Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
8 semesterfilmer värda att stanna inne för

8 semesterfilmer värda att stanna inne för i sommar

Oskar Pettersson
Oskar Pettersson | Lista
09 juli 2022
Oskar Pettersson
Oskar Pettersson | Lista
09 juli 2022

Kom i semestermode med hjälp av dessa filmer

Sommaren är här och så även de efterlängtade semestrarna. Även om sol och bad såklart lockar kan det också finnas tid för att slå dig ner framför lite högkvalitativ film. Och varför då inte filmer som, likt dig, avnjuter sina egna semestrar?

Palm Springs (2020)

Max Barbakows sci-fi-komedi väckte vid sin premiär liv i en pandemislumrande biokalender när den charmade stora delar av sin publik. Filmen kombinerar ett klassiskt ”Måndag hela veckan”-koncept med en solig semesterort som är utspelningsplatsen för ett bröllop som våra huvudkaraktärer Nyles (Andy Samberg) och Sarah (Christin Milioti) tvingas uppleva om och om igen i en till synes obrytbar tidsloop.

Foto: NonStop Entertainment.

Konceptet är knappast markbrytande, men filmen lyckas likväl skapa en charmig, levande och påhittig komedi när vi får följa Nyles och Sarah i deras galna upptåg i Palm Springs solgassande miljöer.

Before Midnight (2013)

Hela “Before-trilogin” hade kunnat ta en plats på den här listan då varje film, på ett eller annat sätt, centreras kring en utlandsresa för våra turturduvor Jesse och Celine, spelade av Ethan Hawke och Julie Delpy. I filmseriens avslutande(?) kapitel får vi följa det nu medelåldriga gifta paret i en kritisk punkt av deras äktenskap när de försöker få rätsida på vart deras förhållande håller på att ta vägen under en semestervecka i det soliga Grekland.

Foto: NonStop Entertainment.

Filmen är inte för den semestersåsiga hjärnan då den fokuserar mer kring jobbiga sanningar om vad det faktiskt innebär att dela sitt liv med någon under så pass lång tid, snarare än det fina vädret i det glassiga Sydeuropa.

Midnatt i Paris (2011)

Woody Allens Oscarsvinnande film från 2011 spänner bågen då den inte endast semestrar på en annan plats, men också i en annan tidsera. I rollen som en yngre version av Woody Allen rollsatte nyss nämnda Allen själv allas våran mysrufsiga Owen Wilson som en nostalgisk författare.

Foto: Scanbox Entertainment.

Denna förkärlek för det förgångna och historiska får han en chans att ge utlopp för när han, på Paris kullerstensgator, upptäcker en tidsportal till stadens kulturscen från 1920-tal där han får chansen att möta några av sina största idoler som Ernest Hemingway och F. Scott Fitzgerald. Det nattbelysta och jazziga Paris visas upp oerhört frestande i filmen som, trots ett ganska fånigt koncept, verkligen går i hamn tack vare sin avväpnande och förtjusande charm.

Din morsa också! (2001)

Alfonso Cuaróns film om en roadtrip som kommer att bli avgörande för tre människors liv är en riktig mexikansk pärla. I filmen får vi följa två rastlösa killar mitt i skärningspunkten mellan tonåren och vuxenlivet då de bestämmer sig för att ta en roadtrip i jakt på frihet och äventyr. Deras resa kommer få oväntat sällskap när en attraktiv kvinna i 30-årsåldern bestämmer sig för att följa med, något som kommer att medföra nya upplevelser för samtliga i trion.

Foto: 20th Century Fox.

Ord som självupptäckande och mångfacetterad kan uppfattas som klyschiga etiketter att sätta på en film men i detta fall är det verkligen rättfärdigt att beskriva Din morsa också! med just dem orden. Kontemplativ, sårbar och välskriven, denna semesterfilm är verkligen värd att stanna inne för i sommar.

Mr. Beans semester (2007)

Dags att välja glädjen – dags att välja Mr. Bean. Denna fåordiga och misstagsbenägna herre har under decennier fått oss att skrocka över vilka tokigheter han lyckas försätta sig själv och sin omgivning i, och annat blir det inte när han ska ge sig ut på solsemester i denna filmatisering.

Foto: United International Pictures.

Fantastiskt publikfriande och kravlöst mysig. Denna familjekomedi åstadkommer precis det den ska när vi får följa Bean och hans brokiga skara av medpassagerare när de bilar runt i Sydeuropa i jakt på den perfekta semestern.

The Talented Mr. Ripley (1999)

Foto: Scanbox Entertainment.

Semesterdestinationer har nog aldrig sett så inbjudande ut som i Max Minghellas sommarthriller om en man med en förkärlek att anamma andras identiteter. I sällskap med en urstark skådespelaruppsättning beståendes av bland andra Matt Damon, Jude Law och Cate Blanchett får vi uppleva några av Italiens soligaste och flottaste turistorter när de alla finner sig indragna i en alltmer trasslig mordhistoria.

The Trip (2010)

I denna metakomedi får vi följa Steve Coogan och Rob Brydon under den förstnämndes uppdrag som matkritiker åt en brittisk tidning. Förutom deras utlåtanden om några av norra Englands finare restauranger får vi även bevittna de båda komikerna i deras vardagliga ”gnabb”, något som oftast innebär en vänskaplig tuppfäktning dem emellan om vem som gör de bästa kändisimitationerna.

Foto: NonStop Entertainment.

En “roadtripfilm” som, med sin torra humor och de gråruskiga semestermiljöerna är så brittisk den bara kan bli. The Trip är perfekt för den som bara känner för att stänga av hjärnan och slå sig ner i goda vänners lag för en stund. Har även fått flera uppföljare.

Dumpad (2008)

För vissa av oss innebär inte semestern enbart sol, bad och breda leenden. Så är fallet för Peter (Jason Segel) när han, efter att precis ha blivit dumpad av sin flickvän, bestämmer sig för att försöka rensa tankarna på en av Hawaiis flotta semesterorter. Lägligt nog råkar han hamna vägg i vägg med sitt ex, något som knappast påskyndar hans sorgearbete.

Foto: Sony Pictures.

Segel är perfekt castad som den lättälskade och fumliga Peter, vars resa från hjärtekross är båda rolig, ömsint och värd din tid i denna Apatowproducerade komedi.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL