10 nervkittlande filmer för dig som inte gillar skräck

10 nervkittlande filmer för dig som inte gillar skräck

Uppdaterad 29 oktober 2021 kl. 12:10 | Publicerad 17 oktober 2021 kl. 18:10
ANNONS
ANNONS

Filmer för räddharen som fortfarande vill ha spänning

Oktober månad är som de flesta vet synonymt med skräckens månad. Det är dock inte alla som älskar obehagliga masker och jump-scares, därför har vi tagit fram en lista över filmer som är perfekta för dig som vill ha lite skräck utan skräck.

När lammen tystnar (1991)

Foto: Orion Pictures.
Foto: Orion Pictures.

Clarice Sterling, en ung blivande FBI-agent, får i uppdrag att försöka ta fast en seriemördare som flår sina offer. För att lyckas med detta måste hon ta hjälp av en annan seriemördare, kannibalen Hannibal Lecter.

Att stå öga mot öga med en galen kannibal innebär stora psykiska påfrestningar för Clarice. Dessutom ska det sägas att filmen innehåller en av den mest minnesvärda korsklippningen!

Hajen (1975)

10 nervkittlande filmer för dig som inte gillar skräck.
Foto: Universal Pictures.

På en idyllisk sommarö på USA:s östkust härjar en haj. När flera människor faller offer för hajen blir befolkningen och semesterfirarna på ön skräckslagna. För att rädda sommaren som måste hajen fångas och uppdraget hamnar hos den lokala sheriffen, en marinbiolog och en gammal sjökapten.

Detta är kanske Steven Spielbergs mest klassiska film, och kanske innehar den till och med världshistoriens mest klassiska theme-song?

The Lighthouse (2019)

10 nervkittlande filmer för dig som inte gillar skräck.
Foto: A24.

Två fyrvaktare har svårt att hålla sina psyken i schack när de är isolerade i ett fyrtorn. Runt dem slår det irländska havet och för att fördriva tiden super och slåss männen med varandra.

Denna film slog ned lite som en bomb under 2019 och regissören Robert Eggers har tagit det psykologiska filmskapandet till en ny nivå.

Dawn of the Dead (2004)

Foto: Universal Pictures.
Foto: Universal Pictures.

Människoätande zombies har tagit över planeten och jordens befolkning tvingas göra vad de kan för att söka skydd. En grupp människor, bland andra Anna och Kenneth, tycks ha hittat en fristad – i ett superstort köpcenter. Sakta men säkert börjar dock allt falla samman.

Vissa kanske menar att zombiebegreppet är ett uttjatat medel i filmer men det går inte att förneka att det skapar en otrolig stämning.

The Babadook (2014)

The Babadook.
Foto: NonStop Entertainment.

En mamma smärtas av hennes makes död samtidigt som hon har fullt upp med att vara en bra mor för sin son. Detta blir allt annat än lätt när sonen är övertygad om att det finns ett monster i hemmet. Till en början avfärdande, men snart nog märker hon själv att de är omgivna av något ondskefullt.

The Witch (2015)

The Witch (2015).
Foto: United International Pictures.

På en gård under 1600-talet i New England lever William och Katherine och deras familj som goda kristna. Så en dag drabbas grödorna av missväxt och en nyfödd son försvinner spårlöst, vilket leder de att tro att mörka krafter härjar runt dem.

Ytterligare en film av den makalöse Robert Eggers där ditt psyke minst sagt sätts på prov.

Get Out (2017)

Get out.
Foto: United International Pictures.

Chris, en svart kille, besöker tillsammans med hans tjej Rose hennes vita föräldrar över en helg. I början verkar allt gå enligt planerna även om Chris har en latent oro för att föräldrarna inte ska acceptera honom. Efter en rad oroväckande upptäckter märker han snart att något inte står rätt till, något långt mer än han hade kunnat ana…

Daniel Kaluuya är fantastisk i rollen som Chris i denna hyllade film från 2017. 

Rosemary’s Baby (1968)

10 nervkittlande filmer för dig som inte gillar skräck.
Foto: Paramount Pictures.

Ett nygift par, Rosemary och Guy, har precis flyttat in i en flådig lägenhet i New York. Paret försöker att skaffa barn samtidigt som de märker att de är omgivna av väldigt udda grannar. När Rose drömmar börjar bli allt mer störande anar paret oråd…

Mycket kan sägas om Roman Polanski, men att göra film det kan han. Rosemary’s Baby är ett nervkittlande drama som inte kommer att lämna dig orörd.

Prisoners (2013)

Prisoners.
Foto: Nordisk Film.

När Keller Dovers dotter försvinner kopplas polisen in för att hitta en potentiell kidnappar. Keller tycker dock inte att polisen gör tillräckligt och bestämmer sig för att ta saken i egna händer. Olika ledtrådar pekar på olika gärningsmän, och kanske är komplotten mer komplicerad än man först anade…

Hugh Jackman gör en enastående roll i Dune-regissören Denis Villeneuves Prisoners.

Zodiac (2007)

Foto: Sandrew Metronome
Foto: Sandrew Metronome.

Under 60- och 70-talet plågas San Fransisco av en mystisk seriemördare. Det udda med den här mördaren är att han själv skriver till polisen och en tidning i brevform. En serietecknare på tidningen San Francisco Chronicle blir besatt av att hitta mördaren och tyda hans brev…

Baserat på verkliga händelser är det här en film som väcker obehag, något som David Fincher visat sig vara en mästare på.

VIDARE LÄSNING:

31 filmer att se i kusliga oktober

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL