Bästa filmerna 2019 – Här är tipsen

Bästa filmerna 2019 – Här är tipsen

Filmtopp
Filmtopp | Lista
29 december 2018
Filmtopp
Filmtopp | Lista
29 december 2018

De bästa filmerna under 2019

Bioåret 2019 har knappt hunnit börja men redan nu har vi fått ta del av flera fantastiska filmer. I denna artikel listar vi årets höjdpunkter!

På denna sida har vi samlat de bästa filmerna 2019. För att se vilka filmer som har varit bäst tidigare år, spana in våra stora samlingssida som vi döpt till De bästa filmerna, här finns massa med andra bra filmtips, exempelvis över fjolårets guldkorn.

Missa inte heller att spana in vår samlingssida med mängder av Bästa-listor där vi ger dig massvis med tips på bra film inom alla möjliga sorters genrer. 

De bästa filmerna 2019 – Här är tipsen!

438 Dagar

Gustaf Skarsgård och Matias Varela i 438 Dagar.
Foto: Charlie Sperring/ Miso Film.

Regi: Jesper Ganslandt
Manus: Peter Birro (efter bok av Johan Persson & Martin Schibbye)
Med: Gustaf Skarsgård, Matias Varela, Faysal Ahmed, Josefin Neldén m.fl.
Genre: Drama
Speltid: 2 tim 4 min
Land: Sverige

Handling: En spelfilm om fotografen Johan Persson och journalisten Martin Schibbye, som drog till Etiopien 2011 för att gräva i Lundin Oils affärer i det konfliktdrabbade området Ogaden. Snabbt hittade de bevis som pekade mot att det svenska oljebolaget, med vetskap av den före detta styrelsemedlemmen Carl Bildt, begått folkrättsliga överträdelser i jakten på olja. Men de hann inte gräva särskilt djupt innan de fängslades av etiopisk militär, förnedrades i korrupta rättegångar och dömdes till 11 års fängelse för terrorism.

Omdöme: Gustaf Skarsgård och Matias Varela gör trovärdiga rolltolkningar och sminkavdelningen bjuder på den vidrigaste skottskada jag sett på vita duken. Likaså känns fängelsemiljön oerhört realistisk med imponerande statistinsatser. Även om det finns vissa sekvenser som andas amerikansk blockbuster, ska man inte förvänta sig en ”typisk” Hollywoodrulle. Det här är mycket mer personligt än så. En ovanlig svensk film, som förhoppningsvis sätter Jesper Ganslandt på den stora internationella kartan.

4 av 5

3 kvinnor

Jafar Panahi och Behnaz Jafari i filmen 3 kvinnor.
Foto: Folkets Bio

Regi: Jafar Panahi
Manus: Jafar Panahi och Nader Saeivar
Medverkande: Jafar Panahi, Behnaz Jafari, Marziyeh Rezaei m.fl.
Genre: Drama
Speltid: 1 tim 40 min
Land: Iran

Handling: Regissören Jafar Panahi får en film skickad till sin mobil som verkar föreställa en ung tjej som tar livet av sig. Filmen är menad för Jafars vän, skådespelerskan Behnaz Jafari, som reagerar starkt när hon får se den. Hon och Jafar beslutar sig för att åka till flickans hemby för att ta reda på vad om egentligen ligger bakom hennes beslut. Väl där inser de båda två ganska snart att det är något lurt med hela historien.

Omdöme: Behnaz Jafari och Jafar Panahi spelar sig själva här i vad som närmast kan beskrivas som en iransk mockumentär. Filmen har, som väntat, en rejäl dos samhällskritik som vägs upp perfekt med en gnutta humor samt lite spänning i form av mysteriet med flickan i mobilvideon. Som helhet är 3 kvinnor en bra, underhållande och framför allt viktig film som är väl värd att lägga sin tid på.

4 av 5

Ad Astra

Ad Astra
Foto: 20th Century Fox.

Regi: James Gray
Manus: James Gray & Ethan Gross
Med: Brad Pitt, Liv Tyler, Ruth Negga, Donald Sutherland, Tommy Lee Jones m.fl.
Genre: Science fiction, drama
Speltid: 2 tim 2 min

Handling: Filmen handlar, i grund och botten, om människans sökande. Själva titeln, Ad Astra, betyder ”till stjärnorna” på latin. Detta är väldigt talande, då mänskligheten är så fokuserad på sitt sökande bland stjärnorna att den verkar glömma vad det innebär att vara mänsklig. Detta exemplifieras utmärkt av ett antal våldsamma konfrontationer som Roy råkar ut för under sin långa färd, som alla orsakas av mänsklighetens värsta sidor.

Omdöme: Ad Astra är en väldigt vacker film som ska ses på bio. Vi bjuds på stora och vackra vyer av Jorden, månen och rymden. Det är dessutom en film som ger intryck av att vara realistisk (astrofysiker har nog ett och annat att säga om detta). Det har lagts väldigt mycket energi på att porträttera hur det är att vara i rymden och på planeter utan atmosfär. Människorna är det enda som bryter stillheten. Under de mest våldsamma sekvenserna är ljudeffekterna antingen dämpade eller obefintliga, eftersom det inte finns något ljud i rymden.

4 av 5

Alla vet

 

Alla vet
Penélope Cruz i rollen som Laura och Javier Bardem som barndomsvännen Paco. Foto: Scanbox Entertainment.

Film: Alla vet
Regi & manus: Asghar Farhadi
Med: Penélope Cruz, Javier Bardem, Ricardo Darín, Eduard Fernández, Bárbara Lennie, Carla Campra m.fl.
Genre: Drama, Thriller
Speltid: 2 tim 13 min

Handling: Bland de första scenerna ur ’’Alla vet’’, syns en person som iklädd plasthandskar klipper ut nyhetsartiklar. Artiklarna handlar om hur en ung flicka – Carmen – kidnappats och sedan mördats på grund av att flickans anhöriga bortsåg från lösensumman och involverade polisen istället. Det är dessa hotfulla tidningsutdrag som Laura (Penélope Cruz) senare hittar på sin dotter Irenes (Carla Campra) säng mitt i natten. Irene är spårlöst försvunnen.

Filmen har karaktären av en thriller, där man hela tiden sitter och funderar på vem som är den skyldige. Det finns gott om misstänkta, men när upplösningen väl kommer får jag nog ändå säga att den inte känns fulländad. Här finns karaktärsmotiv som jag helt enkelt inte köper. Likväl är Alla vet en väldigt välspelad dramathriller med intressanta karaktärsporträtt.

4 av 5

Amazing Grace

Aretha Franklin i Amazing Grace.
Aretha Franklin i Amazing Grace. Foto: NonStop Entertainment

Regi: Sydney Pollack, Alan Elliott
Med: Aretha Franklin, Reverand James Cleveland, C. L. Franklin, Bernard Purdie, Chuck Rainey, Clara Ward, Mick Jagger m.fl.
Genre: Dokumentär
Speltid: 1 tim 29 min
Land: USA

Handling: Året är 1972, och efter 11 raka listettor och en rad grammis tar soulmusikens gudmor Aretha Franklin ton i pingstkyrkan New Temple Missionary Baptist Church i Los Angeles. Vi får följa med under två kvällars konsertmagi, som ska spelas in och bli en del av hennes legendariska livealbum Amazing Grace. Albumet som kom att bli det bäst säljande gospelalbumet genom alla tider.

Omdöme: Amazing Grace är en musikupplevelse utan dess like. Att bilden är grynig, stundtals ur fokus och ljudet långt ifrån perfekt, spelar inte någon större roll när Franklin väl tar ton. Att man kan skymta kameramän, ljudtekniker och andra av inspelningspersonalen har sin charm. Närvaron är total och man får hindra sig själv från att inte klappa och dansa med  tillsammans med publiken. Det är en film som är omöjlig att sitta still till.

4 av 5

Avengers: Endgame

En poster till Avengers: Endgame
Foto: Marvel/Walt Disney.

Regi: Anthony Russo & Joe Russo
Manus: Christopher Markus & Stephen McFeely
Medverkande: Robert Downey Jr, Chris Hemsworth, Brie Larson, Scarlett Johansson, Josh Brolin, Paul Rudd, Tom Holland, Evangeline Lilly, Chadwick Boseman, Chris Evans, Elizabeth Olsen m.fl.
Genre: Action, äventyr
Längd: 3 tim 1 min
Land: USA

Handling: Utan att avslöja för mycket tar filmen vid där Avengers: Infinity War slutade: med Thanos befolkningsutrotande fingerknäppning. Vi får följa de kvarvarande Avengers-medlemmarna och deras tafatta försök att skapa mening i en ny verklighet. Den konstanta påminnelsen om deras kollektiva misslyckande hänger mörkt över deras huvuden och tär mer på vissa än på andra. Efter en rad oförutsedda händelser uppstår dock en möjlighet att kanske återfå ordning i universum. Detta kräver dock att alla vågar satsa helhjärtat, oavsett vilka konsekvenser detta kan rendera i.

Omdöme: Med stilsäkra händer knyter bröderna Russo ihop den omåttligt framgångsrika Marvelsäck, som öppnades för elva år sedan. Trots några trevande partier lär ”Avengers: Endgame” ändå leva upp även till hardcore-fansens skyhöga förväntningar.

4 av 5

Beats

Cristian Ortega och Lorn Macdonald i "Beats"
Foto: Njutafilms 

Regi: Brian Welsh
Manus: Brian Welsh och Kieran Hurley (baserat på en pjäs av Kieran Hurley)
Med: Lorn Macdonald, Cristian Ortega, Brian Ferguson, Laura Fraser m.fl.
Genre: Drama, Komedi
Speltid: 1 tim 41 min
Land: Skottland

Handling: Skottland, 1994. Hemliga radiostationer ylar om en ny lag som gör det olagligt för människor att ha sammanslutningar där musik med repeterande beat spelas. Ett uppenbart slag mot de underground-rave, som äger rum runt om i landet. Bästa vännerna Johnno (Cristian Ortega) och Spanner (Lorn Macdonald), båda i tonåren, får nys om just en sådan tillställning, och gör allt för att ta sig dit.

Omdöme: Huvudrollsinnehavarna Cristian Ortega och Lorn Macdonald hjälper till att gestalta det mycket välskrivna manuset på ett autentiskt och trovärdigt sätt. De är inga karikatyrer. Johnno är inte bara den välbärgade guldgossen, Spanner är inte bara bråkstaken. De känns som riktiga personer, med både goda och sämre sidor, men också med en gemensam kärlek för varandra.

4 av 5

Beautiful Boy

Steve Carell och Timothée Chalamet i Beautiful Boy.
Foto: Amazon Studios.

Regi: Felix van Groeningen
Manus: Luke Davies & Felix van Groeningen
Med: Steve Carell, Timothée Chalamet, Maura Tierney, Amy Ryan m.fl.
Genre: Drama
Speltid: 2 tim
Land: USA

Handling: David (Steve Carell) har alltid stått väldigt nära sin son, Nic (Timothée Chalamet). Det kommer därför som en chock när det uppdagas att Nic har ett allvarligt missbruk. Under filmens gång får vi följa far och son under flera år då Nic kämpar med sitt missbruk.

Omdöme: Beautiful Boy ger en mycket komplex bild av missbruk. Även i de mörkaste av tider finns det en starkt lysande kärna i form av kärleken mellan far och son, underbart spelade av Carell och Chalamet.

4 av 5

Ben Is Back

Ben Is Back
Julia Roberts och Lucas Hedges i ”Ben Is Back”. Foto: Noble Entertainment

Regi & manus: Peter Hedges
Med: Julia Roberts, Lucas Hedges, Courtney B. Vance, Kathryn Newton, Rachel Bay Jones m.fl.
Genre: Drama, Thriller
Speltid: 1 tim 43 min
Land: USA

Handling: Ttspelas i stort sett under ett avgörande dygn. Tonårsgrabben Ben dyker oväntat upp hos sin familj på julaftonsmorgon. Han är vid gott mod och drogfri sedan ett par månader tillbaka, tack vare kontinuerlig behandling. Familjens reaktion kan beskrivas som en blandning av glädje och oro. Å ena sidan gläds mamma Holly åt att ha sin son hemma, å andra sidan vet hon vilka risker det finns för återfall. Därför gömmer hon snabbt undan alla piller och smycken som Ben kan tänkas stjäla om begäret efter droger tar över.

Omdöme: Så småningom utvecklas filmen till en thriller, när Holly och Ben tvingas ut på en bilresa mitt i natten. Under resan konfronteras Ben med gamla plågoandar samtidigt som hans mamma får en mer nyanserad bild av det helvete som hennes son har levt i. Den utmärkt skildrade relationen mellan sonen och mamman är vad som gör det här till en rysligt bra film.

4 av 5

Blind Spot

Blind Spot
Blind Spot är ett drabbande familjedrama om psykisk ohälsa. Foto: Nordisk Film

Regi & manus: Tuva Novotny
Med: Pia Tjelta, Anders Baasmo Christiansen, Per Frisch, Oddgeir Thune, Marianne Krogh m.fl.
Genre: Drama
Speltid: 1 tim 43 min
Land: Sverige

Handling:Det här är en film som bör upplevas utan större förkunskaper. Den kretsar kring en familj som drabbas av det värsta tänkbara. Framförallt är det genom två föräldrar, Maria (Pia Tjelta) och Anders (Anders Baasmo Christiansen), händelserna skildras. Vi får följa dem under filmens 103 minuter och bevittna ett mardrömslikt, känslomässigt kaos.

Omdöme: Blind Spot kommer vi tätt inpå en familj i kris. Hela filmen består bokstavligen av en enda lång tagning där kameran varsamt följer två föräldrar som tvingas utstå sitt livs kanske svåraste stund. Tuva Novotny står för regin och har tillsammans med fotografen Jonas Alarik och flera skickliga skådespelare skapat ett starkt drama som inte liknar något annat jag sett.

4 av 5

Bränd

Ah-in Yoo och Steven Yeun i filmen Bränd.
Ur det Sydkoreanska dramat Bränd. Foto: Folkets Bio.

Originaltitel: Beoning
Manus: Jungmi Oh & Chang-dong Lee
Regi: Chang-dong Lee
Medverkande: Ah-in Yoo, Steven Yeun, Jong-seo Jun m.fl.
Genre: Drama
Speltid: 2 tim 28 min
Land: Sydkorea

Handling: En dag stöter Jon-su på Hae-mi på stan. De växte upp tillsammans i samma by men har inte träffats på många år. En slags relation inleds, men de hinner inte träffas länge innan Hae-mi åker iväg på en länge planerad resa till Afrika. När Hae-mi återvänder några veckor senare har hon med sig en nyfunnen vän vid namn Ben. Jong-su gillar Ben, men är samtidigt mycket orolig för att Hae-mi, som han själv har starka känslor för, ska vara mer intresserad av Ben.

Omdöme: 2 timmar och 28 minuter känns avskräckande långt, speciellt för en ”slow burner” som BrändSå även för mig faktiskt, men när jag väl såg filmen var det dock inget problem alls. Snarare tvärtom. När jag halvvägs in i filmen sneglade på klockan tänkte jag för mig själv: ”Yes, det är ju över en timma kvar!” och när filmen var slut ville jag genast ha mer.

4 av 5

Claire Darling

Catherine Deveuve som Claire Darling i filmen med samma namn.
Foto: Folkets Bio

Originaltitel: La dernière folie de Claire Darling
Manus & regi: Julie Bertuccelli
Medverkande: Catherine Deneuve, Chiara Mastroianni, Alice Taglioni m.fl.
Genre: Drama
Speltid: 1 tim  34 min
Land: Frankrike

Handling: Claire Darling vaknar upp en varm sommarmorgon fast besluten att göra sig av med alla sina ägodelar. Hon stoppar några män på gatan som hjälper henne att bära ut möbler, prydnadssaker, konst och övrigt i trädgården där hon bestämt att loppisen ska hållas. Den lilla byns invånare flockas dit för att fynda dyrgripar till vrakpris. Claires dotter Marie, som inte haft någon kontakt med modern på många år, nås av ryktet om loppisen och bestämmer sig för att resa dit, dels för att försöka stoppa henne men främst för att förstå vad som fått henne att agera på detta vis.

Motivation: Det här är en ytterst välkomponerad film där foto, klippning och musik smälter samman perfekt. Just klippning är sällan jag imponeras av i en film för den ska ju kanske helst inte märkas av alls, men i detta fallet är den utmärkande på ett bra sätt och tillför verkligen något till den övergripande stämningen. Catherine Deneuve  briljerar i huvudrollen där hon på ett väldigt övertygande sätt spelar en åldrad kvinna som efter många år av psykisk ohälsa är på väg att helt tappa greppet om tillvaron.

4 av 5

Cold Pursuit

Affisch för Cold Pursuit med Liam Neeson.
Foto: Summit Entertainment.

Regi: Hans Petter Moland
Manus: Frank Baldwin
Med: Liam Neeson, Tom Bateman, Emmy Rossum, Laura Dern, Tom Jackson m.fl.
Genre: Thriller, komedi
Speltid: 1 tim 58 min
Land: USA

Handling: Nels Coxman (Liam Neeson) kör snöplogen i det lilla samhället Kehoe i Colorado. Han har precis blivit utsedd till årets medborgare när hans son plötsligt dör. Snart uppdagas det att sonen blev mördad. Coxman bestämmer sig för att ta hämnd. Kaos utbryter när hans hämndtåg startar ett krig mellan två knarkkungar.

Omdöme: Cold Pursuit är en lekfull blandning av tragedi, våld och humorDet är lite missvisande att säga att detta är ytterligare en actionrökare med Liam Neeson. För den här filmen har för välskriven dialog, för intressanta karaktär, är för välregisserad och, ja, helt enkelt för bra för att kallas en actionrökare.

4 av 5

Diamantino

Diamantino
Foto: Folkets Bio.

Manus & Regi: Gabriel Abrantes, Daniel Schmidt
Med: Carloto Cotta, Cleo Tavares, Anabela Moreira m.fl.
Genre: Komedi, Drama, Fantasy
Speltid: 1 tim 36 min
Land: Portugal

Handling: Diamantino (Carloto Cotta) är världens bästa fotbollsspelare. I VM-finalen mot Sverige (!) tappar han dock känslan, missar sin viktigaste straffspark och karriären är därmed över. För att försonas med sig själv ger sig den internationella superstjärnan ut på en minst sagt vrickad irrfärd innehållandes neo-fascism, flyktingkrisen, genetisk modifikation och oväntad kärlek.

Omdöme: Portugisiska Diamantino är minst sagt en omtumlande upplevelse. Denna ljuvliga mix av genrer lyckas med konststycket att göra politiska poänger och samtidigt vara vansinnigt underhållande. Många gånger under filmens gång hinner jag tänka ”vad är det här?”. För att slutligen komma fram till svaret ”helt underbart!”.

4 av 5

Den skyldige

Jakob Cedergren i Den skyldige.
Jakob Cedergren i Den skyldige. Foto: Nordisk Film.

Regi: Gustav Möller
Manus: Gustav Möller & Emil Nygaard Albertsen
Med: Jakob Cedergren m.fl.
Genre: Thriller
Speltid: 1 tim 25 min
Land: Danmark

Handling: Här får vi följa polisen Asger Holm (Jakob Cedergren), som har blivit flyttad till en larmcentral. En kväll tar han ett livsförändrande larmsamtal. På andra änden är en kvinna, orolig i rösten, som låtsas att hon har ringt sin dotter för att natta henne. Först tror Asger att hon har ringt fel, men snart bryter han koden och inser att hon har blivit kidnappad och att hennes liv är i livsfara.

Omdöme: Jakob Cedergren gör en fantastiskt stark insats och får chansen att visa upp hela sitt skådespelarregister. Det är helt enkelt en drömroll för en skicklig aktör, och den drömmen förvaltar han väl. Han är magnetisk och jag sitter som på spänn hela vägen fram tills telefonsamtalet klickas och eftertexterna rullar.

4 av 5

Den ödmjuka

Vasilina Makovtseva som huvudkaraktären i Sergey Loznitsas Den ödmjuka
Foto: Folkets Bio

Manus & regi: Sergey Loznitsa
Medverkande: Vasilina Makovtseva, Valeriu Andriuta, Liya Akhedzhakova m.fl.
Genre: Drama
Speltid: 2 tim, 23 min
Land: Ryssland

Handling: Den ödmjukas huvudperson, som aldrig nämns vid namn, får ett paket i retur som hon skickat till sin man i fängelset. Hon får ingen förklaring till varför eller någon information om vem hon ska vända sig till för att få hjälp. Hon beslutar sig för att ta med paketet och åka dit för att lämna över det personligen. En relativt enkel uppgift kan man tycka, men då hon hela tiden möts av hinder i form av krånglig byråkrati och personer som vägrar samarbeta, blir det ett väldigt svårt uppdrag, för att inte säga omöjligt.

Omdöme: Den ryske regissören Sergey Loznitsa har främst sysslat med dokumentärer och har bara ett fåtal spelfilmer på sitt cv. Den ödmjuka tillhör dock den sistnämnda kategorin. Efter att ha sett den kan jag bara konstatera att han bör göra fler filmer av den sorten.

4 av 5

Destroyer

Nicole Kidman i Karyn Kusamas "Destroyer".
Nicole Kidman som Erin Bell. Foto: Scanbox
 

Regi: Karyn Kusama
Manus: Phil Hay och Matt Manfredi
Med: Nicole Kidman, Sebastian Stan, Scoot McNairy, Toby Kebbell
Genre: Action, Drama
Speltid: 2 tim 1 min
Land: USA

Handling: Erin Bell (en oigenkännlig Nicole Kidman) är en åldrande, alkoholiserad polis som plötsligt får anledning att gräva i ett gammalt fall där hon jobbade undercover som medlem i ett bankrånargäng. Vi anar tidigt att något gick väldigt fel för alla dessa år sedan, och att Erin behöver gå till botten med det här både för sin, och sin tonåriga dotters skull.
 
Omdöme: Nicole Kidman gör sin bästa skådespelarinsats på väldigt länge. Hon är med i varje scen i stort sett, och levererar en fysisk prestation som gör att man sitter på helspänn i väntan på vad hon ska hitta på härnäst. Manuset, skrivet av Kusamas man Phil Hay samt Matt Manfredi, är för det mesta knivskarpt, rakt på sak och finurligt. Lite inspiration har nog hämtats från bland annat Nicolas Winding Refns Drive och spännande nog också David Lynchs Lost Highway.
 
4 av 5

Det: Kapitel 2

Bill Skarsgård i Det 2, som kommer under filmhösten 2019.
 

Film: Det kapitel 2 (org. titel It: Chapter 2)
Regi: Andy Muschietti 
Manus: Gary Dauberman, Stephen King (roman)
Med: Jessica Chastain, James McAvoy, Bill Hader, Bill Skarsgård, Finn Wolfhard m.fl.
Genre: Skräck
Speltid: 2 tim 49 min

Handling: I del två av filmen baserad på Stephen Kings klassiska skräckroman ställs medlemmarna i gruppen åter öga mot öga med deras stora skräck, som de slogs mot när de var yngre. Dessutom tvingas de möta andra gamla faror och fiender.
 
Omdöme: Men är den läskig då? Första delen kändes mer som en mörkare Stand By Me än en skräckfilm. Det gör inte del två. Under filmens nästan tre timmar bjuds vi på flera sjuka mardrömsliknande scener och klassiska jump scares. Stundtals är det även en allmänt mörk och läskig känsla i filmen, något som jag saknade i första filmen. Med andra ord lyckas filmen faktiskt skrämma lite ibland. Men bli inte rädda, för det är precis vad Det vill.
 
Filmtopps betygsikon för betyg 4 av 5

Extremely Wicked, Shockingly Evil, and Vile

Zac Efron spelar Ted Bundy i "Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile".
Zac Efron spelar Ted Bundy i "Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile". Foto: Netflix

Regi: Joe Berlinger
Manus: Michael Wervie
Med: Lily Collins, Zac Efron, Kaya Scodelario, John Malkovich, Jim Parsons m.fl.
Genre: Drama, thriller
Speltid: 1 tim 50 minLand: USA

Handling: Ted Bundy är en av tidernas mest ökända seriemördare. Extremely Wicked, Shockingly Evil, and Vile gottar sig dock inte i hans mord, utan visar oss hur världen upplevde Bundy – en snygg, charmig och intelligent man, som dömdes till döden för en serie brutala mord.

Omdöme: Trots att vi knappt får se några mord, är Extremely Wicked, Shockingly Evil, and Vile den bästa filmen om en seriemördare jag har sett på länge. Istället får vi följa Liz Kendall (Lily Collins), Bundys flickvän, som har svårt att tro att hennes pojkvän sedan många år är skyldig till de fruktansvärda brotten.

4 av 5

The Favourite

Olivia Coleman och Emma Stone i The Favourite.
Olivia Coleman och Emma Stone i The Favourite. Foto: 20th Century Fox.

Regi: Yorgos Lanthimos
Manus: Deborah Davis och Tony McNamara
Med: Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz, Nicholas Hoult, Mark Gatiss m.fl.
Genre: Drama, Komedi
Speltid: 1 tim 59 min
Land: USA

Handling: England, tidigt 1700-tal. Det är en tuff tid för landet, då de ligger i krig med Frankrike. Den regerande drottningen Anna (Olivia Colman) är, på grund av sina många säregna personlighetsdrag, oförmögen att på egen hand fatta viktiga beslut (det enda hon tycks bry sig om är sina kaniner, som hon har inne på sitt rum). Därför är hon beroende av sin hovdam Sarah (Rachel Weisz) som hjälper henne med de flesta angelägenheter rörande kriget. De båda har dessutom ett ytterst intimt förhållande.

Omdöme: En kvinnlig skådespelartrio tar rodret i den grekiske regissören Yorgos Lanthimos The Favourite – ett sexuellt laddat maktspel i 1700-talets England. Olivia Colman, Rachel Weisz och Emma Stone är alla briljanta i detta psykologiska och mörkt humoristiska drama, som känns mer levande än Yorgos Lanthimos tidigare filmer.

4 av 5

Fisherman's Friends

 

Foto: Entertainment Film Distributors

Regi: Chris Foggin
Manus: Piers Ashworth, Meg Leonard, Nick Moorcroft
Med: Tuppence Middleton, James Purefoy, Daniel Mays m.fl.
Genre: Komedi, Drama
Speltid: 1 tim 52 min

Land: EnglandHandling: Den lilla hamnbyn Port Isaac i Cornwall gästas en dag av bandmanagern Danny, som är på svensexa med sina vänner. I hamnen upptäcker han ett gäng gamla och väderbitna fiskare, som står och sjunger shanties (klassiska sjömanssånger). Hans vänner, och kollegor, lurar honom att kontraktera fiskemännen till deras musikbolag.

Omdöme: Att en film är baserad på en verklig händelse betyder sällan att det känns äkta. Men här känns det verkligen genuint äkta. Visst, det är ibland lite väl tjatigt med alla snabba one-liners och kommentarer mellan gubbarna, men det är så tugget på pubarna i England är. Det är med andra ord väldigt brittiskt. Likaså känns miljöerna – mycket pubar – äkta och ofta väldigt lockande.

4 av 5

Girl

Victor Polster i Girl. Foto: Lucky Dogs.

Regi: Lukas Dhont
Manus: Lukas Dhont, Angelo Tijssens
Med: Victor Polster, Arieh Worthalter, Oliver Bodart, Katelijne Damen, Valentijn Dhaenens m.fl.
Genre: Drama
Speltid: 1 tim 49 min
Land: Belgien

Handling: Lara är en 15-årig tjej som drömmer om att bli professionell ballerina. Tillsammans med sin pappa och lillebror flyttar hon för att börja på en av landets bästa dansskolor. Det innebär ännu hårdare arbete för Lara vars frustration växer när hon märker att hennes kropp inte kan hänga med i de strikta balettdisciplinerna, eftersom hon föddes med en pojkes kropp.

Omdöme: Victor Polster fullständigt briljerar som den 15-åriga Lara, en balettdansös som är född i fel kropp. “Girl” är en gripande uppväxtskildring om hur det är att kämpa för sin egen identitet. Filmen är både sevärd och viktig.

4 av 5

Hail Satan?

En mystisk satanist i Hail Satan?.
Foto: Magnolia Pictures.

Titel: Hail Satan? (2019)
Regi: Penny Lane
Med: Lucien Greaves, Jex Blackmore, Chalice Blythe, Nicholas Crowe m.fl.
Genre: Dokumentär
Speltid: 1 tim 35 min
Land: USA

Handling: Med sin dokumentär Hail Satan? har Penny Lane satt The Satanic Temple under luppen för att undersöka vad det egentligen innebär att vara satanist i dagens samhällsklimat.

Omdöme: Penny Lane har gjort en lika delar tänkvärd som underhållande dokumentär om dagens satanister och det religiösa USA. En del kritiska frågor följs aldrig riktigt upp på allvar, men det är inte heller det som verkar vara poängen. Hon är mer intresserad av hur satanister bemöts i samhället och punktera myterna som spreds under 80-talets moralpanik. Samt, oavsett vad Lucien Greaves säger eller inte – vilket politiskt inflytande de har.

4 av 5

Hjärtelandet

Två personer i hjärtelandet.
Bild: TriArt Film

Manus & Regi: Jaus Metz Pedersen, Sine Plambech
Genre: Dokumentär
Speltid: 1 tim 30 min
Land: Danmark

Handling: I det lilla fiskesamhället Thy i Danmark bor det över 900 thailändska kvinnor. För 25 år sedan fanns bara en. Hon heter Sommai – spindeln i nätet och en matriark av rang. Med ena foten i Thailand och andra i Thy, arrangerar hon äktenskap mellan många gånger hårt pressade kvinnor och väldigt ensamma män.

Omdöme: Hjärtelandet är en kraftfull berättelse om den gripande, okonstlade och äkta kärleken. Den svårförstådda eller till och med frånvarande kärleken, livet, döden och allt däremellan. Regissörerna Janus Metz Pedersen och Sine Plambech ger oss ett genommänskligt porträtt, som aldrig fasar inför att beröra det becksvarta.

4 av 5

The House that Jack Built

Riley Keough och Matt Dillon i Lars von Triers "The House That Jack Built".
Foto: Nordisk Film

Film: The House That Jack Built (2018)
Manus & Regi: Lars von Trier
Med: Matt Dillon, Riley Keough, Uma Thurman, Bruno Ganz m.fl.
Genre: Drama, Thriller
Speltid: 2 tim 32 min
Land: Danmark

Handling: Vi får följa den intelligenta seriemördaren Jack (Matt Dillon) genom fem ”incidenter” som ägt rum under en tolvårsperiod. Dessa incidenter återberättar Jack för Verge (Bruno Ganz), en religiös varelse som leder Jack på en resa som verkar utspela sig bortom den här världen. Verge lyssnar tålmodigt på Jacks allt mer bisarra historier. Ibland ifrågasätter han dem, och en typ av debatt uppstår männen emellan. Jacks syn på sina dåd stämmer inte alltid överens med Verges tolkning.

Omdöme: Många lär mena att hela filmen bara är ett knep för Lars von Trier att rättfärdiga filmandet av sina sjuka fantasier på, men även om så är fallet går det inte att förneka att hans vision är totalt fängslande. Få regissörer har så enhetlig och engagerande stil som von Trier att det inte borde spela någon roll vad man tycker om honom som person. Att se konstverket före konstnären är en poäng han också försöker pränta in i filmen.

4 av 5

If Beale Street Coould Talk

If Beale Street Could Talk. Foto: Lucky Dogs.

Manus & Regi: Barry Jenkins
Med: Kiki Layne, Stephan James, Regina King, Brian Tyree Henry, Dave Franco m.fl.
Genre: Drama
Speltid: 1 tim 57 min

Handling:If Beale Street Could Talk utspelar sig i på Bank Street i 70-talets Harlem, födelseplatsen för mycket afroamerikansk kultur, främst jazzen. I filmens centrum står Tish och Fonny, ett ungt kärlekspar som väntar på att bilda familj. Men samtidigt samtidigt som Tish väntar barn, åker Fonny in i fängelse, falskt anklagad för våldtäkt.

Omdöme: Även om den här filmen inte lyckas komma upp i samma nivå som Barry Jenkins förra film Moonlight får den en fyra i betyg. Det är något som jag bara finner helt oemotståndligt med Jenkins sätt att stilistiskt gestalta och porträttera utsatta människor i samhället.

4 av 5

John Wick: Chapter 3

En bild på Keanu Reeves som en skadad John Wick i filmen John Wick: Chapter 3 - Parabellum.
Foto: Lionsgate 

Regi: Chad Stahelski
Manus: Derek Kolstad, Shay Hatten, Cris Collins & Marc Abrams
Med: Keanu Reeves, Halle Berry, Angelica Huston, Laurence Fishburne m.fl.
Genre: Action
Speltid: 2 tim, 10 min
Land: USA

Handling: Filmen tar vid där John Wick: Chapter 2 slutade. Efter att Wick (Keanu Reeves) brutit mot lönnmördarförbundets heligaste regel – inte döda inom vissa frizoner – är han utesluten ur brödraskapet. Dessutom är han efterlyst och en stor belöning väntar den som knäpper honom. Utan tidigare förmåner och med halva världen efter sig, tvingas han fly samt söka hjälp på oväntat håll. Klarar John Wick att sparka, skjuta och hugga sig ur situationen eller är han precis lika dödsdömd som det verkar?

Omdöme: John Wick: Chapter 3 – Parabellum är en av de bästa actionfilmerna i år. Filmen försöker inte vara något den inte är – den som kommer hit för mångbottnat manus eller Daniel Day Lewis-kompatibla rollprestationer bör se sig om – utan är precis vad den utger sig för att vara. Nämligen två timmar av hyperstilistisk action där Keanu Reeves är coolheten själv och har ihjäl folk på kreativa sätt.

4 av 5

Jokern

Jokern

Regi: Todd Phillips
Manus: Todd Phillips & Scott Silver
Med: Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Frances Conroy, Zazie Beetz, Brett Cullen m.fl.
Genre: Drama, thriller
Speltid: 2 tim 1 min

Handling: Arthur drömmer om att bli en framgångsrik ståuppkomiker. Dessvärre lider han av diverse mentala åkommor, vilket gör det svårt för honom att interagera med andra människor. Han gör så gott han kan för att klara sig här i livet. Det visar sig dock att det inte räcker. Snart är han på kollisionskurs med ett känslokallt samhälle, som bara ser honom som ett missfoster.

Omdöme: Många undrade hur Todd Phillips, mest känd för Baksmällan, skulle kunna göra en mörk karaktärsstudie om Jokern, Batmans ärkefiende. Det visar sig att han gör det med säker hand, dels i skildringen av samhället, men främst i skildringen av en utböling, som väljer att gå en annan väg när han inser att han inte kan få folk att le. Det har redan viskats en del om att Phoenix kommer att Oscarsnomineras. Det förvånar mig inte det minsta. Det skulle inte heller förvåna mig om han vinner.

4 av 5

Kapernaum

Zain Al Rafeea i "Kapernaum".
Zain Al Rafeea i "Kapernaum". Foto: Sony Pictures Classics

Regi: Nadine Labaki
Manus: Nadine Labaki, Jihad Hojeily, Michelle Keserwany
Genre: Drama
Speltid: 2 tim 6 min
Land: Libanon

Handling: 12-årige Zain sitter i ungdomsfängelse i Beirut för att ha knivhuggit en man. Han tänker ställa sina föräldrar inför rätta för att över huvud taget ha fött honom. Därefter backar sedan Kapernaum bandet och berättar historien om hur allt gick så fel för Zain. Hur illa hans föräldrar behandlat honom och hans syskon. Och även om hur han träffar den illegala kvinnliga immigranten Rahil som kämpar för att ta hand om sin son i en fattig kåkstad.

Ömdöme: Det är ett mäktigt porträtt om barns elände på så många ställen i världen, också kopplat till föräldrarnas oförmåga att kunna göra något åt det. Under ett tal i filmen begråter sig pappan över den olyckliga lott han tilldelats i livet. Och sen delar han tyvärr ut samma olyckliga lott till sin son. Likt en mardröm som bara fortsätter att upprepa sig.

4 av 5

Knives Out

knives out

Regi & manus: Rian Johnson
Med: Daniel Craig, Chris Evans, Ana de Armas, Jamie Lee Curtis, Michael Shannon, Don Johnson, Toni Collette, LaKeith Stanfield, Christopher Plummer, Katherine Langford, Noah Segan m.fl.
Genre: Thriller, Komedi
Speltid: 2 tim 10 min
Land: USA

Handling: Han sitter där, i periferin, och iakttar polisduons (LaKeith Stanfield och Noah Segan) utfrågning av familjemedlemmarna. Det dröjer dock inte länge förrän han – detektiven Benoit Blanc (Daniel Craig) – går in och fullständigt tar över utredningen av vad som ser ut att vara ett solklart självmord. Han har ett sug efter sanningen som inte går att trycka tillbaka. Den som har dött är familjens överhuvud, Harlan Thrombey (Christopher Plummer). Barnen och de övriga familjemedlemmarna är förbryllade. Vad hände egentligen den där natten efter att familjen firat Harlans 85-årsdag?

Omdöme: Filmen innehåller en hel del övertydliga och inte så värst kontroversiella politiska undertoner. Dessa kommer tilltala vissa tittare och förarga andra. Personligen är jag i filmsammanhang trött på att bli knäppt på näsan, men det är upp till var och en att bestämma hur man vill tolka filmens budskap. I vilket fall som helst är detta en rasande underhållande film, med flera Hollywoodskådisar i högform. Två timmar och tio minuter flyger förbi.

4 av 5

Lejonkungen

Simba och Mufasa i nya versionen av Lejonkungen.
Simba och Mufasa i nya versionen av Lejonkungen. Foto: Disney.on

Regi Jon Favreau
Manus: Jeff Nathanson
Med: Donald Glover, Beyoncé, Chiwetel Ejiofor m.fl.
Genre: Äventyr
Speltid: 1 tim 58 min
Land: USA

Handling: Nytolkningen av Lejonkungen levererar inget nytt i storyväg, men tar tittaren på en nostalgisk resa med stöd av ursnygga animationer.

Omdöme: Den stora behållningen är animationerna, som är av yppersta världsklass. Djuren och framförallt den afrikanska savannen, steppen och djungelmiljöerna känns otroligt autentiska, och stundtals känns Lejonkungen som en dokumentärfilm.

4 av 5

Les Misérables

''Les Misérables´´
Gatubarns utsatthet skildras sylvasst i Ladj Ly’s ”Les Misérables”.

Regi: Ladj Ly
Manus: Ladj Ly, Giordano Gederlini och Alexis Manenti
Med: Damien Bonnard, Alexis Manenti, Issa Perica, Djibril Zonga, Al-Hassan Ly m.fl.
Genre: Drama
Speltid: 1 tim 42 min
Land: Frankrike

Handling: Den rättrådige polisen Stéphane (Damien Bonnard) har nyligen stationerats hos enheten i Montfermeil i norra Frankrike. Han paras ihop med de mer moraliskt tvivelaktiga Chris (Alexis Manenti) och Gwada (Djibril Zonga) och blir snabbt varse om de okonventionella metoder som används för att hantera områdets gruppmotsättningar. Stéphane har inget större val än att gilla läget. Men när en konfrontation med en grupp gatubarn går drastiskt fel, och en ung pojke med en drönare filmar hela händelseförloppet, försöker poliserna till varje pris att få tag i videon innan den publiceras och raserar deras liv.

Omdöme: I Ladj Lys långfilmsdebut ’’Les Misérables’’ kommer vi tätt inpå våldet som eskalerar mellan gäng, gatubarn och polis. Filmen är inspirerad av upploppen som ägde rum i Paris år 2005, och vi följer tre poliser i Montfermeil, som försöker styra upp rådande motsättningar mellan olika gäng. Resultatet är en stark och drabbande skildring av ett nästintill laglöst samhälle på gränsen till förfall.

4 av 5

Long Shot

Long Shot
Foto: Nordisk film.

Regi: Jonathan Levine
Manus: Dan Sterling och Liz Hannah
Med: Charlize Theron, Seth Rogen, June Diane Raphael, O’Shea Jackson Jr., Ravi Patel, Bob Odenkirk, Andy Serkis, Alexander Skarsgård m.fl.
Genre: Komedi, Romantik
Speltid: 2 tim 5 min
Land: USA

Handling: De möts slumpartat på en fest. Fred – arbetslös och i vredesmod över att tidningen han jobbat på blivit uppköpt, har lockats med av sin gode vän Lance. Det är mitt i folksurret som Fred möter hennes blick. Han känner mycket väl igen kvinnan som gick på hans skola och, som för väldigt många år sedan, satt barnvakt åt honom. Hon, utrikesminister Charlotte Field, ser ut att vara lite osäker på vem hon egentligen utbyter blickar med. Nyfikenheten tar dock över och hon skickar sin vakt för att be Fred göra henne sällskap.

Omdöme: Med ’’Long Shot’’ levererar regissören Jonathan Levine en vansinnigt rolig och välspelad romantisk komedi. Visst, det är sentimentalt och förutsägbart. Men det går inte att ta miste på den ljuvliga kemi som uppstår mellan huvudrollsinnehavarna Charlize Theron och Seth Rogen.

4 av 5

Maquia: When the Promised Flower Blooms

Bild från filmen Maquia: When the Promised Flower Blooms.
Maquia: When the Promised Flower Blooms. Foto: Showgate

Originaltitel: Sayonara no asa ni yakusoku no hana o kazarô
Manus & regi: Mari Okada
Med: Manaka Iwami, Miyu Irino, Yôko Hikasa, Hiroaki Hirata m.fl
Genre: Anime
Längd: 1 tim 55 min
Land: Japan

Handling: Maquia är en ung kvinna som lever med Lorph-människorna, skilda från övriga världen. De är legendariska urtidsmänniskor som spinner väv som berättar om tidens gång. Men när de invaderas av världen utanför, kidnappas Maquias väninna Leilia. Angriparna vill åt hennes odödlighet. Maquia blir i tumultet bortförd av en besatt drake och till slut kraschlandar hon i människornas värld. Där hittar Maquia babyn Erial som hon tar hand om. Men samtidigt är hon inte en av de vanliga människorna och medan alla andra åldras förblir hon evigt ung.

Omdöme: Japansk film fortsätter att leverera episka animerade äventyr som balanserar mellan genrerna. Maquia: When the Promised Flower Blooms berättar en berörande historia om kärlek genom tiden.

4 av 5

Mid90s

Sunny Siljic och Na-kel Smith i Jonah Hills "Mid90s"
Foto: NonStop Entertainment

Manus & Regi: Jonah Hill
Med: Sunny Suljic, Katherine Waterston, Lucas Hedges, Na-kel Smith m.fl.
Genre: Drama, Komedi
Speltid: 1 tim 25 min
Land: USA

Handling: Det är sommar i Los Angeles i mitten av 90-talet. Vi får följa Stevie, eller ”Sunburn” som han senare kommer att kallas, en trettonårig kille som bor tillsammans med ensamstående mamma och storebror. Stevies tillvaro är inte den tryggaste då morsan har problem att vara där för honom, medan brorsan är både elak och våldsam på ett inte alls så broderligt vis. En dag stöter Stevie på ett gäng äldre skejtare, och så småningom lyckas han bli en del av gruppen.

Omdäme: Något som direkt utmärker sig med ”Mid90s” är Jonah Hills grova och explicita manus. När de många unga skådespelarna interagerar med varandra känns det varken iscensatt eller fejkat eftersom de faktiskt snackar på ett sätt som unga människor gör. Språket är inte alltid politiskt korrekt eller genomtänkt, det saknas filter och ibland är det som kommer ut helt osammanhängande. Det här adderar ett uppfriskande lager av autenticitet som sällan fångas i den här typen av uppväxtskildringar.

4 av 5

Notti Magiche

På bilden ser vi de tre huvudpersonerna i filmen Magiche notti
Foto: Paolo Ciriello/Lotus Production.

Regi: Paolo Virzí
Manus: Francesco Piccolo, Francesca Archibugi, Paolo Virzí
Medverkande: Mauro Lamantia, Giovanni Toscano, Irene Vetere, Giancarlo Giannini m.fl.
Genre: Drama, komedi
Längd: 2 tim 5 min
Land: Italien

Handling: Genom tillbakablickar får vi följa de tre ungdomarna och deras introduktion till en italiensk filmindustri på dekis. De dras in i en värld, som står med ena foten i forntida elegans och den andra i kommersiellt maskineri. Deras förväntningar och drömbild stämmer helt enkelt inte riktigt överens med verkligheten. Men vad gör det när Federico Fellini vinkar åt ens håll från bara hundra meter bort?

Omdöme: Trots att filmen utspelar sig för dryga trettio år sedan ligger tragiskt nog tafsande studiochefer och geniförklarade gamla kulturgubbar väl nära vår samtid. Här presenteras nämligen en mansvärld där det som sitter mellan benen, i mångt och mycket, styr varje manlig karaktärs beslut som tas. Som tur är blir dessa beslut och karaktärer aldrig att framstå som något annat än korkade i Virzís kompetenta händer.

4 av 5

Parning

Bild från dokumentärfilmen Parning.
Naomi och Edvin, ungdomarna vars dejtande vi får följa i Parning. Foto: Film i Väst

Film: Parning (2019)
Regi: Lina Mannheimer
Genre: Dokumentär
Speltid: 1 tim 34 min
Land: Sverige

Handling: Genom olika rekryteringsprocesser, bland annat via dejting-appar, lyckades dokumentärfilmaren Lina Mannheimer slutligen hitta Naomi och Edvin, två svenska ungdomar i 20-årsåldern med hela livet framför sig. Via deras perspektiv får tittaren under ett års tid ta del av livet som ung på parningsmarknaden. Trots att Edvin och Naomi oftast bor i olika länder håller de regelbundet kontakten och diskuterar sitt sex- och kärleksliv med varandra. Men det uppstår också känslor mellan dem och de börjar dejta varandra, vilket blir startskottet för en ärlig skildring av ungdomlig kärlek, åtrå och osäkerhet.

Omdöme: I Parning berättar dokumentärfilmaren Lina Mannheimer skickligt om den tekniska revolutionens påverkan på unga människors dejtande. Under ett års tid får tittaren följa två 90-talisters resa genom brutna hjärtan, one-night-stands och lyckorus. Resultatet är gripande på riktigt.

4 av 5

The Perfection

En närbild på en kvinnas ansikte.
Allison Williams i The Perfection. Foto: Netflix.

Regi:​ Richard Shepard
Manus:​ Richard Shepard, Nicole Snyder, Eric C. Charmelo
Med:​ Allison Williams, Logan Browning, Steven Weber m.fl.
Genre:​ Skräck, thriller
Speltid:​ 1 tim 30 min

Handling: ​The Perfection​ tar sin början i Peking, där prestigefulla Bachoff Academy of Music håller en audition för lovande cellister. På spel står ett fyraårigt stipendium i USA, med löfte om ära och berömmelse för unga studenter av det rätta virket. Två nu vuxna adepter, Charlotte (Allison Williams) och Lizzie (Logan Browning), möts för att agera jury vid uttagningen. De blir snabbt bundisar, men vänskapsbanden prövas när de konfronteras med en livsfarlig sektmentalitet.

Omdöme: Regissören Richard Shephard syr ihop en effektiv hämndhistoria, med twist på twist och laddade turer fram och tillbaka, där psykologiska spel tvärt övergår till köttig skräck. Dynamiken mellan huvudrollerna gör att spänningen är närvarande till sista stråkdraget.

4 av 5

Queen of Hearts

Dronningen/Queen of Hearts. Foto:Nordisk Film Production.

Regi: May el-Toukhy
Manus: May el-Toukhy, Maren Louise Käehne
Med: Trine Dyrholm, Magnus Krepper, Gustav Lindh, Preben Kristensen m.fl.
Genre: Drama
Speltid: 2 tim 7 min
Land: Danmark

Handling: Anne ( Trine Dyrholm) driver en framgångsrik advokatfirma och bor med sin man Peter (Magnus Krepper) och deras två döttrar i familjens enorma designhus i en lummig Köpenhamn förort. Med ett lyckligt äktenskap och framgångsrika karriärer lever de det till synes perfekta livet. Men den perfekta ytan skall snart krackeleras när Gustav, Peters bråkige tonårsson från ett tidigare äktenskap flyttar in.

Omdöme: May El-Toukhy utforskar lustens gränser och lögnens destruktiva kraft i det danska dramat Queen of Hearts. Filmen huvudrollsinnehavare Trine Dyrholm, Magnus Kepper och Gustav Lindh levererar alla fantastiska prestationer. Det här är utan tvekan ett mycket sevärt och djärvt drama.

4 av 5

Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese

Bob Dylan är vitmålad i ansiktet på en bar, medan han kollar rakt in i kameran.
Bob Dylan, vitmålad under sin legendariska turné. Foto: Ken Regan/Netflix.

Regi: Martin Scorsese
Med: Bob Dylan, Joan Baez, Patti Smith, Joni Mitchell, Allen Ginsberg, Scarlet Rivera, Sharon Stone, Sam Sheppard m.fl.
Genre: Dokumentär
Speltid: 2 tim 22 min
Land: USA

Handling: Istället för att täcka en längre period av Bob Dylans liv fokuserar Martin Scorsese på den mytiska Rolling Thunder-turnén. Ni vet, den där när han målat ansiktet kritvitt och dragit med sig ett gäng vänner för att spela superhits på mindre barer i mitten av 70-talet. I någon slags egen variant av Ken Keseys resa med sina Merry Pranksters.

Omdöme: Att få möta denna kreativa kraft som, i denna intima miljö, vågar ta ut svängarna är att som att se gnistor tändas.Allt tidigare osläppt material låter oss komma nära inpå dessa näst intill mytiska varelser. Vilda konsertscener där Bob Dylan sjunger låtar som Hurricane och Mr. Tambourine Man blandas med flyktiga ögonblick. Som när hela gänget samlats på ett paisleymönstrat hotellrum, enbart upplyst med några ljusstakar, mitt i natten för att höra Joni Mitchell spela Coyote för dem.

4 av 5

Sons of Denmark

Zaki Youssef i Ulaa Salims "Sons of Denmark"
Foto: Trust Nordisk.

Manus & Regi: Ulaa Salim
Med: Zaki Youssef, Mohammed Ismail Mohammed, Rasmus Bjerg m.fl.
Genre: Drama
Speltid: 2 tim
Land: Danmark

Handling: Allt börjar med en bombattack utförd av islamistiska terrorister på en tunnelbanestation i Köpenhamn. Ett år senare har ett invandringsfientligt parti, lett av Martin Nordahl (Rasmus Bjerg), blivit Danmarks mest populära och ser ut att vinna det stundande valet. 19-åriga Zakaria (Mohammed Ismail Mohammed), en av partiets måltavlor, känner sig manad att agera. Han blir involverad i en grupp som planerar att lönnmörda partiledaren.

Omdöme: Ulaa Salims långfilmsdebut Sons of Denmark visar genom starka skådespelarinsatser, ett överraskande manus och en mörk ton vilka konsekvenser västvärldens politik kan få. Meningslöst hat från alla håll och kanter resulterar i total misär, och det ser inte ut att bli bättre.

4 av 5

Sorry We Missed You

Sorry We Missed You
En arbetarklassfamilj är i fokus i Ken Loachs starka drama. Foto: Sixteen Films.

Regi: Ken Loach
Manus: Paul Laverty
Med: Kris Hitchen, Debbie Honeywood, Rhys Stone, Katie Proctor m.fl.
Genre: Drama
Speltid: 1 tim 40 min
Land: England

Handling: En hårt prövad arbetarklassfamilj i dagens Storbritannien är i fokus i Ken Loachs nya drama. Detta är en sylvass skildring av hur yttre, helt orimliga krav från samhället nästan sliter isär en familj. Vardagsrealism har sällan känts såhär autentisk.

Omdöme: Ken Loach tycks vara arg – ja, närmast förbannad – över hur levnadsförhållanden hos familjer i Storbritannien kan se ut. I ’’Sorry We Missed You’’ ger han utlopp för sin ilska, och det har resulterat i en riktigt stark, vardagsrealistisk film som kommer att stanna kvar hos mig länge.

4 av 5

Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker

star wars 9

Handling: Den avslutande delen i sequeltrilogin om Skywalkers saga. 

Omdöme: The Rise of Skywalker har en mörkare ton i anslaget och är ett något mer allvarligt kapitel i sagan. Inte minst med flera oväntade vändningar och överraskningar. Star Wars-nördar lär få extas. Redan inom några minuter har John Williams eminenta musik oss i sitt grepp. Det radas skickligt upp korta fartfyllda scener som snabbt för handlingen framåt. Våra hjältar hamnar in och ut ur knipa. Precis som det skall vara. De får alla göra vissa uppoffringar för något som är större än dem själva. 

4 av 5

Stupid Young Heart

Jere Ristseppää med flera i Stupid Young Heart
Foto: Folkets Bio

Org.titel: Hölmö nuori sydän
Regi: Selma Vilhunen
Manus: Kirsikka Saari
Medverkande: Jere Ristseppää, Rosa Honkonen, Ville Haapasalo m.fl.
Genre: Drama
Speltid: 1 tim, 42 min
Land: Finland

Handling: Den femton år gamla Kiira upptäcker att hon är gravid. Pappan till barnet är Lenni, också femton, som hon bara haft umgänge med en gång, på en fest ett par veckor tidigare. Hon har inga planer på att varken behålla barnet eller fortsätta träffa Lenni, men det blir inte riktigt som hon har tänkt.

Lenni och Kiira börjar trots allt att umgås och blir ganska fort ett par. Tillsammans beslutar de sig för att behålla barnet och de börjar även planera en framtid ihop. Problemet är bara att de inte är redo för vuxenlivet. Speciellt inte Lenni, som tar det ena dumma beslutet efter det andra. Detta riskerar att rasera deras gemensamma planer innan de ens har hunnit påbörjas.

Omdöme: Stupid Young Heart är en fin men frustrerande berättelse om två unga människor som helt plötsligt står inför det faktum att de ska ta hand om ett litet barn. Detta innan de knappt har lärt sig att ta hand om sig själva, eller ens hittat sin egen identitet.

4 av 5

Sunset – Lågintensiv ungersk kostym-thriller

Juli Jakab i Sunset.
Foto: Studio S.

Regi: Lázló Nemes
Manus: Lázló Nemes, Clara Royer & Matthieu Taponier
Med: Juli Jakab, Vlad Ivanov, Evelin Dobos m.fl.
Genre: Thriller, drama
Speltid: 2 tim 22 min
Land: Ungern

Handling: Írisz Leiter (Juli Jakab) återvänder till Budapest och sina föräldrars prestigefyllda hattaffär, som bland annat frekventeras av adel och kungligheter. Hennes föräldrar dog under mystiska omständigheter när hon var liten. Affären drivs numera av Oszkár Brill (Vlad Ivanov). Írisz söker arbete i affären, men får ett högst kyligt mottagande. Det står snart klart att hattaffären är ett nexus för konflikten mellan det ungerska folket och det österrikiska kungahuset. Írisz befinner sig därmed mitt i konflikten.

Omdöme: Sunset är absolut inte för alla. Berättartekniken gör att vi som åskådare verkligen måste engagera oss i händelserna, eftersom filmen kräver av oss att vi själva tolkar vad som händer. Jag tror dock många kommer uppskatta detta. Och det skadar inte att det är en fasligt snygg film också.

4 av 5

They Shall Not Grow Old

They Shall Not Grow Old
Foto: Folkets hus och parker.

Regi: Peter Jackson
Genre: Dokumentär
Speltid: 1 tim 39 min
Land: Nya Zeeland

Handling: I They Shall not Grow Old kombineras det hjärta vi känner av i Peter Jacksons tidigare filmer med den fascination för teknik som vi ser i hans senare. Här har regissören kommit över 100-åriga krigsdokument, som utsökt har restaurerats för att likna inget annat.

Eller är det just de gör? Med otrolig noggrannhet har varje bildruta slipats till perfektion och stora delar av filmen har färglagts. Det ser faktiskt nästan ut som en, åtminstone hyfsat, modern film. Effekten blir att kriget vi främst har sett i gryniga skolboksbilder känns ruskigt påtagligt.

Omdöme: They Shall Not Grow Old försöker inte förmedla någon ny sanning om kriget eller avslöja något extraordinärt. Nej, fokuset ligger istället på hur människan anpassar sig till krigets vardag. Det intressanta, och smått paradoxala i detta, är att avsaknaden av någon tydlig poäng gör det hela så mycket mer konkret. Vad vi ser och vad vi hör, tycks verkligen spegla hur soldaternas liv såg ut. En imponerande bedrift av en regissör jag trodde hade sett sina sista bästa dagar.

4 av 5

Tigers Are Not Afraid

Ur Tigers Are Not Afraid.
Ur Tigers Are Not Afraid. Foto: NjutaFilms.

Manus & Regi: Issa López
Med: Paola Lara, Juan Ramón López, Hanssel Ca m.fl.
Genre: Drama, Fantasy, Skräck
Speltid: 1 tim 23 min
Land: Mexiko

Handling: Filmen kretsar kring 10-åriga Estrella, som mitt under en pågående skolmassaker tilldelas tre önskningar av sin lärare. Efter att hennes mamma har fallit offer för det skoningslösa kartellvåldet, ansluter sig Estrella till ett gäng föräldralösa gatubarn, anförda av den hårda ledaren Shine, och beslutar sig för att använda sina tre önskningar i syfte att överleva den mörka vardagen.

Omdöme: När människor tystas med livet förflyttas López kameralins till graffitin. som täcker stadens livlösa väggar och vars bildspråk kommunicerar i all evighet. Extra symboliskt blir det när Shine har varit ute på en klotterunda och sprayfärgen vägrar torka, precis som stadens blod. Filmen är ett smörgåsbord av poesi.

4 av 5

Bilden föreställer leksakerna Woody och Forky i Pixars senaste animerade familjefilm Toy Story 4.
Foto: Disney. 

 

Handling: Filmen startar med att Bonnie börjar i småskolan. Med hjälp av lite skräp och en plastsked skapar hon där den deprimerade leksaken Forky, som snabbt blir hennes favorit. Samtidigt känner Woody att han allt mer sällan får vara med och leka. Därav tar han det som sin huvudsakliga uppgift att hålla reda på den flyktiga Forky, som hellre vill ligga i papperskorgen än bredvid Bonnie på kudden. När familjen åker på husbilssemester rymmer Forky och Woody ger sig ut för att hämta honom. På vägen möter han ett både nya och gamla bekantskaper.

Omdöme: Oron för ett eventuellt haveri var som bortblåst redan efter 20 minuter och nu hoppas jag istället att filmen spelar in rejält med pengar. I vår tid av franchise-filmer och uppföljare, är det uppiggande att se att den fjärde filmen i en serie inte nödvändigtvis behöver vara ett fantasilöst maskineri på tomgång. Istället står sig Toy Story 4 väl i klass med det bästa Pixar har gjort. Så ta med dina barn, en kompis eller din partner på höstens animerade bioupplevelse och skratta och gråt Disney hela vägen till banken!

4 av 5

Vox Lux

Vox Lux
Natalie Portman briljerar i Vox Lux. Foto: Studio S Entertainment.

Film: Vox Lux
Manus & regi: Brady Corbet
Med: Natalie Portman, Jude Law, Raffey Cassidy, Stacy Martin, Willem Dafoe (berättarröst), Jennifer Ehle m.fl.
Genre: Drama
Speltid: 1 tim 54 min
Land: USA

Handling: För att hedra offren och alla de anhöriga efter en skolmassaker, skriver Celeste (Natalie Portman) tillsammans med sin storasyster Eleanor (Stacy Martin) en sång som de framför på minnesceremonin. Låten blir oväntat nog en hit och Celestes sångkarriär inleds med rasande fart. Snart är hon en fullfjädrad popstjärna, men vad finns egentligen kvar bakom den putsade ytan?

Omdöme: Vox Lux är en svidande påminnelse om att vissa sår helt enkelt inte läker. Hur trauman permanent kan sätta sina klor i oss och aldrig släppa taget. Filmen, som ackompanjeras av ödesmättad och sorgsen musik, är i mångt och mycket en unik upplevelse. En mörk psykologisk skildring av en traumatiserad kvinna som kanske aldrig kan bli riktigt hel igen.

4 av 5

Wild Rose

Jessie Buckley i filmen Wild Rose.
Foto: Scanbox Entertainment. 

Film: Wild Rose
Regi: Tom Harper
Manus: Nicole Taylor
Med: Jessie Buckley, Julie Walters, James Harkness, Sophie Okonedo, Craig Parkinson m.fl. 
Genre: Drama 
Speltid: 1 tim 41 min

Handling: När vi först träffar Rose-Lynn (Jessie Buckley) har hon precis blivit frisläppt efter att ha spenderat tolv månader i fängelse. Med sprudlande energi packar hon ner sina tillhörigheter och beger sig åter ut i livets karusell.

Men energin och lyckan hon nyss känts svalnar snabbt när hon inser att hennes frånvaro påverkat relationen med hennes barn, som går i lågstadiet. Rose-Lynns mamma (fint spelad av Julie Walters), tyngd av sin dotters långa frånvaro från barnen, är tveksam till att hon kommer att inta föräldrarollen fullt ut.

Omdöme: Jessie Buckley är ruskigt bra när hon gestaltar sin karaktär. Detta är helt klart ett berörande porträtt av en kvinna som försöker få ett trassligt liv i balans. Hennes förflutna gör sig ständigt påmint och hon inser att det inte är så lätt att satsa stenhårt på en musikkarriär när hon är ensamstående med två barn på halsen. Att hon har ett kriminellt förflutet innebär också att somliga hyser misstro mot henne. Men filmen handlar om att våga följa sina drömmar oavsett priset. Därför kämpar hon på, tar ett jobb som städare för att spara pengar till en flygbiljett så att hon kan ta sig ut i världen.

4 av 5

Woman at War

Halldóra Geirharðsdóttir i ”Woman at War”. Foto: Scanbox Entertainment. 

Org. Titel: Kona fer í stríð
Regi: Benedikt Erlingsson
Manus: Benedikt Erlingsson, Ólafur Egill Egilsson
Med: Halldóra Geirharðsdóttir, Davíð Þór Jónsson, Magnús Trygvason, Eliasen, Ómar Guðjónsson m.fl.
Genre: Drama, komedi
Speltid: 1 tim 41 min
Land: Island

Handling: Woman at War inleder med en scen där Halla skickligt saboterar ett elkraftverk mitt ute i Islands högland, för att därefter gömma sig för den cirkulerande polishelikoptern. Senare förstår vi att Halla är den omtalade ekoterroristen som genomfört en rad attentat mot landets infrastruktur- med målet att att rädda den isländska miljön.

Omdöme: Islands Oscarsbidrag för 2019 Woman at War är en skickligt komponerad film med ett magnetiskt fotografi över det isländska landskapet. I filmens fokus står Halla, en medelålders till synes vanlig körledare, men som i hemlighet saboterar landets infrastruktur – för att räddad Islands miljö. Woman at War är en innovativ film som blandar allvar med lek.

4 av 5

Betyg 5 – De allra bästa filmerna 2019

Den siste gentlemannen

Robert Redford i Den siste gentlemannen.
Robert Redford i Den siste gentlemannen. Foto: Scanbox Entertainment.

Regi: David Lowery
Manus: David Lowery och David Grann (artikel från New Yorker)
Med: Robert Redford, Sissy Spacek, Casey Affleck, Danny Glover, Tom Waits, John David Washington m.fl.
Genre: Komedi, Drama
Speltid: 1 tim 33 min
Land: USA

Handling:  Iklädd blå kostym och med en elegant hatt på sned, går den åldrade Forrest Tucker (Robert Redford) in på bank efter bank i olika städer i USA för att roffa åt sig pengar. Han beter sig dock inte som den konventionella rånaren. Istället för att sätta skräck hos alla på banken, går han lugnt och diskret fram till direktören, visar sin pistol innanför kavajen och ber om att få tala i enrum. Några minuter senare går han därifrån med en portfölj fylld med cash.

Omdöme: Robert Redford fullkomligt briljerar i vad som sägs vara hans sista filmroll. Vid sin sida har han mästare som Sissy Spacek, Casey Affleck och Danny Glover. Tillsammans med regissören David Lowery och kompositören Daniel Hart skapar de ren filmmagi i den här bitterljuva, enkla och till viss del verklighetsbaserade historia om den framgångsrika rånaren Forrest Tucker. Efter att ha sett filmen står det klart för mig – Robert Redford kunde inte ha valt en bättre avskedsroll.

Betyg 5 av 5

 

The Irishman

Robert De Niro och Joe Pesci återförenade framför kameran i Martin Scorseses "The Irishman" – tips på filmer 2019
Foto: Netflix

Regi: Martin Scorsese
Manus: Steven Zaillian
Med: Robert De Niro, Joe Pesci, Al Pacino m.fl. 
Genre: Drama
Speltid: 3 tim 29 min
Land: USA

Handling: Martin Scorsese och hans gamla maffiabröder återförenas för en ny gangstersaga. I The Irishman återberättar en gammal hitman sin eventuella involvering i slakten av gangstern Jimmy Hoffa. I rollerna ser vi Robert de Niro, Joe Pesci och Al Pacino.

Omdöme: Berättandet i The Irishman är genomgående förstklassigt. Det är som om Scorsese inför produktionen strukit under de bästa bitarna i sitt CV. Charm går hand i hand med humor på ena sidan och melankoli på den andra. Utöver de sedvanligt fantastiska miljöerna är det extra roligt att se Al Pacino, vid 79 års ålder, debutera i en Scorsese-film. Hans hyperimpulsiva tagning av Jimmy Hoffas självsäkra karaktär kommer med en energi vi inte sett sedan 90-talet. I kontrast står De Niros lojale soldatkaraktär, som är bättre än alla på att följa order men nervöst fumlar var gång han tvingas stå för en egen åsikt. Att se dessa två giganter än en gång dela skärmtid ger nostalgiska rysningar längs ryggraden.

Betyg 5 av 5

Missa inte vår lista på de bästa serierna 2019!