5 Billy Wilder-filmer alla filmälskare måste se

5 Billy Wilder-filmer alla filmälskare måste se

Eric Diedrichs
Uppdaterad 08 juli 2021 kl. 15:07 | Publicerad 25 april 2020 kl. 18:04

Hollywoods vassaste penna?

Om Mount Rushmore skulle göras med amerikanska regissörer vore Billy Wilder en toppkandidat. Under åren levererade han flera mästerverk, både inom komedi och drama. Två genrer som i Wilders värld är omöjliga att skilja åt. En bister cynism lurpassar i hans glättigaste komedier, medan hans mörkaste dramer ventileras av snärtig humor.

I senaste avsnittet av Everdahl & Karlssons film TV snackades det om Billy Wilders mästerverk Ungkarlslyan. Finns det någon bättre anledningen att bjuda på en kompletterande snabbguide?

Kort om Billy Wilder.

Likt många filmskapare i Hollywood under 30- och 40-talet, var Billy Wilder en europeisk jude som flydde under krigets upptrappning. Född i Sucha, Österrike-Ungern (nuvarande Polen), drog han till USA 1933. Senare skulle hans familj mördas av nazisterna. En tragedi som bidrog till Billy Wilders kärva människosyn. Genomgoda karaktärer får man söka efter med ljus och lykta i hans filmografi.

Totalt blev det 26 långfilmer och en hel del manus till andras rullar. Dessa insatser resulterade i 6 Oscars och 15 ytterligare nomineringar – inte illa.

Det finns en kul story som tydligt speglar Billy Wilders humor. När han skulle spela in Ariane (1957) i Paris, bad hans hustru honom att köpa hem en bidé. Efter att inte hittat någon fransk rörmokare som kunde exportera den önskade varan, skickade Wilder följande telegram:

"Omöjligt att införskaffa varan STOP Föreslår att du står på händerna i duschen."

Det går givetvis att berätta hur mycket som helst om denna egensinnige filmmakare, men detta får räcka som introduktion.

5 Billy Wilder-filmer alla filmälskare måste se

Kvinna utan samvete (Double Indemnity, 1944)

Kvinna utan samvete
"Do I laugh now, or wait 'til it gets funny?" Foto: Atlantic Film.

1944 levererade Billy Wilder denna genredefinierande film som kom att bli en milstolpe inom film noir. Med Raymond Chandler som medförfattare finns här alla smarriga ingredienser man kan tänka sig: lögner, sex och mord. Därtill har vi en kylig femme fatal, en man som korrumperas och en rejäl twist.

Ett måste att se för ALLA som älskar hårdkokta deckare.

Sunset Boulevard (1950)

Sunset Boulevard
"Mr. Demille, I'm ready for my close-up". Foto: Paramount Pictures.

Luspank och skuldsatt ser det mörkt ut för manusförfattaren Joe Gillis (William Holden), men när han träffar den före detta stumfilmsstjärnan Norma Desmond (Gloria Swanson) ändras allt.

I utbyte mot att fila till hennes bedrövliga manus – hon hoppas på storstilad comeback – kan han bo i hennes Hollywood-slott och leva på hennes pengar. Men Norma blir allt mer krävande och plötsligt befinner sig Joe i en destruktiv relation, där frihetens pris blir högre för varje dag som går.

"Sunset Boulevard" är ett kusligt och mångbottnad drama, som tjänar på att ha lite förkunskap om. Precis som karaktären hon spelar, var Gloria Swanson en bortglömd stumfilmsstjärna. Hennes betjänt spelas i sin tur av Erich von Stroheim, som var en betydelsefull regissör under samma era. Vi ser också andra dalande stjärnor i rollerna, som när Buster Keaton gör en cameo och spelar kort med Normas sällskap av föredettingar. Sedan har vi gästspel av självaste Cecile B. DeMille och skandaljournalisten Hedda Hopper.

Jag skulle kunna skriva en evighetslång kärleksförklaring till varför detta är en av mina absoluta favoritfilmer, men ja, även det får vi spara till en annan gång.

Sabrina (1954)

Sabrina
"Goodnight, Mr. Larrabee. I'm sorry I can't stay to do the dishes." Foto: Paramount Pictures.

Att lyfta fram Sabrina blad Billy Wilders 5 bästa filmer är något av ett wild card, men det är en UNDERBAR film som jag varmt rekommenderar.

I detta romantiska triangeldrama ser vi Humphrey Bogart, Audrey Hepburn och William Holden i huvudrollerna. Utan att säga för mycket blir det många turer fram och tillbaka och det bjuds på en riktigt fin slutkläm. Jag blev verkligen störtförtjust i Sabrina och tycker helt klart att du ska ge den en chans. Humor, värme och, så klart, lite cynism med.

I hetaste laget (Some Like it Hot!, 1959)

Some Like it Hot
"Well… Nobody's perfect". Foto: SF Studios.

Billy Wilder gjorde två komedier med Marilyn Monroe – mossiga Flickan ovanpå (mest känd för att Marilyns kjol blåser upp) och briljanta I hetaste laget. Att inspelningen var en mardröm – deprimerade och alkoholiserade Marilyn Monroe krävde 40 tagningar för att kunna säga "It's me, Sugar" –  går inte att se på slutresultatet.

Här spelar Jack Lemmon och Tony Curtis två fattiga jazzmusiker, som efter att de har fått maffian efter sig, rakar benen, beväpnar sig med peruker och går med i ett tjejband som ska till Florida. Där blir inget som de tänkt sig. Curtis förälskar sig i Sugar (Marilyn Monroe) medan Lemmon blir oväntat glad när den gamle miljonären Osgood Fielding III friar till honom.

Rollen som Sugar låg förmodligen nära hur Marilyn kände sig mot sluttampen av sin karriär. Trasig och objektifierad med någon slags insikt om att hon är mest värd om hon spelar "dum blondin". Detta i kombination med hennes fantastiska komiska känsla, gör Sugar till en väldigt komplex karaktär, lätt att älska, svår att sätta fingret på.

I hetaste laget är oväntat queer för sin tid, inte minst om man ser till Lemmons och Osgoods kärlekshistoria. Därtill är aldrig "höhö, en kille som ser ut som en tjej!"-humorn i fokus, utan det handlar mer om ett utforskande i vad det innebär att vara "det andra könet". Att den också är löjligt rolig, gör inte saken sämre.

Ungkarlslyan (The Apartment, 1960)

Ungkarlslyan
"Shut up and deal..." Foto: SF Studios.

C.C. Baker (Jack Lemmon) är kontorist på ett försäkringsbolag. Han kan rabbla statistik i 100 knyck och är rätt innovativ i köket (som när han använder ett tennisrack som durkslag), men vad som kanske utmärker honom mest är hans märkliga överenskommelse med sina chefer. I hopp om att få klättra i hierarkin låter han sin lägenhet vara en fristad för chefernas vänsterprassel. Men med tanke på att de inte ens verkar veta vad han heter, kanske det inte är värt att frysa utomhus om vinternätterna medan cheferna roar sig i hans lya.

Ännu jobbigare blir det när högsta hönset, Sheldrake, har en affär med företagets "hissflicka" tillika C.C. Bakers stora crush.

"Ungkarlslyan" är en sleazy dramakomedi som delade samtidens kritiker likt Moses delade Röda havet. Får man verkligen göra en så pass moraliskt ambivalent film? Well, uppenbarligen. Bra gick det med. Ungkarlslyan kammade hem de stora priserna på Oscarsgalan och är än idag en fräsch filmupplevelse.

MER LÄSNING:
Alla Ingmar Bergmans filmer rankade
Alla Sam Peckinpahs filmer rankade

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL