De tre bästa Beck-filmerna med Haber och Persbrandt

Bästa Beck-filmerna med Peter Haber och Mikael Persbrandt

22 juli 2024 kl. 10:05

Länge leve Gunvald

Mellan åren 1997–2016 spelades det in 31 Beck-filmer med Peter Haber och Mikael Persbrandt i huvudrollerna. Här listar vi några av de allra bästa Beck-filmerna där skådespelarna medverkade tillsammans.

Den som spelat Martin Beck tveklöst flest gånger är Peter Haber, som varit vår vän i filmserien ända sedan slutet av 90-talet. Mikael Persbrandt har däremot vandrat vidare i karriären och begravt Gunvald Larsson sedan några år tillbaka. Trots det är det fortfarande tiden med Haber och Persbrandt tillsammans som ligger många närmast hjärtat när de tänker på Beck-filmerna.
 
Men vilka filmer där både Haber och Persbrandt medverkade är egentligen bäst? Nedan har vi plockat ut en handfull kandidater som vi anser är de allra bästa med duon.
 

De bästa Beck-filmerna med både Peter Haber och Mikael Persbrandt

Beck: Spår i mörkret
Foto: Egmont Film.

Spår i mörker (1997)

Titel: Spår i Mörker
Regi: Morten Arnfred
Med: Peter Haber, Mikael Persbrandt, Michael Nyqvist, Stina Rautelin m.fl

För första gången på flera år finns äntligen utrymme till några dagars semester för Martin Beck. Tillsammans med kärleken, tillika kollegan, Lena (Stina Rautelin) är en tripp till fjällen inplanerad för lite avkopplande skidåkning. Natten innan de åker blir en kvinna halshuggen i Stockholms tunnelbana och även om Beck lyckas ignorera denna händelse, blir han tvungen att åka tillbaka när ytterligare ett lik påträffas dagen därpå.

Fallet blir uppmärksammat i media, eftersom hela tunnelbanesystemet tvingas stängas ner. En enad presskår kräver att man ska lösa fallet, så att medborgarna återigen kan åka säkert till och från jobbet. Motivet till morden verkar vara långt mer oväntat än någon kunnat föreställa sig. Det visar sig nämligen att det bor en grupp barn i tunnelbanetunnlarna, barn som lever i en sorts låtsasvärld, som inspirerats av ett data-spel. Livet i de mörka gångarna handlar om att ha ihjäl så många människor som möjligt.

Martin Beck är på krigsstigen och detta genomsyrar hela storyn. Manusförfattaren har också lyckats göra Becks liv intressant i filmen. Vi får bekanta oss med fler sidor hos Beck och detta skapar ett behövligt djup kring karaktären, något som saknas i den senaste Beck-produktionen. Även rollfigurerna runt Beck har en vassare framtoning.

Spår i Mörker berättas i ett högt tempot, som bitvis är väldigt spännande. Själva idén om att oskyldiga människa attackeras i totalt mörker faller väl ut, även om det ibland kan bli lite väl surrealistiskt. En del scener är filmade med ett så kallat nightvisionfilter, vilket fungerar bra. Visst ser man att filmen har 18 år på nacken, bland annat förekommer en del föråldrade ljudeffekter. Men överlag är Spår i Mörker ett stabilt hantverk.

LÄS OCKSÅ: Alla Beck-filmer i ordningsföljd

Skarpt läge
Foto: Nordisk Film.

I skarpt läge (2006)

Titel: I Skarpt Läge
Regi: Harald Hamrell 
Med: Peter Haber, Mikael Persbrandt, Björn Bengtsson m.fl

Efter ett larm om en brutal kvinnomisshandel hittas liket av en man i ett övergivet hus. Husets ägare och hennes två söner har till synes flytt fältet, men blodspår binder henne till platsen. Martin Beck och Gunvald Larsson gör allt för att finna kvinnan och hennes barn, men får reda på att de håller sig gömda. Tydligen finns det fler personer som vet varför misshandeln och mordet skett och vad som verkligen ligger bakom dåden.

I Skarpt läge (2006) är Mikael Persbrandts film. Vi får veta mer om den privata Gunvald Larsson och hans syster blir introducerad för oss tittare. Det är ett bra berättargrepp som ger ytterligare en infallsvinkel, förutom huvudstoryn. I det stora hela är filmen kryddad med flera lyckade sidospår, tillsammans med en bra rollbesättning. Filmen innehåller kanske också den roligaste sekvensen med grannen , gestaltad av Ingvar Hirdwall i Beck-serien. Sekvensen handlar om ett problem med några fastlimmade tänder....

Hustrumisshandel är ett otäckt tema som berör tittaren och filmens upplösning är otroligt spännande!

Hämndens pris
Foto: Nordisk Film.

Hämndens pris (2002)

Titel: Hämndens Pris
Regi: Kjell Sundvall
Med: Peter Haber, Mikael Persbrandt, Shanti Roney m.fl.

Tre unga förbrytare får punktering efter ett lyckat inbrott. Stående längs vägkanten, blir de erbjudna hjälp av två förbipasserande poliser. En av brottslingarna blir igenkänd och saken blir inte bättre av att bilen är full med stulna sprängämnen och vapen. De båda poliserna hittas mördade dagen därpå och Martin Beck och hans kollegor får i uppgift att hitta mördarna. För Gunvald Larsson innebär det en personlig kris, eftersom han var vän med en av de mördade poliserna och börjar leta efter mördarna på egen hand.

Hämndens Pris regisserades av Kjell Sundvall (Jägarna) och det märks. Den nionde Beck-filmen spelar i en egen liga där Sundvall helt enkelt gör allt lite proffsigare. Shanti Roney spelar polismördarnas ledare och gör en mycket bra insats som fullständig psykopat. Vi får följa polisernas samt brottslingarnas liv under berättelsen, vilket skapar en handling med bra tempo och driv. Slutscenerna mellan Persbrandt och Roney har Beck-seriens bästa slut.

QUIZ: Det stora Beck-quizet – bara ett sant Beck-fan klarar dessa frågor

Bästa Beck-filmerna med Peter Haber och Mikael Persbrandt
Foto: Nordisk Film.

Levande begravd (2010)

Titel: Levande begravd
Regi: Harald Hamrell
Med: Peter Haber, Mikael Persbrandt, Måns Nathanaelson, Stina Rautelin m.fl.

I en lekpark mitt i storstadsidyllen hittas en nedgrävd trälåda innehållande en känd och respekterad åklagare. Beck & co misstänker först en grovt kriminell MC-ledare för dådet, men man får snabbt omvärdera fallet när MC-ledaren hittas mördad i en liknande trälåda. Ganska snart upptäcks ytterligare ett antal trälådor och polisen inser att man är inne i en katt- och råttalek med en galen seriemördare. Polisutredningen visar efterhand att det finns ett svagt samband mellan mordoffren i form av en nio år gammal händelse, men vad Martin Beck inte anar, är att även hans eget liv står på spel, då mördaren har utsett honom till nästa offer.

Gunvald
Foto: Nordisk Film.

Gunvald (2016)

Titel: Gunvald
Regi: Mårten Klingberg
Med: Peter Haber, Mikael Persbrandt, Ingvar Hirdwall m.fl.

En undersökande journalist hittas misshandlad till döds i sitt hem, där även fingeravtryck från en ökänd indrivare påträffas. Mordoffret har blivit hotat av högerextremister, men det är främst hans arbete med en bok som fångar Beck-gruppens intresse. Fallet får en fruktansvärd vändning och plötsligt står mycket mer på spel än att hitta journalistens mördare. Martin Beck och hans kollegor har aldrig tidigare tvingats balansera yrkesroller med privatliv på samma svårbemästrade sätt som nu.

Gunvald delade meningar, men med tanke på hur monumental den är för Haber-Persbrandt-eran måste den ändå vara med. För den som har duons gemensamma Beck-filmer nära hjärtat är det här utan tvekan en stark rulle.

LÄS OCKSÅ: Alla Beck-filmer med Michael Nyqvist

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL