5 tips för dig som inte kan få nog av Netflix danska serie Sjuksköterskan

5 tips för dig som inte kan få nog av Netflix danska serie Sjuksköterskan

Sofie Landgren
04 maj 2023 kl. 14:05

Obehagliga sjukhusrelaterade tips

Tillhör du en av dem som blev helt tagen på sängen av Netflix danska thrillerserie "Sjuksköterskan", och inte kan få nog av mörka historier inom vårdyrket? Då har du kommit rätt. Här listar vi de bästa tipsen!

Filmen Lida från 1990
 Foto: 20th Century Fox.

Lida (1990)

Vi rivstartar listan med en ganska självklar klassiker från 1990, ingen mindre är filmen Lida som är baserad på Stephen Kings bästsäljande roman.

En framgångsrik författare råkar ut för en bilolycka mitt ute i obygden men har turen att bli omhändertagen av en ung kvinna. Kvinnan visar sig vara ett stort fan av författaren och hans böcker om hjältinnan Lida. Men, när han låter henne läsa sitt senaste manuskript och hon inser att han ämnar ha ihjäl Lida i nästa bok vänds hennes välvilja och den hemtrevliga stugan blir ett mardrömslikt fängelse.

Här kan du streama: Lida

Netflix Serie Ratched
Foto: Netflix.

Ratched (2020)

18 september 2020 släppte Netflix serien Ratched som snabbt blev en favorit bland tittarna. Manuset till denna mystiska serie går verkligen hand i hand med den danska satsningen Sjuksköterskan.

Ute på ett hemligt uppdrag, presenterar Mildred sig själv som den perfekta bilden av vad en hängiven sjuksköterska ska vara, men när hon börjar infiltrera det mentala hälsovårdssystemet och de på insidan, visar sig Mildreds eleganta yttre dölja ett växande mörker som länge legat under ytan – man föds inte till ett monster, man formas till det.

Här kan du streama: Ratched

The Good Nurse (2022)
Foto: Netflix.

The Good Nurse (2022)

Under 2022 tog Netflix steget i att släppa ytterligare en film i samma anda, nämligen The Good Nurse

Filmen bygger på en ofattbar verklig händelse och handlar om en utarbetad sjuksköterska som söker stöd hos en osjälvisk kollega både på och utanför jobbet – tills en patient avlider och hon börjar fatta misstankar.

Här kan du streama: The Good Nurse

KLART: Då släpps Riket säsong 3
Foto: Viaplay.

Riket (1994)

Har du inte sett Lars von Triers mystiska dramakomedi Riket från 1994 så har du helt klart missat något. 

En tragikomisk, provokativ och ångestladdad spökhistoria med absurda inslag som vunnit en världspublik. Rigshospitalet Riket är ett toppmodernt sjukhus, ett stolt flaggskepp som representerar den medicinska forskningens framsteg. Men inom sjukhusets väggar trängs väsen från andevärlden, vars närvaro påverkar både personal och patienter.

Här kan du streama: Riket

Filmen Dopamin
Foto: discovery+.

Dopamin (2022)

2022 släppte discovery+ sin danska dramathriller Dopamin, en serie som helt och hållet går i linje med hemskheter utspelat på ett sjukhus. 

Serien handlar om sjuksköterskan Maiken och hennes fästman, doktor Jacob, som har fastnat i ett förhållande utan någon passion. Men allt det förändras när en ung norsk sjuksköterska, Ida, ansluter till dem på sjukhusavdelningen. För Ida är charmig, förförisk och spontan – på nolltid blir de alla bästa vänner. En vänskap som övergår i sexuell attraktion och ren passion. För en sekund är allt fantastiskt. Men Ida har hemligheter. Mörka hemligheter. Och snart förvandlas attraktion till rädsla när Maiken börjar misstänka att Ida är ansvarig för flera dödsfall på sjukhuset.

Här kan du streama: Dopamin

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL