9 oförglömliga snyftare till påskhelgen

9 oförglömliga snyftare till påskhelgen

17 april 2022 kl. 13:00

Från Casablanca till Titanic

Påsken är här och Filmtopps påskhare har fyllt korgen med goda små påskägg. I dem hittar ni allt från svartvita klassiker till moderna tårdrypande kärleksdramer. En näsduk? Jo, såna finns det i harens korg också.

Mer läsning:

Visst är actionrullar och komedier underhållande? Det kan många skriver under på, men ibland vill man ha något annat. Någonting som inte får en att sitta kvar med ett leende på läpparna – och nej, vi syftar inte på skräckisar och thrillers. Ibland är en snyftare, ett sorgligt romantiskt drama, just det som filmsjälen behöver. Därför har vi laddat upp med en lista på filmer i just den genren, lagom till påskledigheten. 

9 tunga dramafilmer till påsk

Casablanca (1942)

Humphrey Bogart och Ingrid Bergman
Foto: Warner Bros.

Handling: Rick Blaine (spelad av Humphrey Bogart) driver ett kafé i staden Casablanca i franska Marocko under andra världskriget. En dag stiger det in en kvinna han mycket väl känner igen: Ilsa Lund (spelad av svenska Ingrid Bergman), en gammal kärlek som lämnade honom i Paris. Trots att åren gått har känslorna inte svalnat. Problemet är dock att Ilsa är där tillsammans med annan man, som också visar sig vara hennes make. Samtidigt som känslospelet mellan Rick och Ilsa pågår, fortsätter en konflikt med ett konkurrerande kafé, dispyter med giriga affärsmän och ett par obehagliga skurkar. 

Casablanca är en odödlig klassiker, som troligen finns med på majoriteten av alla listor över de 100 bästa filmerna genom tiderna. Casablanca hade premiär 1941 och den berör lika mycket nu som då. 

Finns att se på: Microsoft Store, Google Play, SF Anytime, iTunes, Blockbuster, Rakuten TV, HBO Max

Farväl min konkubin (1993)

Farväl min konkubin
Foto: Miramax Films.

Handling: Två unga pojkar, Douzi och Shitou tränas till att bli kinesiska operasångare i Peking under tidigt 1900-tal. Douzi tilldelas endast kvinnliga roller medan Shitou får axla de manliga. Under nästan 50 år får vi följa deras resa mot att bli hyllade operastjärnor, samtidigt som den japanska ockupationen sveper in i landet, kulturrevolutionen sätter igång och en vacker kvinna kommer mellan dem. 

Farväl min konkubin är en resa genom Kinas dramatiska 1900-talshistoria och berättar mycket om människan, relationer och livets rättvisor och orättvisor. Filmen är vackert filmad och hyllades runt om i världen när den hade premiär. 

Finns att se på: Blockbuster, TriArtPlay Hyr, SF Anytime

Titanic

Titanic
Foto: Paramount Pictures.

Handling: Ungdomarna Rose och Jack åker båda med det osänkbara fartyget Titanic på väg mot USA och en annan framtid. De kommer från två olika klasser: hon från överklassen, han från underklassen men på Titanic möts deras världar. Känslor uppstår och en förbjuden kärlek tar vid. Samtidigt som de kämpar med att få vara med varandra kör fartyget in i ett stort isberg och katastrofen är ett faktum. 

Titanic var en enorm succé när den släpptes 1997 och än i dag fortsätter den att trollbinda publiken. Filmen är tre timmar lång, men de timmarna springer förbi i rasande takt. 

Finns att se på: Microsoft Store, Blockbuster, Rakturen TV, Google Play, SF Anytime, iTunes, Disney+

Hachiko – En vän för livet

Hachiko
Foto: Sony Pictures.

Handling: Hachiko – En vän för livet bygger på en sann berättelse och handlar om husse Parker (spelad av Richard Gere) som köper en liten hundvalp med namnet Hachiko. Parker och Hachiko älskar varandra mer än något annat och varje dag väntar Hachiko på sin husse vid tågstationen. Men en dag dyker inte Parker upp...

Hachiko är en fin men samtidigt sorglig berättelse om relationen människa-hund. Det är en film om tillgivenhet som ingen kommer att  ångra att de sett. Regissör var svenske Lasse Hallström.

Finns att se på: Google Play, Blockbuster, Rakuten TV, SF Anytime, Viaplay Store, Viaplay, C More

Call Me By Your Name

Call me by your name
Foto: Sony Pictures.

Handling: Elio är en 17-årig kille som bor i ett stort hus i Italien tillsammans med sina akademiska föräldrar. Varje sommar kommer en student över för att arbeta som assistent åt Elios far. När Elio och Oliver, som årets assistent heter, träffar varandra händer någonting inom Elio som han inte upplevt innan. Trevande närmar sig de två killarna varandra, och tillsammans får de en sommar med oförglömliga minnen som kommer att sätta spår hos de båda för en lång tid framöver. 

Som Elio ser vi Timothée Chalamet och i rollen som Oliver ser vi Armie Hammer. Ett tag talades det om att en uppföljare var på väg, men efter kontroverserna kring Armie Hammers privatliv ligger dessa planer på is. 

Finns att se på: SF Anytime, iTunes, Viaplay Store, Blockbuster, Google Play, Viaplay

Livet efter dig

Livet efter dig
Foto: Warner Bros.

Handling: I Livet efter dig får vi följa den unga kvinnan Lou som börjar arbeta hos en rik, cynisk man vid namn Will. Will sitter i rullstol och har allt annat än en positiv syn på tillvaron och livet. Trots detta lyckas Lou väcka någonting hos honom och snart är ingenting sig likt. Will visar å sin sida skönheten i kultur och omvärlden, i stark kontrast till det liv Lou dittills levt. 

Livet efter dig är en film om att det finns ett ljus i tillvaron, hur mörkt det än verkar. Det är en tankeväckande film, som drar frågan om rätten att bestämma över sitt eget liv till sin spets. 

Finns att se på: SF Anytime, iTunes, Viaplay Store, Blockbuster, Google Play, Viaplay

Borta med vinden

Borta med vinden
Foto: Loew's Inc.

 

Handling: Borta med vinden utspelar sig under det amerikanska inbördeskriget och handlar om den bortskämda sydstatskvinnan Scarlett O'Hara. Scarlett har allt hon kan begära men mannen hon vill ha, Ashley Wilkes, tillhör en kvinna vid namn Melanie. Scarlett bestämmer sig därför att gifta sig med Melanies lillebror, i syfte att göra Ashley svartsjuk. Men lyckan blir inte långvarig. Scarletts man omkommer i kriget, och livet går inte som hon vill. Det är då Rhett Butler träder in och Scarletts liv tar en ny vändning.. 

Borta med vinden släpptes 1939 och tillhör är ett av Hollywoods riktiga guldkorn. Ett måste för att se, helt enkelt.

Finns att se på: Microsoft Store, Google Play, SF Anytime, iTunes, Blockbuster, Rakuten TV, HBO Max. 

Så som i himmelen

Så som i himmelen
Foto: Sonet Film.

Handling: Den hyllade dirigenten Daniel (spelad av Michael Nyqvist) flyttar tillbaka till sin norrländska hemby i hopp om att få lugn och ro. Snart blir han dock engagerad i den lokala kyrkokören där han också träffar kvinnan Lena (spelad av Frida Hallgren), som han förälskar sig i. Inte alla i byn är dock glada över Daniels ankomst, speciellt inte byns präst vars fru sjunger i kyrkokören.

Så som i himmelen tar upp ämnen som mobbing, kvinnomisshandel och att våga vara den man är, vacker iscensatt i ett litet svenskt samhälle på landsbygden. Detta är en berättelse om ett Sverige som inte alla är bekanta med, men samtidigt väldigt bekanta med. 

Finns att se på: SVT Play, Blockbuster, Google Play, SF Anytime, iTunes, C More

Brokeback Mountain

Brokeback Mountain
Foto: Focus Features.

Handling: Ang Lees Brokeback Mountain handlar om de två männen Jack (spelad av Jake Gyllenhaal) och Ennis ( spelad av Heath Ledger) som anställs för att valla får på en ranch i delstaten Wyoming. Jack och Ennis märker att de känner någonting för varandra men förstår inte vad. De inleder en homosexuell relation, vilket på 1960-talet inte var socialt accepterat. Trots att de båda männen ingår heterosexuella äktenskap kan de inte glömma varandra och fortsätter att träffas. 

Brokeback Mountain hyllades av kritikerkåren världen över när den släpptes. Den vann en Oscar för Bästa manus efter förlaga och nominerades även till en Oscar för Bästa film.

Finns att se på: Microsoft Store, Google Play

Mer läsning: 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL