Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Somriga skräckfilmer – När idyllen blir mardröm

Somriga skräckfilmer – När idyllen blir mardröm

Filmtopp
Filmtopp | Lista
14 juli 2022
Filmtopp
Filmtopp | Lista
14 juli 2022

Blodiga solsemestrar.

Krascha ner på soffan och gör dig bekväm i hjärndödhetens oas. Här kommer ett gäng våldsamma rysare som bara kräver din njutning.

Midsommar (2019)

Bild ur Midsommar
Foto: A24.

Få saker är lika somriga som Midsommarafton. Men i Ari Asters mystiska rysare blir det ingen lycksalig högtid för ett amerikanskt par som reser till en svensk by under högtiden och deras firande blir något helt annat än de föreställt sig. De har hamnat mitt i en bisarr kult som spårar ur i extremt våld. 

Motorsågsmassakern (1974)

Stillbild ur Motorsågsmassakern
Foto: Vortex.

Varje skräckfilmsynglig som velat pusha sitt öde har kikat åt Motorsågsmassakerns håll (Läs: kastat sig över den som om det vore en av Sankarastenarna i De fördömdas tempel). Ja, denna somriga slasher har blivit en av skräckgenrens mest ikoniska stycken film. 

Handlingen tar vid ute på den stekheta landsvägen i Texas där två syskon och deras kompisar är på väg för att besöka en släktings gravsten. Men, som så ofta blivit fallet efter den här stilbildande klassikern, tar de in på fel avfart och hamnar i livshotande fara. Här är det en kannibalisk familj vars yngsta son styckar allt som kommer i hans väg. 

Fredagen den 13:e (2009)

Jason i Fredagen den 13:e
Foto: Paramount Pictures.

Originalfilmen från 1980 är en av de första riktigt sköna slasherfilmerna av sitt slag. Du bör se den också, men framförallt är det Fredagen den 13:e från 2009 som vi anser förtjänar en plats på den här listan. Den är inte nödvändigtvis mycket mer somrig, men den har en konstnärlig ambition som förtjänar att lyftas fram. Vilken denna konstnärliga ambition kan vi inte riktigt avslöja utan att säga för mycket. Hint: en urläcker vändpunkt. 

Hajen (1975)

Stillbild ur Hajen
Foto: Universal Pictures.

Kort historielektion: Hajen är en av de viktigaste filmerna som gjorts. Den visade en ny form av genremix äventyrsskräck och blev också den första blockbustern, som drömfabriken i Los Angeles kallar sina nöjesparksfilmer. Utöver att visa vägen för en ny typ av film består Hajen av ett kollage med ikoniska scener. 

Somrigt är det också när Chief Brody och hans två båtkompanjoner beger sig ut på monsterhaj-jakt för att hindra besten från att äta upp Amity Islands badturister. 

I Know What You Did Last Summer (1997)

I Know What You Did Last Summer
Foto: Original Film.

Den här ofta bortglömda slashern är precis så B som vi vill att en collegerysare ska vara. Och det gör heller inget att upplägget repar skivan duktigt. Här följer vi ett gäng ungdomar bärandes på en gemensam mörk hemlighet... som kommer att bita dem i arslet. Närmare bestämt stycka dem av en lieman med krok till hand. Hjärndött med förlegade stereotyper. Men roligt likväl.  

Wrong Turn (2003)

Stillbild ur Wrong Turn (2003)
Foto: Summit Entertainment.

Vill du bänga vidare på en redan hjärndöd sommarafton är den här utsökta kannibalrullen ditt solklara val. Till skillnad från Motorsågsmassakern är Wrong Turn en mer popcornvänlig rulle som utöver sina spännande och våldsamma sekvenser bjuder in en del humor.

När bilen kraschar i skogen, finner sig sex personer snart fast i ett territorium med människoätande jägare, som efter många generationers incestuellt förökande fått genomvidriga uppsyner. 

House of Wax (2005)

Paris Hilton i House of Wax
Foto: Warner Bros.

Listans sista hållplats House of Wax fortsätter på fel-väg-temat och leder den här gången ut ett gäng ungdomar på villovägar. Bilen pajar någonstans på landet och den stora rugbymatchen ser ut att bli svår att hinna till i tid, om inte någon i den närliggande byn kan hjälpa dem att reparera skrothögen. Men någonting är väldigt skevt med det till synes dolda samhälle de hittat till. 

House of Wax kan avfärdas som en sexfixerad och pantad skräckis. Men köper du genren för vad den är kommer du att ha kul – och troligtvis bli skitskraj. Framförallt är filmen under sin andra halva en förvånansvärt stabil och underhållande rysare. Som vassast är den när Paris Hiltons karaktär jagas i en bilverkstad av någon med ett trubbigt järnrör. 

Gjorde inte dessa sommarrysare jobbet för en kicktorsk som du? Då hoppas vi på bättre lycka med den här listan på 10 spännande filmer som garanterat kommer att få upp din puls. 

NÄSTA ARTIKEL