Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Filmtips

Här hittar du Filmtopps filmtips!

Serietips

Här hittar du Filmtopps serietips!

Stillbild ur Charter en av de bästa svenska filmerna från 2020.

Bästa svenska filmerna 2020 – Här är tipsen!

Filmtopp
Filmtopp | Lista
04 februari 2020
Filmtopp
Filmtopp | Lista
04 februari 2020

Vi samlar alla de bästa svenska filmerna från årets gång.

Filmåret 2020 ser ut att bli en stark inledningen på ett nytt decennium. Inte minst för den svenska filmscenen.

2020 har knappt hunnit börja men alla redan ser det ut som att vi kommer att få ett av de starkaste svenska filmåren i mannaminne, något som givetvis är glädjande för oss på Filmtopp. Ett av våra viktigaste uppdrag är nämligen att lyfta fram svensk film för er läsare och detta blir så klart extra roligt när det fortsätter att trilla in fullpoängare.

För att kvalificera sig på vår lista måste filmen ha fått minst 4 av 5 i betyg av någon av Filmtopps recensenter. Av den anledningen har vi valt dela in listan i två segment: "De bästa svenska filmerna 2020 – betyg 4" och "… betyg 5". Inom varje segment är filmerna sorterade efter bokstavsordning.

De bästa svenska filmerna 2020 – betyg 4.

Psykos i Stockholm

Psykos i Stockholm
Foto: TriArt.

Regi: Maria Bäck
Manus:
Maria Bäck
Genre:
Drama
Med:
Josefine Stofkoper, Josefin Neldén, Sanaz Saidi m.fl.

Handling: En mamma (Neldén) och hennes dotter (Josefine Stofkoper) är på tåget på väg till Stockholm för att fira dotterns fjortonårsdag. Dessvärre börjar det synas snabbt att mamman inte är i balans. Dottern frågar om hon tagit sin medicin men får ingenting riktigt bekräftat. Är det ytterligare en psykos på gång?

Motivation: Med hjälp av sitt filmteam skapar Maria Bäck en suggestiv atmosfär för att illustrera de vanföreställningar mamman lider av. Hon ser sig själv som en ''gudinna'', vilket visas i en vacker och surrealistisk scen där hon tror sig utöva sina allsmäktiga krafter. Tekniskt briljant är också hur de har lyckats göra fåglarna i filmen hotfulla. Mamman pratar återkommande om ''fågelsoldater'' - dessa svarta korpar som tycks ha ständig uppsikt över henne och dottern. Mammans paranoia förs över på oss i biopubliken, och kanske också på dottern

Spring Uje spring

Spring Uje spring
Foto: TriArt.

Regi: Henrik Schyffert
Manus: Uje Brandelius
Genre: Drama, Komedi
Med: Uje Brandelius, Bixi Brandelius, Therese Hörnqvist m.fl.

Handling: Uje Brandelius är frontman i indiebandet Doktor Kosmos. En dag får han veta att han har Parkinsons sjukdom. Ett besked som vänder upp och ner på hans liv.

Motivation: På blott 78 minuter lyckas upphovsmännen förmedla en lika delar rolig som gripande historia om att tampas med en livskris. Berättandet är naket, ärligt och underhållande. I filmen spelar Uje sig själv, liksom hans familj spelar sig själva. Det vilar givetvis en terapeutisk känsla över det hela och vi i publiken ska vara tacksamma över att vi har fått förtroendet att kika in i familjen Brandelius liv.

De bästa svenska filmerna 2020 – betyg 5.

Charter

Charter
Foto: Nordisk Film.

Regi: Amanda Kernell
Manus: Amanda Kernell
Genre: Drama
Med: Ane Dahl Torp, Sverrir Gudnason, Tintin Poggats Sarri, Eva Melander, Troy Lundkvist m.fl.

Handling: När Alice förlorar vårdnaden om sina barn "kidnappar" hon dem och tar med dem på charterresa till Teneriffa. Familjefadern har polisanmält henne och, desperat som hon är, försöker hon hitta bevis för att barnen skulle ha det bättre hemma hos henne än med honom.

Motivation: Det råder ingen som helst tvekan om att Charter är en av de bästa svenska filmerna från 2020, det kan till och med vara årets bästa film. Ane Dahl Torp är magnifik i huvudrollen och filmen är fläckfritt komponerad. Amanda Kernell väljer hela tiden att inte berätta för oss vad som är rätt och fel, vilket tvingar oss som åskådare att döma föräldrarnas ageranden. Något som visar sig vara förvånansvärt svårt.

En vit, vit dag

En-vit-vit-dag
Foto: Folkets Bio.

Regi: Hlynur Palmason
Manus: Hlynur Palmason
Genre: Drama
Med: Ingvar Sigurdsson, Ìda Mekkìn Hlynsdóttir, Hilmir Snær Guðnason m.fl.

Handling: Ingimundur lever ett stillsamt liv efter fruns hastiga bortgång. När han är själv sitter han och går igenom fruns gamla saker. Han tar på sig hennes målarskjorta och tittar på gamla videofilmer som de spelade in tillsammans. Men bland sakerna börjar han hitta ledtrådar som tyder på att frun kan ha varit otrogen innan hon gick bort. Så småningom blir han besatt av att ta reda på vem denna man är.

Motivation: En vit, vit dag börjar lågmält men utvecklas till en förödande skildring av en man som tycks förlora all uppfattning om vad som är rätt och fel. Det finns några sanslöst starka scener i filmen som jag naturligtvis inte kommer att avslöja här. Förbered er bara på att bli omskakade av denna svensk/isländska film.

Detta var vår lista med de bästa svenska filmerna 2020. Listan uppdateras på löpande band.