativt kort säsong avslutas den med en av årets bästa enskilda scener – en brutal tillbakablick till kriget i Vietnam.

betyg 4 av 4

20. American Crime Story: People v O.J. Simpson

Foto: FX Networks
Foto: FX Network

Skapare: Scott Alexander, Larry Karaszewski

Distributör: FX Network

Säsong: 1

Antal avsnitt: 10

Handling: Vi får återuppleva händelserna kring en av de mest uppmärksammade rättegångarna någonsin – om den amerikanske superkändisen och atleten O.J. Simpson.

Därför ska du se den: Även om många redan vet hur rättegången kommer att sluta är detta en serie som på ett effektivt sätt beskriver hur det kommer sig att det blev som det blev. Om det finns en specifik anledning till varför du ska se just denna serie är det de stundtals magnifika rollprestationerna som står som ensam segrare. Courtney B. Vance, Sarah Paulson och Sterling K. Brown har redan vunnit varsin Emmy och samtliga står även nominerade inför 2017 års Golden Globe-gala.

betyg 4 av 4

19. The Night Manager

Foto: BBC One
Foto: BBC One

Skapare: Susanne Bier

Distributör: BBC One

Säsong: 1

Antal avsnitt:

Handling: En smakfull, rå och till en början långsam brittisk spionsaga med Tom Hiddleston och Hugh Laurie i spetsen. Vapensmugglaren Roper (Hugh Laurie) har en storköpare redo att förinta sin motståndare - det enda sättet att stoppa dem är från insidan och Jonathan Pine (Tom Hiddleston) tvingas riskera allt för att nå dit.

Därför ska du se den: Tom Hiddleston har av väldigt förklarliga skäl blivit en het kandidat till det eventuella Bondskådis-bytet inför nästa Bondrulle. Detta är ett vackert och förföriskt spiondrama där samtliga avsnitt regisserats av Susanne Bier (Hämnden, Efter Bröllopet).

betyg_4_5

18. House of Cards

Kevin Spacey i House of Cards.
Foto: Netflix

Skapare: Susanne Bier

Distributör: Netflix

Säsong: 4

Antal avsnitt: 13 

Handling: Kevin Spacey och Joel Kinnaman ställer upp i presidentvalet mot varandra. I vanlig ordning följer vi Kevin Spaceys rollfigur Frank Underwood som kommer att gå till historien som en av de mest ikoniska TV-rollerna genom tiderna.

Därför ska du se den: Vi har givetvis haft fantastiskt bra TV genom åren, men House of Cards banade vägen för hur TV-marknaden skulle komma att se ut idag. Med nästintill bottenlösa pengapungar har Netflix pumpat in pengar i serien och gjort den till en av de mest välgjorda. Den fjärde säsongen är en av seriens absolut bästa - mycket tack vare att Joel Kinnaman gör en grym insats som den republikanske presidentkandidaten Will Conway.

betyg_4_5

17. Narcos

Foto: Netflix
Foto: Netflix

Skapare: Carlo Bernard, Chris Brancato, Doug Miro

Distributör: Netflix

Säsong: 2

Antal avsnitt: 10

Handling: Narcos andra säsong tar vid där den första slutade och berättar de sista kapitlen av knarklegendaren Pablo Escobars liv.

Därför ska du se den: Jag hade själv en hel del problem med Narcos första säsong. Den andra säsongen är däremot bitvis helt fantastiskt bra – mycket tack vare en skådespelarinsats utöver det vanliga från Wagner Moura (som spelar Pablo Escobar).

betyg_4_5

16. Peaky Blinders

Foto: CMore

Skapare: Steven Knight

Distributör: BBC Two

Säsong: 3

Antal avsnitt: 6

Handling: Vi befinner oss i Birmingham (och delvis även i London) under tiden efter det första världskriget. Gänget [the] Peaky Blinders slår, skjuter och bombar sig fram till toppen av de olika kriminella gängen som härjar i England under den här tiden.

Därför ska du se den: Tom Hardy är tillbaka, med en rollprestation värd de finaste priserna.  Varje scen är fullständigt magisk att beskåda. Jag vill också lyfta fram Cillian Murphy som ännu en säsong visar varför han fått äran att axla rollen som seriens huvudperson. Med korta säsonger är det med glädje som jag kan meddela att TVÅ ytterligare säsonger redan är beställda.

betyg_4_5

15. The OA

Foto: Netflix
Foto: Netflix

Skapare: Zal Batmanglij, Brit Marling

Distributör: Netflix

Säsong: 1

Antal avsnitt: 8

Handling: En ung, blind kvinna försvinner spårlöst från sin familj under flera års tid för att plötsligt återvända – mystiskt botad från sin blindhet. Vi får under säsongens gång lära oss mer och mer om vad som faktiskt hände under de förlorade åren…

Därför ska du se den: En oerhört vacker och poetisk historia om liv och död. The OA jämförs av många med en annan av årets nya Netflixserier, Stranger Things. Även om The OA utspelar sig i nutid med en helt annan story i fokus så är mystikkänslan slående lik. För egen del kändes det första avsnittet något svagare än de övriga, men utöver det bjuds vi på en snudd på perfekt första säsong.

betyg_4_5

14. Last Week Tonight with John Oliver

Foto: HBO
Foto: HBO

Skapare: John Oliver

Distributör: HBO

Säsong: 3

Antal avsnitt: 30

Handling: En talkshow som varje vecka bildar sin publik i något veckoaktuellt ämne, på ett underhållande men tydligt sätt.

Därför ska du se den: John Oliver är den ansvarsfulla bron mellan journalistik och underhållning. Om fler hade sett hans sändningar under året så är jag säker på att vår värld hade varit en lite bättre plats att leva på.

betyg_4_5

13. Dirk Gently’s Holistic Detectives Agency

Foto: Netflix
Foto: Netflix

Skapare: Max Landis

Distributör: BBC America/Netflix

Säsong: 1

Antal avsnitt: 8

Handling: Nej, vissa handlingar bör inte förklaras närmare – hoppa ner till varför du bör se den.

Därför ska du se den: En enormt underhållande och binge-vänlig säsong av TV. Elijah Wood spelar en karaktär vars vägar korsas med Dirk Gently. Desto mindre du vet desto mer kommer du att uppskatta denna enormt välskrivna och underhållande säsong. Om du brukar uppskatta någon form av sci-fi-inslag i dina TV-serier så bör du ge det första avsnittet en chans.

betyg_4_5

12. The Girlfriend Experience

Foto: Starz
Foto: Starz

Skapare: Lodge Kerrigan, Amy Seimetz

Distributör: Starz

Säsong: 1

Antal avsnitt: 13

Handling: Christine Reade (Riley Keough) är en juridikstudent som precis påbörjat sin praktik på en advokatbyrå när en av hennes studentvänner introducerar henne till världen som lyxeskort. Snart breder livet som hemlig lyxeskort ut sig allt mer och det blir svårare att hålla hennes båda världar separerade. Serien bygger på Steven Soderberghs film med samma namn, och är en av de mest speciella serier jag sett i år.

Därför ska du se den: En väldigt ovanlig TV-serie. Jag är ständigt oroad för huvudkaraktärens liv och trådar som påbörjas släpps plötsligt helt. Jag älskar det. Det förekommer en hel del naket. Så. Om man råkar ha särskilda problem med det är The Girlfriend Experience kanske inte något för dig. För alla oss andra är det här ett måste – en av de mest intressanta serier jag har sett på väldigt länge.

betyg_4_5

11. Stranger Things

Stranger_Things_1 cyklar
Foto: Netflix

Skapare: Bröderna Matt och Ross Duffer

Distributör: Netflix

Säsong: 1

Antal avsnitt: 8

Handling: En pojke försvinner mystiskt under en cykeltur hem från en Dungeons and Dragons-spelkväll med sina kompisar. I sann Spielbergiansk 80-tals-anda får vi bekanta oss med ett gäng tolvåringar, en storasyster, en storebror, en mamma, en sheriff, ”ondingarna” och ett monster – alla samlade i den lilla orten Hawkings, Indiana.

Därför ska du se den: Stranger Things är en av de mest lättbingeade serierna som hittills har släppts (på Netflix) – med sina åtta avsnitt á 40-50 minuter. Serien har hyllats för sin nostalgiska homage till 80-talet och den tidens filmskapande.

betyg_4_5

10. O.J. Simpson: Made in America

Foto: SVT
Foto: ESPN

Skapare: Ezra Edelman

Distributör: ESPN

Säsong: 1

Antal avsnitt: 6

Handling: En dokumentärserie i sex delar om O.J. Simpsons liv.

Därför ska du se den: En av årets bästa dokumentärserier. Vi får ta del av O.J. Simpsons liv långt före och efter ”fallet” en annan av årets serier på listan valt att ägna en hel säsong åt. Givetvis tas den rättegången även upp i Made in America men det är endast ett av många kapitel i O.J. Simpsons händelsefulla liv.

betyg_4_5

9. Penny Dreadful

Foto: HBO Nordic
Foto: HBO Nordic

Skapare: John Logan

Distributör: HBO

Säsong: 3

Antal avsnitt: 9

Handling: Den uråldriga "ljuset mot mörkret"-kampen om liv och död får nytt liv i denna fantastiska säsong. Berättat ur ett viktorianskt London och ett cowboys mot indianer-härjat amerikanskt vilda västern tillbringar vi den avslutande säsongen av Penny Dreadful. Monster, demoner, häxor, vampyrer och andra övernaturliga väsen lyckas leverera en av årets bästa TV-serier.

Därför ska du se den: Den tredje och avslutande säsongen bjuder på helt fantastiskt skådespel. Eva Green och Rory Kinnear lyckas röra mig till tårar genom sina starka rollprestationer (flera gånger om dessutom) medan andra karaktärer bjuder på blodsprutande våld. En perfekt balans med andra ord. Om du antingen har ett begär av att se riktigt bra TV eller är det minsta intresserad av det övernaturliga så är det här en av de bästa säsongerna någonsin.

betyg_4_5

8. The Night Of

Foto: HBO Nordic
Foto: HBO Nordic

Skapare: Steven Zaillian, Richard Price

Distributör: HBO

Säsong: 1

Antal avsnitt: 8

Handling: I huvudrollen möter vi Nasir Kahn (Riz Ahmed) som efter en särskilt händelserik natt finner sig i behov av rättslig vägledning. Det som följer därefter är en djupdykning ner i det amerikanska rättsystemet.

Därför ska du se den: Det här är en av mina absoluta favoritserier från i år. Även om den betygsmässigt snubblar precis på målsnöret till att vara fullständigt perfekt så är det ett sant konstverk som målats upp vecka efter vecka hos HBO. Om du gillar The Night Of, borde du också läsa vår intervju med Jeff Russo som har gjort musiken till serien.

betyg_4_5

7. Mr. Robot

Christian Slater som Mr. Robot, Rami Malek som Elliot Alderson och Bada$$ som Leon i Mr. Robot. Foto: Michael Parmelee/USA Network)
Christian Slater, Rami Malek och Bada$$ i Mr. Robot. Foto: Michael Parmelee/USA Network.

Skapare: Sam Esmail

Distributör: USA Network

Säsong: 2

Antal avsnitt: 12

Handling: Hackers, drogmissbruk, mental sjukdom och Evil Corp.

Därför ska du se den: En psykologiskt krävande och enormt välskriven serie där Sam Esmail är skapare, manusförfattare och regissör till seriens samtliga utsökta avsnitt. Mr. Robot är en serie som blir bättre av att du som tittare på förhand är så blank som möjligt - vilket är anledningen till att jag försöker vara så vag som möjligt. Fotot, musiken och skådespelet är av allra högsta kvalité - förbered dig på att golvas gång på gång.

betyg_4_5

6. The Young Pope

Foto: C More
Foto: C More

Skapare: Paolo Sorrentino

Distributör: Sky Atlantic/C More/HBO

Säsong: 1

Antal avsnitt: 10

Handling: En ny påve väljs. Han är ung, modern och kardinalerna räknar med att kunna forma hans och kyrkans åsikter efter eget tycke i många år framöver. Den nya påven visar sig vara allt annat än formbar och ett maktspel av sällan skådat slag breder ut sig.

Därför ska du se den: Jude Law gör en av sina bästa rollprestationer någonsin. Det är nästan omöjligt att inte dra paralleller till Kevin Spacey och hans karaktär i House of Cards – de är båda lika perfekta i sina roller. Vid sidan av detta serveras vi ett oerhört vackert foto, perfekt musik och ett fantastiskt manus… och nu har jag inte ens nämnt att Oscarsvinnaren Diane Keaton har en annan av seriens större roller.

betyg_4_5

De 5 bästa TV-serierna 2016

 5. Halt and Catch Fire

Mackenzie Davis och Lee Pace i Halt and Catch Fire. Foto: CMore.
Mackenzie Davis och Lee Pace i Halt and Catch Fire. Foto: CMore.

Skapare: Christopher Cantwell, Christopher C. Rogers

Distributör: AMC

Säsong: 3

Antal avsnitt: 10

Handling: Vi får följa ett gäng unga visionärer och företagare under 80-talet när persondatorer, datorspel och konsolspel samt slutligen internet gör sitt intåg på världsmarknaden. En slags blandning av HBOs Silicon Valley och AMCs Mad Men.

Därför ska du se den: Halt and Catch Fire är en serie vars första säsong var något av en vattendelare. Medan säsong två och nu även säsong tre hyllats nästintill unisont. Manuset och skådespelet är fullständigt bländande. Helt utan biljakter, vapen eller mafioso-typer så lyckas spänningen ständigt ligga på topp – helt och hållet tack vare dialoger och monologer. Jag är svag för när riktigt bra skådespel och manus toppas med vackert foto och musik, så är fallet här och den höga placeringen på listan given.

betyg 5 av 5

4. Horace and Pete

Foto: LouisCK.net
Foto: LouisCK.net. Horace and Pete en av de bästa TV-serierna 2016.

Skapare: Louis CK

Distributör: LouisCK.net

Säsong: 1

Antal avsnitt: 10

Handling: Horace (Louis CK) och Pete (Steve Buscemi) driver en bar som ägts inom familjen i 100 år. Den har alltid drivits av en Horace och en Pete. Handlingen är på sätt och vis lik den klassiska serien Cheers, där likheten ligger i att allt vi får se och höra utspelar sig direkt vid bardisken eller i den lilla lägenheten en trappa upp där Horace bor.

Därför ska du se den: Louis CK är en av mina favoritkomiker, men här visar han att han är en av världens bästa manusförfattare. Horace and Pete är en oerhört genomarbetad dramaserie. Inget tema är för jobbigt att ta tag i, fördom efter fördom vänds ut och in på. För att inte tala om skådespelarprestationerna från inga mindre än Jessica LangeAlan AldaSteven WrightEdie FalcoLaurie Metcalf med flera – samt Louis CK och Steve Buscemi givetvis.

betyg 5 av 5

3. Atlanta

Donald Glover som Earnest Marks och Brian Tyree Henry som Alfred Miles i Atlanta. Foto: Guy D'Alema/FX.
Donald Glover och Brian Tyree Henry i Atlanta. Foto: Guy D'Alema/FX.

Skapare: Donald Glover

Distributör i USA: FX

Distributör i Sverige: FOX Sverige 

Säsong: 1

Antal avsnitt: 10 

Handling: Till en början får vi bekanta oss med Earn Marks (Donald Glover), en fattig man som av ekonomiska skäl tvingas bo hos sitt ex med deras gemensamma barn. Hans kusin, rapparen och langaren "Paper Boi" (Brian Tyree Henry), släpper en låt som blir viral och vittnar om en möjlig framtid som rappare. Earn Marks ser här sin chans att rida på sin kusins eventuella framgångar och "kan tänka sig" att ställa upp som Paper Bois manager.

Därför ska du se den: Atlanta är ett modernt mästerverk. Donald Glover har skapat en serie som i avsnitt efter avsnitt visar att det är en av årets bästa TV-serier. Varför? Helt enkelt för att Glover är en visionär när det kommer till manusskrivande och med kanalen FX i ryggen, som har vågat ge honom fria tyglar, har hans vision lyckats gå hela vägen från ett skrymsle i hans inre och ut i TV-appareter världen över – utan att tumma på kvalitén.

betyg 5 av 5

2. Planet Earth II

Foto: BBC
Foto: BBC

Skapare: David Attenborough

Distributör: BBC/BBC America

Säsong: 2

Antal avsnitt: 6

Handling: David Attenboroughs röst leder oss genom flera av Moder Naturs (fram tills nu) osedda mirakler.

Därför ska du se den: Låt oss vara ärliga, en stor del av vår världs befolkning har helt förlorat kontakten och uppskattningen för naturen. Planet Earths första miniserie sändes 2006 och nu, tio år senare, får vi återigen ta del av vår planets dolda underverk.

betyg 5 av 5

1. Orange is the New Black

Foto: Netflix
Foto: Netflix

Skapare: Jenji Kohan 

Distributör: Netflix

Säsong: 4

Antal avsnitt: 13

Handling: För den som missat vad Orange is the New Black handlar om så är grundidén väldigt enkel. De första säsongerna handlade framförallt om en specifik karaktärs resa från ett normalt liv som snabbt förändrades till något väldigt annorlunda. Hon hamnar i fängelse. Vi får sedan följa med när hon blir en del av systemet i fängelset. Den fjärde säsongen zoomar ut och fokuserar inte helt och hållet på någon specifik fånge, vi får istället lära känna ett flertal av dem och via tillbakablickar förstå hur dem hamnade bakom lås och bom.

Därför ska du se den: Min rekommendation är att i största möjliga utsträckning se så många avsnitt på rad som du kan – den fjärde säsongen av Orange Is the New Black är som gjord för att binge-tittas på. En kavalkad av känslor kommer att skölja över dig: glädje, sorg, ilska och förtvivlan är nog dem som jag mest frekvent har fått ta del av. Orange Is the New Black, säsong 4, är bland det bästa jag har sett i år.

betyg 5 av 5

NÄSTA ARTIKEL