20+ skådespelare som kan spela Patrick Bateman i nya American Psycho

20+ skådespelare som kan spela Patrick Bateman i nya American Psycho

Emil Oscar Rasmussen
01 mars 2024 kl. 16:03

Stjärnorna med potential att spela den ikoniska rollen

En ny "American Psycho" väntar på oss i framtiden och det kommer bli svårt att hitta en skådespelare som kan leverera på samma nivå som Christian Bale i huvudrollen som Patrick Bateman. Filmtopp listar sina förslag på skådespelare för karaktären.

Lionsgate har ögonen på en remake av American Psycho (2000), och blir det som förra gången kommer det vara många välkända namn som är aktuella för huvudrollen som Patrick Bateman. Senast var det Christian Bale som gjorde en ikonisk tolkning av karaktären, men en stor mängd av Hollywoods tungviktare cirkulerade rollen.

Nedan listar vi 20+ namn som bör finnas med på någon form av shortlist för rollen som den kommande Patrick Bateman. Först ut är namnen jag personligen tycker bör höra till favoriterna, följt av några mer oväntade alternativ.

8 skådespelare som bör vara aktuella som Patrick Bateman i nya American Psycho

Austin Butler i "Dune: Part Two". Foto: Warner Bros.

Austin Butler

Slå ihop mörkret som finns i Austin Butlers karaktär i Dune: Part Two (se bild ovan), med hans Elvis-karaktär med tillhörande frodigt hår, så känns det nästan som om vi har vår Patrick Bateman? Allt som hade behövts därefter är att sätta honom i rätt miljöer och låta honom go crazy. Det enda som talar emot Butler är just den biten – har han typen av gnista som krävs för att gestalta den typen av galenskap?

Jacob Elordi i Priscilla
Jacob Elordi i "Priscilla" (2023). Foto: Nordisk Film.

Jacob Elordi

En som däremot har "psykopatgnistan" är utan tvekan Jacob Elordi – det har han bevisat med sin underbart vedervärdiga karaktär i Euphoria. Elordi har dessutom en Christian Baleskt skarp käke (med extra spets). Det är nästan svårare att hitta argument emot att Elordi skulle göra rollen bra än tvärtom.

Visst känns det inte helt otroligt att de två Elvis-skådespelarna Elordi och Butler skulle kunna göra upp om rollen som Bateman?

Robert Pattinson
Robert Pattinson i "The Devil All the Time". Foto: Netflix.

Robert Pattinson

En aningen mer namnkunnig kandidat som hade kunnat glänsa i en nyversion av American Psycho är Robert Pattinson. Den tidigare hjärtekrossaren från Twilight-filmerna har definitivt vuxit upp som skådespelare tack vare roller som Bruce Wayne/Batman i The Batman. Han har också visat att han kan förmedla rejält med obehag i filmer som exempelvis The Devil All the Time.

Donald Glover
Donald Glover och Maya Erskine i "Mr. & Mrs. Smith". Foto: Prime Video.

Donald Glover

Vid det här laget är jag av åsikten att Donald Glover sannolikt kan klara av vad han än tar för sig, så varför inte ha med honom som ett litet annorlunda förslag? Den enda farhåga jag hade haft om Glover i rollen är om han hade kunnat skaka av sig lite av sin avslappnade stil och addera den tvångsmässiga intensitet som ständigt vilar i Patrick Bateman.

Sebastian Stan
Sebastian Stan i "Pam & Tommy". Foto: Disney+

Sebastian Stan

Sebastian Stan är en annan som har visat sig vara kapabel till det mesta. I Pam & Tommy visade han dessutom att han är kapabel att tänja på gränserna på precis det sättet som behövs för att kunna vistas i Batemans extremer. Fresh från 2002 är en annan film som visar att han kan ta sig an såväl varma som kallsinniga karaktärer.

Aaron Taylor-Johnson
Brian Tyree Henry (vänster) och Aaron Taylor-Johnson i "Bullet Train" (2022). Foto: SF Studios.

Aaron Taylor-Johnson

Aaron Taylor-Johnson ryktas redan sen tidigare ta över tunga roller som James Bond, så det är väl lika bra att slänga in honom i diskussionen även här. Johnson är en extremt spännande skådespelare som ständigt visar sig vara mer mångsidig än man tror. Kombinera hans prestationer i filmer som Bullet Train och Nocturnal Animals, så börjar han känns som ett ganska självklart Bateman-alternativ.

Billy Magnussen
Billy Magnussen i "Game Night". Foto: Warner Bros.

Billy Magnussen

Billy Magnussen är en personlig favorit som har ett perfekt polerat yttre, men som så uppenbart döljer någonting gränslöst under ytan. Två egenskaper som är måsten att ha om man ska vara aktuell för rollen som Bateman.

Bill Skarsgård i nya The Crow
Bill Skarsgård i kommande "The Crow". Foto: Lionsgate.

Bill Skarsgård

En sista given kandidat bör vara vår svenske Hollywoodfavorit, Bill Skarsgård. Bill kanske inte har det konventionellt stiliga utseendet som förknippas med Bateman-rollen, men han är en kameleont som kan ta sig an de flesta typer av roller. Bill Skarsgårds talang ska inte underskattas och jag tvivlar inte på att han hade stått för en suverän insats i rollen.

8 bubblare som hade kunnat överraska i rollen

Simu Liu i Shang-Chi
Foto: Walt Disney Studios.

Simu Liu

Simu Liu ser ut som världens snällaste människa, och det är vad som gör att han bara får vara med som bubblare. Men det känns ändå som om det finns någon spärr i honom som skulle kunna släppa, någon skruv som skulle kunna skruvas lös, som hade gjort att han skulle ta sig an rollen som Patrick Bateman med bravur.

Daniel Radcliffe

Låt den här marinera lite. Jag vet att tanke på Daniel Radcliffe i den här typen av roll känns främmande ... kanske till och med lite galen? Just det, och det är precis därför han inte ska avfärdas direkt. Radcliffe besitter en underskattad förmåga att gestalta lite galenskap och med rätt förutsättningar tror han hade kunnat överraska.

Tom Felton

Okej, om ni inte håller med om att Harry Potter hade funkat som Patrick Bateman, kanske Draco Malfoy känns mer gjutet? Placera en ung Patrick Bateman i Hogwarts och det känns som om han hade betett sig precis som Malfoy. Dessvärre känns det som om Tom Felton lämnat obehagsvibbarna bakom sig med åren. och kanske inte hade tagit sig an uppdraget med rätt självförtroende.

Alexander Skarsgård
Alexander (Bateman?) Skarsgård i "Atlanta". Foto: Disney+

Alexander Skarsgård

Jag tror att Alexander Skarsgård egentligen hade varit en ännu bättre kandidat än Bill – om han bara hade varit några år yngre. Alexander känns precis rätt mängd putsad och traditionellt snygg för att göra rollen rättvisa, samtidigt som han kan omfamna det onda och lite galna. Vi har sett honom göra det i exempelvis serier som True BloodBig Little Lies och Atlanta.

Christopher Abbott

För bara någon månad sedan hade jag tänkt mig Christopher Abbott som alldeles för mjäkig för rollen som Bateman, men efter att ha sett honom i Poor Things ändrade jag nog uppfattning en aning. Han har definitivt ett mörker i sig och hade kunnat överraska i rollen, men den lite valpiga auran jobbar helt klart emot honom.

Joe Keery

Det är nästan svårt att föreställa sig Joe Keery utan hans 80-talskalufs i Stranger Things, men kamma tillbaka hans hår, häng på honom en kostym och hjärntvätta honom en smula å kanske det går att forma honom till en duglig Bateman?

Penn Badgely i "You". Foto: Netflix.

Penn Badgely

Det kanske är orättvist att ha Penn Badgely som enbart bubblare – hela hans rollprestation i You skulle ju kunna ses som en typ av audition för rollen som Patrick Bateman. Men det är väl just det: vill vi verkligen se honom spela en tvåhövdad psykopat ännu en gång?

Chace Crawford

Från en Gossip Girl-alumn till en annan. Chace Crawford känns kanske aningen för gulligt snygg för att passa i rollen som Bateman, men att han har det skruvade i sig har han bevisat med sin underbara insats i The Boys. Frågan är bara om han hade kunnat fila bort den karaktärens mer patetiska egenskaper i ett American Psycho-sammanhang.

Fler namn som övervägdes för listan:

  • Kieran Culkin
  • Nicholas Hoult
  • Alden Ehrenreich
  • Ezra Miller
  • Will Poulter
  • Taron Egerton
  • Anthony Boyle

TIPS: Läs Eric Diedrichs tankar om Lionsgates "American Psycho"-remake

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL