Hero gradient image

6 skådespelarinsatser innan de blev kända

Carl Hempel | Lista
20 augusti 2016
Carl Hempel | Lista
20 augusti 2016

Alla skådespelare måste börja sin karriär någonstans. Vissa har turen att få mer intressanta jobb än andra. Denna lista tar en titt på några skådespelare som medverkat i en välkänd film eller serie innan det att de blev världskändisar själva.

Jonah Hill i "I Heart Huckabees"

Innan Hill var en tvåfaldigt Oscarsnominerad skådespelare med flera framgångsrika komedifilmer under bältet så hade han en väldigt liten roll i David O. Russells filosofiska komedi  I Heart Huckabees. Detta är Hills första acting-credit på Imdb och vi kan endast se han i 2-3 scener. Ändå lyckas Hill med sin komiska närvaro sätta ett avtryck på filmen.

Matthew McConaughey i "Dazed and Confused"

3

Richard Linklaters kultklassiker Dazed and Confused var början på många unga skådespelares karriärer. Ben Affleck, Milla Jovovich och Adam Goldberg för att nämna några. Mest minnesvärd är dock McConaugheys insats som karaktären Wooderson. Hans replik "That´s what I love about those highschool girls. I get older, they stay the same age." är kanske filmens mest minnesvärda citat. Trots att det var en liten roll så fastställde det McConaughey som den avslappnade Texaskillen som vi än idag känner till honom.

Jeff Goldblum i "Annie Hall"

Jeff Goldblum pratar i telefon i Annie Hall

I Woody Allens dramakomedi Annie Hall från 1977 står en ung Jeff Goldblum och pratar i telefon på en fest. En replik fick han också. Repliken: "I forgot my mantra".  En statistroll lika märklig som Goldblum själv.

Elijah Wood i "Tillbaka till framtiden 2"

5

I den andra delen av Zemeckis Tillbaka till framtiden-trilogi ser vi en åttaårig Wood spela ett barn som inte är särskilt imponerad av Marty Mcflys gamingskills. Wood blev åren efter en etablerad barnskådespelare innan han som vuxen fick rollen som Frodo i Sagan om Ringen.

Nikolaj Coster-Waldau i "Black Hawk Down"

6

Innan den danske skådespelaren blev känd som Jamie Lannister i Game of Thrones sysselsatte han sig mestadels  med nordiska filmproduktioner. Vi kan dock se honom som en av soldaterna i den Ridley Scott-regisserade krigsfilmen Black Hawk Down. Filmen hade en rad av skådespelare som senare slagit igenom inom film och tv. Jeremy Piven, Tom Hardy och Orlando Bloom för att nämna några.

Tom Hardy och Michael Fassbender i "Band of Brothers"

7

Likt Black Hawk Down så har den Spielbergproducerade krigsserien Band of Brothers vart början på många etablerade skådespelares karriärer. Mest intressant för mig är ändå att Hardy och Fassbender, två av kanske Hollywoods just nu bästa skådespelare, delat  scener tillsammans i den kritikerrosade serien.