High Noon

12 filmer med Gary Cooper du måste se

Johan Andreasson
15 april 2021 kl. 14:04

Johan Andreasson tipsar!

Johan Andreasson från Everdahl & Karlssons film TV sätter hollywoodlegenden Gary Cooper under luppen. Här är 12 filmer med den tvåfaldigt Oscarsbelönade skådespelaren.

Gary Cooper var under tre decennier, 1930-, 40-, och 50-talen, en av Hollywoods allra största stjärnor, men om det finns en förening för bevarandet av hans minne så är ingen av våra strömmingstjänster medlemmar i den.

Vill man hyra någon av hans filmer finns det färre än tio att välja på, och urvalet verkar slumpmässigt. På DVD och Blu-ray ser det dock lite bättre ut och för den som inte gjort sig av med sin Blu-ray-spelare är det trots allt ganska lätt att göra en hyfsat lång lista med intressanta Cooper-filmer.

Coopers bästa och mest kända film, Sheriffen, skrev jag en artikel om för två veckor sen, så den är inte med här.

Marocko/Morocco (1930)

Gary Cooper

Marlene Dietrich, kvinnan som enligt filmens tagline nobbat hundratals män, drivs – av begripliga skäl – närmast från vettet av kärlek till Gary Coopers stiliga främlingslegionär. Regisserad av Marlenes favorit Josef von Sternberg.

Tillgänglig på Blu-ray och DVD.

Farväl till vapnen/A Farewell to Arms (1932)

A Farewell to Arms

En amerikansk ambulansförare (Copper) såras under första världskriget. På sjukhuset förälskar han sig i sin engelska sköterska, men törs de satsa på kärleken i denna osäkra tid? Givetvis gör de det i romantikern Frank Borzages briljanta filmatisering av Ernest Hemingways roman.

Tillgänglig på Blu-ray och DVD.

Oss gentlemän emellan/Design for Living (1933)

Design for Living

En tystlåten cowboy i en film som bygger på en pjäs av Noël Coward – kungen av kvick dialog – det kan väl omöjligen fungera? Här knakar det faktiskt lite i fogarna och även den största beundraren av Cooper får nog erkänna att han inte var ett självklart val för den ena av de båda manliga huvudrollerna (den andra spelas av Fredric March), men filmen, i regi av Ernst Lubitsch, är så rolig att det saknar betydelse.

Tillgänglig på Blu-ray och DVD.

Peter Ibbotson/Fången på Dartmoor (1935)

Peter Ibbetson

Gary Cooper borde vara helt fel här också, i ett romantiskt drama med starka fantasyinslag, och den vanligtvis fyrkantiga karlakarlen Henry Hathaway borde vara helt fel regissör, men av nån märklig anledning blir det lika lyckat som flummigt.

Tillgänglig på Blu-ray och DVD.

Desire/Det stulna paradiset (1936)

Desire

”Den bästa filmen med Marlene Dietrich sedan hon lämnade Tyskland, och den mest underhållande nya filmen som kan ses i London den här veckan”, tyckte författaren Graham Greene, som även prisade Gary Coopers insats – och man kan bara instämma i hans omdöme om denna förträffliga romantiska komedi.

Tillgänglig på DVD.

En gentleman kommer till stan/Mr. Deeds Goes to Town (1936)

Mr Deeds Goes to Town

Lantisen Longfellow Deeds (Cooper) ärver en stor förmögenhet och flyttar till storstaden, men uppfattar mycket av det han ser där som problematiskt. Ett av hans många problem är att den kvinna som han förälskar sig i visar vara en journalist på jakt efter ett scoop. En av regissören Frank Capras bästa komedier.

Tillgänglig på Microsoft Store.

Meet John Doe/Vi behöver varann (1941)

Meet John Doe

Regissören Frank Capra är tillbaka, tillsammans med en ny opålitlig kvinnlig journalist, i en obehagligt aktuell politisk satir om en före detta basebollspelare som hamnat på luffen (Cooper) som värvas till en kampanj för en korrupt politiker. Luffaren blir otroligt populär och snart vill folk att han själv ska ställa upp i valet.

Tillgänglig på Blu-ray och DVD.

Ball of Fire/Jag stannar över natten (1941)

Ball of Fire

Gary Cooper i sin (avsiktligt) mest otypiska roll som en språkprofessor som tar hjälp av en nattklubbssångerska (Barbara Stanwyck) för att lära sig slanguttryck. Han lär sig även annat.

Tillgänglig på DVD.

Sergeant York (1941)

Sergeant York

Förmodligen Coopers största publikframgång, och han fick en Oscar för huvudrollen, men tidens tand har gått rätt hårt åt framför allt andra halvan av filmen. Så länge den handlar om Yorks uppväxt som pacifistisk bondlurk är den väldigt kul.

Men filmen har ett budskap – i och för sig vällovligt – att USA ska ansluta sig till de allierade i kampen mot Hitler. Skildringen av hur York förvandlas till krigshjälte är rimlig med tanke på det historiska läget, men så fyrkantig att det i dag är svårt att inte skruva på sig en smula.

Tillgänglig på Blu-ray.

The Pride of the Yankees/Bragdernas man (1942)

Sergeant York

Cooper spelar basebollstjärnan Lou Gehrig i den möjligen bästa filmen om den amerikanska nationalsporten.

Tillgänglig på DVD.

Vera Cruz (1954)

Vera Cruz

Ojämn men sevärd. Bitvis både långsam och lite osammanhängande och betydligt mer cynisk och våldsam än de westernfilmer man är van att se Cooper i – men stundtals även mycket spännande och intressant som föregångare till 60- och 70-talens spaghettiwesterns.

Tillgänglig i en rätt risig kopia på iTunes, så leta hellre upp den på DVD eller Blu-ray.

Man of the West/Mannen från västern (1958)

Man of the West

Gary Cooper i en av sista, och bästa, roller som en före detta laglös man som tvingas möta ett antal tvivelaktiga typer från sitt förflutna. Regi av västern-mästaren Anthony Mann.

Tillgänglig på iTunes.

VIDARE LÄSNING:
15 Cary Grant-filmer du måste se!
10 filmer för dig som vill se mer av Michael Curtiz efter Casablanca!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL