13 filmer att se när barnen sover – barnförbjudna favoriter

13 filmer att se när barnen sover – barnförbjudna favoriter

03 juli 2024 kl. 18:00

Från sexkomedier till thrillers – filmerna att se efter läggdags

Pixar och Bolibompa i all ära, men när det är läggdags för barnen och lugnet faller över stugan är det hög tid för en riktigt bra rulle att varva ner framför.

Filmtopp har samlat några sevärda guldkorn som är passande att titta på först när barnen har krupit i säng. Vi har blandat thrillers med dramer och komedier så att du har all frihet att välja precis det du är sugen på. Den enda gemensamma nämnaren för tipsen är att de alla är barnförbjudna.

13 filmer att se efter barnen har gått och lagt sig

Streama Nightcrawler (2014)
Nightcrawler. Foto: Noble Entertainment AB

Nightcrawler (2014)

Den unga sociopatiska bedragaren Louis Bloom (Jake Gyllenhaal) upptäcker möjligheterna inom brottsjournalistiken. Nattetid i LA lyssnar han till polisradion och ser till varje pris till att dokumentera bilkrascher, bränder och mord. Det tar inte lång tid förrän linjen mellan observatör och deltagare suddas ut. 

I den här thrillern av Dan Gilroy porträtterar Jake Gyllenhaal på ett mästerligt sätt den obevekliga lömskheten hos sin rollkaraktär. I filmen backas han upp av skådisar som Rene Russo (Dödligt Vapen 4, The Thomas Crown Affair) och Riz Ahmed (Sound of Metal, Rogue One: A Star Wars Story). 

Mulholland Drive
Mulholland Drive. Foto: PAN Vision AB

Mulholland Drive (2001)

I David Lynch hyllade mystiska thriller söker den blåögda skådespelerskan Betty och den förföriska Rita som lider av minnesförlust efter svaret på vad hemligheten med den mystiska Mulholland Drive är. De leds in i en labyrint av det okända, det oväntade, bleknande minnen och farliga möten. 

I den Oscarsnominerade filmen ser vi skådisar som Naomi Watts (King Kong, Birdman), Laura Harring (The Punisher) och Justin Theroux (American Psycho, The Girl on the Train). Regissören David Lynch har gjort sig känd för sina drömlika och bisarra skapelser med bland annat Twin Peaks (1990-1991) och Blue Velvet (1986) i arsenalen. 

Synecdoche, New York
Synecdoche, New York. Foto: SF Home Entertainment

Synecdoche, New York (2008) 

Den hypokondriska teaterregissören Caden tampas med sitt arbete och kvinnorna i sitt liv när han skapar en replika av New York i ett varuhus inför sin nästa pjäs. Samtidigt som han plågas av svår ångest får han svårare att skilja mellan verklighet och teater. 

I Charlie Kaufmans drama ser vi bland annat Philip Seymour Hoffman (The Master, Capote), Samantha Morton (Minority Report, The Messenger) och Michelle Williams (Blue Valentine, Manchester by the Sea). 

The Lighthouse (2019)
The Lighthouse. Foto: United International Pictures AB

The Lighthouse (2019) 

I historian som utspelar sig under 1890-talet försöker två fyrvaktare bibehålla sitt förstånd på en avlägsen och mystisk ö i New England, samtidigt som de plågas av varandras irriterande egenheter, förbittring och groende hat. 

I den Oscarsnominerade filmen som regisseras av Robert Eggers ser vi skådisar som Robert Pattinson (The Batman, Good Time) och Willem Dafoe (The Florida Project, Spider-Man). 

Tokyo Story
Tokyo Story. Foto: Sandrew Metronome Sverige AB

Tokyo Story (1953)

Den japanska filmen av Yasujiro Ozu har på flera håll blivit framröstad som en av världens bästa filmer. Med långa stillastående scener skapar Ozu en lågmäld och harmonisk stämning genom filmen. Filmen handlar om ett föråldrat par som besöker sina barn och barnbarn i storstaden Tokyo, men väl där blir de bortprioriterade och ignorerade. 

Misery
Misery. Foto: SF Home Entertainment

Misery (1990)

I adaptionen av Stephen Kings roman följer vi den kända författaren Paul Sheldon som råkar ut för en bilkrasch i en snöstorm. Sheldon räddas av ett fan som tar med honom hem till sitt avlägsna hus i bergen. Snart blir det dock tydligt för Sheldon att det till synes omtänksamma fanet inte är helt altruistisk i sina handlingar - vad som följer är en mardröm av fångenskap och övergrepp. 

I den Oscarsvinnande thrillern av Rob Reiner ser vi skådisar som James Caan (Gudfadern), Kathy Bates (Titanic, Dolores Clairborne) och Richard Farnsworth (Anne på Grönkulla).  

Knocked Up
Knocked Up. Foto: Universal Pictures Nordic AB

Knocked Up (2007)

Livet leker för festkillen Ben Stone, men när ett engångsligg knackar på åtta veckor efteråt och berättar att hon är gravid med hans barn vänds hans liv upp och ner. 

I den romantiska komedin av Judd Apatow (Girls, The Kina of Staten Island) ser vi skådisar som Seth Rogen (Superbad, This Is the End), Katherine Heigl (Grey’s Anatomy) och Paul Rudd (Ant-Man, The Perks of Being a Wallflower). 

Magnolia
Magnolia. Foto: SF Home Entertainment 

Magnolia (1999) 

I den trefaldigt Oscarsnominerade filmen byggs en mosaik av relaterade karaktärers historier som präglas av jakten efter kärlek, förlåtelse och mening.

I Filmen av Paul Thomas Anderson ser vi skådisar som Tom Cruise (Top Gun, Mission: Impossible), Julianne Moore (Far from Heaven, The Kids Are All Right) och Philip Seymour Hoffman (The Master, Capote). 

After Hours
After Hours. Foto: Warner-Columbia Film AB

After Hours (1985)

I den BAFTA-nominerade filmen följer vi den ödmjuke ordbehandlaren Paul Hackett tar chansen att åka till Soho för att träffa en förförisk, men uppenbart sinnesrubbad kvinna. Vad Paul trodde skulle vara en dejt blir istället en mardrömslik och surrealistisk natt ogärlda av farsliknande omständigheter. 

I filmen som regisseras av legendaren Martin Scorsese ser vi skådisar som Griffin Dunne (Dallas Buyers Club), Rosanna Arquette (Pulp Fiction) och Verna Bloom (Kristi sista frestelse). 

Fear and loathing in Las Vegas
Fear and loathing in Las Vegas. Foto: Universal Film AB

Fear and Loathing in Las Vegas (1998)

Cruisande genom den amerikanska västern i sin röda cabriolet söker Raoul Duke och Dr. Gonzo efter den ”amerikanska drömmen”. Resan präglas av droginducerade hallucinationer och stora mängder alkohol. 

Äventyrskomedin av Terry Gilliam baseras på Hunter S. Thomsons klassiker, i huvudrollerna ser vi Johnny Depp (Sweeney Todd, Pirates of the Caribbean) och Benicio Del Toro (Sicaro, Escape from Dannemora). 

Moonlight
Moonlight. Foto: Lucky Dogs

Moonlight (2016)

I den trefaldiga Oscarsvinnaren följer vi Chiron genom tre olika tidsperioder i livet - som barn, tonåring och slutligen som vuxen man. Chirons liv präglas av mobbning, drogförsäljning och tvivel kring identitet och sexualitet.

I Barry Jenkins gripande drama ser vi Mahershala Ali (House of Cards, The Place Beyond the Pines), Neomie Harris (Skyfall, Spectre) och Trevante Rhodes (Bird Box, The Predator). 

eyes wide shut
Eyes Wide Shut. Foto: Warner Bros. Entertainment Sverige AB

Eyes Wide Shut (1999)

I Stanley Kubricks mystiska thriller följer vi doktorn William Harford, som efter att ha hört om sin frus sexuella fantasier ger sig ut i natten på en bisarr odyssé där han slutligen hamnar på en sexfest. På festen uppenbarar det sig dock att han inte är utom fara. 

I filmen ser vi stjärnor som Tom Cruise (Top Gun, Mission: Impossible), Nicole Kidman (Moulin Rouge!, The Killing of a Sacred Dear) och Sydney Pollack (Tootsie). 

Finns på: HBO Max, Microsoft Store, Google Play, SF Anytime, iTunes, Blockbuster, Rakuten TV

A Simple Plan
A Simple Plan. Foto: Egmont Film AB

A Simple Plan (1998)

Tre bekanta kommer över miljontals dollar och smider en plan för att hålla fyndet från myndigheterna. - men det dröjer inte länge förrän komplikationer och misstro sätter dem ur spel. 

I Den tvåfaldigt Oscarsnominerade dramathrillern som regisseras av Sam Raimi ser vi skådisar som Bill Paxton (Aliens 2), Billy Bob Thornton (Sling Blade) och Bridget Fonda (Ensam ung kvinna söker). 

Mer läsning: 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL