Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Döda kändisar 2021

Döda kändisar 2021 – skådespelare och regissörer som lämnat oss

Oskar Pettersson
Oskar Pettersson | Lista
03 juli 2021
Oskar Pettersson
Oskar Pettersson | Lista
03 juli 2021

Filmtopp minns skådespelare och regissörer som gått bort 2021.

När vi nu gått in på andra halvan av 2021 vill vi på Filmtopp minnas och hylla de filmprofiler som lämnat oss under det hittills gångna året.

Charles Grodin

Charles Grodin i Midnight Run
Charles Grodin tillsammans med Robert De Niro i Midnight Run (1988). Foto: United International Pictures.

Med en humor torrare än ett paket saltinerkex skaffade sig Charles Grodin sin beskärda del av fans under sin karriär. Allt från tv-serier till filmer till talk shows förgylldes av Grodin och hans säregna närvaro under många årtionden. Allra mest ihågkommen är han kanske för sin roll i Midnight Run där han ouppbrutet går på Robert De Niros nerver för våran njutnings skull.

Christopher Plummer

Enastående Christopher Plummer i Knives Out
Enastående Christopher Plummer i Knives Out (2019). Foto: Nordisk Film.

Elegant, vältalig och talangfull. Christopher Plummer förkroppsligade dessa egenskaper med bravur i hans filmer under sin långa karriär. Med filmroller som sträcker sig hela vägen tillbaka till Sound of Music (1965) tillskansade sig Plummer en plats bland de mest respekterade skådespelarna från sin generation, något som till slut även ledde till en Oscarsvinst då han 2010 vann för sin insats i Mike Mills Beginners.

LÄS MER: Filmtopp minns Christopher Plummer

Jessica Walter

Jessica Walter i Arrested Development
Jessica Walter tillsammans med Jeffrey Tambor i Arrested Development. Foto: Netflix.

Efter en fin, om än relativt anonym karriär under 70- och 80-talet slog Jessica Walter i mångt och mycket igenom när hon som 62-åring tog sig an rollen som familjen Bluths manipulativa matriark Lucille i den alldeles underbara komediserien Arrested Development

Nyintroducerad för den yngre publiken fick då Walters karriär ett andra liv, och ingen är gladare för det än jag själv då undertecknad hade tagit en kula för Lucille Bluth alla dagar i veckan.

Ned Beatty

Ned Beatty i Charlie Wilson's War
Ned Beatty tillsammans med Tom Hanks i Charlie Wilson's War (2007). Foto: United International Pictures.

Den senaste bortgången på denna lista tillfaller en av sin tids mest hyllade karaktärsskådespelare. Ned Beatty har en diger meritlista att visa upp, med roller i storfilmer som Superman, Deliverance, All The President’s Men och Network

Den sistnämnda gav honom även en Oscarsnominering trots att hans bidrag till filmen klockar in på mindre än sex minuter. Det om något, säger något om mannens kvaliteter.

Olympia Dukakis

Olympia Dukakis i Tales of the City.
Olympia Dukakis i Tales of the City. Foto: Netflix.

Det är inte bara ett fantastiskt namn den amerikansk-grekiska skådespelaren har att stoltsera med. Olympia Dukakis var under sin tid en högst respekterad skådespelare för hennes insatser på såväl film som teater.

Kvittot för detta hämtade hon ut 1988 då hon, tack vare sin roll som den filtrerade Rose i Moonstruck, fick en plats i det exklusiva sällskapet av skådespelare som vunnit en Oscar.

George Segal

Geroge Segal i The Cable Guy
George Segal i The Cable Guy (1996). Foto: Columbia Pictures

Ännu en långvarig och framgångsrik karriär kom till sitt slut när veteranskådespelaren George Segal gick ur tiden i mars tidigare i år. Under sina senare år betryggade alltid Segal publiken med sitt varma och farbroderliga leende i såväl komedier som draman. Innan dess hade även han hunnit med att bli Oscarsnominerad då han redan 1967 fick en utnämning för sin biroll i Mike Nichols äktenskapsdrama Who’s Afraid of Virginia Woolf?.

Michael Apted

Michael Apted i Bakom stängda dörrar
Michael Apted tillsammans med Hugh Grant under inspelningen av Bakom stängda dörrar (1996). Foto: Castle Rock Entertainment.

Den engelska regissören hann med en hel del fram till sin bortgång i början av januari. Oscarsvinnande biopics, Bondfilmer och framgångsrika serier går alla att hitta bland hans prestationer från en karriär som varade över 50 år och innehöll samarbeten med flera av branschens starkast lysande stjärnor, däribland Gene Hackman, Jodie Foster och Kate Winslet.

Yaphet Kotto

Yaphet Kotto i Midnight Run
Yaphet Korro i Midnight Run (1988). Foto: United International Pictures.

Han har upptäckt utomjordiskt liv med Sigourney Weaver i Alien – han har blivit uppblåst till döds av James Bond i Live and Let Die – och han har jagat sin listkollega Charles Grodin land och rike runt i Midnight Run

Yaphet Kotto har burit många hattar under sin karriär, en karriär som dessvärre tog slut i mars detta år när han avled 81 år gammal. Tur är väl då att vi har detta klipp att minnas Kotto med, för all dess publikfriande ”70-talscheese” det har att erbjuda.

Cloris Leachman

Cloris Leachman i American Gods.
Cloris Leachman i American Gods (2017). Foto: Starz Entertainment/Freemantle Media.

Cloris Leachman, som säkerligen ett relativt okänt namn för flera yngre läsare, hade en finfin karriär under många årtionden. Skådespelerskan kammade hem mängder med Emmynominationer under sin karriär främst för sina insatser i komedifilmer och serier. Den allra finaste valören i hennes prisskåp är trots detta hennes Oscarssatyett från 1972 då hon vann pris för bästa biroll i Peter Bogdanovichs The Last Picture Show.

Filmtopp minns de avlidna ikonerna med värme. Vila i frid.

LÄS MER: Filmer baserade på verkliga händelser

NÄSTA ARTIKEL