Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Kommande svenska filmer 2020

Kommande svenska filmer 2020

Filmtopp
Filmtopp | Lista
30 september 2020
Filmtopp
Filmtopp | Lista
30 september 2020

Mycket för biobesökarna att gotta sig i.

Det är ett gediget och brett utbud bland höstens svenska biofilmer! Vilken av dem ser du fram emot mest?

Efter många om och men får vi till slut en stark biohöst med mängder av premiärer att se fram emot. Bland dessa har vi också ett gäng svenska titlar, från insiktsfull musikdokumentär till övernaturlig skräck. 

Missa inte heller att läsa Filmtopps tips på de bästa svenska filmerna 2020 som du kan se redan idag. 

Här presenterar vi kommande svenska filmer 2020!

Kenta lever – 7 oktober

Kenta Lever
Foto: Biografcentralen.

Medan vi redan fått en insikt om Hammarbysonen Kenta Gustafssons svåra missbruk i Dom kallas oss mods kommer här en dokumentär som fokuserar på hans artisteri. Det är en hårt arbetande Kenta som var tydlig med vad han tyckte och tänkte. Filmen innehåller exklusivt material från 1997 som ännu inte visats och intervjuer med personer idag, som influerats av honom. Däribland Janne Schaffer och Björn Dixgård från Mando Diao.

Andra sidan – 23 oktober

Andra sidan film
Foto: NonStop Entertainment.

Bland kommande svenska filmer 2020 får vi med Andra sidan något så ovanligt som en svensk skräckfilm. Här följer vi en familj på tre personer som flyttar till ett duplexhus. När maken Fredrik (Linus Wahlgren) beger sig iväg på en jobbresa upptäcker hustrun Shrin (Dilan Gwyn) konstiga ljud från den andra delen av huset där ingen annan uppges bo. Samtidigt har deras son hittat en ny bästis som vi hör i trailern "vill leka...":

Nelly Rapp - Monsteragent – 23 oktober

Nelly Rapp – Monsteragent
Foto: SF Studios.

Bland kommande svenska filmer 2020 ser vi fram emot den här visuellt läckra, barnvänliga spänningsfilmen. Vi följer Nelly Rapp, som med hennes jycke London, ska spendera höstlovet hos sin morbror Hannibal (Johan Rheborg). Men här är inte allting som det ska... det uppdagar sig att att Hannibal inte alls är den lugna typen Nelly trott, utan istället en monsteragent. Han tar nu med henne på ett äventyr hon aldrig kunnat föreställa sig. "För att bli monsterjägare måste man fånga ett riktigt monster..."

Leva på hoppet – 6 november

Leva på Hoppet
Foto: Studio S Entertainment.

När tjocka släkten samlas för att fira julen tillsammans berättar Anja (Andrea Bræin Hovig) för hennes man Tomas (Stellan Skarsgård) att hon fått cancer, som läkarna ännu inte vet ifall den går att bota eller inte. Paret som redan innan Anjas dystra besked befunnit sig i en kris får nu ännu mer att tänka på. Men kanske kan hennes sjukdom hjälpa dem att hitta tillbaka till varandra.

Svensknorsk produktion, regisserad av Maria Sødahl som tidigare gjort Limbo med Lena Endre

Apstjärnan – 18 december

Apstjärnan
Foto: SF Studios.

Jonna, som mest av allt vill bli adopterad av någon förälder som älskar henne, får en kraftig överraskning när en gorilla kliver ut ur en dassig bil utanför barnhemmet där hon bor. Jonna är förstås inte genast övertygad om att hon vill följa med apan som visar sig vara av det klumpiga slaget... men snart hittar de likheter hos varandra och en speciell vänskap. Men snart dyker någon upp som riskerar att förstöra allt för dem, en kommunpamp vid namn Tord som vill stoppa deras familjelycka. 

På rollistan ser vi Pernilla August, Stellan Skarsgård, Melinda Kinnaman och Rebecca Gerstmann.

Kommande svenska filmer 2020 under julveckan

Spring Uje Spring – 18 december

Spring Uje Spring
Foto: TriArt.

I den självbiografiska dramakomedin Spring Uje Spring följer vi det älskade popbandet Doktor Kosmos frontman Uje Brandelius, som här spelar sig själv. Han diagnostiserades med Parkinsons sjukdom. Det ledde till en paus från musiken, men senare bestämde han sig för att bli ståuppkomiker och så sent som 2019 släppte bandet en comebackplatta. Regisserad av Henrik Schyffert som här gör sin långfilmsdebut bakom kameran.

Filmen visades tidigare i år på Göteborgs Film Festival där den fick stora hyllningar. 

Se upp för Jönssonligan – 25 december

Se upp för Jönssonligan
"Se upp för Jönssonligan" är en av de största satsningarna bland kommande svenska filmer 2020. Foto: SF Studios.

Det är dags för nästa reboot av folkkära Jönssonligan. I Se upp för Jönssonligan har mästertjuven Charles Ingvar "Sickan" Jönsson (Henrik Dorsin) hamnat på kåken, detta efter en misslyckad stöt. Väl utsläppt upptäcker Sickan att hans kära kumpaner börjat leva det hederliga livet. När han får ett nytt gig som säljs in som ett enkelt uppdrag, upptäcker han att det är mycket större än så. Nu bara måste han ha tillbaka sitt gamla gäng för att göra ligans knepigaste kupp någonsin. 

På rollistan ser vi även David Sundin som Dynamit-HarryAnders Johansson som Ragnar Vanheden och Hedda Stiernstedt som Doris. Regin står meriterade Thomas Alfredsson (Låt den rätte komma in, Tinker Tailor Soldier Spy) för.

Sune - Uppdrag midsommar – 25 december

Sune uppdrag midsommar
Foto: Nordisk Film.

Precis innan Sunes familj och familjen Blixt åker iväg för att fira midsommar hos faster Hulda i Myshult, händer det otänkbara: Sophie gör slut med Sune. Han bestämmer sig nu för att vinna tillbaka henne, detta genom att ordna ett så romantiskt firande han bara kan. Men Sune får se upp för att tänka på hur han snickrar ihop det hela, det är inte alla som vill ha det precis som honom.

Med Sune - Uppdrag midsommar gör Elis Gerdt sin sista insats i titelrollen. I filmen ser vi också Fredrik Hallgren och Sissela Bann tillbaka som Sunes föräldrar. 

Tills solen går upp – 25 december

Tills solen går upp film
Foto: Nordisk Film.

Peder (Mikael Persbrandt) lever ett lyckligt liv som gift och likaså den tidigare flickvännen Hanna (Helen Sjöholm). Men när de stöter på varandra efter att inte ha setts på många år, så tänds en gnista mellan dem. Samtidigt som de lockas till varandra vill ingen av dem vara otrogna eller förstöra de förhållanden de har. Men när de råkar komma över en antik bok om drömmar förändras allting: med hjälp av den kan de träffa varandra i drömmarnas värld där de är fria att göra vad de vill – utan att ta några risker. Åtminstone tills drömmarna börjar ta sig in i verkligheten...

Yrrol-skaparen Peter Dalle och Edward af Sillén (En underbar jävla jul, En del av mitt hjärta) har tillsammans stått bakom kameran. En av kommande svenska filmer 2020 den svenska biopubliken kommer att kasta sig över när det väl är dags.

Längtar du lika mycket som vi på Filmtopp efter en underhållande höst i biomörkret? Spana då in hela höstens och julens biotablå för att se de svenska filmer så väl som internationella titlar du kan se i respektive län. 

För fler listor --> Scrolla vidare!

NÄSTA ARTIKEL