9 actionfilmer jag ser fram emot 2023

9 actionfilmer jag ser fram emot 2023

Uppdaterad kl. 14:03 | Publicerad 02 mars 2023 kl. 14:03

Gör dig redo för årets höjdpunkter

Actionfilmer fångar tittaren med slagsmålsscener, farliga stunts och annat spektakel – hur kan man inte älska det? Här ser ni 9 actionfilmer som jag ser fram emot i 2023.

Adam Driver i Actionfilmen 65
Adam Driver. Foto: Sony Pictures Motion Picture Group.

65

En astronaut kraschlandar på en mystisk planet och inser snart att han inte är ensam. Efter att piloten Mills kraschar på en okänd planet, får han snart reda på att han det är jorden han befinner sig på – men 65 miljoner år tillbaka i tiden. Mills och den enda andra överlevande, Koa, har bara en chans att bli räddade och måste ta sig igenom vildmarken som är befolkad av farliga varelser.

Adam Driver spelar huvudrollen i denna science-fiction-thriller skriven och regisserad av Scott Beck och Bryan Woods, som också skrev A Quiet Place med John Krasinski och Emily Blunt i huvudrollerna.

Filmen "65" har planerad biopremiär den 17 mars.

Keanu Reeves i John Wick: Chapter 4 (2023)
Keanu Reeves. Foto: Lionsgate Films.

John Wick: Chapter 4 

Den ökände lönnmördaren John Wick upptäcker ett sätt att besegra High Table och förtjäna sin frihet, men innan han kan fly måste han ta sig an en ny, farlig fiende som tvingar Wick till att vända sig till gamla vänner och tidigare fiender för hjälp. Keanu Reeves kommer nu att göra sitt fjärde framträdande som den skoningslösa lönnmördaren John Wick. Filmen innehåller även före detta karaktärer spelade av Laurence Fishburne och Ian McShane och introducerar Bill Skarsgård som The Marquis de Gramont, en medlem av High Table som utmanas av Wick.

"John Wick: Chapter 4" har planerad biopremiär den 14 mars.

Vin Disel i Fast X
Vin Disel. Foto: Universal Studios.

Fast X

Vin Diesel återvänder som Dom Toretto, med Michelle Rodriquez, Tyrese Gibson och Chris "Ludacris" Bridges vid sin sida.

Under många uppdrag, och mot omöjliga odds har Dom Toretto och hans familj överlistat alla fiender på deras väg. Nu konfronterar de den mest dödliga motståndare de någonsin mött – ett skrämmande hot som växer fram ur det förflutnas skuggor och som drivs av blodshämnd. Deras nya motståndare är fast besluten om att krossa familjen och förstöra allt, och alla, som Dom älskar – en gång för alla.

"Fast X" är den tionde filmen i Fast & Furious-serien har biopremiär den 19 mars. 

The Expendables 4 poster
The Expendables. Foto: Lionsgate Films.

 

The Expendables 4

The Expendables 4 är en kommande amerikansk actionfilm regisserad av Scott Waugh. Det är den fjärde filmen i The Expendables-serien. Sylvester Stallone och Jason Statham återvänder i filmen och den introduceras även nya stjärnor, som Andy Garcia, Megan Fox och Curtis "50 Cent" Jackson. The Expendables 4 blir Sylvester Stallones sista film i franchisen, men Statham ska enligt uppgift ta ledningen och fortsätta den actionfyllda filmserien. 

"The Expendables 4" har biopremiär den 22 september.

Tom Cruise i Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One
Tom Cruise. Foto: Paramount Pictures.

Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One

Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One är den sjunde filmen i Mission: Impossible-franchisen. Filmen är regisserad av Christopher McQuarrie, som även står för manus. I filmens trailer fick vi se ett av de galnaste stunt-tricken där Ethan Hunt (Tom Cruise) kör motorcykel ut över en klippa för att sedan övergå till en fallskärmshoppning.

"Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One" har planerad biopremiär den 14 juli.

Harrison ford i Indiana Jones and the Dial of Destiny
Harrison Ford. Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures.

Indiana Jones and the Dial of Destiny

Harrison Ford återvänder i rollen som den ikoniske karaktären Indiana Jones, med regi av regissören James Mangold, i vad som beskrivs som en fristående uppföljare. Indiana Jones and the Dial of Destiny är den femte filmen i serien. "Indy" får sällskap av sin guddotter, Helena (Phoebe Waller-Bridge), och tillsammans kommer de att göra upp mot den tidigare nazistiska, nu NASA-anställda, Jürgen Voller som spelas av Mads Mikkelsen.

I filmen medverkar även Antonio Banderas, Boyd Holbrook och John Rhys-Davies som återupptar sin roll som "Indys" vän, Sallah.

"Indiana Jones and the Dial of Destiny" har biopremiär den 28 juni.

Denzel Washington och Dakota Fanning i The Equalizer 3
Denzel Washington och Dakota Fanning. Foto: Sony Pictures Releasing.

The Equalizer 3

Denzel Washington kommer att återuppta sin roll som före detta underrättelseagent och detektiv Robert McCall i The Equalizer 3. Filmen är regisserad av Antoine Fuqua, manuset är skrivet av Richard Wenk. Filmen är producerad av Todd Black, Jason Blumenthal, Steve Tish och Denzel Washington.

 "The Equalizer 3" har planerad biopremiär den 1 september.

Chris Hemsworth i Extraction 2
Chris Hemsworth. Foto: Netflix.

Extraction 2

Efter att ha antagits vara avlidit i slutet av den första filmen, återvänder nu legosoldaten Tyler Rake för ytterligare ett uppdrag med höga insatser. Extraction 2, den andra filmen i Netflix actionfilmserie, är regisserad av Sam Hargrave. Huvudkaraktären Tyler Rake spelas av Chris Hemsworth och Golshifteh Farahanisom spelar rollen som Nik Khan.

Filmen har premiär den 16 juni.

Dune: Part Two (2023) Poster
Foto: Warner Bros.

Dune: Part Two

Dune: Part Two är ett amerikansk actiondrama och science-fiction-film som har planerad premiär i slutet av året. Den andra Dune-filmen är regisserad av Denis Villeneuve, precis som den första. Filmen kretsar kring Paul Atreides som slår sig samman med krigaren Chani och urinvånarna Fremen på ökenplaneten Arrakis, planeten som är källan till den värdefulla substansen "spice".

Dune: Part Two har svensk biopremiär den 1 november.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL