De bästa westernfilmerna som gjorts

De bästa westernfilmerna som gjorts

Eric Diedrichs | Lista
03 november 2015
Eric Diedrichs | Lista
03 november 2015

Håller du med om filmerna på listan?

Vi på Filmtopp.se älskar temat western och har därför listat ihop de bästa westernfilmerna, i vårt tycke. Är du speciellt intresserad av western, kan vi rekommendera dig att läsa vår fördjupningsserie här.

6. The Wild Bunch (1969)

De bästa westernfilmerna som gjorts
Foto: Warner-Tonefilm AB

"The Wild Bunch" brukar tituleras som både Sam Peckinpahs stora mästerverk och en av de bästa westernfilmerna. Denna våldsamma och kompromisslösa westernskildring kastar betraktaren in i Förenta staterna i början av 1900-talet. Vi får se hur Pike Bishops gamla laglösa gäng ämnar att göra en sista stöt innan de pensionerar sig. Utan förvarning blir de attackerade av Bishops forna partner Deke Thorntons nya gäng och en blodig strid bryter ut. Pike och överlevande flyr ner till fristaden Mexiko, men friden varar inte länge.

Att The Wild Bunch är Peckinpahs främsta film är egentligen svårt att avgöra eftersom Pat Garrett och Billy the Kid i princip är lika bra, men det var genom den här filmen som Peckinpah säregna stil blommade fullt ut – även om den började knoppa tidigt.

betyg_4_5

5. Pat Garrett and Billy the Kid (1973)

De bästa westernfilmerna som gjorts
Foto: Fox-MGM Film AB

Filmen som Peckinpah förutspådde skulle bli hans definitiva mästerverk är ur många aspekter en fantastisk film. Här får vi följa den köpta före detta banditen Pat Garrett (James Coburn) under hans jakt på sin partner Billy the Kid (Kris Kristoffersson). I en av de ledande birollerna ser vi Bob Dylan, som också har skrivit filmens fenomenala soundtrack.

Tyvärr släptes Pat Garett and Billy the Kid i en kraftigt nedklippt version, som fick både biopubliken och kritikerkåren att vrida på huvudet. Peckinpah själv lär ha ställt sig upp och urinerat på filmduken när han fick se vad bolaget hade gjort med hans film. Nu på senare år har filmen kommit i en ny utgåva som ska vara väldigt lik Peckinpahs ämnade vision.

betyg_4_5

4. McCabe and Mrs. Miller (1971)

De bästa westernfilmerna som gjorts
Foto: Warner-Columbia Film AB

Regi: Robert Altman

Med: Warren Beatty, Julie Christie m.fl.

Att Robert Altman skulle regissera en regelrätt western fanns inte på kartan. Resultatet blev ett unikt och beundransvärt porträtt av ett av filmhistoriens mest intressanta filmpar; entreprenören McCabe (Beatty) och bordellmamman Mrs. Miller (Christie).

McCabe sliter med att bygga upp sitt eget samhälle när Mrs. Miller plötsligt dyker upp. Hon hävdar bestämt att samhället behöver en ordentlig och lyxig bordell om den någonsin ska kunna expandera ordentligt. Något hon har alldeles rätt i. Samhället utvecklas som aldrig förr och allt ser bra ut tills ett gruvföretag vill köpa upp McCabes mark.

Läs också: De 5 bästa Revisionistiska westernfilmern

betyg_4_5

3. Den gode, den onde, den fule (1966)

den-onde-den-gode-den-fule
"Den onde, den gode, den fule" är en av de bästa westernfilmerna som regissören Sergio Leone gjorde. Foto: United Artists AB

"Den gode, den onde, den fule" är förmodligen en av världens mest kända filmer. Den har så länge jag minns legat bland filmdatabasen IMDb:s allra högst rankade filmer, i skrivande stund är den rankad nummer åtta. Vad är det som gör Den gode, den onde, den fule så spektakulär?

För det första så är detta ett äventyr i episka mått. Mitt under det amerikanska inbördeskriget beger sig tre konkurrerande revolvermän ut för att leta upp en nedgrävd skatt. Deras resor kantas av våld, fångläger, hängningar och en evinnerligt lång öken. Att Leone drar sin stil till det extrema bidrar garanterat till filmens rykte.

Här är dialogen sparsam och det som sägs är guld värt; vida panoramavyer blandade med extrema närbilder på revolvermäns allvarliga blickar; en storslagen vinjett, som är bland det coolaste som har visats på vita duken; ett helt oförglömligt soundtrack, som än idag har blivit närmast synonymt med hela westerngenren; långa tagningar som kokar över av uppladdning inför explosiva eldstrider.

Har du inte sett den? Ändra på det.

betyg_5

2. The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007)

De bästa westernfilmerna som gjorts
Foto: Sandrew Metronome Distribution Sverige AB

Regi: Andrew Dominik

Med: Brad Pitt, Casey Affleck m.fl.

Filmen är lika bra som titeln är lång och det säger en hel del. Trots detta har The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford stillsamt seglat förbi den breda massan. Brad Pitt gör en av sina starkaste insatser och skildrar med blygsamma medel en skenbart stark Jesse James och Casey Affleck visar med råge vilka skådespelarkvaliteter han besitter.

Historien kretsar kring wannabe-banditen Robert (Affleck), som sedan barnsben har varit besatt av den laglösa Jesse James. Efter att Robert lyckas få rida med Jesses liga börjar en märklig relation inledas mellan han och sin idol; en relation präglad av avundsjuka, beundran och rädsla. Det är som om att de redan från start vet om att deras bekantskap kommer att sluta med blod.

Även om filmens rytm påminner om Sergio Leones dödsdans Once Upon a Time in the West(1969), finns det också en frihet och öppenhet i berättandet som mer påminner om McCabe and Mrs. Miller (1970).

5

1. Once Upon a Time in the West (1968)

De bästa westernfilmerna som gjorts
Foto: Paramount Pictures 

"Den gode, den onde, den fule" i alla ära, men enligt mig är Once Upon a Time in the West Leones främsta mästerverk. Regissören beskrev själv filmen som en dödsdans där filmens rytm ska efterlikna en döende mans sista hjärtslag. Detta är inte bara den ultimata westernfilmen utan också en av filmhistoriens finaste guldkorn.

Här finns självklart alla de ingredienser som Den gode, den onde, den fule besitter och som jag nämnde i förra stycket. Den stora skillnaden mellan filmerna ligger i att Once Upon a Time är mycket obehagligare.

Historien kretsar kring Jill McBain, som efter att hennes blivande make har mördats får ärva en till synes värdelös ökenfarm. Men av någon anledning försöker någon gå över lik för att ta hennes ökenmark ifrån henne och snart befinner hon sig i mitten av en uppgörelse mellan tre män, Frank (Henry Fonda), Chayenne (Jason Robards) och Harmonica (Charles Bronson).

Frank (Henry Fonda) är i mitt tycke filmhistoriens mest perfekta bad guy. Helt iskall och med en kobras blick mördar han allt som kommer i hans väg och gör ingen skillnad på barn eller vuxna.

Läs också: Filmhistoriens värsta Bad Guys

betyg_5

Detta var min lista på de sex bästa westernfilmerna.

För fler recensioner, listor och nyheter, följ Filmtopp.se på facebook och twitter.