Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
5 filmer för dig som älskar Motorsågsmassakern

5 filmer för dig som älskar Motorsågsmassakern

Jeanette Björlin | Lista
18 februari 2022
Jeanette Björlin | Lista
18 februari 2022

Krueger, Jason eller Chucky?

I dag har en ny film i skräckserien "Motorsågsmassakern" premiär på Netflix. Filmtopps Jeanette Björlin passar på att lyfta fram fem filmer du måste se om du är en sucker för den banbrytande klassikern.

Drygt 50 år har gått sedan händelserna i Motorsågsmassakern från 1974. Leatherface är tillbaka efter hans stilla tillvaro av misstag blir störd av intet ont anande syskonparet Lila och Ruth som är på genomresa genom Texas. Nu har en ny tagning av Texas Chainsaw Massacre premiär på Netflix. Vi laddar upp med fem filmtitlar för dig som älskar Motorsågsmassakern!

Fem filmer för dig som älskar Motorsågsmassakern

1. Carrie (1976)

Carrie
Foto: United Artists

Skolflickan Carrie har en övernaturlig förmåga som innebär att hon kan flytta saker med hjälp av tankekraft. Detta leder till en katastrof för hennes plågoandar...

Brian De Palmas Carrie är baserad på skräckfantasten Stephen Kings roman med samma namn från 1974. Vi följer Sissy Spacek i titelrollen som den mobbade Carrie White, en roll hon blev Oscarsnominerad för, likaså Piper Laurie nominerades i en biroll. Filmen har en del övernaturlige element. Jag vet inte med er, men Carrie är en övernaturlig skräckfilm där det kusligaste är hur människor kan behandla varandra.  

2. Alla helgons blodiga natt (1978)

Halloween
Foto: Compass International Pictures

Den 31 oktober 1963 tar den sexåriga Michael Myers på sig en mask och mördar med kniv sin 17-åriga syster. Han hamnar på mentalsjukhus och rymmer 15 år senare på väg till en ny anstalt, och beger sig hem till Haddonfield, där han på nytt börjar mörda.

Filmen som blev startskottet för en ny era i skräckfilmsvärlden. Trots att Mario Bavas Ecologia del delitto (A Bay of Blood, 1971) hann före, blev John Carpenters Alla helgons blodiga natt den första slasherfilm som gick hem hos den breda publiken.

Rolig kuriosa: Med filmen kom en drös andra i sitt slag som gemensamt innehöll mängder av blod, trots att Alla helgons blodiga natt knappt har något blod alls. Filmen blev Jamie Lee Curtis stora genombrott och likt hennes mamma Janet Leigh (Psycho) en ikon i skräckfilmsbranschen. 

3. Fredag den 13:e (1980)

Fredagen den 13:e
Foto: Warner Bros.

Den unge pojken Jason Vorhees drunknar i en sjö under en vistelse på sommarlägret Camp Crystal Lake. Elva år senare när lägret ska öppnas på nytt, börjar lägerledarna bli bestialiskt mördade, en efter en. Kan det vara Jason som återuppstått ur sin vattengrav? Originalrysaren som satte igång en hel franchise.

Sean S. Cunningham har regisserat och producerat filmen han fick idén till efter han såg vilken succé Alla helgons blodiga natt blev. Filmen har, likt Carpenters, haft stort inflytande inom skräckfilmsgenren, ofta med unga kampare som blir offer för en kallblodig psykopat. Vi ser Kevin Bacon i en av rollerna. 

4. Terror på Elm Street (1984) 

Terror på Elm Street
Foto: New Line Cinema

Nancy lider av en fruktansvärd mardröm. Märkligt nog drömmer hennes skolkamrater exakt samma dröm. En efter en blir de därefter slaktade av mardrömmens blodtörstiga fiende – Freddy Kreuger. När Nancy förklarar sin teori om dödsfallen för polisen, avfärdas hon. Hon måste nu själv möta mördaren i mardrömmens mörka rike.

Terror på Elm Street är den kultförklarade filmen där vi presenteras för Freddy Kreuger och Elm Street. Filmen är regisserad av skräckmästaren Wes Craven och medverkar gör bland andra en ung Johnny Depp. Det blir både övernaturligt och blodigt när Kreuger terroriserar tonåringarnas drömmar – och verklighet. Filmen följdes av hela sex uppföljare, en tv-serie en crossover med Fredag den 13:e (Freddy vs. Jason) och en remake gjordes 2010.

5. Den onda dockan (1988)

Den onda dockan
Foto: MGM/UA Communications Co.

Karen är ensamstående med sonen Andy som fyller sex år. Till sin födelsedag önskar sig sonen och får så småningom en "Good Guy-docka". Dockan visar sig vara levande och är ute för att hämnas. Den dödar Karens väninna och ger sig så småningom på Andy och vill ta över hans kropp.

Den onda dockan (Childsplay), minns jag att jag som liten smygtittade på när mina föräldrar såg den sent en kväll. Filmen lämnade mig en aning traumatiserad och mina föräldrar kunde inte förstå varför jag plötsligt var så rädd för Disneys Pinocchio...

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL