Morgan Freeman och Antonio Banderas i The Code. Foto: Millenium Films

7 filmer som innehåller påskägget: Fabergé

16 april 2022 kl. 12:04

Lista på 7 filmer där Fabergéägg finns med i rollistan

Fabergéägg är diamantbesatta och emaljerade påskägg som Peter Carl Fabergé och hans företag gjorde på beställning åt den ryske tsaren Alexander III. Äggen anses vara bland det absolut dyrbaraste inom juvelerarkonsten och självklart har flertalet heist-filmers handling kretsat kring dessa ägg.

Fabergé gjorde totalt 57 ägg mellan åren 1885 och 1917 och de flesta finns att se på museum, men eftersom 7 ägg fortfarande har ett okänt öde har flera actionfilmer involverat dessa dyrbara ägg i sin handling. Vi på Filmtopp tyckte att det vore ett perfekt tillfälle att lista några av dessa filmer inför påsken. 

Ingen av nedanstående filmer har använt äkta Fabergéägg vid inspelning...

7 filmer som innehåller Fabergéägg:

1. Octopussy (1983)

Regissör: John Glen. I roller: Roger Moore 

Handling: Ett falskt Fabergéägg och en annan agents död får James Bond (Moore) att avslöja en internationell smuggling av juveler, ledd av den mystiske Octopussy, som används för att dölja en kärnvapenattack. 

Finns på: Viaplay

2. Oceans Twelve (2004)

Regissör: Steven Soderbergh. I roller: George ClooneyBrad Pitt och Julia Roberts

Handling: Efter att ha genomfört ett av de största rånen någonsin måste de nu få tillbaka alla pengar de spenderat eller riskera att hamna i fängelse. De genomför därför en annan fantastisk plan som involverar ett Fabergéägg.

Finns på: HBO Max

3. Thick as Thieves (The Code) (2009)

Regissör: Mimi Leder. I roller: Morgan Freeman och Antonio Banderas

Handling: En erfaren tjuv, Keith Ripley (Freeman), rekryterar en yngre skurk, Gabriel Martin (Banderas), för att hjälpa honom göra ett sista jobb för att betala tillbaka sin skuld till den ryska maffian. Vad ska de stjäla? - Ett Fabergéägg.

Kan hyras på: iTunes

4. Love Among Thieves (1987)

Regissör: Roger Young. I roller: Audrey Hepburn och Robert Wagner

Handling: Baronessan Caroline DuLac (Audrey Hepburn) tvingas stjäla några ovärderliga Fabergéägg och leverera dem för att lösa ut sin kidnappade fästman i Latinamerika. 

Finns ej att streamas

5. The Order (2001)

Regissör: Sheldon Lettich. I roller: Jean-Claude Van Damme

Handling: Rudy (Van Damme) åker till Israel för att leta rätt på sin pappa som stulit ett Fabergéägg. Försvinnandet verkar däremot vara länkat till en religiös sekt vid namn The Order. 

Finns ej att streamas

6. Cold Play (2008) 

Regissör: Geno Andrews och D. David Morin. I roller: Vanessa Branch 

Handling: En mångmiljonär misstänker sin fru för att ha en affär och anlitar då en privatdetektiv för att följa henne. Men frun och detektiven får upp ögonen för varandra och planerar i stället att stjäla makens Fabergéägg värt 20 miljoner dollar.

Finns ej att streamas

7. What's the Worst that Could Happen? (2001) 

Regissör: Sam Weisman. I roller: Martin Lawrence och Danny DeVito

Handling: Tjuven Kevin Caffery (Lawrence) försöker råna den rike affärsmannen Max Fairbanks (DeVito) men Fairbanks stjäl en ring av honom i stället. Caffery gör allt för att hämnas och få tillbaka ringen som han fått av sin flickvän. Handlingen kretsar inte kring Fabergéägget men det finns att se i Fairbanks ägo. 

Finns ej att streamas

Värt att tillägga är även att ett otal Sherlock Holmes-berättelser innehåller diverse Fabergéägg, men ingen av dessa har ännu blivit filmatiserade. I ett avsnitt av TV-serien Sherlock (2010-2017) finns däremot ett ägg med i bakgrunden på en aktion. 

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL