14 filmer om målare

14 filmer om målare

Johan Andreasson
20 oktober 2022 kl. 18:10

Tips: Konstnärsfilmer du inte får missa

Lasse Hallströms "Hilma" har precis intagit svenska biografer och den alltid lika skarpa Johan Andreasson har låtit sig inspireras av filmens fokus för att tipsa om ytterliga filmer på temat konst och konstnärer.

I går (19 oktober) hade Lasse Hallströms film Hilma premiär. Den handlar om Hilma af Klint, en av pionjärerna inom abstrakt konst, men som länge förblev en doldis eftersom hon ytterst sällan tillät att hennes bilder, inspirerade av andevärlden, ställdes ut under hennes livstid.

Varför inte passa på att se ytterligare några rullar om mer eller mindre excentriska konstnärer? Här följer 14 konstnärsfilmer som jag haft nöje av att se:

Holy Matrimony (1943)

Holy Matrimony – Filmer om målare
Foto: Fox Film.

Den folkilskna konstnären Priam Farll vill undvika offentligheten och fejkar sin egen död genom att byta identitet med sin nyligen avlidna betjänt, Henry Leek. Leek har brevväxlat med en änka och skickat ett foto på sig själv tillsammans med Farll. Kvinnan accepterar följaktligen Farll som Leek, varpå de blir kära, gifter sig och lever lyckliga i alla sina dagar. Eller det kanske de skulle ha gjort om konstnären bara hade kunnat sluta måla, och hans fru inte hade behövt pengar. Nu börjar hon sälja tavlorna – anonymt och till rätt modesta priser, för att ingen ska fatta misstankar – men Farlls gallerist lurar man inte så lätt. Monte Wooley gör sitt livs roll i denna sorgligt bortglömda komedipärla. 

Tillgänglig på dvd.

Kvinna i rött/Scarlet Street (1945)

Kvinna i rött – filmer om målare
Foto: Universal Film.

Den medelålders amatörmålaren Chris (Edward G Robinson) räddar den prostituerade Kitty (Joan Bennett) från att bli misshandlad, men förstår inte att angriparen är hennes hallick (Dan Duryea). Snart är Chris fast i en hopplös härva av konstförfalskning, hämnd och till slut mord. Fritz Langs nyinspelning av Jean Renoirs La Chienne är ovanligt deprimerande och cynisk till och med i jämförelse med andra noirfilmer.

Tillgänglig på Blockbuster och SF Anytime.

Målaren på Moulin Rouge (1952)

Målaren på Moulin Rogue – filmer om målare
Foto: Europa Film.

Underhållande och färgsprakande film om den kortvuxna affischmästaren Henri de Toulouse-Lautrec, spelad av den ca. en och åttio långe José Ferrer, som tvingades gå på knä för att klara rollen. Regissören John Huston lyckas mycket bra med att fånga miljöerna i det sena 1800-talets Montparnasse och de särpräglade personligheter som hängde där. Belönades välförtjänt med Oscars för bästa scenografi och kostym. 

Tillgänglig på Cineasterna.

Han som älskade livet/Lust for Life (1956) 

Lust for Life – Filmer om målare
Foto: MGM.

Ytterst få regissörer har använt färg på ett lika uttrycksfullt sätt som Vincente Minnelli, så en biopic om Vincent van Gogh passar honom perfekt. Allt i filmen går i van Goghs färger, och att se den är som att befinna sig i en van Gogh-målning – eller inne i huvudet på den intensive och inte hundra procent psykiskt balanserade konstnären. Kirk Douglas nervösa energi och naturliga fallenhet för självdestruktiva rollfigurer lyser som en explosiv solros.

Tillgänglig på iTunes.

Den yttersta domen (1966)

Den yttersta domen – filmer om målare
Foto: Svensk Filmindustri.

Andrej Tarkovskijs film handlar om den ryska munken och ikonmålaren Andrej Rubljov, som var verksam i Moskvariket (det här var före det ryska imperiet) på 1400-talet. Ett av filmens teman är svårigheten att skapa konst under politiskt förtryck, och att det undgick inte den sovjetiska censuren att det fanns paralleller med samtiden. Filmen fick klippas ner kraftigt för att kunna visas och det släpptes många olika versioner av olika längd, men nu kan man se den i originalversion. Allra mest berömd är Den yttersta domen för en lång och mycket vacker sekvens där en pojke, helt utan kunskap, ger sig på att gjuta en kyrkklocka och mot alla odds lyckas. ”Se dig om, se vilken glädje du har skapat! Kom med mig, så ska vi arbeta tillsammans. Du ska gjuta klockor och jag ska måla”, konstaterar Rubljov.

Tillgänglig på Draken Film, TriArtPlay, SF Anytime och Cineasterna.

Picassos äventyr (1978)

Picassos äventyr
Foto: Svensk Filmindustri.

Förmodligen Hasse & Tages roligaste film och helt klart den mest ambitiösa. Speciellt Hasse Alfredson verkar ha klämt in ett helt livs idéer och inspirationskällor på mindre än två timmar. Gösta Ekman spelar Picasso, men alla Picassotavlor, liksom scenografin, är gjorda av Per Åhlin.

Tillgänglig på CMore, TriArtPlay och en lång rad streamingtjänster.

Tecknarens kontrakt (1982)

Tecknarens kontrakt – filmer om målare
Foto: Svenska Filminstitutet.

Det är ibland inte helt lätt att hänga med i den brittiska manusförfattaren och regissören Peter Greenaways genombrottsfilm, men om man kan släppa kravet på att begripa allt är den mycket underhållande. Tecknarens kontrakt handlar om en adelskvinna som anlitar en konstnär för att avbilda hennes ägor i utbyte mot sexuella tjänster. Till att börja med går det bra, men efter hand börjar allt mer peka på att konstnären är inblandad i mordet på kvinnans rike man. Filmen är inspirerad av Greenaways egna försök att teckna ett hus han hyrt ur olika vinklar och vid olika tider på dagen, och det är Greenaways egna teckningar vi ser. 

Tillgänglig på TriArtPlay, SF Anytime, Blockbuster och Cineasterna.

Hannah och hennes systrar (1986)

Hannah och hennes systrar – filmer om målare
Foto: Svensk Filmindustri.

Vad kunde passa bättre än att Max von Sydow spelar en misantropisk konstnär i denna film som är en av Woody Allens allra mest Bergman-inspirerade, närmast hans version av Fanny och Alexander. Medan en stor och myllrande släkt mangrant samlas runt middagsbordet i Hannahs stora lägenhet på Manhattan, isolerar sig Frederick (von Sydow) tillsammans med Hannahs yngsta syster Lee, och vägrar att delta i nån form av familjemys. Scenen där han går upp i limningen över rockstjärnan Dusty, som vill köpa en tavla som matchar soffan, är oförglömlig. ”Men det är ju inte en soffa – det är en ottoman”, försvarar sig Dusty.

Tillgänglig på dvd/blu-ray.

Hip hip hurra! (1987)

Hip hip hurra! – Filmer om målare
Foto: Svenska Filminstitutet.

Kjell Gredes storslagna film om målarna på Jyllands sydspets, Skagen. Det är ett stort konstnärskollektiv som skildras, men framför allt följer vi den mest berömda av Skagenmålarna, P.S. Krøyer (Stellan Skarsgård) som till en början har stora framgångar, men vars tillvaro mörknar när hans fru Marie lämnar honom för den svenska kompositören Hugo Alfvén. Enastående vackert foto som lyckas mycket bra med att fånga det karakteristiska ljuset i Skagenmålarnas tavlor. 

Tillgänglig på C More.

Bohemernas liv (1992)

Bohemernas liv – filmer om målare
Foto: Svenska Filminstitutet.

Tre kämpande konstnärer, en målare, en författare och en kompositör, försöker ta sig fram i Paris trots stora problem med både pengar och kärlek. Ingen kan som Aki Kaurismäki ta sig an tunga ämnen med mycket lätt hand. Här, liksom många andra gånger, lyckas han skapa ett gäng antihjältar vars bekymmersamma liv på nåt sätt ändå blir heroiska.

Tillgänglig på TriArtPlay, SF Anytime och Cineasterna.

Sommarminnen (2008)

Sommarminnen – filmer om målare
Foto: Nonstop Entertainment.

Olivier Assayas film handlar om arvet efter en internationellt känd konstnär. När hans änka dör måste hennes tre vuxna barn bestämma sig för vad de ska göra med föräldrarnas hus fullt av konstnärens tavlor och antikviteter. Det blir inte, som man kanske hade väntat sig, en bitter arvstvist, utan i stället en nyanserad skildring av hur komplicerat det kan vara att se till att konstverk tas tillvara på bästa sätt. Vi får följa arbetet med värderingar, auktioner och donationer och samtidigt lära känna de tre barnen och deras egna barn – konstnärens barnbarn. Musée d’Orsay i Paris är medproducent och de ovärderliga och mycket vackra konstföremål vi ser i filmen tillhör museets samlingar.

Tillgänglig på Draken Film.

Mr. Turner (2014)

Mr. Turner – filmer om målare
Foto: Svensk Filmindustri.

Mike Leighs film om den brittiska landskapsmålaren William Turner (1775–1851), är en av de bästa filmer om konstnärer som gjorts – det är väl möjligen Minnellis Han som älskade livet som kan konkurrera. Filmens foto fångar häpnadsväckande väl stilen och stämningen i Turners målningar, som brukar räknas som föregångare till impressionismen, och Timothy Spall spelar Turner som en buttert grymtande men genial gubbe, till förväxling lik den lika publikfrånvända som lysande sångaren Van Morrison.

Tillgänglig på Blockbuster, Google Play, SF Anytime och iTunes.

Big Eyes (2014)

Big Eyes – Filmer om målare
Foto: Scanbox Entertainment.

Tim Burtons produktion på senare år kan vänligt beskrivas som "ojämn". Men med Big Eyes lyckades han, kanske för att det tar upp ett ämne som ligger hans hjärta nära: kreativitet och fulkonst, bilder som fascinerar samtidigt som kritikerna föraktar dem. I detta fall tekniskt drivna målningar av söta barn med abnormt stora ögon. Sålde som smör på 1960-talet. Margaret Keane hette konstnären men det var inte hon som signerade bilderna – det gjorde hennes svinpäls till man. En kärleksfull film om konstens särlingar, och vi tillåts förstå att Margaret (en utmärkt Amy Adams) är fången inte bara i ett ruttet förhållande utan även i sin tid. Christoph Waltz som maken tar i från tårna och blir närmast grotesk, men filmen håller till och med för det. 

Tillgänglig på Cineasterna, Blockbuster, ITunes, SF Anytime, Microsoft Store.

Personal Shopper (2016)

Här spelar konsten egentligen en ytterst liten roll, men eftersom den konstnär som förekommer i filmen är just Hilma af Klint så kommer den ändå med på listan. Maureen (Kirsten Stewart) jobbar som personal shopper åt en supermodell i Paris och försöker samtidigt få kontakt med sin döda bror. Och det är genom intresset för andevärlden som Hilma af Klint kommer in i bilden – af Klint hävdade ju att hon stod i kontakt med andar som talade om för henne vad hon skulle måla. Det här är en sevärd film på många sätt, men höjdpunkten är utan tvekan när Kirsten Stewart sitter på ett tåg och i mobilen tittar på en dokumentär, med svensk speakerröst, om af Klint.

Tillgänglig på HBO Max, Blockbuster, iTunes och SF Anytime.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL