10 förtrollningar från Harry Potter du önskar att du kunde

10 förtrollningar från Harry Potter du önskar att du kunde

05 januari 2023 kl. 08:01

Tänk att aldrig mer behöva oroa sig för borttappade saker...

Vad är väl en dag på Hogwartsslottet? Säkert kallt, svårt att hitta i korridorerna, trehövdade hundar och en elak lärare vid namn Snape. Men det vore ju ändå rätt najs att kunna lite magi när det krisar som värst.

Ja, tänk vad praktiskt det vore om du slapp leta i timmar efter din borttappade nyckel, eller om du inte ens behövde en nyckel för att låsa upp dörren! Ibland önskar vi nog alla att vardagen innehöll lite mer magi, så här kommer därför en lista på 10 förtrollningar från Harry Potter-världen som vi önskar fanns tillgängliga även för oss mugglare! 

10 förtrollningar du måste lära dig

Reparo

Här har vi en viktig förtrollning som är hjälpsam när du råkat tappat mobilen och skärmen spruckit. Ett litet vift med trollspöt, säg det magiska ordet reparo och voilà, mobilen blir som ny.

Med reparo i bagaget behöver du aldrig mer gå till Elgiganten för att få datorn fixad eller köpa nya skor när de gamla slitits ut. I stället är det bara att lägga pengarna på något mycket viktigare - film exempelvis? 

Harry Potter
Trollstavar har vissa fördelar... Foto: Warner Bros.

Aguamenti

Tänk dig att du befinner dig mitt i öknen med närmaste oas mil bort. Kroppen brinner och törsten är obeskrivlig. Det är då denna förtrollning kommer väl till hands. Med aguamenti trollar du fram rent, drickbart vatten rätt ur tomma intet.

I framtiden sägs det att vatten kommer vara den nya oljan, så gissa om du kan göra bra affärer. 

Harry Potter under lektion
Säg aguamenti och elden släcks med lite vatten. Foto: Warner Bros.

Renskrubba

Badrummet är smutsigt som tusan och du är trött som tusan, så vad gör du? Du svänger med staven, ropar renskrubba och strax är badrummet lysande rent, och du har inte ens behövt resa dig ur soffan och lämna den underbara filmen du kollar på. Helt rätt.

Ron, Harry i bil
Tänk att slippa betala för biltvätten... Foto: Warner Bros.

Lumos

När det är mörkt och elen har gått, batterierna är slut i ficklampan och du är helt lost i skogen, då ska du använda dig av lumos. Men lumos har du allting tillgång till ljus, vart du än går. Om du vill bli av med ljus säger du bara nox, så slutar trollstaven att lysa. Smidigt, va?

Harry Potter trollar
Harry Potter använder lumos. Foto: Warner Bros.

Accio

Du är på väg till flyget men inser i sista sekund att du har tappat bort passet. Panik uppstår och du börjar röja på stället som en vild galning. Med förtrollningen accio är det problemet ur världen. Det enda du gör är att säga "accio passet", så kommer passet svävande till dig som en magnet. 

Harry Potter
Harry Potter övar sina formler. Foto: Warner Bros.

Wingardium Leviosa

Att få saker att sväva kan vara bra om man inte når upp till den höga hyllan man vill lägga sin saker på. Sväng lätt och vrid, så landar sakerna just där de ska. Ibland kanske du också vill att någon person du är trött ska sväva bort - ja, då kan du ju testa den här förtrollningen på honom eller henne. 

Harry Potter trollar
Daniel Radcliffe strider med lite magi. Foto: Warner Bros.

Alohomora

Alohomora lärde vi känna redan i Harry Potter och De vises sten. Där kom den väl till användning och det skulle den sannerligen göra även för oss mugglare. När en dörr eller någonting annat är låst och du saknar nyckel eller kod räcker det att du säger alohomora så går låset upp!

Hermione
Emma Watson som Hermione Granger. Foto: Warner Bros.

Avada Kedavra

Hmm, nej jag tror inte det.

Voldemort
Ralph Fiennes som Voldemort. Foto: Warner Bros.

Petrificus Totalus

Den totala kroppslåsningsbesvärjelsen - Petrificus Totalus. Använd den mot personer som behöver sättas på plats så lär de sig nog att att inte bråka med dig i första taget. 

Harry Potter och cast
Från Harry Potter och Fenixordern. Foto: Warner Bros.

Obliviate

Vi bär nog alla på minnen vi helst bara vill glömma, och vi har har säkert vänner i vår omgivning som minns sådant vi helst önskar att de slapp. Med obliviate utraderar du helt enkelt det där störande minnet och lever sedan vidare i frid och fröjd. Men se till att staven du använder är hel, annars kan det sluta illa. 

Gyllenroy
Gyllenroy Lockman använder obliviate. Foto: Warner Bros.

Imperio

Imperio är visserligen en av de oförlåtliga förbannelserna, och att hamna på Azkaban låter ju inte särskilt trevligt, men ändå... Tänk att kunna få någon att göra precis det du vill. Läraren som vägrar godkänna tentan? Säg imperio och det är fixat. Idioten som är på väg att ta sista parkeringsplatsen utanför Coop? Säg imperio och personen i fråga kör genast därifrån. Men men, den är ju trots allt förbjuden. 

Hermione trollar
Ron, Hermione och Harry. Foto: Warner Bros.

Sådär ja! Då var det bara att plocka fram trollstaven och börja öva. För du vill väl inte drabbas av Professor McGonagalls vrede?

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL