Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
13 girlboss filmer du måste se

13 girlboss filmer du måste se

Ebba Bengtsson | Lista
08 juli 2022
Ebba Bengtsson | Lista
08 juli 2022

Inspirerande berättelser om starka kvinnor

Oavsett om det är ett drama, en actionrulle eller biografi du är sugen på så har vi här olika berättelser som garanterat kommer att motivera dig.

Är motivation låg nu när det snart är sommar? Är du skoltrött? Kan inte vänta på lovet eller semestern? Isåfall borde du ta en paus från plugg och jobb i soffan för att se något inspirerande. Eller... se det inte som en paus, snarare som att du laddar upp motivationen igen. 

I den här listan hittar du 13 fiktiva såväl som biografiska filmer om kvinnor och flickor som kämpade för vad de trodde på och sina drömmar. På sin väg utmanar de normer, fördomar och rättsystem, vulkan monster, lönnmördare och tyskar. 

1. Erin Brockovich (2000)

Ensamstående mamman Erin (Julia Roberts) börjar jobba på en juristfirma och blir inblandad i ett av USA:s största rättegångsfall. Baserad på en sann historia. 

Finns på: Microsoft Store, SF Anytime, Itunes, Viaplay, Blockbuster, Rakuten TV, Netflix

2. Queen of Katwe (2016)

Baserad på den sanna historien om en flicka från slummen i Uganda som mot alla odds blir en mästare på shack. Med Lupita Nyong'o och David Oyelowo.

Finns på: Blockbuster, SF Anytime, Google Play, Itunes, Microsoft Store, Disney+

3. Vaiana (2016)

13 girlboss filmer du måste se
Foto: Disney.

Här har vi en av Disneys stora hjältinnor från de senaste åren. I det forntida Oceanien i Söderhavet ger sig den skickliga seglaren Vaiana ut för att leta efter en sägenomspunnen ö. På sin fantastiska resa slår hon sig ihop med sin stora idol, den legendariske halvguden Maui, och tillsammans korsar de det öppna havet. 

Finns på: Rakuten TV, Blockbuster, Google Play, Itunes, Microsoft Store, SF Anytime, Disney+

4. Frida (2002)

Salma Hayek briljerar som Frida Kahlo i filmen inspirerad om mexikanska kvinnans smärtsamma, kontroversiella och kompromisslösa liv som politisk och konstnärlig revolutionär.

Finns på: Blockbuster, SF Anytime

5. Wonder Woman (2017)

Gal Gadot frontar denna actionpärla tillhörande det expanderande DC-universumet. Wonder Woman följer hon Diana, prinsessa av Amazonerna, som tränats till att bli en oövervinnerlig krigare. Tillsammans med människan slåss hon för att stoppa alla krig och upptäcker då inte bara sina fulla krafter utan även sitt sanna öde.

Finns på: SF Anytime, Itunes, Microsfot Store, Blockbuster, Rakuten TV

6. Legally Blonde (2001)

Ingen girlboss-lista kan vara utan klassikern om den aspirerande advokaten Elle Woods (Reese Witherspoon) som stöter på hinder på grund av sin feminitet. 

Finns på: SF Anytime, Itunes, Viaplay, Blockbuster, Netflix

7. Mulan (1998)

13 girlboss filmer du måste se
Foto: Disney.

I denna eviga Disneyklassiker följer vi den unga flickan Mulan som klär ut sig till man för att ta sin pappas plats i kejsarens armé.

Finns på: Disney+, Microsoft Store, Blockbuster, Itunes, SF Anytime, Rakuten TV

8. Moxie (2021)

En blyg 16-åring blir inspirerad av sin mammas rebelliska tonår och börjar ge ut ett anonymt fanzine för att protestera sexismen på skolan.

Finns på: Netflix 

9. En kvinna bland män (2018)

En högst motiverande film om Ruth Bader Ginsburg, en småbarnsmamma och advokat som kämpar i en värld helt dominerad av män. Den tar upp hennes tidiga kamp för kvinnors lika rätt i samhället.

Finns på: Itunes, Rakuten TV, Google Play, Itunes, SF Anytime

10. Kill Bill (2003)

När den före detta lönnmördaren The Bride (Uma Thurman) vaknar upp efter en fyra-årig koma utbryter hon hämnd på lönnmördarna som förrådde henne. 

Finns på: Blockbuster, Rakuten TV, SF Anytime, Itunes, Viaplay, Netflix 

11. Hidden Figures (2016)

Taraji P. Henson, Octavia Spencer och Janelle Monae spelar tre kvinnor som låg bakom en av NASA:s största och viktigaste operationer. Baserad på en sann historia. 

Finns på: Blockbuster, Rakuten TV, Google Play, SF Anytime, Itunes, Microsoft Store, Disney+

12. Million Dollar baby (2004)

13 girlboss filmer du måste se
Foto: Warner Bros. Pictures.

I denna Oscarsbelönade film av Clint Eeastwood spelar Hilary Swank en envis kvinna med drömmar om att bli en framgångsrik boxare. 

Finns på: Blockbuster, SF Anytime, Viaplay, Itunes, Rakuten TV, Google Play

13. Battle of the Sexes (2017)

Filmen är baserad på verkliga händelser och handlar om en tennismatch mellan världsettan Bille Jean King (Emma Stone) och föredetta värdsettan Bobby Riggs (Steve Carell). 

Finns på: Blockbuster, Rakuten TV, Google Play, SF Anytime, Itunes, Disney+

Mer läsning:

 

 

NÄSTA ARTIKEL