Alla Emmy-nomineringar 2021

5 höjdpunkter bland årets Emmy-nomineringar

Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 03 april 2022 kl. 13:04 | Publicerad 18 juli 2021 kl. 18:07

Svensknominering, förbättrad mångfald och ett nytt nomineringsrekord.

I veckan annonserades nomineringarna för Emmy Awards 2021 och Filmtopp har vaskat fram fem höjdpunkter som förtjänar lite extra uppmärksamhet.

Söndagen den 19 september kommer Emmy Awards 2021 att gå av stapeln och i veckan annonserades det ut vilka som har nominerats inför årets gala.

Det är många vinnare som ska koras under galan, och de nominerade är givetvis ännu fler, så bortsett från de allra största kategorierna kan det vara svårt att hålla kolla på vem eller vad som har tilldelats nomineringar.

Med det i åtanke tyckte vi att det kunde vara på sin plats att lyfta fram några av de höjdpunkter som vi noterade bland nomineringarna inför galan.

LÄS MER: EMMY-NOMINERINGAR 2021
• De nominerade i de främsta kategorierna
• Serierna med flest nomineringar
• Streamingtjänsterna med flest nomineringar

Jessica Walter får nominering postumt.

I våras gick skådespelaren Jessica Walter bort, 80 år gammal. Walter hade en lång karriär, under vilken hon nominerades för bland annat två Golden Globes, och 1975 lyckades hon dessutom vinna en Emmy. På senare år var Walter mest känd för sin roll som Lucille Bluth i serien Arrested Development.

Walter kröner sitt liv och sin fina karriär genom att postumt nomineras för ännu en Emmy. Det är för sin prestation som röstskådespelare i den animerade serien Archer, där hon gjorde rösten till Malory Archer, som hon tilldelas nomineringen.

LÄS MER: Skådespelare och regissörer som har lämnat oss 2021

Ludwig Göransson nominerad igen.

Den svenske kompositören och låtskrivaren Ludwig Göransson har återigen nominerats för en Emmy. Precis som förra året – då han vann – är det för sin musik i Star Wars-serien The Mandalorian som han har tilldelats en nominering.

Med sin nominering befäster Göransson sin position som en av vår tids mest framgångsrika svenskar i Hollywood.

LÄS MER: Ludwig Göransson Emmy-nominerad igen

Förbättrad mångfald bland de nominerade.

Emmy-galan, precis som de flesta av de andra stora galorna för film och tv, har under flera år fått ta emot kraftig kritik för att stora grupper inom branschen ständigt exkluderas. Årets Emmy-nomineringar innebar dock ett litet, litet steg i rätt riktning.

Bland årets nominerade var 49 stycken icke-vita, vilket är ett nytt rekord. Det tidigare rekordet var från den föregående galan då 42 stycken av de nominerade var icke-vita.

Första nomineringen för en transperson.

Årets nomineringar innehöll ytterligare en historisk höjdpunkt på temat mångfald och inkludering. Nomineringen av Mj Rodriguez i kategorin för bästa kvinnliga skådespelare innebar nämligen att en transperson för första gången tilldelats en nominering i någon av Emmy-galans stora kategorier. 

Rodriguez nominerades för sin prestation i serien Pose.

Ted Lasso slår rekord för en nykomling.

Det var många av de stora favoriterna som kan sålla sig till dem som fick flest nomineringar, inte minst bland dramaserierna, där The Mandalorian, The Crown, The Handmaid's Tale och WandaVision dominerade – men på komedisidan såg det aningen annorlunda ut.

Apple TV+ serie Ted Lasso chockade många genom att göra stor succé. Totalt lyckades komediserien få hela 20 stycken nomineringar, endast fyra färre än The Mandalorian och The Crown som tilldelades allra flest nomineringar.

Aldrig tidigare har en komediserie fått så många nomineringar under sitt första år som tävlande.

RECENSION: Ted Lasso (säsong 2)

Emmy Awards 2021 går som sagt av stapeln den 19 september. Då får vi se om Walter vinner postumt, om Göransson kan upprepa succén från förra året och om mångfalden återspeglar sig i priserna som delas ut.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL