7 kända Harry Potter-karaktärer som inte är med i filmerna

7 kända Harry Potter-karaktärer som inte är med i filmerna

Olivia Samuelsson
02 maj 2024 kl. 15:05

Glad Harry Potter-dag!

I dag är det den internationella Harry Potter-dagen, något som Filmtopp firar med att uppmärksamma 7 karaktärer från böckerna som inte finns med i filmerna. Kanske får vi se dem i den kommande serien?

Trots att det har gått 13 år sedan den sista Harry Potter-filmen hade premiär lever den magiska världen vidare. Det senaste årtiondet har fansen fått nya böcker, en pjäs, ett spel, en dokumentär och i nuläget är dessutom en ny Harry Potter-serie under utveckling. Sedan 2016 har det även kommit tre filmer i filmserien Fantastiska vidunder och var man hittar dem, som utspelar sig omkring 60 år innan Harry Potter-filmerna tar sin början. 

Harry Potter-filmerna är baserad på J.K. Rowlings bokserie med samma namn och som alltid när böcker blir filmer måste man prioritera vad som ska vara med och vad som ska tas bort. Därför var det inte alla karaktärer som tog sig hela vägen till filmduken. För att fira den internationella Harry Potter-dagen listar Filmtopp 7 betydande karaktärer från böckerna som inte är med i filmerna. 

7 kända Harry Potter-karaktärer som inte är med i filmerna
Foto: Warner Bros.

7 Harry Potter-karaktärer som inte är med i filmerna 

Poltergeisten Peeves 

Är med i: Bok 1–7

Den karaktär som verkligen lyser med sin frånvaro i alla Harry Potter-filmerna är såklart den retliga poltergeisten Peeves. Han har funnits på den magiska skolan sedan år 933 och älskar att försvåra vardagen för både studenter och lärare. Ett av Peeves favoritoffer att plåga är vaktmästaren Filch, som han ofta retar genom att ha sönder saker och skapa oreda. 

Peeves är med andra ord en riktig odåga som i princip aldrig gör som han blir tillsagd, något som är minst sagt underhållande under den pedantiska Dolores Umbridges tid på Hogwarts. I de sista böckerna, där tonen blir allt mörkare, har Peeves även en funktion att lätta på stämning lite, något som hade varit kul att se i filmerna. 

Husalfen Winky 

Är med i: Bok 4 

Alla som har sett Harry Potter kommer nog ihåg den egensinnade husalfen Dobby. Men i böckerna får vi även lära känna husalfen Winky, som tidigare tjänade familjen Crouch. Till skillnad från Dobby älskade hon att tjäna och tycker inte alls om sin nyfunna och påtvingade frihet. Förtvivlad över att inte få tjäna sin älskade mästare blir hon deprimerad och börjar dricka. Dobby försöker hjälpa henne så gott det går och lyckas fixa ett jobb åt henne i Hogwarts kök. 

I böckerna får vi dessutom en inblick i hur husalferna har det och får ta del av Hermiones kamp för att förbättra deras arbetsvillkor, något som prioriterades bort i filmerna. 

Frank och Alice Longbottom 

Är med i: Bok 5

Något som många fans saknar från filmerna är den ingående berättelsen om Neville och hans föräldrar. Frank och Alice Longbottom arbetade båda som aurorer och var med i Fenixordern. De gick dock ett hemsk öde till mötes när de torterades av bland andra dödsätaren Bellatrix Lestrange. Så mycket berättar filmerna. Men i böckerna får vi ta del av ytterligare detaljer och faktiskt se när Neville besöker sina föräldrar på Sankt Mungos sjukhus. Frank och Alice torterades så illa att de har förlorat förståndet och de känner inte ens igen sin son. Men Neville åker ändå och besöker dem på skolloven tillsammans med sin farmor.

Det hela ger Nevilles karaktär ytterligare djup och är dessutom otroligt hjärtskärande. 

Läs även: Harry Potter-filmerna rankade från sämst till bäst

Familjen Gaunt

Är med i: Bok 6

Något som verkligen saknas i filmerna är familjen Gaunt, som är Voldemorts familj och som även berättar hans bakgrundshistoria. Gaunt är ättlingar till grundaren Salazar Slytherin och var en gång i tiden en stor och inflytelserik familj, men på grund av inavel och misskötsel av förmögenheten blev de snabbt fattiga. Genom tillbakablickar får läsaren ta del av familjens historia.

Männen i familjen är våldsamma och opålitliga och dottern, Merope, blir illa behandlad. Men när Merope blir förälskad i en mugglare i byn ger hon honom en kärleksdryck och snart är hon gravid. I hopp om att mugglaren ska älska henne ändå frigör hon honom från drycken, men han ger sig genast av och vill inte ha något med henne eller barnet att göra. Merope lämnar sitt hem och föder sitt barn på ett barnhem, men dör strax efter födseln. Hennes son får namnet Tom Marvolo Riddle, även känd som Voldemort. Som tonåring reser Tom till sin släkts hemstad och mördar sin mor- och farföräldrar. 

Voldemorts fascinerande och hemska bakgrundshistoria hade verkligen fördjupat hans karaktär och är en pusselbit som saknas i filmerna. 

7 kända Harry Potter-karaktärer som inte är med i filmerna
Mer än så här får vi inte se av Charlie Weasley. Foto: Warner Bros.

Charlie Weasley 

Är med i: Bok 5 och 7

I filmerna pratas det ibland om Weasley-familjens näst äldsta son Charlie, men vi får faktiskt aldrig se honom mer än på ett foto. I böckerna har Charlie en nyckelroll vid ett flertal tillfällen. Han är bland annat med i Fenixordern och har i uppdrag att mobilisera stöd till ordern utomlands. I slaget om Hogwarts kommer Charlie även till undsättning med förstärkning och vänder slaget till våra hjältars fördel. 

Charlie är den enda i familjen Weasley som vi aldrig får se i filmerna och hans viktiga ögonblick har istället gjorts om, troligtvis för att göra det enklare i filmerna. 

Ludovic Bagman 

Är med i: Bok 4

I den fjärde boken får läsaren träffa den före detta Quidditch-spelaren och magiska sport- och spelchefen Ludo Bagman. Han är en glad och tankspridd man, men var anklagad för att vara en dödsätare under Voldemorts storhetstid. Bagman älskar även att spela och har enorma spelskulder. Hans främsta funktion i boken är att få läsaren att tro att det kan ha varit han som la Harrys namn i bägaren, något som filmen valde att göra annorlunda och därmed försvann Bagmans karaktär. 

Professor Binns 

Är med i: Bok 1, 2, 4 och 5 

En karaktär som dyker upp titt som tätt genom böckerna är professor Binns. Till skillnad från de andra lärarna på skolan är Binns inte människa, utan ett spöke. Enligt ryktet på skolan dog han när han tog en tupplur en dag, men fortsatte sedan att undervisa som om ingenting hade hänt. Binns undervisar i Trolldomshistoria och hans klasser beskrivs alltid som vansinnigt tråkiga. 

Den minst sagt annorlunda läraren visar ännu en gång att Hogwarts verkligen inte är en vanlig skola och ger det hela en tvist, men hans roll blev bortprioriterad i filmerna. 

Här kan du streama "Harry Potter"

Filmtopp önskar dig en glad Harry Potter-dag! 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL