Alla Beck-filmer med Michael Nyqvist – Filmtopp listar

Alla Beck-filmer med Michael Nyqvist – Filmtopp listar

20 mars 2024 kl. 12:03

Alla filmer med polismannen John Banck – i ordning

Michael Nyqvist spelar en av Martin Becks kollegor i flera av de tidiga Beck-filmerna. Har du koll på vilka filmer han är med i? Om inte så kommer här en lista över alla sex filmer för att fräscha upp ditt minne.

Underbare Michael Nyqvist är en av Sveriges mest älskade skådespelare genom tiderna, något han blev genom sin medverkan i titlar som Vägen ut (1999), Tillsammans (2000), Grabben i graven bredvid (2002), Smala Sussie (2003), Så som i himlen (2004) och Män som hatar kvinnor (2009). Men visste du att han också var med i flera Beck-filmer?

Michael Nyqvist i Beck-filmerna
Foto: Nordisk Film

En av Michael Nyqvists mest återkommande roller under sin karriär var nämligen den som polisen John Banck. Rollen upprepade han i sex av sju av de de tidigaste Beck-filmerna med Peter Haber. Den enda filmen han inte var med i var Beck 6 – Monstret (1998).

I den här listan beskriver vi alla Beck-filmer där Michael Nyqvists poliskaraktär finns med, i kronologisk ordning.

Alla Beck-filmer med Michael Nyqvist

Martin Beck lutar sig mot ett bort.
Foto: Nordisk film

Beck 1 – Lockpojken (1997)

En man som jobbar på en anledning för avfallsförbrännings upptäcker en dag ett lik bland soporna i förbränningsugnen. Polisen Martin Beck (Peter Haber) och hans kollega Gunvald Larsson (Mikael Persbrandt) tar sig an att lösa fallet, trots att ledtrådarna är få och bevisningen tunn, bortsett från några tänder. Lockpojken är den första Beck-filmen med Haber och Persbrandt samt den första där Michael Nyqvists karaktär dyker upp.

Här kan du streama: Lockpojken

Alla Beck-filmer med Michael Nyqvist – Filmtopp listar
Caption

Beck 2 – Mannen med ikonerna (1997)

Martin Beck (Peter Haber) och hans polismän kallas in för att lösa ett fall där en äldre rysk kvinna hittats mördad. Till en början pekas hennes djupt religiösa man ut som huvudmisstänkt, men när spåren börjar peka mot den ryska underrättelsetjänsten tar istället SÄPO över fallet. Trots detta fortsätter Beck att gräva i mysteriet, trots att han riskerar sitt jobb, eftersom han känner att något inte riktigt stämmer. 

Här kan du streama: Mannen med ikonerna

Martin Becks son i Vita nätter
Foto: Nordisk film

Beck 3 – Vita nätter (1998)

Martin Beck (Peter Haber) och hans kollegor ska utreda en knarkhärva med kopplingar mellan Polen och rave-fester i Stockholm. Gruppen genomför en misslyckad razzia där en av drogsmugglarna skjuts ihjäl. Fallet får stora konsekvenser för Beck när han inser att han har oväntade personliga kopplingar till den avlidne mannen.

Här kan du streama: Vita nätter

Gunvald Larsson förhör en man.
Foto: Nordisk film

Beck 4 – Öga för öga (1998)

Ett flertal kvinnor mördas runt om i landet men inget samband mellan morden kan hittas, förutom att alla offer fått sina ögon utskurna efter dådet. I jakten på ledtrådar hamnar Beck (Peter Haber) och hans kollegor i ett mindre samhälle där en skandal som inträffade för 20 år sedan plötsligt får stor betydelse. När gruppen inser att gärningsmannen har siktet på ännu ett offer startar en kamp mot klockan för att hitta henne innan mördaren gör det.

Här kan du streama: Öga för öga

Peter Haber i rollen som Beck
Foto: Nordisk film

Beck 5 – Pensionat Pärlan (1998)  

En liten flicka skadas svårt då hon blir påkörd av polisman Gunvald Larsson (Mikael Persbrandt) som kör för fort, vilket får honom att överväga att avsluta sin poliskarriär. Samtidigt sker en mystisk sprängning vid Silja Lines färjeterminal i hamnen. Detta leder in Martin Beck (Peter Haber) och hans polisgrupp i en härva kring flyktingar som får betalt för att smuggla in det explosiva ämnet cesium. Poliserna börjar utreda de två händelserna separat men inser snart att det finns ett oväntat samband.

Här kan du streama: Pensionat Pärlan

Dramatiskt ögonblick när en man håller fast en kvinna i Beck: The Money Man.
Foto: Nordisk film

Beck 7 – The Money Man (1998) 

En homosexuell polisman hittas död och alla spår pekar på ett självmord, men Martin Beck (Peter Haber) misstänker att ett mord har begåtts. Han och hans kollegor börjar gräva i fallet och inser att den avlidne polismannen levde ett dubbelliv – vilket slutar i en uppgörelse mellan Beck och hans ärkefiende, kungen över Stockholms undre värld.

Här kan du streama: The Money Man

För mer läsning, kolla in Filmtopps lista över alla Beck-filmer eller listan över alla skådisar som spelat Martin Beck genom tiderna.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL