High Noon

Missa inte Gary Cooper-klassikern "Sheriffen" på SVT Play

  • SVT Play
Johan Andreasson
Uppdaterad 07 juli 2021 kl. 11:46 | Publicerad 01 april 2021 kl. 17:49
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Johan Andreasson tipsar.

”Vad hände med Gary Cooper, den starka, tysta typen?” undrade Tony Soprano. Frågan var naturligtvis retorisk och det givna svaret att det inte fanns någon plats för män som Cooper i en tid när alla skulle prata om sina problem på längden och tvären.

Tittar man på våra strömmingstjänster får man i stort sett ge Tony rätt. Bara sex av de 84 filmer där Cooper spelade huvudrollen finns att hyra och urvalet verkar slumpmässigt. Dock finns hans mest kända och förmodligen bästa film, Sheriffen, från 1952 att se på SVT Play till och med 10 april – missa inte den chansen!

I likhet med Johnny Gitarr från 1954 som vi pratade om i senaste avsnittet av Everdahl & Karlssons Film TV, tar Sheriffen upp den svartlistning av misstänkta kommunister inom fiilmindustrin som pågick under 1950-talet.

Manusförfattaren till Sheriffen, Carl Foreman, hade varit medlem i det amerikanska kommunistpartiet, men lämnat det långt tidigare. Detta erkände han under förhör med House Un-American Activities Committee, men vägrade att ange andra som var eller hade varit medlemmar och detta räckte för att han skulle få ett informellt yrkesförbud. Manuset till Sheriffen är det sista som han under många år kunde skriva under eget namn i Hollywood och det betraktas allmänt som en allegori över de politiska förföljelserna.

Konservative John Wayne tackade nej.

Erbjudandet om att spela huvudrollen gick först till den konservativa John Wayne, som tydligt såg manusets politiska tendens och tackade nej av ideologiska skäl. Den likaledes konservativa Gary Copper såg dock framför allt en bra roll och tackade ja. När Cooper fick en Oscar för bästa manliga huvudroll i Sheriffen kunde han inte ta emot den personligen eftersom han spelade in film utomlands, och bad sin vän John Wayne att hämta statyetten år honom.

MER LÄSNING: Filmtopp recenserar Sheriffen!

Vid det här laget hade Wayne hunnit bli mer ambivalent. Under ceremonin sa han att hans agent borde ha övertalat honom att ta rollen, men å andra sidan sa han lite senare att han var nöjd med att ha medverkat till att Carl Foreman inte kunde jobba i USA på många år.

Gary Cooper och John Wayne är förmodligen de två skådespelare som är starkast förknippade med att spela västernhjältar på film, och det är intressant att jämföra deras karriärer. 1939, när Wayne till slut fick sitt genombrott i John Fords Diligensen, efter att ha ägnat de senaste tio åren åt att harva i B-filmer, var Cooper inte bara en etablerad stjärna – enligt det amerikanska skatteverket var han den högst betalda enskilda personen i landet.

I dag ser det annorlunda ut. Den som vill hyra en film med John Wayne i huvudrollen har mer än fyrtio olika att välja på medan den som vill se Copper – som sagt – har färre än tio. På DVD och Blu-ray ser det dock lite bättre ut och för den som inte gjort sig av med sin Blu-ray-spelare är det ganska lätt att göra en hyfsat lång lista med intressanta Cooper-filmer.

Tydligaste exemplet på vad som skiljer en filmstjärna från en teaterskådespelare.

Gary Cooper

Av alla stjärnor från Hollywoods klassiska år är Cooper förmodligen det tydligaste exemplet på vad som skiljer en filmstjärna från en teaterskådespelare. Cooper stod, så vitt jag vet, aldrig på en teaterscen i hela sitt liv och uppfattades under filminspelningar som stel och livlös, men kameran såg något som det mänskliga ögat missade.

Hans rollfigur är i stort sett densamma i alla filmer han gjorde – ”den tysta, starka typen” – men hans förmåga att spela den rollen framgångsrikt i de mest skilda typer av filmer är häpnadsväckande. På pin kiv skrev den notoriska retstickan Billy Wilder en roll åt den fåordiga Cooper som språkprofessor i Ball of Fire (Jag stannar över natten) från 1941, men Cooper klarade naturligtvis den rollen lika bra som allt annat och filmen har blivit en av hans största klassiker.

Så börja med Sheriffen på SVT Play, med Hollywoods fåordiga, starka gigant!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL