Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
8 filmer som utspelar sig på en och samma plats

8 filmer som utspelar sig på en och samma plats

Oskar Pettersson
Oskar Pettersson | Lista
06 juni 2021
Oskar Pettersson
Oskar Pettersson | Lista
06 juni 2021

Dessa kanonrullar som utspelar sig på en plats måste du se.

Det är något speciellt med filmer vars story utspelar sig inom samma fyra väggar. Varje ögonblick blir lite intensivare och varje detalj i omgivningen blir lite viktigare när vi får spendera all vår tid i en miljö som blir mer och mer bekant för oss som tittare. Här är åtta tips på filmer som utspelar sig på en och samma plats.

 

"The ground rules” för att kunna ta sig in på den här listan är såklart inget rörande av hår eller ansikte… Nej förlåt det är reglerna från nyhetsankarslaget i Anchorman.

För att få vara med och slåss på den här listan krävs det istället att hela, eller i stort sett hela handlingen utspelas på samma plats. The Shining, för att ta ett exempel är exkluderad från listan då jag anser att alltför stora delar av filmen tar plats utanför The Overlook Hotel.

När nu reglerna är löst definierade rör vi oss raskt in på listan!

12 Angry Men (1957)

12 Angry Men.
Foto: United Artists.

Sidney Lumets tidlösa klassiker tycks inte ha åldrats en dag sedan sin release för 65 år sen. En pojke står åtalad för mord och hans öde vilar i tolv – enligt den svenska översättningen av filmen – edsvurna mäns händer. Vad som sedan följer är 90 minuters debatterande i ett juryrum där flera obekväma sanningar bubblar upp till ytan, både om fallet i fråga och om de tolv männen som har i uppgift att fria eller fälla. Ren dialogdriven film där varje replik bär vikt och som inte känns långsam eller tråkig för en sekund. Henry Fonda leder en fantastisk rollbesättning som även innehåller Jack Warden och Lee J. Cobb för att nämna några.

 

Den skyldige (2018)

Den skyldige.
 Foto: Nordisk Film.

Vi rör oss kvickt från ett juryrum i New York till en larmcentral i Köpenhamn. Den skyldige är en dansk thriller som äger rum under en dag på jobbet för polisen Asger (Jakob Cedergren). Vi får då bevittna Asger när han desperat försöker hjälpa en kvinna i nöd samtidigt som hans egna privatliv tycks vara i fritt fall. Under filmens gång släpper kameran aldrig taget om Asgers alltmer plågade ansiktsuttryck och tur är väl det, för Jakob Cedergren är fantastisk i huvudrollen i den här nervkittlande och nästintill ångestframkallande filmen.

 

Tape (2001)

Tape.
Foto: Lionsgate.

Underskattad film från Richard Linklater som centrerar kring tre gamla barndomsvänner spelade av Ethan Hawke, Uma Thurman och Robert Sean Leonard. Inom väggarna av ett motellrum i Michigan gräver de tre djupare och djupare i deras minnen från skoltiden och genom deras diskussioner blir det allt tydligare att händelser i deras förflutna uppfattats på tre helt olika sätt. Fantastiskt skådespeleri.

 

10 Cloverfield Lane (2016)

10 Cloverfield Lane.
Foto: Paramount Pictures.

Domedagsdrama där tre främlingar samlas i ett hus på vischan för att gömma sig undan från den påstådda alieninvasionen som pågår utanför. Eller är allting bara en lögn? John Goodman är oemotståndlig i rollen som den övertygade husägaren som vi aldrig vet om det går att lita på eller inte. Tight och spännande kammarspel av Dan Trachtenberg. Slutet på filmen är en vattendelare men vart du än faller i den debatten så är resan fram dit oerhört spännande och välspelat.

 

Sleuth (1972)

Sleuth.
Foto: 20th Century Fox.

Härlig katt-och-råttalek från 70-talet. Laurence Olivier spelar Andrew, en rik, äldre herre vars fru är otrogen med den yngre och mer vitala Milo (Michael Caine). Till följd av detta bjuds Milo in till Andrews herrgård där det bjuds på lite gammal hederlig gentlemannahämnd. Underbart teatralisk film där man aldrig riktigt vet vem av de båda männen som kommer kunna överlista den andra. Nyinspelning av filmen gjordes 2007 men jag rekommenderar starkt att först och främst se den äldre versionen.

 

Ex Machina (2014)

Ex Machina.
Foto: Universal Pictures.

Benutrymmet utökas nu något för våra karaktärer när vi beger oss till Alasksa natursköna landskap där Alex Garlands regidebut utspelar sig. Oscar Isaac spelar här Nathan, en mystisk tech-magnat som bjuder in en av sina anställda (Domhnall Gleeson) för att utföra ett test på sin senaste AI-skapelse Ava (Alicia Vikander), ett test vars resultat kan bli banbrytande för utvecklingen. Nathans pompösa hus omsluts av en kylig och milslång vildmark som bidrar till känslan av total avlägsenhet från omvärlden. En omvärld som blir alltmer olycksbådande när allt fler detaljer kommer fram om Nathan och hans projekt. Mörkt, kyligt och oerhört vackert filmat.

 

A Pure Formality (1994)

A Pure Formality.
Foto: AFMD.

Giuseppe Tornatores mystiska thriller har, sedan sin release 1994, gått under radarn för väldigt många. Detta trots två franska filmtungviktare i huvudrollerna i form av Roman Polanski och Gérard Depardieu. Dépardieu spelar här en känd författare som hittas av polisen en regnig natt mitt ute i ingenstans, helt utan minne om hur han kom dit. Handlingen slår sedan läger inne på polisstationen där det, i förhör med den ansvariga polisinspektören (Polanski), uppstår betydligt fler frågor än svar. Filmen bygger upp spänning mästerligt och förtjänar att ges en chans.

 

Buried (2010)

Buried.
Foto: Warner Bros Pictures.

Listan avslutas temaenligt med det trängsta utrymmet hittills. Ryan Reynolds spelar här en amerikansk lastbilschaufför som vid filmens början vaknar uppe inuti en nedgrävd kista i Irak. Med hjälp av endast en mobiltelefon och en tändare får vi sedan följa hans kamp mot överlevnad i ångestframkallande stil. Reynolds, som gjort sig mer känd för sina insatser i komedier och rom-coms gör det förträffligt som den panikslagna lastbilschauffören som för ett krig mot klockan. Som det kanske framkommer är filmen inte att rekommendera för någon med påtaglig klaustrofobi.

MER LÄSNING:
Svenska filmer på Netflix
12 sevärda filmer om journalister

NÄSTA ARTIKEL