8 irländska filmer för Saint Patrick's Day

8 irländska filmer för Saint Patrick's Day

Filmtopp
17 mars 2022 kl. 18:03

Dags att fira med irländsk film

I dag är det Saint Patrick's Day, vilket är perfekt att fira med ett gäng irländska guldkorn.

Once (2007)

Once
Foto: NonStop Entertainment
När en irländsk gatumusiker en dag möter en blomsterflicka på Dublins gator uppstår ljuv musik - bokstavligen. Musik är nämligen bådas stora passion och de bestämmer sig för att försöka spela in en skiva, någonting som de båda tidigare bara har drömt om. Samtidigt spirar deras känslor för varandra men utan att någon vågar ta det första steget.

Finns på: Google Play

The Commitments (1991)

The Commitments
Foto: Svenska filminstitutet
En berättelse om några ungdomar i Dublin som tar sig samman och startar ett band med enbart svängig 60-talssoul på programmet! Alan Parkers visionära och prisbelönta film om ett Dublinbands uppgång och fall; ett band som tog världen med storm, som låg etta på alla topplistor, fick topprecensioner och som producerade en av de hetaste nya musiktalangerna på åratal.

Finns på: Google Play, Blockbuster, SF Anytime

The Crying Game (1992)

The Crying Game
Foto: Warner Bros.

Ett osannolikt slags vänskap utvecklas mellan Fergus, en volontär i IRA och Jody, en nyss kidnappad brittisk soldat. Vid gisslandramats våldsamma och kaotiska upplösning, flyr Fergus till London, där han söker upp Jodys älskarinna som heter Dil.

Finns på: Blockbuster, TriArt Play, SF Anytime

Min vänstra fot (1989)

My Left Foot
Foto: Atlantic Film.

Handlar om en pojke som föds med en CP-skada. Trots sin funktionsnedsättning och med mycket uppmuntran blir han en av Irlands mest framstående artister. I huvudrollen ser vi en fenomenal Daniel Day-Lewis.

Finns på: iTunes

Brooklyn (2015)

Brooklyn
Foto: 20th Century Fox.

Lockad av det lovande Amerika lämnar Eilis Irland, och tryggheten i hennes mammas hem, för New Yorks kustremsa. Hemlängtan försvinner snabbt när Eilis blir djupt förälskad. Men snart blir hennes nya liv avbrutet av hennes förflutna och hon måste välja mellan två länder och människorna i dem. Ett modernt mästerverk med himlastormande känslor!

Finns på: Disney+, SF Anytime, Blockbuster, Google Play

Hunger (2008)

Hunger
Foto: Atlantic Film.

En odyssé inom vilken den minsta lilla gest blir en storslagen handling och där kroppen blir ens sista tillgång till protest. Filmen skildrar den hungerstrejkande IRA-mannen Bobby Sands sex sista veckor vid liv i ett brittiskt fängelse i början av 80-talet.

Finns på: SF Anytime

Hans vilda fru (1952)

Hans vilda fru
Foto: AB Svea Film.

Amerikansk boxare av irländskt ursprung återvänder till den gröna ön och blir kär i gladlynt flicka, men ryker ihop med lokala sedvänjor och den unga kvinnans envise bror Älskad klassiker med John Wayne och Maureen O'Hara.

Finns på: Blu-ray, DVD

Philomena (2013)

Philomena
Foto: Scanbox Entertainment.

En kvinna ger sig ut för att försöka finna sin vuxne son, som togs ifrån henne flera decennier tidigare när hon levde i ett kloster.

Finns på: Draken Film, HBO Max, SF Anytime

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL