Bästa filmerna på Netflix

Bästa filmerna på Netflix

Filmtopp Admin
Uppdaterad 08 juli 2021 kl. 10:07 | Publicerad 10 maj 2016 kl. 18:05
ANNONS
ANNONS

netflix-logo

Vi på Filmtopp välkomnar streamingtjänsternas frammarsch, som möjliggör legitimt filmtittande på en helt annan nivå än vad som tidigare har varit tänkbart. Därför listar vi det bästa bland filmutbudet hos de största streamingtjänsterna på den svenska marknaden: C More, Netflix och Viaplay. Nu är det dags att lista de bästa filmerna på Netflix!

För att komma med på listan måste följande två kriterier uppfyllas.

  • Titeln i fråga måste vara en spelfilm. Det vill säga att varken TV-serier, kortfilmer eller dokumentärer får listas här.
  • Titeln måste ha fått minst 4 av 5 i betyg av någon skribent här på Filmtopp.se.

Filmerna sorteras i bokstavsordning efter betyg.

De bästa filmerna på Netflix

Adaptation (2002)

Foto: Colombia Pictures
Foto: Colombia Pictures

Handling: En sorgsen manusförfattare lider av skrivkramp när han kämpar med att skriva en filmadaption på en bok om blommor.

Motivation: Filmen har en träffsäker och charmig tragikomisk ton. Dessutom är Nicholas Cage hysteriskt rolig i rollerna som manusförfattaren Charlie samt hans tvillingbror Donald. De står i rejäl kontrast till varandra, och därför är detta Cages kanske bästa skådespelarinsats.

betyg_4

Afrikas Drottning (1951)

the affrican queen

Handling: Första världskriget drar igång och Rose Sayer (Katherine Hepburn) blir snabbt sedd som ”fienden” i det tyska Östafrika. Hennes enda väg ut är på Charlie Allnuts (Humphrey Bogart) båt. De är varandras motsatser och vägen är lång.

Motivering: Statyetten till Bogart och nominationen till Hepburn visar vad som har gett filmen sin klassikerstämpel. Den vassa dialogen skadar inte heller.

betyg_4

Alla presidentens män (1976)

Robert Redford och Dustin Hoffman i All the Presidents Men

Handling: Många har kanske hört talas om Watergate-skandalen, som ledde till att Richard Nixon, USA:s 37:e president, fick lämna ämbetet 1974. Den här filmen bygger på boken av Bob Woodward och Carl Bernstein, som var två av de journalister som upptäckte sanningen bakom inbrottet i det Demokratiska partiets högkvarter i Watergate-byggnaden.

Motivation: Det är en oerhört spännande och uppseendeväckande historia, som avslöjar hur långt vissa politiker är villiga att gå för att vinna.

betyg_4

Amelie från Montmartre (2001)

Handling: När den drömmande Amélie hittar ett plåtskrin med barndomsminnen i sitt badrum bestämmer hon sig för att spåra upp den ursprungliga ägaren och återlämna lådan.

Motivation: I tio års tid bar Amelie från Montmartre titeln som den internationellt största franska filmsuccén med franskt tal. Och att det blev en succé är inte svårt att förstå. Berättarglädjen är sprudlande och filmen bär på en energi vi sällan får ta del av.

 American Beauty

Handling: Samtidigt som livet får en mening när Lester möter sin dotters väninna, blir det så mycket mer komplicerat.

Motivation: Varje sekund är en njutning. Varje gång eftertexterna börjar rulla på American Beauty känns det som att man, tillsammans med Kevins Spaceys karaktär Lester Burnham, har gjort en inre resa.

Arsenik och gamla spetsar (1944)

arsenic-and-old-lace-1944-priscilla-lane-cary-grant-poster-aol-001cp-bka59x

Regi: Frank Capra

Genre: Komedi

Handling: I denna svarta komedi hittar Mortimer (Cary Grant) ett lik hemma hos sina äldre släktingar under sin smekmånad.

Motivation: Egentligen är Cary Grants komiska tajming anledning not att se denna hysteriskt roliga film.

The Big Sleep (1946)

Foto: Warned Bros. Humphrey Bogart och Lauren Bacall

Regi: Howard Hawks

Genre: Thriller

Handling: Privatdetektiven Philip Marlowe (Bogart) anlitas av den äldre generalen Sternwood för att utreda ett utpressningsförsök på sin äldsta dotter Vivian (Bacall). Snart befinner sig Marlowe i ett nät av intriger, mord, gåtor och vilseledande kvinnor.

Motivation: Publiken får hela tiden arbeta som detektiver och precis som Marlowe gör, slungas vi mellan att dra den ena slutsatsen efter den andra. Detta kan uppfattas som krävande men samtidigt är det just detta som gör filmen så unik. Det handlar inte om att förstå exakt hur allt binds ihop utan det handlar mer om att njuta av känslan av att vara inblandad i en riktig deckargåta.

Blue Jay (2016)

blue-jay
 
Regi: Alexandre Lehmann

Genre: Drama

 
Handling: När Jim och Amanda gick i high school var de oskiljaktiga, de var kära upp över öronen och deras framtid tillsammans var redan utstakad. Nu, nästan 20 år senare, möts de igen under ett tillfälligt besök i deras lilla hemstad i Kalifornien, bland gångarna i matbutiken. Efter att ha kommit över den stela ”Hej, hur är det med dig nuförtiden?”-tröskeln spenderar de dagen med att reflektera över deras gemensamma förflutna, vilka personer de än gång var och vilka de nu har blivit.
 
Motivation: Det handlar om filmskapande i sin enklaste form, även om Alexandre Lehmann regisserar skickligt är det Mark Duplass-film. Utöver att spela huvudrollen som Jim har han också skrivit manuset, eller åtminstone ett ramverk för honom och Sarah Paulson att hålla sig inom då mycket är improviserat.
 
 
betyg_4

Den sista föreställningen (1971)

Handling: I en småstad i Texas på 50-talet får vi följa ett ungdomsgängs liv. Kärlek, sex och utanförskap förmedlas med en stor dos medmänsklighet.

Motivation: Jämte Paper Moon och What's up Doc är The Last Picture Show regissören Peter Bogdanowich bästa film. Jeff Bridges gör en skön biroll och hela skådespelarensemblen är stark. En solklar plats bland de bästa filmerna på Netflix, se den om ni inte har gjort det!

betyg_4

Donnie Brasco (1997)

Johnny Depp och Al Pacino i Donnie Brasco
Handling:  FBI-agenten Joe Pistone (Johnny Depp) infiltrerar New York Citys maffia. Under namnet Donnie Brasco får han kontakt med Lefty Ruggiero (Al Pacino) och börjar jobba som indrivare. De två börjar samarbeta och blir snart nära vänner. Snart leder jobbet som undercover-agent till starka påfrestningar på Joes familjeliv. Samtidigt börjar maffian ana att de har en mullvad inom organisationen, men om han flyr kan det vara Lefty som får ta smällen.

Motivation: I Donnie Brasco bjuder både Al Pacino och Johnny Depp på förstklassigt skådespel. Filmen lyckas hela tiden vara lika delar spännande som gripande.

betyg_4

Drive (2011)

Drive

Regi: Nicolas Winding Refn

Genre: Thriller

Handling: En stuntman (Ryan Gosling), som drömmer om att bli professionell racingförare, skramlar ihop pengar genom att jobba åt Los Angeles farligaste män. Givetvis går inte allt enligt planerna.

Motivation: Drive är en spännande och ultrastilistisk film av en av modern tids mest intressanta regissörer, danske Nicolas Winding Refn. En given stilbildare!

betyg_4

 The French Connection (1971)

Foto: 20th Century Fox
Foto: 20th Century Fox

Handling: Den hetlevrade polisen "Popeye" (Gene Hackman) och hans partner Buddy Russo (Roy Scheider) ger sig ut på jakt efter en fransk knarkkung, Alain Charnier, för att klämma åt hans koppling mellan Frankrike och New York.

Motivation: Personligen avskyr jag biljakter, men filmens ikoniska klimax - en vansinniga biljakt genom Stillwell Avenue, New York - är ren magi. Enligt regissören William "Freaky" Friedkin filmades hela jakten utan varken tillstånd eller med avspärrade vägar. Det som betraktaren ser är det som hände framför kameran, inga specialeffekter, inga statister. Därav den påtagligt realistiska känslan. Vansinne!

betyg_4

För en handfull dollar (1964)

A fistful of dollars

Handling: En kringresande cowboy kallad ”Joe” (Clint Eastwood) stannar upp i en by som präglas av ett krig mellan två mäktiga familjer. Att byborna dör som flugor är inget som skrämmer Joe. Han ser detta som ett bra tillfälle att tjäna pengar och börjar agera legoknekt åt de båda familjerna; först ett uppdrag hos den ena familjen, sen ett hos den andra. Frågan är, vad är det Joe egentligen vill?

Motivation: Det var med denna film som filmens regissör, Sergio Leone, i stort sätt revolutionerade hela westerngenren med sin unika stil. Det var också med den här filmen som Clint Eastwood blev en superstjärna, men faktum är att han var långt nere på regissörens önskelista över huvudrollsinnehavare. Det var inte förrän Charles Bronson, Henry Fonda, James Coburn och Richard Harrison hade tackat "nej" som Clintan kom på tal. Om du är ett fan av westernfilmer borde du spana in vår lista på de bästa westernfilmerna.

betyg_4

Hope (2013)

hope 1

Handling: En dag på väg till skolan blir åttaåriga Na-young våldtagen och misshandlad. Hur kan en familj hantera ett sådant trauma? Hope är filmatiseringen av händelsen som chockade Sydkorea.

Motivation: Hope är ett gripande drama som lyckas vara både hjärtkrossande och märkligt nog hjärtevärmande. Mitt i all misär känner både föräldrarna och den lilla flickan hopp om en ljusare framtid, något som blir lite av en tröst för oss i betraktare.

betyg_4

The Invitation (2015)

the-invitation_dinner

Foto: Drafthouse Films

Regi: Karyn Kusama

Genre: Thriller

Handling: Will och hans flickvän blir tillsammans med några vänner inbjudna på middag hos Wills exfru Eden. Det märks direkt att det här är en ovanlig tillställning och Will börjar ana att allt inte riktigt står rätt till – vad har Eden och hennes nya man egentligen för avsikter med middagen?

Motivation: Den tredje akten är fullkomligt chockerande och den sista bildrutan är minst sagt speciell. Det är inte omöjligt att många missat den här pärlan eftersom den i Sverige bara visades på Stockholms och Malmös filmfestivaler. Tack och lov finns den nu att se på Netflix.

betyg_4

Kick-Ass (2010)

Kick Ass

Handling: Serietidningsnörden Dave Lizewski ställer sig frågan om varför ingen någonsin har testat att vara hjälte på riktigt och bestämmer sig snart för att bli den första att försöka.

Motivation: Kick-Ass är en av de absolut skarpast och mest underhållande actionkomedier som har gjorts. Blodet sprutar medan skämten haglar in, men samtidigt finns här en tydlig medmänsklig ton.

betyg_4

Kill Bill: vol. 2 (2004)

Foto: Miramax
Foto: Miramax Films. Kill Bill: vol. 2, en av de bästa filmerna på Netflix.

Handling: "The Bride" får ett namn och fortsätter sin jakt efter de personer som förstörde hennes liv. Denna gången konfronterar hon sin stora nemesis, Bill.

Motivation: Kill Bill: vol. 2 är inte lika skarp som sin föregångare, men är likväl en värdig uppföljare bättre än de flesta actionfilmerna där ute. Här flirtas det mindre med asiatisk action och mer med spaghetti-western.

betyg_4

The Matrix (1999)

The Matrix

Handling: I syskonen Wachowskis ikoniska dystopi får datahackern Neo (Keanu Reeves) veta sanningen kring sin och sina medmänniskors verklighet. Att vi alla är förslavade av maskiner och att allt vi upplever bara är en illusion.

Motivation: Matrix var en fullständig milstolpe i sci-fi och actiongenren. Actionscenerna var banbrytande och är fortfarande otroligt läckra. Filmens filosofiska ton ger också upplevelsen en extra dimension, som är svår att finna ett motstycke till.

betyg_4

Memento (2000)

momento

Handling: Leonard är på jakt efter sin frus mördare, något som kraftigt försvåras av att han inte kan lagra några långtidsminnen. För att hålla reda på alla viktig info han snappar upp tvingas han förlita sig på lappar - de viktigaste ledtrådarna tatuerar han in.

Motivation: Memento är en riktigt tät thriller som bjuder på flera överraskningar. En av dessa överraskningar är att filmen börjar med slutet och slutar med början. Låter det tråkigt? Låter det rörigt? Det funkar faktiskt utmärkt och det är värt resan!

betyg_4

Midnatt i Paris (2011)

midnight in paris 2

Handling: Gil (Owen Wilson) är en filmförfattare som lever ett otillfredsställande liv. Större delen av hans energi går åt till att alternera mellan att spy galla över hur blek samtiden är och att romantisera Paris ”gyllene ålder” . Gil är övertygad om att han är född i fel epok – att hans talanger och romantiska livvssyn hade skördat större framgångar på 20-talet. Se upp med vad du önskar, Gil, risken finns att det går i uppfyllelse.

Motivation: Midnight in Paris är en urmysig, varm komedi som är ogenerat naiv och gullig i sitt framförande. En film jag varmt rekommenderar, oavsett privata åsikter om Woody Allen som regissör eller person.

betyg_4

Mystic River (2003)

mystic-river-jimmy-finds-out-katie-is-dead

Handling: Mystic River följer tre vänner vars liv tidigt tar en oväntad vändning när en av dem blir kidnappad och utsatt för sexuella övergrepp. I vuxen ålder sammanflätas de gamla vännernas öden återigen efter en fruktansvärd familjetragedi.

Motivation: Det är en rysligt spännande historia där utgången inte är given förrän i filmens sista stund. Filmen lyfts ytterligare av fantastiska skådespelarinsatser från Kevin Bacon, Sean Penn och Tim Robbins där de två sistnämnda belönades med varsin Oscar.

betyg_4

Måndag hela veckan (1993)

groundhog-day

Handling: Självcentrerade TV-meterologen Phil (Bill Murray) har åkt till småstaden Punxsutawney för att göra ett reportage om Groundhog Day, en årlig stadsfest där frisläppandet av ett murmeldjur ska visa hur våren kommer att bli. Phil, som hatar sitt uppdrag lika mycket som han föraktar staden, vill åka hem så fort som möjligt, men en snöstorm tvingar honom att stanna kvar över natten.

När han vaknar upp följande dag upptäcker han att det är Groundhog Day – igen. På något märkligt sätt har han hamnat i ett slags tidsloop där samma dag återkommer om och om igen. Till en början utnyttjar Phil situationen till att göra precis vad han vill, men snart finner han situationen outhärdlig. Hur ska han bryta förbannelsen?

Motivation: Måndag hela veckan är en riktigt skarp svart komedi med en romantisk touch. Phil blir förälskad i nyhetsproducenten Rita (Andie MacDowell) och en stor del av historien kretsar kring hur han ska vinna hennes hjärta - på "en" dag. Bill Murray är som gjuten för rollen.

betyg_4

Män som hatar kvinnor (2009)

Foto: Nordisk Film
Foto: Nordisk Film

Handling: Journalisten Mikael Blomkvist har en bister dag framför sig när vi först möter honom – han blir dömd för förtal efter att hans senaste scoop visat sig för bra för att vara sant. Mikael går dock inte arbetslös länge eftersom industrimagnaten Henrik Vanger behöver akut detektiv-hjälp med det ouppklarade mordet på hans högt älskade brorsdotter, Harriet. Mikael accepterar och får dessutom en research-assistent i form av en socialt missanpassad hacker vid namn Lisbeth Salander. Tillsammans slår de sina kloka huvuden ihop för att kunna lösa mordmysteriet.

Motivation: Män som hatar kvinnor är inte bara en av få svenska thrillerfilmer som på senare år gått upp på biograferna, men även en av de absolut bästa svenska thrillers som gjorts. Filmen har en spännande och komplex historia som ständigt håller oss gissandes. Dessvärre hittar du enbart den förlängda versionen på Netflix.

Bioversionen är tajtare och hade varit en bubblare till att ta en plats bland Netflix 10 bästa filmer.

betyg_4

The Network (1976)

The Network

Handling: När nyhetsankaren Howard uppger att han ska ta livet av sig i direktsändning blomstrar stationens tittarsiffror likt aldrig förr. Bolaget ger Howard ett eget program där han får raljera om "sanningen" kring diverse samhällsproblem. Efter att han börjar attackera den egna TV-kanalen börjar han få stora problem.

Motivation: The Network är en briljant satir. Faye Dunaway är klockren som känslokall TV-producent och Peter Finch är magnifik i huvudrollen.

betyg_4

Nyckeln till frihet (1994)

Shawshank 2

Handling: Andy Dufresne (Tim Robbins) blir dömd till livstids fängelse för mordet på sin fru, ett brott han hävdar att han inte har begått. Andy förs till Shawshank-fängelset och vi får i filmen följa hur han klarar av livet i fängelse. Han finner en vän i Ellis Boyd ‘Red’ Redding (Morgan Freeman) och en rad andra fångar. Han försöker ständigt göra livet i Shawshank bättre för sig själv och de andra fångarna samtidigt som han i smyg planerar att fly från livet han inte förtjänat.

Motivering: Nyckeln till frihet har under årens gång blivit så pass uppmärksammad att det tillhör närmast allmänbildningen att ha sett den.

betyg_4

 När Harry träffade Sally (1989)

Handling: Harry (Billy Crystal) träffar Sally (Meg Ryan) för första gången när de både tar examen. Sally ger honom skjuts till New York och efter det fortsätter deras liv på varsitt håll där de båda försöker på misslyckade sätt finna lyckan i kärleken. Men med jämna mellanrum springer de båda på varandra, och inser tillslut att en vänskap med det motsatta könet inte vore en dum idé. Snart uppstår frågan om en man och en kvinna verkligen kan vara vänner utan att känslor och sex blir inblandat.

Motivation: Detta är en av de absolut roligaste romantiska komedierna som jag har sett. Humorn är skarp, dialogen välskriven, rapp och fantastisk. Helt klart en av de bästa filmerna på Netflix.

betyg_4

Precious (2009)

Precious

Handling: Precious är 16 år och överviktig. Hon kan varken skriva eller läsa och bor tillsammans med sin horribla mamma i en sunkig lägenhet. Hennes mamma, Mary, utsätter ständigt Precious för fysiska, psykiska och sexuella övergrepp.

Motivation: Precious lyckas vara en underdog story om att finna sig själv utan att vara sentimental. Även om den inblick vi får se i Precious liv på många är sätt är skrämmande och vedervärdig, skänker filmen också hopp om en ljusare framtid.

betyg_4

The Prestige (2006)

Foto: Francois Duhamel

Handling: Robert Angier och Alfred Borden, två före detta vänner och lärlingar till samma illusionist blir ärkefiender efter att Angiers fru drunknar under ett trick.

Motivation: Se den om du älskar överraskande ”twists”. The Prestige är en smart film som hela tiden utmanar publiken att fundera ut vad som egentligen försiggår.

betyg_4

Riddarfalken från Malta (1941)

Handling: I denna klassiska deckargåta dras privatdetektiven Sam Spade (Humphrey Bogart) in i en mordgåta som utmynnar i något helt annat.

Motivation: En spännande klassiker som nästan känns som en Tintin-film för vuxna, fast med rappa dialoger och hårda nävar.

betyg_4

Rädda menige Ryan (1998)

spr-wallpaper-saving-private-ryan-1669435-1680-10501

Handling: Åtta amerikanska kommandosoldater tar sig in på tyskt ockuperat område under andra världskriget för att rädda en soldat vars tre bröder har dödats.

Motivation: Steven Spielbergs film är anmärkningsvärd för sin intensiva öppningsscen på 24 minuter där landsättningen på Omaha Beach den 6 juni 1944 (Dagen-D), gestaltas. Makalöst välregisserat!

betyg_4

The Selfish Giant (2013)

the selfish giant

Handling: Två arbetarklassungdomar försöker hantera sitt utanförskap i detta brittiska drama.

Motivation: Detta är en enkel film som på ett träffsäkert sätt sätter fingret på utanförskap. Det är också en film som på många sätt imponerar. Fotot är snyggt, särskilt med de minnesvärda bilderna på fabrikstornen som står som dystra mörka vakttorn.

betyg_4

Skuggor över södern (1962)

To Kill a Mocking Bird

Handling: Atticus Finch är en försvarsadvokat som ska hjälpa en mörkhyad man och hans son mot en orättvis våldtäktsdom.

Motivation: Denna klassiker bjuder på flera gripande scener och innehåller några av de bästa rättegångsscenerna i amerikansk film.

betyg_4

Sleepy Hollow (1999)

Johnny Depp i Sleepy Hollow

Handling: Året är 1799 och konstapeln Ichabod Crane, spelad av Johnny Depp, skickas till det lilla samhället Sleepy Hollow för att utreda de mystiska omständigheterna kring en rad mord där offren har halshuggits av en till synes huvudlös ryttare.

Motivering: Sleepy Hollow är en spökhistoria i ruggig höstmiljö. Filmen är långsam i sitt tempo vilket ger den en mer kuslig stämning snarare än skräckinjagande. Historien om den huvudlösa ryttaren är intressant och som tittare för man bit för bit följa mysteriet kring de mordiska omständigheterna. Rekommenderas för den som gillar mer spöklika skräckfilmer framför splatter-historier.

betyg_4

Smala Sussie (2003)

smala sussie

Handling: Sussie är spårlöst försvunnen och hennes bror återvänder hem till Värmland för att hitta henne.

Motivation: Smala Sussie är Ulf Malmros bästa verk, och en gripande gangsterkomedi som lyfter fram de allvarliga konsekvenserna av drogmissbruk.

betyg_4

Storstadshamn (1954)

On the Water Front

Handling: Terry Malloy drömmer om att bli boxare medan han springer ärenden åt Johnny Friendly, en korrupt fackföreningschef. En dag blir Terry vittne till ett mord som utförs av Johnny Friendlys hejdukar.

Motivation: Storstadshamn är ett starkt litet drama med en exemplarisk Marlon Brando i huvudrollen.

betyg_4

 The Terminator (1984)

The Terminator

Handling: En cyborg kommer från framtiden för att döda servitrisen Sarah Connor. Varför? Jo, hennes ännu ofödda son kommer fyrtio år senare leda människornas motståndsrörelse mot maskinerna som tar över jorden.

Motivation James Camerons The Terminator är en riktigt spännande actionthriller och möjligen regissörens bästa film.

betyg_4

Trollkarlen från Oz (1939)

Foto: Warner Home Video
Foto: Warner Home Video

Handling: Dorothy sveps in i en magisk värld, och beger sig ut på en krokig färd för att hitta trollkarlen som kan hjälpa henne hem.

Motivation: Denna oförglömliga pärla från 1939 står sig fortfarande som en av filmvärldens mest renhjärtade (och färgglada!) hyllningar till det mänskliga släktets ohämmade fantasi. Klassiska melodistycken som Over the Rainbow och åtskilliga nyinspelningar visar att denna sagolika historia kan fånga vågor av generationer. Ett måste för filmälskaren.

betyg_4

Under skuggan (2016)

Handling: Mamma Shideh (Rashidi), dotter Dorsa (Manshadi) och pappa Iraj (Naderi) bor tillsammans i Teheran mitt under det pågående kriget mellan Iran och Irak på 80-talet. Familjeförhållandena är minst sagt ansträngda. Shideh, som har varit politiskt aktiv i den iranska revolutionen, får inte återuppta sina läkarstudier. Åttaåriga Dorsa drömmer mardrömmar om djinner (ökenandar) och har svårt att sova. När Iraj, som är utbildad läkare, får direktiv om att stationera sig i en krigszon vägrar Shideh att följa sin makes råd om att flytta in hos hans föräldrar. Istället tänker hon stanna i lägenheten tillsammans med sin dotter och vänta ut bombningarna. Hon anar dock inte vilka övernaturliga krafter som komma skall.

Motivation: Med sin långfilmsdebut Under the Shadow bjuder den iranska regissören Babak Anvari på en nyanserad skräckfilm där verklighetsburen skräck – i form av krigsterror och skuldkänslor – blandas med ett barns mardrömmar om övernaturliga varelser.

betyg_4

Undergången (2004)

undergången

Handling: Undergången är en dramatisering av de verkliga händelser som ägde rum hos den nazityska statsledningen under andra världskrigets allra sista period, den 20 april till den 2 maj 1945. Vi befinner oss i det tyska rikskansliets bunker i Berlin. Krigslyckan har vänt för nazisterna och Röda armén närmar sig huvudstaden med stormsteg. Hitlers ursprungliga glans har falnat och han är ett mentalt nervvrak.

Motivation: Undergången är ett av de mer fängslande och mänskliga porträtten vi har fått se av Hitler i filmväg. Bruno Ganz är exemplarisk i huvudrollen.

betyg_4

Zodiac (2007)

Robert-Downey-Jr-Zodiac-écrivain

Handling: Tecknaren Robert (Jake Gyllenhaal) är besatt av att hitta San Franciscos ökände seriemördare "Zodiac", som lämnar ledtrådar i stadens tidningar.

Motivation: Zodiac är en thriller där detaljerna ger dig utrymmet att själv agera detektiv. Jag trodde först att jag hade stenkoll på berättelsens innehåll, men jag överrumplas fortfarande över hur många detaljer och ledtrådar jag kan fånga upp när jag ser om filmen.

betyg_4

4,5 i betyg

12 Years a Slave (2013)

12 YEARS A SLAVE, right: Chiwetel Ejiofor, 2013, film still, ph: Francois Duhamel/TM and Copyright ©Fox Searchlight Pictures. All rights reserved./courtesy Everett Collection
Foto: Fox Searchlight Pictures.

Handling: 12 Years a Slave är inte någon typisk Oscarsfilm utan ett originellt klyschfritt mästerverk baserat på en sann historia om den frie familjefadern Solomon Burke (Chiwetel Ejifor) som tvingas till slaveri. Salomon säljs först till den relativt sympatiske ranchägaren Ford (Benedict Cumberbatch) för att sedan hamna hos den omtalat stränge farmaren Edwyn Epps (Michael Fassbender).

Motivering: Kort sagt är 12 Years a Slave ett litet mästerverk inom genren. En framtida klassiker.

betyg_4_5

American History X (1998)

american-history-x-kapak-fotografi-2

Handling: En före detta nazist försöker hindra sin yngre bror från att begå samma misstag som honom.

Motivation: American History X är ett spännande och chockerande drama i vilket Edward Norton briljerar i rollen som storebrodern Derek. Vi tittare får lära oss de bittra konsekvenserna av rasism och grupptryck.

betyg_4_5

Black Swan (2010)

black swan

Handling: En fullvuxen balettdansös bor fortfarande hemma hos sin mamma gör allt hon kan för att landa rollen som den svarta svanen i balettföreställningen Svansjön.

Motivation: Black Swan är en mörk psykologisk thriller som ständigt kommer att hålla dig på spänn. Unikt med filmen är att den varken känns en minut för lång eller för kort. Natalie Portman vann en Oscar för Bästa Kvinnliga Huvudroll.

betyg_4_5

Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)

Foto: Columbia Pictures
Foto: Columbia Pictures

Handling: I denna kolsvarta konedi, inspelad ett par år efter Kubakrisen, försöker en stridslysten general övertala politiker att dra igång ett kärnvapenkrig mot Sovjetunionen.

Motivation: Trots sina år på nacken, är Dr. Strangelove fortfarande en av de skarpaste satirerna som har gjorts. Stanley Kubricks tagning av kalla kriget är både skarp och hysteriskt rolig. Dessutom står Peter Sellers för tre av huvudrollerna.

betyg_4_5

Fight Club (1999)

fight club

Handling: En man som lider av allvarlig sömnbrist, letar efter ett sätt att förändra sitt liv när han stöter på Tyler Durden och de bildar en slagsmålsklubb.

Motivation: Fight Club är definitionen av filmskaparglädje. Hur regissören David Fincher leker med färger och form är tillsammans med denna blodiga berättelse väldigt fängslande. Brad Pitt och Edward Norton är båda två helt suveräna.

betyg_4_5

 Jakten (2013)

hunt1

Handling: Jakten är baserad på den verkliga historien om en förskolelärare som blir anklagad för att ha sexuellt ofredat ett barn. Snart vänder sig hela byn emot honom, utan direkta bevis om hans skyldighet.

Motivation: Jakten är en gripande konversationsstartare om ett tabubelagt ämne, som lika självklart som Mads Mikkelsen gör en fantastisk insats, har en plats bland de bästa filmerna på Netflix.

betyg_4_5

Järnjätten (1999)

Järnjätten i The Iron Giant

Handling: Unge Elliot blir vän med en jätterobot från yttre rymden. Men när staten hör rykten om en jättevarelse, som de med säkerhet tror är en kommunistisk mördarmaskin, måste Elliot gömma sin nya vän.

Motivation: Denna pastisch till atomålderns kommunistskräck är så jäkla spot on. Det är innovativt, retro och rätt och slätt underbart.

betyg_4_5

Kill Bill: vol 1 (2003)

kill-bill

Handling: När "The Bride" vaknar upp efter en tid av koma, är hon fast besluten på att hämnas på de som förstörde hennes liv.

Motivation:  När Kill Bill kom 2003 var den med hästlängder Tarantinos mest blodiga actionthriller. Hela filmen är fantasifull, överdriven och späckad med spännande, utdragna dialoger. Dialogerna går att hitta i alla Tarantinos filmer och det är därför han fått sin titel ”Master of Dialogue”, men en av de starkaste dialogdrivna scenerna han skrivit finns i slutet av Kill Bill.

betyg_4_5

Maffiabröder (1990)

goodfellas-522b689dd0306

Handling: Henry Hill har alltid drömt om att bli en gangster. Han och hans vänner avancerar långsamt inom maffia-hierarkin.

Motivering: Förutom Gudfadern-filmerna så är detta den bästa maffiafilmen där ute. Det är nästan så att man känner sig skyldig för att man hejar på skurkarna, men det är omöjligt att inte dras med på deras resa.

betyg_4_5

Once Upon a Time in America (1984)

once_upon_a_time_in_america

Handling: I Sergio Leones epos Once Upon a Time in America får vi se hur två judiska ungdomar växer upp och lämnar gettot för New Yorks organiserade kriminella värld.

Motivation: Detta är på många plan ren och skär filmmagi. Leone har fått till en  ovanligt varm touch i detta vackra drama.

betyg_4_5

Singin' in the Rain (1952)

singin-in-rain1

Handling: Singin’ in the Rain handlar om de mindre vackert talande skådespelarnas svårigheter när stumfilmen blev till ljudfilm. Hollywood goes meta, med bravur!

Motivation: Vem har inte förtjusats av titelspåret? I denna livsbejakande film finns det så många musikstycken som du garanterat känner igen. Det bör anses vara en del av allmänbildningen att ha sett den.

betyg_4_5

Stand by Me (1986)

stand by me

Handling: Det visar sig att de allihop bär på tyngande tankar och problem. Långsamt börjar resan snarare handla om att med gemensam kraft brottas mot fördomar och inre demoner än själva äventyret.

Motivation: Rob Reiner har regisserat två Stephen King-filmer, detta var hans första. Det är en gripande film med starkt barnskådespeleri. Bland annat skiner River Phoenix starkt i rollen som gängets utnämnde tuffing Chris.

betyg_4_5

The Wrestler (2008)

wrestler

Handling: Randy, en före detta wrestlingstjärna kämpar för att laga sin spruckna relation till sin dotter samtidigt som han förälskar sig i en strippa. Efter en match får Randy en hjärtattack och råds av läkare att inte göra fler matcher. Fast kan han verkligen hålla sig utanför ringen?

Motivation: I The Wrestler syns det hur mycket hjärta skådespelarna lägger ner i sina roller. Känslan pumpar i varenda ven och karaktärerna känns så oerhört mänskliga. Rourke vann en Golden Globe för sin hjärtevärmande insats som Randy Robinson och blev Oscarsnominerad, men snubblade på mållinjen mot Sean Penn som vann för Milk. Om Rourke hade vunnit hade det varit en inspirerande story i sig.

betyg_4_5

 Betyg 5: De bästa filmerna på Netflix

 A Clockwork Orange (1971)

Clockwork ORane

Handling: Ur samhällets perspektiv är Alex ett monster. Han roar sig med att stryka runt längs stadens gator och råna, misshandla och våldta sina medmänniskor för blotta nöjets skull. Efter att han så småningom åker fast erbjuds han ny behandlingsmetod på fängelset, som ska göra honom äcklad av sex och våld. Resultatet är lyckat, kanske lite för lyckat för Alex egen skull.

Motivation: På många sätt är Clockwork Orange ett av de riktigt stora mästerverken. Det är en film som utmanar sin publik emotionellt på flera plan. Först äcklas vi av Alexs vidriga beteende, därefter ömkar vi honom när han släpps ut från fängelset och faller offer för det samhälle han tidigare terroriserade.

betyg_5

 Batman - The Dark Knight (2008)

Handling: Batman gör upp med Jokern i Christopher Nolans andra del av sin trilogi.

Motivation: Jag behöver egentligen endast nämna Heath Ledgers fenomenala tolkning av Batmans ärkefiende Jokern för att denna placering ska vara berättigad. Ingen trodde att han var rätt för rollen innan filmen hade kommit ut, men ack så fel de hade.Handling: Bruce Wayne (Christian Bale) har kommit in i sin roll som Batman. Samarbetet med James Gordon (Gary Oldman) underlättar för polisens kamp mot organiserad brottslighet. När en ny spelare kommer in i matchen krävs mer än någonsin förut av Batman för att vinna. Jokern (Heath Ledger) sätter inte bara hans fysiska förmågor på prov, utan även hans psykologiska uthållighet. Ingenting är säkert och allting kan vara en fälla eller ett trick när Jokern är i farten.

betyg_5

Borta med vinden (1939)

GONE WITH THE WIND, Clark Gable, Vivien Leigh, 1939

Handling: En storslagen berättelse om manipulativa Scarlet O'Haras och egensinnige Rhett Butlers kärleksrelation under inbördeskriget.

Motivation: Borta med vinden är en episk kärlekshistoria utan motstycke. Låt dig inte avskräckas av den långa speltiden på fyra timmar, detta är en fullkomligt trollbindande filmupplevelse!

betyg_5

Casablanca (1942)

Humphrey Bogart och Ingrid Bergman i Casablanca

Handling: Casablanca utspelar sig i staden Casablanca i nordvästra Afrika under andra världskrigets början. Staden, som fungerar som en hållplats för européer som vill korsa Atlanten, är dock belägrad av nazister. Rick Blaine (Humphrey Bogart), en f.d. frihetskämpe, äger numera stadens populäraste krog. Av en slump korsas hans väg av hans tidigare kärlek, Ilsa Lund (Ingrid Bergman).

Motivation: En av de absolut största filmklassikerna någonsin. Detta är klassisk romantisk film utan motstycke. Ingrid Bergman gör en bra rolltolkning, men filmens stjärna är Humphrey Bogart. Han fullständigt briljerar i rollen som Rick. Det finns också flera intressanta birollsfigurer i berättelsen som gör starka avtryck: pianisten Sam, stadens polischef Renault för att nämna några.

betyg_5

Chinatown (1974)

Chinatown
Foto: Paramount Pictures

Handling: Privatdetektiven Jake Gittes (Jack Nicholson) får det hett om öronen efter att ett rutinmässigt otrohetsuppdrag visar sig vara betydligt större än vad han någonsin hade kunnat föreställa sig. Under resans gång lär han känna Ewelyn Mulwray (Faye Dunaway) en förmögen societetskvinna, som kan bli hans fall.

Motivation: Chinatown är både en av regissören Roman Polanskis stora mästerverk och en av de bästa detektivfilmerna i amerikansk filmhistoria. Här finns flera ikoniska scener och en ordentlig plot twist – och vem tackar nej till det? Har du inte sett Chinatown och är det minsta filmintresserad, gör dig själv en tjänst och se den nu.

betyg_5

Exorcisten (1973)

Foto: Warner Bros.
Foto: Warner Bros.

Handling: William Friedkins odödliga skräckpärla behöver knappast någon närmre presentation. Handlingen är enkel. Linda Blair spelar flickan Regan som blir besatt av en ondsint demon, Max von Sydow spelar prästen som tar sig an uppgiften att driva ut hennes demon.

Motivation: Exorcistens stora styrka är filmens tidlöshet. Effekterna håller fortfarande och skräcken växer successivt och blir gradvis allt mer påträngande. Regans förvandling från oskyldig flicka till ett bisarrt monster är trovärdigt genomförd och den legendariska spindelgånsscenen är hemsökande…

betyg_5

Indiana Jones: Jakten på den försvunna skatten (1981)

Harrison Ford som Indiana Jones

Handling: Arkeologen Indiana Jones anlitas av den amerikanska regeringen för att hitta den mytomspunna Förbundsarken före nazisterna gör det. Det blir en fartfylld och vild kapplöpning över hela världen från Nepal via Egyptens Kairo till det grekiska öriket.

Motivation: Filmen tog hela Hollywood med storm och är fortfarande måttstock för den perfekta äventyrsfilmen.

betyg_5

Insidan ut (2014)

inside-out

Handling: I Pixars Insidan ut är det följande grundkänslor som står i centrum; glädje, sorg, rädsla, avsky och ilska. Dessa känslor lever som små färgglada figurer inuti huvudet på den elvaåriga flickan Riley.

Motivation: Med Insidan ut har Pixar skapat en briljant och nyskapande familjefilm. Tiden är sedan länge förbi när animerat ansågs lika med barnfilm och Pixar fortsätter med att göra film för alla åldrar.

betyg_5

Livet är underbart (1946)

its-a-wonderful-life-3

Handling: Frank Capras Livet är underbart handlar om George Bailey, en medelklassman som växer upp i småstaden Bedford Falls. Han drömmer dagligen om att resa världen över för att sedan återvända till staterna och bygga hus höga som skyskrapor. Men varierande omständigheter gör att George Bailey aldrig tycks komma ifrån den lilla småstaden som så motvilligt format honom. Livet står helt enkelt i vägen. Förutom James Stewart så spelar också Donna Reed och Lionel Barrymore stora roller.

Motivation: Livet är underbart handlar till stor del om att lära sig att uppskatta det du har rakt framför dig och att kanske inse att lyckan ofta finns där du väljer att söka den, och inte där du tror att den ska vara. Filmen träffar rätt på alla punkter och kommer att förbli ett av berättarformens främsta verk.

betyg_5

Once Upon a Time in the West (1968)

western

Handling: Historien kretsar kring Jill McBain, som efter att hennes blivande make har mördats får ärva en till synes värdelös ökenfarm. Men av någon anledning försöker någon gå över lik för att ta hennes ökenmark ifrån henne och snart befinner hon sig i mitten av en uppgörelse mellan tre män, Frank (Henry Fonda), Chayenne (Jason Robards) och Harmonica (Charles Bronson).

Motivation: Den gode, den onde, den fule i alla ära, men enligt mig är Once Upon a Time in the West Leones främsta mästerverk. Regissören beskrev själv filmen som en dödsdans där filmens rytm ska efterlikna en döende mans sista hjärtslag. Detta är inte bara den ultimata westernfilmen, utan också ett av filmhistoriens finaste guldkorn.

betyg_5

Taxi Driver (1976)

taxi-driver5

Handling: Travis Bickle är Vietnamveteran och psykiskt instabil. Nu har han kommit tillbaka till New York City där han skaffar sig jobbet som taxichaufför under nattid. Under sina turer beskådar han all misär som finns på gatorna med drogmissbrukare och horor. Sakta börjar en ilska och ett begär att rensa upp gatorna växa fram, samtidigt som han försöker rädda en minderårige prostituerad.

Motivation: Martin Scorsese har regisserat denna kriminalthriller. Filmen väckte stor uppståndelse på flera håll då den ansågs vara alldeles för våldsam. I huvudrollen ser vi Robert De Niro som spelar mot Jodie Foster. Filmen nominerades till fyra Oscars för Bästa film, Bästa manliga huvudroll, Bästa kvinnliga biroll samt Bästa filmmusik

betyg_5

Dessa är i vårt tycke de bästa filmerna på Netflix. 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL