De bästa westernfilmerna som gjorts

De bästa westernfilmerna som gjorts

Eric Diedrichs
Uppdaterad 29 december 2021 kl. 15:54 | Publicerad 03 november 2015 kl. 19:32

Håller du med om filmerna på listan?

Vi på Filmtopp.se älskar temat western och har därför listat ihop de bästa westernfilmerna, i vårt tycke. Är du speciellt intresserad av western, kan vi rekommendera dig att läsa vår fördjupningsserie här.

15. Winchester 73 (1950)

Winchester

RegI: Anthony Mann
Med: James Stewart, Shelley Winters m.fl.

Lin McAdam och Dutch Henry Brown rider in i en liten stad i vilda västern. De möts snart i en prickskyttetävling, som McAdam går segrande ur. Brown stjäl dock vinsten, ett speciellt winchester-gevär. McAdam följer efter, men geväret byter snart ägare igen...

Udda koncept där man kan säga att själva geväret är huvudrollen. Genom dess byte av ägare får vi följa med på en skarpladdad historia!

14. Sheriffen (1952)

High Noon

Regi: Fred Zinnermann
Med: Gary Cooper, Grace Kelly m.fl.

Will Kane står i begrepp att gifta sig, avsluta sin tjänst som sheriff och lämna staden. På bröllopsdagen får han veta att en revolverman är på väg till staden för att söka hämnd. Trots att Kane har goda skäl att ge sig av, känner han sig skyldig att stanna och möta revolvermannen.

Intressant nog filmen som flest amerikanska presidenter har som personlig favorit. Kanske känner de sig som den ensamme sheriffen som måste rädda dagen? De är i vart fall inte ensamma om att ranka Sheriffen som en av de bästa westernfilmer som någonsin gjorts.

13. Möte vid Ox-oket (1943)

Ox-bow

Regi: William A. Wellman
Med: Henry Fonda, Dana Andrews, Mary Beth Hughes m.fl.

Ett gäng bybor bestämmer sig för att ta lagen i egna händer. Men är verkligen männen de planerar att mörda skyldiga till brottet de påstås ha begått?

Tight berättat med en ringa speltid på 75 minuter och skrämmande aktuell med sin porträtteringen av mobbmentalitet.

12. Mannen som sköt Liberty Valance (1962)

Mannen som sköt Liberty Valance

Regi: John Ford
Med: James Stewart, John Wayne, Vera Miles, Lee Marvin m.fl.

En senator, som har blivit berömd för att ha dödat en beryktad skurk. Senatorn återvänder till en gammal väns begravningen och då berättar sanningen om hans gärning.

Med storstjärnor som James Stewart, John WayneVera Miles och Lee Marvin och med John Ford i registolen är detta ett måste för västernälskaren!

11. My Darling Clementine (1946)

My Darling Clementine

Regi: John Ford
Med: Henry Fonda, Linda Darnekk, Victor Mature m.fl.

Wyatt Earp och två av hans bröder rider in i Tombstone medan den fjärde brodern James vaktar boskapen. När de sedan återvänder finner de James dödad. Earp svär hämnd, och tar jobbet som sheriff i Tombstone tills han finner mördaren.

10. Förföljaren (1956)

The Searchers

Regi: John Ford
Med: John Wayne, Jeffrey Hunter, Vera Miles m.fl.

John Wayne spelar en före detta soldat som letar efter sin brorsdotter. Hon har tillfångatagits av Comancher som massakrerat hela hennes familj. John Waynes rollfigur viker varken för hunger, törst eller ensamhet, men under sitt långa sökande finner han någonting oväntat - sin egen mänsklighet.

Många är nog förvånade över varför inte Förföljaren placerar sig högre på denna lista med de bästa westernfilmerna som någonsin har gjorts… missförstå mig inte. Detta är ett mästerverk, det är bara det att det är även de som kommer nedanför med.

9. The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007)

De bästa westernfilmerna som gjorts
Foto: Sandrew Metronome Distribution Sverige AB

Regi: Andrew Dominik
Med: Brad Pitt, Casey Affleck m.fl.

Filmen är lika bra som titeln är lång och det säger en hel del. Trots detta har The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford stillsamt seglat förbi den breda massan. Brad Pitt gör en av sina starkaste insatser och skildrar med blygsamma medel en skenbart stark Jesse James och Casey Affleck visar med råge vilka skådespelarkvaliteter han besitter.

Historien kretsar kring wannabe-banditen Robert (Affleck), som sedan barnsben har varit besatt av den laglösa Jesse James. Efter att Robert lyckas få rida med Jesses liga börjar en märklig relation inledas mellan han och sin idol; en relation präglad av avundsjuka, beundran och rädsla. Det är som om att de redan från start vet om att deras bekantskap kommer att sluta med blod.

Även om filmens rytm påminner om Sergio Leones dödsdans Once Upon a Time in the West(1969), finns det också en frihet och öppenhet i berättandet som mer påminner om McCabe and Mrs. Miller (1970).

8. The Wild Bunch (1969)

De bästa westernfilmerna som gjorts
Foto: Warner-Tonefilm AB

Regi: Sam Peckinpah
Med: William Holden, Ernest Borgnine m.fl.

"The Wild Bunch" brukar tituleras som både Sam Peckinpahs stora mästerverk och en av de bästa westernfilmerna. Denna våldsamma och kompromisslösa westernskildring kastar betraktaren in i Förenta staterna i början av 1900-talet. Vi får se hur Pike Bishops gamla laglösa gäng ämnar att göra en sista stöt innan de pensionerar sig. Utan förvarning blir de attackerade av Bishops forna partner Deke Thorntons nya gäng och en blodig strid bryter ut. Pike och överlevande flyr ner till fristaden Mexiko, men friden varar inte länge.

Att The Wild Bunch är Peckinpahs främsta film är egentligen svårt att avgöra eftersom Pat Garrett och Billy the Kid i princip är lika bra, men det var genom den här filmen som Peckinpah säregna stil blommade fullt ut – även om den började knoppa tidigt.

7. Diligisen (1939)

STagecoach

Regi: John Ford
Med: John Wayne, John Carradine m.fl.

John Fords banbrytande mästerverk är en klassiker av en anledning. Detta var filmen som Orson Welles menar att han såg om och om igen innan han gjorde sin hyllade debut Citizen Kane, vilket säger en hel del. Enligt Orson lärde han sig allt om hur man bygger upp en scen genom denna film.

Handlingen är enkel och numera klassisk western. En grupp människor ska ta sig från punkt A till B men resan till målet är farlig, mycket farlig. John Wayne gör en utmärkt roll i filmen som satte honom på kartan.

6. The Gunfighter (1950)

The Gunfighter

Regi: Henry Kind
Med: Gregory Peck, Helen Westcott m.fl.

Att vara västerns bästa revolverman är ingen lek. Det vet Jimmy Ringo (Gregory Peck) som möter problem vart han går. I varje bygd finns en ivrig ung man, sugen att duellera mot honom och ta hans plats. Bördan är stor, särskilt när man börjar bli till åren. Han gjorde ju detsamma när han var ung.

The Gunfighter är västernfilmen du aldrig hört talas om men måste se. Ett tight och mästerligt berättat drama på 85 minuter. Ren briljans.

5. Pat Garrett and Billy the Kid (1973)

De bästa westernfilmerna som gjorts
Foto: Fox-MGM Film AB

Regi: Sam Peckinpah
Med: Kris Kristofferson, James Coburn, Bob Dylan m.fl.

Filmen som Peckinpah förutspådde skulle bli hans definitiva mästerverk är ur många aspekter en fantastisk film. Här får vi följa den köpta före detta banditen Pat Garrett (James Coburn) under hans jakt på sin partner Billy the Kid (Kris Kristofferson). I en av de ledande birollerna ser vi Bob Dylan, som också har skrivit filmens fenomenala soundtrack.

Tyvärr släptes Pat Garett and Billy the Kid i en kraftigt nedklippt version, som fick både biopubliken och kritikerkåren att vrida på huvudet. Peckinpah själv lär ha ställt sig upp och urinerat på filmduken när han fick se vad bolaget hade gjort med hans film. Nu på senare år har filmen kommit i en ny utgåva som ska vara väldigt lik Peckinpahs ämnade vision.

4. McCabe and Mrs. Miller (1971)

De bästa westernfilmerna som gjorts
Foto: Warner-Columbia Film AB

Regi: Robert Altman
Med: Warren Beatty, Julie Christie m.fl.

Att Robert Altman skulle regissera en regelrätt western fanns inte på kartan. Resultatet blev ett unikt och beundransvärt porträtt av ett av filmhistoriens mest intressanta filmpar; entreprenören McCabe (Beatty) och bordellmamman Mrs. Miller (Christie).

McCabe sliter med att bygga upp sitt eget samhälle när Mrs. Miller plötsligt dyker upp. Hon hävdar bestämt att samhället behöver en ordentlig och lyxig bordell om den någonsin ska kunna expandera ordentligt. Något hon har alldeles rätt i. Samhället utvecklas som aldrig förr och allt ser bra ut tills ett gruvföretag vill köpa upp McCabes mark.

Läs också: De 5 bästa Revisionistiska westernfilmerna

3. Den gode, den onde, den fule (1966)

den-onde-den-gode-den-fule
"Den onde, den gode, den fule" är en av de bästa westernfilmerna som regissören Sergio Leone gjorde. Foto: United Artists AB

Regi: Sergio Leone
Med: Clint Eastwood, Eli Wallach, Lee Van Cleef m.fl.

"Den gode, den onde, den fule" är förmodligen en av världens mest kända filmer. Den har så länge jag minns legat bland filmdatabasen IMDb:s allra högst rankade filmer, i skrivande stund är den rankad nummer åtta. Vad är det som gör Den gode, den onde, den fule så spektakulär?

För det första så är detta ett äventyr i episka mått. Mitt under det amerikanska inbördeskriget beger sig tre konkurrerande revolvermän ut för att leta upp en nedgrävd skatt. Deras resor kantas av våld, fångläger, hängningar och en evinnerligt lång öken. Att Leone drar sin stil till det extrema bidrar garanterat till filmens rykte.

Här är dialogen sparsam och det som sägs är guld värt; vida panoramavyer blandade med extrema närbilder på revolvermäns allvarliga blickar; en storslagen vinjett, som är bland det coolaste som har visats på vita duken; ett helt oförglömligt soundtrack, som än idag har blivit närmast synonymt med hela westerngenren; långa tagningar som kokar över av uppladdning inför explosiva eldstrider.

Har du inte sett den? Ändra på det.

2. Sierra Madres Skatt (1948)

Sierra Madres Skatt

Regi: John Huston
Med:
Humphrey Bogart, Walter Huston m.fl.

Frågan är om guldets mörka sida någon gång har redovisats lika väl som i detta enastående mästerverk signerat John Huston. Här följer vi tre panka lyckosökare som ger sig ut på jakt efter det de alltid är på jakt efter, nämligen guld. Och de hittar det! Massor!

Men under utvinnandet börjar paranoian sprida sig, särskilt hos Humphrey Bogarts karaktär som utvecklas till något som närmast liknar Sagan om ringens Gollum. Han vågar inte sova om nätterna, han vaktar alltid på sitt guld. Sin rikedom. Tänk om hans vänner skulle vända sig mot honom?

Fotot är makalöst och likaså skådespelet i detta drama som inte liknar någonting du tidigare sett.

1. Once Upon a Time in the West (1968)

De bästa westernfilmerna som gjorts
Foto: Paramount Pictures 

Regi: Sergio Leone
Med: Henry Fonda, Charles Bronson, Claudia Cardinale, Jason Robards m.fl.

"Den gode, den onde, den fule" i alla ära, men enligt mig är Once Upon a Time in the West Leones främsta mästerverk. Regissören beskrev själv filmen som en dödsdans där filmens rytm ska efterlikna en döende mans sista hjärtslag. Detta är inte bara den ultimata westernfilmen utan också en av filmhistoriens finaste guldkorn.

Här finns självklart alla de ingredienser som Den gode, den onde, den fule besitter och som jag nämnde i förra stycket. Den stora skillnaden mellan filmerna ligger i att Once Upon a Time är mycket obehagligare.

Historien kretsar kring Jill McBain, som efter att hennes blivande make har mördats får ärva en till synes värdelös ökenfarm. Men av någon anledning försöker någon gå över lik för att ta hennes ökenmark ifrån henne och snart befinner hon sig i mitten av en uppgörelse mellan tre män, Frank (Henry Fonda), Chayenne (Jason Robards) och Harmonica (Charles Bronson).

Frank (Henry Fonda) är i mitt tycke filmhistoriens mest perfekta bad guy. Helt iskall och med en kobras blick mördar han allt som kommer i hans väg och gör ingen skillnad på barn eller vuxna.

Läs också: Filmhistoriens värsta Bad Guys

För fler recensioner, listor och nyheter, följ Filmtopp.se på facebook och twitter.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL