Åtta skådespelare som nästan spelade Batman

Åtta skådespelare som nästan spelade Batman

Oskar Pettersson
15 mars 2022 kl. 20:03

Tänk så annorlunda det hade kunnat vara...

I och med nysläppta "The Batman" kliver Robert Pattinson in i historieböckerna som den senaste skådespelaren att tackla denna populärkulturella ikon. Innan honom har många fått chansen att spela Bruce Wayne och hans alter ego – men ännu fler har varit nära.

Ethan Hawke

Foto: Sony Pictures.

I mitten av 90-talet var Ethan Hawke en ung och lovande skådespelare som, efter att ha visat prov på sin ungdomliga talang i filmer som Döda Poeters Sällskap och Reality Bites, bara väntade på sitt stora Hollywoodgenombrott. Detta oundvikliga skeende måste Warner Bros. lagt märke till när studion erbjöd Hawke rollen som Bruce Wayne i Joel Schumachers Batman Forever 1995.

Finsmakaren Hawke ska dock ha tackat nej till chansen med farhågorna om att det hade begränsat bilden av honom som ”han som spelade Batman”, något han inte ville märka sin framtida karriär med. I dag, drygt 25 år senare har Hawke istället tackat ja till att ge sin röst till densamma i den kommande animerade serien Batwheels. Cirkeln: sluten.

Cillian Murphy

Foto: Warner Bros.

Denna irländska talang har under sin karriär för många blivit synonym med Christopher Nolan och hans filmer. Cillian Murphy har synts i fem av regissörens filmer och med en kommande huvudroll i den efterlängtade Oppenheimer är det inte förhastat att slå fast att filmskaparen är ett stort fan av skådespelarens talang.

Deras relation fick dock en något skakig start. Murphy var nämligen en av skådespelarna som övervägdes men till slut ratades när Nolan skulle hitta en ”master Wayne” till Batman Begins, så pass mycket att det finns rörligt på Murphys ”screen test” i rollen. Istället blev det Christian Bale som fick giget och Murphy fick nöja sig med att spela en av filmens skurkar, Scarecrow – ett händelseförlopp jag tror de flesta är ganska tillfreds med såhär i efterhand.

Mel Gibson

Foto: MGM.

Mel Gibson hade många vänner i Hollywood under 80- och 90-talet. Den ofta omsusade skådespelaren var en av branschens starkast lysande stjärnor och landade stora roller på ett löpande band. En roll som också hade kunnat vara i hans ägo är den som en svartklädd rikemansson i Tim Burtons Batman 1989.

Enligt utsago ska Warner Bros. varit fast beslutna om att rollen skulle gå till Gibson, något som dessvärre försvårades av att han under samma tid hade skrivit under på att göra Dödligt Vapen 2. ”Scheduling conflicts”, som det heter i branschen, var därmed ett faktum och vi fick aldrig chansen att se kombinationen mellan denna vilda herre och Burtons livliga fantasi.

Pierce Brosnan

Foto: MGM/United Artists.

Vi stannar kvar i det sena 80-talet och Tim Burtons första Batman-film. Innan Michael Keaton oväntat landade huvudrollen var det en annan man som först fångade regissörens öga.

Pierce Brosnan var vid tillfället en relativt oupptäckt förmåga, men Burton ska trots det ha sett den ståtliga irländaren som en ofrånkomlig stjärna. Och visst fick regissören rätt, även om det inte fullbordades i hans egen film. Brosnan ska inte ha haft någon större tilltro till en film om en karaktär från en serietidning (ja, en sådan tid fanns) och tackade sedermera nej till rollen. Brosnan behövde dock inte hänga läpp så värst länge då han några år senare tackade ja till en annan ikonisk roll, nämligen en viss 007.

Freddie Prinze Jr.

Foto: Miramax Films.

Efter brakfiaskot som namngavs Batman & Robin 1997 blev det plötsligt betydligt svårare att få en Batman-film gjord. Detta visade sig några år senare när Darren Aronofsky försökte få igenom sin egen reboot av filmserien. Regissörens vision för filmen var långt distanserad från de färgglada och teatraliska föregångarna som Joel Schumacher stod för, något som skulle visa sig bli ett problem.

Aronofsky, som ska ha velat gå i en betydligt mörkare riktning, ville ha Joaquin Phoenix som sin leading man. Studions prefererade val? Scooby Doo- och She’s All That-stjärnan Freddie Prinze Jr. Det fanns med andra ord vitt skilda uppfattningar om vilken sorts film som skulle göras, och projektet lades till slut ned.

Josh Hartnett

Josh Hartnett
Foto: Dimension Films.

I början av 2000-talet var Josh Hartnett en stigande aktie i Hollywood. Tunga roller i megafilmer som Pearl Harbor och Black Hawk Down hade öppnat upp nya, spännande dörrar för skådespelaren, men tyvärr valde Hartnett själv att stänga flera av dessa öppningar.

Innan Christian Bale antog utmaningen i Christopher Nolans trilogi blev nämligen Josh Hartnett först erbjuden rollen som Batman i Batman Begins, ett erbjudande han ska ha tackat nej till på grund av utmattning och att han ville spendera mer tid med sin familj. 2015 medgav Hartnett att detta, ur ett karriärsperspektiv, var ett stort misstag då hans karriär därefter började dala. En klen tröst kan då vara att han, likt halva Hollywoodeliten, får chansen att jobba med Nolan i regissörens kommande film, Oppenheimer.

Josh Brolin

Foto: Sony Pictures.

Zack Snyders Batman v Superman: Dawn of Justice har sin beskärda del kritiker och får i sammanhanget ses som en av de mest misslyckade filmatiseringarna av Batman-karaktären. En som är glad över att ha undvikit den kulan är Josh Brolin.

Skådespelaren var nämligen en av dem som övervägdes för huvudrollen innan Ben Affleck och hans avsaknad av känslouttryck rodde hem densamma. Brolin har senare förklarat att han är glad att dominobrickorna föll som dem gjorde, då en Batman-notering på hans CV med allra största säkerhet hade förhindrat hans senare Marvel-framträdanden som såväl Thanos som Cable.

Kurt Russell

Kurt Russell i "The Christmas Chronicles". Foto: Netflix.
Foto: Netflix.

På temat undvikta katastrofer, visste ni att Kurt Russell var påtänkt som en möjlig läderlapp i Batman & Robin innan George Clooney fick äran (?) att iklä sig den bröstvårteinducerade kostymen? Actionstjärnan ska ha varit ett intressant namn för filmens producenter, men dessa planer materialiserades aldrig och resten är, som dem säger, historia.

Även om det är kittlande att tänka sig den omåttligt coola Russell i rollen tror jag tyvärr inte ens Snake Plissken hade kunnat rädda filmen som markerar Batman-karaktärens absoluta lågpunkt.

Vad säger ni, gick världen miste om något när dessa skådespelare inte fick chansen att spela allas vår favoritfladdermus?

MER LÄSNING:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL