Åtta karriärer som dalade efter Oscarsvinsten

Åtta karriärer som dalade efter Oscarsvinsten

Oskar Pettersson
Uppdaterad 12 maj 2021 kl. 09:02 | Publicerad 27 april 2021 kl. 19:25

Här är åtta personer som vann – och försvann.

Att vinna en Oscar är inte bara ett tecken på att man lyckats med något stort. Det är också oftast en indikator på en fortsatt framgångsrik karriär. Detta gäller inte för dessa åtta som alla vann en Oscar, för att sedan aldrig hitta tillbaka till sin forna glans.

Cuba Gooding Jr.

Cuba Gooding Jr.
Cuba Gooding Jr. i Jerry Maguire. Foto: Svenska Filminstitutet

Med sin onekliga karisma och smittande leende charmade Cuba Gooding Jr. många när han gjorde sig ett namn i Hollywood under mitten av 90-talet. Detta ledde hela vägen upp på Oscarsscenen då han 1997 vann för bästa manliga biroll för sin roll som Rod Tidwell i Cameron Crowes Jerry Maguire.

Hans tid i rampljuset blev dock inte så värst långvarig. Efter vinsten byttes prestigefyllda roller i filmer som As Good as It Gets och Pearl Harbour snabbt ut mot projekt av betydligt lägre kvalitet, vilket hans medverkan i Norbit och Snow Dogsvittnar om. Till råga på detta har Cuba Gooding Jr. den senaste tiden gjort sig mer känd för sina problem med lagen än hans skådespelarinsatser.

Mercedes Ruehl

Mercedes Ruehl
Mercedes Ruehl i Fisher King. Foto: Columbia TriStar Films

Låter inte namnet bekant? Det behöver du inte ha dåligt samvete för eftersom Mercedes Ruehls tid kom och gick ganska snabbt på allmänhetens läppar. Hon vann en Oscar för sin roll i Terry Gilliams Fisher King 1992, men har sedan dess fått nöja sig med betydligt mindre roller, och även betydligt mindre framgångsrika filmer.

Ett exempel på det? Hennes senaste roll i en film skedde i 2019:s Hustlers där hennes karaktär rätt och slätt är listad som ”Mother”.

MER LÄSNING: Alla svenskar som har vunnit en Oscar

Jean Dujardin

Jean Dujardin
Jean Dujardin i The Artist. Foto: Scanbox Sweden

Till mångas förtret och förvåning vann den franska stumfilmen The Artist hela fem Oscars vid Oscarsgalan 2012. Bland vinnarna fanns Jean Dujardin som tog hem statyetten för bästa manliga huvudroll. Den franska skådespelaren – som innan vinsten främst hade verkat i sitt hemland – försökte sig sedan på en karriär på andra sidan Atlanten. En satsning som blev kortvarig.

Dujardins höjdpunkter stannade vid biroller i The Wolf of Wall Street och The Monuments Men innan han, vad det verkar, valde att återigen fokusera på den franska scenen.

Roberto Benigni

Roberto Benigni
Roberto Benigni i Livet är underbart. Foto: Buena Vista International

Den italienska sprattelgubben fångade mångas hjärtan med sin roll som den empatiske familjefadern Guido i 1997:s Livet är underbart. Filmen, som han även regisserade, tog hem tre statyetter på den kommande galan och många trodde kanske att Roberto Benigni skulle fortsätta mot en framgångsrik Hollywoodkarriär sent i livet.

Mycket högre höjder än när han – ståendes på de exklusiva salongsstolsryggarna på Oscarsgalan – skrek ut sin glädje nådde dock inte Benigni. Hans lätträknade filmroller sedan sekelskiftet tyder på att italienaren känner sig ganska nöjd och belåten med filmkarriären, och vem kan klandra honom för det?

Mo'Nique

Mo'nique i Precious
Mo'Nique i Precious. Foto: Noble Entertainment

Få Oscarsvinster var så oväntade som den när Mo'Nique vann bästa kvinnliga biroll för sin insats i Precious. Skådespelerskan – som innan dess var mest känd för sina komiska insatser i film och stand up – gav då en stark insats som en våldsam och rentav vedervärdig mamma. Efter det höll sig Mo'Nique under radarn. 

Det dröjde nämligen fem år efter hennes vinst innan hon återigen skulle dyka upp på den vita duken, och då i betydligt mer obskyra filmer. Självvalt eller inte, Mo'Nique har inte gått mot den fortsatta karriären som många nog räknade med efter Precious.

Michael Cimino

Michael Cimini
Michael Cimino under inspelningen av The Deer Hunter.

Mannen som gav oss The Deer Hunter kändes garanterad en lång och framgångsrik karriär efter att Vietnam-dramat med Robert De Niro vann Oscars för både bästa film och bästa regi. Hans nästa projekt blev Heaven’s Gate vilket utvecklades till en av filmhistoriens mest omskrivna och kontroversiella produktioner. Budgetar som överskreds, ständiga förseningar och en envis Michael Cimino märkte slutet för det anrika produktionsbolaget United Artists, samtidigt som filmen i sig blev en stor flopp.

Efter det ville inte Hollywood ta i Cimino med tång, och hans en gång så lovande karriär gick således utför.

Kim Basinger

Kim Basinger
Kim Basinger i L.A. Confidential. Foto: Warner Bros.

Det var på 80-talet hon först slog igenom i filmer som 9 ½ Weeks och Batman men Kim Basingers karriär kulminerade till slut 1997 i Curtis Hansons L.A. Confidential.Efter hennes träffsäkra porträtt av en komplex femme fatale tilldelades hon den gyllene mannen för bästa kvinnliga biroll, men sen dess har de prestigefyllda rollerna lyst med sin frånvaro för Basinger. 

Med undantag för 8 Mile och The Nice Guys är det få filmer Basinger medverkat i på senare år som nått någon större publik. Som så många andra kvinnliga skådespelare som fått stämpeln som ”sexsymboler” tycks industrin inte varit snäll mot Basinger när hon väl passerat 50-strecket. Låt oss hoppas att hon lyckas få fart på karriären igen.

Louise Fletcher

Louise Fletcher
Louise Fletcher i Gökboet. Foto: Sandrew Film & Teater

"Gökboet" bjöd på två Oscarsvinnande och rentav ikoniska skådespelarinsatser. Den ena kom från allas våran Jack Nicholson som knappast behöver någon introduktion, men hans motspelare fick aldrig samma stjärnglans i sin karriär.

Trots hennes fantastiska insats som den iskalla och lätthatade Nurse Ratched så nådde inte Louise Fletchers fortsatta karriär några högre höjder. Med det sagt så är det inga dåliga höjder att nå, något som syns än idag då det 2020, 45 år efter filmen släpptes, gjordes en spinoff-serie om Ratched, med Sarah Paulson i rollen.

MER LÄSNING: Skådespelarna som aldrig har vunnit en Oscar

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL