Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Stillbild ur Charter en av de bästa svenska filmerna från 2020.

Bästa svenska filmerna 2020 – Här är tipsen!

Filmtopp
Filmtopp | Lista
04 februari 2020
Filmtopp
Filmtopp | Lista
04 februari 2020

Vi samlar alla de bästa svenska filmerna från årets gång.

Filmåret 2020 ser ut att bli en stark inledningen på ett nytt decennium. Inte minst för den svenska filmscenen.

En bra bit in på året kan vi nu lista höjdpunkterna på den svenska biomarknaden. Och trots tumulten som varit för landets biografer finns det kommande svenska filmer 2020 att se i höst, något som givetvis är glädjande för oss på Filmtopp. Ett av våra viktigaste uppdrag är nämligen att lyfta fram svensk film för er läsare och detta blir så klart extra roligt när det fortsätter att trilla in sevärda titlar.

Åter till listan! För att kvalificera sig måste filmen ha fått minst 4 av 5 i betyg av någon av Filmtopps recensenter. Av den anledningen har vi valt dela in listan i två segment: "De bästa svenska filmerna 2020 – betyg 4" och "… betyg 5". Inom varje segment är filmerna sorterade efter bokstavsordning. 

De bästa svenska filmerna 2020 – betyg 4:

Greta

Greta är en av de bästa svenska filmerna 2020
Foto: TriArt.

Handling: Efter Coronapandemins intåg i världen samt ett visst val i USA fanns det inte längre något utrymme i media för Greta Thunbergs kamp att rädda klimatet. Greta är en dokumentär om denna mirakeltjej. Är det något som skulle kunna skifta tillbaka fokus till henne och klimatfrågorna så är det detta gripande och närgångna porträtt av Nathan Grossman.

Omdöme: Om du trodde på förhand att en film om Greta skulle kännas överflödig med tanke på all rapportering som redan gjorts kring henne, kan du stoppa dina farhågor i en säck. Detta närgångna porträttet av Greta och hennes närmsta krets tillför helt klart något nytt och spännande. En av de bästa svenska filmerna 2020.

Här hittar du fler tips svenska filmer att ta del av!

Den längsta dagen

Den längsta dagen
Foto: TriArt.

Handling: I ett litet samhälle norr om Polcirkeln tvinnas ett antal livsöden samman under årets längsta dag, trots att de nog alla önskar att den bara ska ta slut. På en parkbänk sitter det även tre äldre personer och dricker öl, reflekterar över livet och citerar gamla 1800-talsfilosofer.

Omdöme: Den längsta dagen är en välgjord, lågmäld film i riktig Roy Andersson-anda, med långa scener och stora livsfrågor. Vad är livet egentligen? Är det något som endast måste uthärdas? Eller måste vi kanske tänka på vilka avtryck som vi lämnar efter oss?

Orca 

Josephine Bornebusch i "Orca".
Josephine Bornebusch i "Orca". Foto: Viaplay.

Handling: Under en pandemi följer vi olika personer som kämpar med att klara av isolering och att inte kunna finnas där för ens närmaste när man både vill och behöver. Ensemblefilm med en gedigen rollista där bland annat Josephine BornebuschJohan Rheborg, Marie Göranzon, Vera Vitali och Gustav Lindh tar plats.

Omdöme: I Orca känner vi igen mycket av det vi förälskade oss i Älska mig, som också är gjord av Bornebusch. Det är igenkänningsfaktor, verklighetstroget och nära till både skratt och tårar. Lägg också till riktigt vasst skådespeleri.

Leva på hoppet

Leva på Hoppet – en av bästa svenska filmerna 2020
Foto: Studio S Entertainment.

Handling: I detta norsksvenska drama följer vi paret Anja (Andrea Bræin Hovig) och Tomas (Stellan Skarsgård) som dagen innan julafton får veta att Anja har cancer. Med familjen och hela tjocka släkten samlad blir krisen ett faktum och deras förhållande som redan genomgår en tumult tid ställs nu på sitt största prov hittills. Kan Anjas sjukdom hjälpa dem att hitta tillbaka till varandra? 

Omdöme: Leva på hoppet är en av årets allra bästa nordiska filmer. Vi leds genom, som är baserad på en del av regissören Maria Sødahls egna livshistoria, med säker hand och skådespeleriet är fullständigt briljant. Det är vackert, ärligt och svårt att inte gråta. Har du ännu inte sett filmen? Gör det genast!

Nelly Rapp - Monsteragent

Nelly Rapp
Foto: SF Studios.

Handling: Utstötta Nelly älskar monstren och kusligheter. När hon ska spendera höstlovet på en mystisk herrgård hos sina skumma släktingar börjar märkliga saker blir ännu märkligare, och det kusliga bara kusligare. Men Nelly fortsätter att vara orädd, fast besluten att fullfölja sitt öde och bli en tvättäkta monsteragent med uppgiften att skydda människor från monster och monster från människor.

Omdöme: När jag var liten älskade jag Harald Hamrells En häxa i familjen (2000), även om "barnätartanden" var det läskigaste på planeten. Min bror var ännu mer knäckt, men vi såg den ändå om och om igen. Det är säkert många barn som kommer att känna likadant med Nelly Rapp - Monsteragent, för kusligt blir det, men också väldigt roligt.

Inland

Inland 2020
Foto: Folkets Bio.

Regi: Jon Blåhed
Manus: Jon Blåhed
Genre: Drama
Med: Irma von Platen, Eva Melander, Ann Petrén m.fl.

Handling: En ung kvinna från Stockholm flyttar med sin pojkvän till hans hemby någonstans i Norrlands inland. På vägen upp tar förhållandet plötsligt slut, men hon beslutar sig ändå för att genomföra flytten. Trots att hon sakta men säkert skaffat sig ett nytt liv här uppe känner hon sig aldrig riktigt delaktig i samhället. Vad gör en som hellre för att hänga i baren umgås med en uppstoppad björn för att passa in i en helt ny kultur?

Motivation: Det som skildras absolut bäst i Inland som tillhör de bästa svenska filmerna 2020 är ensamheten och utanförskapet hos huvudkaraktären. Det förstärks av de ödsliga, men vackra, miljöerna samt den ödesmättade musiken komponerad av Kali Malone, som även hon är debutant i sammanhanget.

Idomeni

Idomeni 2020
Foto: Folkets Bio.

Regi: David Aronowitsch
Genre: Dokumentär

Handling: Idomeni är en nästan rakt igenom svenskproducerad film. Sverige har dock ingen annan roll i denna dokumentär som skildrar livet hos ett antal flyktingar som kämpar för att ta sig till sitt drömland Tyskland.

Motivering: Denna dokumentärfilm är berättad i elva kapitel och uppdelningen är utan tvekan till filmens fördel. Det ger den en naturlig framåtrörelse och ett tempo som jag tror annars skulle saknas. Idomeni fokuserar mer på människor än specifika händelser. Den är däremot inte en helt händelselös film och ett par händelser är till och med väldigt känslosamma. Det är oerhört intressant att få följa dem i deras bisarra tillvaro som blivit vardag.

"Inland" finns tillsammans med "Idomeni" just nu att se på vita duken. Missa inte att boka dina biobiljetter!

Breaking Surface

Breaking Surface
Foto: Nordisk Film.

Regi: Joachim Hedén
Manus: Joachim Hedén
Genre: Skräck
Med: Moa Gammel, Madeleine Martin m.fl.

Handling: Syskonen Ida (Moa Gammel) och Tuva (Madeleine Martin) träffas för att dyka tillsammans i Nordfjorden där de växte upp. Men deras traditionsenliga aktivitet vänds plötsligt upp och ner av en olycka, som försätter Tuva i en kritisk sits på havets botten. Kan Ida få loss henne till ytan innan syret tar slut?

Motivation: När dramat trappas upp och det ser som mörkast ut för våra dykare hörs folk i salongen pusta av emotionell dränering – men det är säkert en god halvtimme kvar. Med Breaking Surface har Joachim Hedén och hans team gett svensk filmindustri en vass genrefilm. En sann popcornrulle. Kort och gott en emotionell smocka och en av de bästa svenska filmerna 2020. 

Psykos i Stockholm

Psykos i Stockholm
Foto: TriArt.

Regi: Maria Bäck
Manus:
Maria Bäck
Genre:
Drama
Med:
Josefine Stofkoper, Josefin Neldén, Sanaz Saidi m.fl.

Handling: En mamma (Neldén) och hennes dotter (Josefine Stofkoper) är på tåget på väg till Stockholm för att fira dotterns fjortonårsdag. Dessvärre börjar det synas snabbt att mamman inte är i balans. Dottern frågar om hon tagit sin medicin men får ingenting riktigt bekräftat. Är det ytterligare en psykos på gång?

Motivation: Med hjälp av sitt filmteam skapar Maria Bäck en suggestiv atmosfär för att illustrera de vanföreställningar mamman lider av. Hon ser sig själv som en ''gudinna'', vilket visas i en vacker och surrealistisk scen där hon tror sig utöva sina allsmäktiga krafter. Tekniskt briljant är också hur de har lyckats göra fåglarna i filmen hotfulla. Mamman pratar återkommande om ''fågelsoldater'' - dessa svarta korpar som tycks ha ständig uppsikt över henne och dottern. Mammans paranoia förs över på oss i biopubliken, och kanske också på dottern. 

Spring Uje spring

Spring Uje spring
Foto: TriArt.

Regi: Henrik Schyffert
Manus: Uje Brandelius
Genre: Drama, Komedi
Med: Uje Brandelius, Bixi Brandelius, Therese Hörnqvist m.fl.

Handling: Uje Brandelius är frontman i indiebandet Doktor Kosmos. En dag får han veta att han har Parkinsons sjukdom. Ett besked som vänder upp och ner på hans liv.

Motivation: På blott 78 minuter lyckas upphovsmännen förmedla en lika delar rolig som gripande historia om att tampas med en livskris. Berättandet är naket, ärligt och underhållande. I filmen spelar Uje sig själv, liksom hans familj spelar sig själva. Det vilar givetvis en terapeutisk känsla över det hela och vi i publiken ska vara tacksamma över att vi har fått förtroendet att kika in i familjen Brandelius liv.

De bästa svenska filmerna 2020 – betyg 5:

Charter

Charter
Foto: Nordisk Film.

Regi: Amanda Kernell
Manus: Amanda Kernell
Genre: Drama
Med: Ane Dahl Torp, Sverrir Gudnason, Tintin Poggats Sarri, Eva Melander, Troy Lundkvist m.fl.

Handling: När Alice förlorar vårdnaden om sina barn "kidnappar" hon dem och tar med dem på charterresa till Teneriffa. Familjefadern har polisanmält henne och, desperat som hon är, försöker hon hitta bevis för att barnen skulle ha det bättre hemma hos henne än med honom.

Motivation: Det råder ingen som helst tvekan om att Charter är en av de bästa svenska filmerna från 2020, det kan till och med vara årets bästa film. Ane Dahl Torp är magnifik i huvudrollen och filmen är fläckfritt komponerad. Amanda Kernell väljer hela tiden att inte berätta för oss vad som är rätt och fel, vilket tvingar oss som åskådare att döma föräldrarnas ageranden. Något som visar sig vara förvånansvärt svårt.

En vit, vit dag

En-vit-vit-dag
Foto: Folkets Bio.

Regi: Hlynur Palmason
Manus: Hlynur Palmason
Genre: Drama
Med: Ingvar Sigurdsson, Ìda Mekkìn Hlynsdóttir, Hilmir Snær Guðnason m.fl.

Handling: Ingimundur lever ett stillsamt liv efter fruns hastiga bortgång. När han är själv sitter han och går igenom fruns gamla saker. Han tar på sig hennes målarskjorta och tittar på gamla videofilmer som de spelade in tillsammans. Men bland sakerna börjar han hitta ledtrådar som tyder på att frun kan ha varit otrogen innan hon gick bort. Så småningom blir han besatt av att ta reda på vem denna man är.

Motivation: En vit, vit dag börjar lågmält men utvecklas till en förödande skildring av en man som tycks förlora all uppfattning om vad som är rätt och fel. Det finns några sanslöst starka scener i filmen som jag naturligtvis inte kommer att avslöja här. Förbered er bara på att bli omskakade av denna svensk/isländska film.

Detta var vår lista med de bästa svenska filmerna 2020. Listan uppdateras på löpande band. Missa inte Filmtopps lista på årets bästa filmer!

För fler listor --> Scrolla vidare!

NÄSTA ARTIKEL